Статијава се однесува на област во Средна Европа. За селото во Егејска Македонија, погл. Лужица (Берско).

Лужица (германски: Lausitz, горнолужички: Łužica, долнолужички: Łužyca, полски: Łużyce, чешки: Lužice) — историска област во Средна Европа. Се протега од реките Бубр и Квиса на исток до долината на Елба на запад, денес сместена во рамките на германските покраини Саксонија и Бранденбург, како и во Долношлеското и Лубушкото Војводство во западна Полска. По освојувањето на источна Германија од Црвената армија и поделбата во 1945, источниот дел на Лужица долж реката Лужичка Ниса припаднал на Полска.

Географска положба на Лужица

Името потекнува од лужичкиот збор luzicy, кој означува „мочуришта“.

Поважни населени места

уреди

Поважни градови и гратчиња во Лужица се:

Горна Лужица: Бауцен, Герлиц, Цитау, Лебау, Каменц, Лубањ, Бишофсверда, Хернхут, Хојерсверда и Бад Мускау.
Долна Лужица: Котбус, Ајзенхитенштат, Либен, Либенау, Шпремберг, Финстервалде, Зенфтенберг и Жари.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди