Ендербиева Земја

Ендербиевата Земја (англ. Enderby Land) е изададена копнена маса на Антарктика која се протега од Шинановиот Ледник (67°55′S 44°38′E / 67.917° S; 44.633° E / -67.917; 44.633) до заливот Вилијам Скорсби (67°24′S 59°34′E / 67.400° S; 59.567° E / -67.400; 59.567).

Сателитска снимка на Ендербиевата Земја (NASA MODIS)

Областа ја открил истражувачот Џон Биско во февруари 1931 во китоловниот брод „Тула“ и наречена по сопствениците на бродот, браќата Ендерби од Лондон, кои ги советувале капетаните фоколовот да го дополнуваат со истражување.

На дел од Ендербиевата Земја полага право Австралија, како дел од Австралиската антарктичка територија. Областа ги опфаќа следниве места: Амундсеновиот Залив, Кејсиевиот Залив, Скотовите, Тулските и Неперовите Планини. Највисоки планини на крајбрежниот венец се Мекмастер (2830 м), Елкинс (2300 м), Симпсон (1720 м) и Кодрингтон (1520 м).

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

  • Научен комитет за антарктичко истражување (SCAR) (англиски)
  • „Список на врвови во Ендербиевата Земја“. Peakbagger.com. (англиски)

Координати: 67°30′S 53°00′E / 67.500° S; 53.000° E / -67.500; 53.000   Оваа статија содржи материјал во јавна сопственост од Геолошки топографски институт на САД (USGS) — документ: „Ендербиева Земја“ (содржини од Информативниот систем за географски имиња). (англиски)