Отвори го главното мени

Панславистички бои

(Пренасочено од Пансловенски бои)
Знаме на пансалинизмот

Најчесто користени симболи на панславизмот се панславистичките бои (црвено, бело, сино). Трите пансловенски бои кои ги симболизираат слободата и револуционерните идеи се јавуваат на знамиња на држави во кои словенската нација e застапена, како Русија, Чешка, Србија, Словачка, Хрватска, Словенија, Црна Гора (старото знаме), но и држави кои немаат словенски нации како Велика Британија, САД, Холандија, Филипини.


Види исто такаУреди