Комунистичка држава

Комунистичката држава е термин кој се користи од страна на многу политолози за да се дефинира тоталитарна држава и посттоталитарната држава [белешка 1] која е контролирана од страна на комунистичките партии, за разлика од Третиот рајх кој бил контролиран од Нацистичката партија. Во оваа држава на сила е марксизмот и ленинизмот и се одликува со едно партиски систем.

Државни уредувања

Дел од темата Политика

Непосредна демократија
Претставничка демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Уставна република со елементи на непосредна демократија
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Портал Политика · уреди

Некои држави кои се нашле под контрола на комунистите се соочиле со политички деспотизам, економска стагнација и културна заостанатост. Комунистичките партии корителе насилни методи за да ја одржат својата диктатура и има различните проценки за бројот на жртвите, околу 100 милиони луѓе [1].

Комунистички држави кои постојат денес.

Белешки уреди

  1. СССР била тоталитарна држава сè до смрта на Сталин. За Советскиот Сојуз и за останатите комунистички држави по 1953 година, со исклучок на Северна Кореја, Камбоџа (владеењето на Црвените кмери на Пол Пот) и Албанија (се до смрта на Енвер Хоџа), се користи терминот посттоталитарни држави, види Крајот на историјата и последниот човек, Френсис Фукујама.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression, Stéphane Courtois, Harvard University Press, 8 October 1999