Пристаниште Локрој

Пристаниште Локрој е залив што формира природно пристаниште на северозападниот брег на островот Виенке во Палмеровиот Архипелаг западно од Антарктичкиот Полуостров[1].

Напуштената британска база во Пристаниште Локрој, 1962 година.
Порт Локрој во 2000 година.
Основата е реновирана во музеј.
Изложена храна во музејот.

Антарктичката база со истото име, сместена на Островот Гудиер во овој залив, ја вклучува најјужно оперативната пошта во светот. Базата е без персонал од 2020 година поради пандемијата COVID-19. Куќата на музејот е отклучена и останува отворена за индивидуални посети. Почнувајќи од април 2022 година, British Antarctic Survey бара кандидати кои ќе останат во базата од крајот на 2022 до март 2023 година[2].

Историја уреди

Заливот бил откриен во 1904 година и именуван по Едуард Локроа, француски политичар и потпретседател на Домот на пратеници, кој му помогнал на Жан-Батист Шарко да добие владино финансирање за неговата Француска експедиција на Антарктикот .

Пристаништето се користело за ловење на китови помеѓу 1911 и 1931 година. За време на Втората светска војна, британската војска Операција Табарин ја основала Порт Локрој „Станица А“ на мала Гудие Островот во заливот, кој продолжи да работи како британска истражувачка станица до 16 јануари 1962 година.

Во 1996 година започнало реновирањето на зградите на базата Порт Локрој од страна на персоналот од Британско антарктичко истражување, финансирано од Владата на Британска антарктичка територија. Унитед Кингдом Антарцтиц Херитаге Труст го презема управувањето и зачувувањето на локацијата во 2006 година и работи со музеј и пошта со персонал во летото на Антарктикот (обично ноември-март).

Таа е една од најпопуларните туристички дестинации за патниците на крстарење на Антарктикот. Приходите од малата продавница за сувенири го финансираат одржувањето на локацијата и другите историски места и споменици во Антарктик. „Довербата“ собира податоци за Британското Антарктичко истражување за да го набљудува ефектот на туризмот врз пингвините. Половина остров е отворен за туристи, додека другата половина е резервирана за пингвини. Четиричлениот персонал обично обработува 70.000 пошта испратени од 18.000 посетители кои пристигнуваат во текот на петмесечната сезона на крстарење на Антарктикот. На посетителите им се нуди и сувенир печат од пасош.

Историски локалитет уреди

Историската важност на локалитетот се однесува и на неговото воспоставување како Операција Табарин база во 1944 година, и на научната работа извршена таму, вклучувајќи ги и првите мерења на јоносферата и првото снимање на атмосферски свиркач (електронски бранови), од Антарктикот. Тоа било исто така клучна локација за следење во текот на Меѓународната геофизичка година (1957). Локалитетот е означен како Историски локалитет или споменик (HSM 61), по предлогот на Обединетото Кралство до консултативен состанок на Антарктичкиот договор[3].

Одлики уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди