Народна Република Полска

официјално име на Полска од 1952 до 1989 година

Народна Република Полска (полски: Polska Rzeczpospolita Ludowa, PRL) - историска полска држава во Средна Европа во период на студена војна. Постоела од 1944 година до 31 декември 1989 или до 4 јули 1989 година. По Втората светска војна бела сателитска држава на СССР.

Polska Rzeczpospolita Ludowa
Народна Република Полска

 

1944 – 1989
Знаме Грб
Химна
Домбровска мазурка
Mazurek Dąbrowskiego
Местоположба на PRL
Полска меѓу 1956 а 1990
Главен град Варшава
Јазици полски
Уредување Народна република
Претседател ген. Војќех Јарузелски (последен)
Премиер Тадеуш Мазовјецки (последен)
Законодавство Сејм
 -  државен совет Сејм
Историски период Студена војна
 -  Основана 1944
 -  Инвазија на Полска (1939)
 -  Замрела 31 децември 1989
Површина
 -  1944 312677 км²
Население
 -  1944 37800000 
     Густина 120.9 жит/км²
Валута Полска злота
Денес во  Полска