Словенска Европа

Словенска Европа или словенски држави е регион во Европа каде живеат словенски народи и се зборуваат словенски јазици. Овој регион зазема територии од Средна Европа, Источна Европа и Југоисточна Европа. Словенската Европа ги вклучува државите: Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Македонија, Полска, Русија, Словачка, Словенија, Србија, Украина, Хрватска, Црна Гора и Чешка.

Словенска Европа
Знаме
Главни градовиБелград; Братислава; Варшава; Загреб; Киев; Љубљана; Минск; Москва; Подгорица; Прага; Сараево; Скопје; Софија;
Службени јазици белоруски, босански, бугарски, македонски, полски, руски, словачки, словенечки, српски, украински, хрватски, црногорски, чешки.
Членство  Белорусија
 Босна и Херцеговина
 Бугарија
 Македонија
 Полска
 Русија
 Словачка
 Словенија
 Србија
 Украина
 Хрватска
 Црна Гора
 Чешка
Површина
 •  Вкупна 18,682,932 км2 
Население
 •  проценка за  г. 282,221,685 

Балтичките држави Естонија, Латвија и Литванија имаат значително словенско население, во Естонија околу 28% од населението се Словени, во Латвија 34%, а во Литванија 14%. Покрај нив, словенско население живее и во Австрија, Азербејџан, Албанија, Германија (Лужица), Грција, Ерменија, Италија, Косово, Молдавија, Романија, Турција, Унгарија, Финска, и ширум Северна и Средна Азија.

Религија и култураУреди

Словенските народи и држави воглавни се поделени на два христијански правци, православие и католицизам. Оваа религиска поделба е јасно видлива меѓу Источните и Западните Словени, иако западна Украина била под силно влијание на католицизмот. Јужните Словени се поделени меѓу два христијански правци и исламот, па така Бугарија, Македонија, Србија и Црна Гора се доминантно православни, Словенија и Хрватска се католички, а Босна и Херцеговина е мнозински муслиманска ако се сметаат католицизмот и православието одделно, во спротивно државата нема доминантна религија.

Од културна гледна точка, Западните Словени политички и социјално се поблиску до западноевропските филозофски, уметнички, книжевни и архитектонски вредности. Источните Словени биле под влијание на Византија, половина од Јужните Словени под влијание на Византија, а подоцна поголемиот дел од нив бил под влијание на Отоманското Царство. Ова може да се види и според писмата кои се користат во државите, каде западнословенските држави (заедно со Словенија и Хрватска) користат латиница, додека останатите држави како Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора користат и латиница и кирилица, а Белорусија, Бугарија, Македонија, Русија и Украина користат само кирилица.

ДржавиУреди

држава изворно име население[1] површина во км2 БДП
($ милијарди)
главен град службени јазици официјално писмо доминантна религија
  Белорусија Беларусь 9,503,807 207,595 45,126 Минск белоруски и руски кирилица христијанство
  Босна и Херцеговина Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
3,531,159 51,197 16,306 Сараево босански, српски и хрватски латиница и кирилица нема
  Бугарија България 7,364,570 110,994 52,418 Софија бугарски кирилица христијанство
  Македонија Македонија 2,022,547 25,713 10,424 Скопје македонски кирилица христијанство
  Полска Polska 38,512,000 312,679 482,920 Варшава полски латиница христијанство
  Русија Россия 142,856,536 17,075,200 1,560,000 Москва руски кирилица христијанство
  Словачка Slovenská republika 5,397,036 49,035 89,134 Братислава словачки латиница христијанство
  Словенија Slovenija 1,964,036 20,273 43,503 Љубљана словенечки латиница христијанство
  Србија Србија
Srbija
7,186,862 77,474 37,739 Белград српски кирилица и латиница христијанство
  Украина Україна 48,416,000 603,500 87,000 Киев украински кирилица христијанство
  Хрватска Hrvatska 4,284,889 56,594 51,945 Загреб хрватски латиница христијанство
  Црна Гора Crna Gora
Црна Гора
620,029 13,812 4,250 Подгорица црногорски латиница и кирилица христијанство
  Чешка Česká republika 10,562,214 78,866 196,068 Прага чешки латиница атеизам
  Вкупно: 282,221,685 18,682,932 2,676,833

Словенски симболиУреди

држава знаме грб држава знаме грб
Белорусија  
(опис)
 
(опис)
Бугарија  
(опис)
 
(опис)
Босна и Херцеговина  
(опис)
 
(опис)
Македонија  
(опис)
 
(опис)
Полска  
(опис)
 
(опис)
Приднестровие
(непризната)
 
(опис)
 
(опис)
Русија  
(опис)
 
(опис)
Србија  
(опис)
 
(опис)
Словачка  
(опис)
 
(опис)
Словенија  
(опис)
 
(опис)
Украина  
(опис)
 
(опис)
Хрватска  
(опис)
 
(опис)
Црна Гора  
(опис)
 
(опис)
Чешка  
(опис)
 
(опис)
 
(опис)
Пансловенско знаме

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Според последните национални пописи.
  1. ^ Michael Fleischer: Niemcy, Europa, USA i Rosja w polskim systemie kultury, Wrocław 2004 (in Polish)

ПоврзаноУреди