Ричард Евелин Берд тој бил американски контраадмирал, познат воздухопловец и добитник на Медал на честа. Берд бил командант на првата мисија која ви 1929 година ја прелетала јужниот тол во 5 антарктички енциклопедии кој учесник бил берд. Беа истражувани претходно непознатите области на Антарктикот, а земјата на Марија Берд беше именувана по сопругата на Берд.

Ричард Берд

Рани Годинни

уреди

Ричард Берд е роден во Винчестер, Вирџинија. Директните потомци на Покахонтас и Џон Ролф. Берд присуствувал на Воениот институт во Вирџинија, пред присилна финансиска неволја за да се запише и да дипломира од Поморската академија на САД. Во првата светска војна научил да лета. Берд је развио многе технике које су се користиле при лету над отвореним морем. Неговата експертиза му даде можност да планира план за летање за трансатлантска експедиција на американската морнарица во 1919 година. Од трите водни авиони кои се обидоа да летаат на Антарктикот, само NC-4 Алберта Рида го заврши првиот лет во странство. Берд ја изучувал Западна Гренланд во 1925 година со Доналд Мекмилан.

Непотврден лет над Северниот Пол

уреди

На ден 9 мај 1926 Берд и пилотот флојд Бенет се пробале лет над Северниот Пол. Берд тврдеше дека стигнал на половина пат. Ова патување му донесе голема популарност на Бард, вклучувајќи го и Орденот на честа, како и средствата за последниот обид на Јужниот Пол.

До 1996 постоеле сулљања дали Берд стигнал до Северниот Пол. Во 1958 година норвешко-американски пилот и истражувач Бернт Балхен посумљал во тврдењето на Берд. Балхен во 1971 изјавил дека Берд едноставно кружеше без цел кога исчезна од очите на гледачите на теренот.

Во 1996 година, во дневникот на Берд за денот на 9 мај 1926 година ги видел избришаните (но сè уште видливи) читања на секстанти кои се драстично различни од оние кои Берд ги напишал во неговиот извештај до Националното географско друштво од 22 јуни 1926 година. Берд напишал во дневникот дека ги запечатил висините на сонцето на 19 ° 25'30 ", додека во својот извештај напишал дека висината на сонцето била 18 ° 18'18"

Врз основа на ова и други податоци за најавите, Дени Ролин заклучи дека Берд имал добра насока и дека пристигнал 80% од времето на половина, пред да се врати за откажување на моторот, но подоцна го фалтирал својот извештај за поддршка неговото тврдење дека тој достигнал половина пат.

Лет преку Атлантикот 1927

уреди

Берд беше еден од неколкуте пилоти кои се обидоа да ја освојат наградата Ортег во 1927 година за летот меѓу САД и Франција без прекин. Берд го избра Флојд Бенет како негов главен пилот, со поддршка на Бернхард Бален, Берт Акоста и Џорџ Новил. За време на обуката, авионот се урна и сериозно повреден Бенет, кој подоцна починал. Додека авионот бил на алармирање, Чарлс Линдберг ја освоил наградата. Сепак, Берд продолжи со својата цел, со Блејн како главен пилот наместо Бенет. BERD, Balham, Acosta и Novil полетал од Њујорк на 29 јуни 1927 година По пристигнувањето во Франција, облаците ги спречи слетување во Париз, но се врати на брегот на Нормандија, каде што се урнал без смртни случаи на 1 јули 1927 година.

Првата Антарктичка екцепција

уреди

Во 1928 година, Берд ја започна својата прва Антарктичка експедиција со два брода и три авиони. Основниот камп на Мала Америка беше изграден на Розвуд. Експедицијата беше опремена со кучиња за влечење санки, моторни санки и авиони. Во текот на тој лет беа спроведени фотографски експедиции и геолошки истражувања. Експедицијата продолжила по првата зима и на 29 ноември 1929 година, крстот бил направен преку Јужниот Пол. Берд, заедно со пилот Бернд Балкен, ко-пилот Харолд Јуна и фотограф Ешли Мекинли, полетаа на Јужниот Пол и се вратија за 18 часа и 41 минути. Имаа проблеми да ја достигнат потребната висина на летот, па затоа мораа да фрлаат празни резервоари со гориво и потрошен материјал во случај на потреба да стигнат до висината на поларната плоча. Сепак, летот беше успешен и ја воведе Берда во историјата. Експедицијата се врати во Северна Америка на 18 јуни 1930 година. За разлика од 1926 година, оваа експедиција била украсена со златен медал на Американското географско друштво.

Наводи

уреди