Северна Азија е регион во Азија кој се состои од азискиот дел на Русија. Овој регион го зафаќа најголемиот дел на некогашната СССР, делот што се наоѓа источно од Урал,[1] и опфаќа една третина од континентот[2].

Северна Азија

Демографија уреди

Се смета дека источно Урал живеат околу 40 милиони Руси и порусени Украинци. Покрај ова, во Сибир живеат и 445.175 Бурјати (најбројното малцинство), 443.852 Јакути (2002) и околу 400.000 Германци.[3] Според пописот од 2002, во Сибир има 500.000 Татари, но 300.000 од нив се волшки Татари преселени во Сибир во текот на неговата колонизација.[4]

Географија уреди

Физичка карта на северна Азија.

Во северна Азија нема планински венци, и затоа нема што да го спречи навлегувањето на студените воздушни струења од Арктикот низ рамничарските предели во Сибир и Туркестан.

Висорамнините и рамниците во северна Азија ги сочинуваат западносибирските низини; Ангарскиот Штит, со полуостровот Тајмир, крајбрежните низини, висорамнините Путорана, Анабар, Тунгуската Висорамнина и Ангарската Висорамнина; и сливот Лена-Виљуј. [5]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. William Revill Kerr (2003). Tourism Public Policy, and the Strategic Management of Failure. Elsevier. стр. 54. ISBN 0080442005.
  2. Augustus Henry Keane and Richard Carnac Temple (1882). Asia: With Ethnological Appendix. London: Edward Stanford. стр. 345, 493.
  3. Сибирски Германци (англиски)
  4. Сибирски Татари Архивирано на 27 февруари 2002 г. (руски)
  5. Edwin Michael Bridges (1990). „Northern Asia“. World Geomorphology. Cambridge University Press. стр. 124–126. ISBN 0521289653.