Тур Даун Андер 2015 — 17. издание на велосипедската друмска етапна трка Тур Даун Андер. Се одржала од 20 јануари до 25 јануари 2015 година и претставувала прва трка од Светската турнеја.[1]

Тур Даун Андер 2015
Светска турнеја на UCI 2015, трка 1 од 28
Детали за трката
Датум(и) 20–25 јануари 2015
Етапи 6
Растојание 812,3 км
Време 19ч 15' 18" (42,19 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Роан Денис (Австралија) (Ванти-Груп Гобер)
Втор  Ричи Порт (Австралија) (Тим Скај)
Трет  Кедел Еванс (Австралија) (Ванти-Груп Гобер)

Планински  Џек Бобриџ (Австралија) (УниСА)
Младински  Роан Денис (Австралија) (Ванти-Груп Гобер)
Спринтерски  Дарил Импи (Јужна Африка) (Орика-ГринЕЏ)
Екипен Мовистар Тим
2014
2016

Краен победник на трката бил Австралиецот Роан Денис.[2]

Распоред

уреди
ЕтапаДатумТекtypeРастојание (км)ПобедникCевкупен лидер
1  20 јанТанунда – Кемпбелтаун
 
рамна етапа
132,6  Џек Бобриџ    Џек Бобриџ  
2  21 јанАнли – Стирлинг
 
рамна етапа
150,5  Хуан Хосе Лобато    Џек Бобриџ  
3  22 јанНорвуд – Паракомб
 
среднопланинска етапа
143,2  Роан Денис    Роан Денис  
4  23 јанГленелг – Маунт Баркер
 
рамна етапа
144,5  Стил фон Хоф    Роан Денис  
5  24 јанМекларен Вал – Вилунга
 
среднопланинска етапа
151,5  Ричи Порт    Роан Денис  
6  25 јанАделаидаАделаида
 
рамна етапа
90  Ваутер Виперт    Роан Денис  

Карти на етапите

уреди

Екипи

уреди

Бидејќи Тур Даун Андер е настан од Светската турнеја, сите 17 UCI World Tour екипи биле автоматски повикани и се обврзани да испратат своја екипа. Австралиската екипа Драпак Профешанл Сајклинг добила специјална покана и заедно со изборот на австралиски возачи споени во екипата УниСА-Австралија, била создадена група од 19 екипи.

Екипите кои учествувале на трката биле:

Етапи

уреди

Етапа 1

уреди
20 јануари 2015 - Танунда до Кемпбелтаун, 132,6 км[3]
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Џек Бобриџ (АВС) УниСА-Австралија 2ч 59' 44"
2   Ливе Вестра (ХОЛ) Астана и.в.
3   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Максим Белков (РУС) Катјуша и.в.
5   Николо Бонифацио (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
6   Џани Мерсман (БЕЛ) Етикс-Квик Степ и.в.
7   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим и.в.
8   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
9   Стил фон Хоф (АВС) УниСА-Австралија и.в.
10   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Џек Бобриџ (АВС) УниСА-Австралија 2ч 59' 44"
2   Ливе Вестра (ХОЛ) Астана 4"
3   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ 6"
4   Максим Белков (РУС) Катјуша 10"
5   Николо Бонифацио (ИТА) Лампре-Мерида 13"
6   Џани Мерсман (БЕЛ) Етикс-Квик Степ и.в.
7   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим и.в.
8   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
9   Стил фон Хоф (АВС) УниСА-Австралија и.в.
10   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ и.в.

Етапа 2

уреди
21 јануари 2015 - Анли до Стирлинг, 150,5 км[4]
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим 3ч 42' 24"
2   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ и.в.
3   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим и.в.
4   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин и.в.
5   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер и.в.
6   Луис Леон Санчес (ШПА) Астана и.в.
7   Ричи Порт (АВС) Тим Скај и.в.
8   Николо Бонифацио (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
9   Нејтан Хас (АВС) Канондејл-Гармин и.в.
10   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Џек Бобриџ (АВС) УниСА-Австралија 6ч 41' 55"
2   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим + 3"
3   Ливе Вестра (ХОЛ) Астана + 4"
4   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 7"
5   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 9"
6   Николо Бонифацио (ИТА) Лампре-Мерида + 13"
7   Џани Мерсман (БЕЛ) Етикс-Квик Степ + 13"
8   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 13"
9   Нејтан Хас (АВС) Канондејл-Гармин + 13"
10   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 13"

Етапа 3

уреди
22 јануари 2015 - Норвуд до Паракомб, 143,2 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер 3ч 35' 08"
2   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 3"
3   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 3"
4   Максим Буе (ФРА) Етикс-Квик Степ + 5"
5   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо + 5"
6   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 5"
7   Џек Хејг (АВС) УниСА-Австралија + 5"
8   Рубен Фернандес (ШПА) Мовистар Тим + 5"
9   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 5"
10   Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Алпецин + 13"
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер 10ч 17' 06"
2   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 7"
3   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 9"
4   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 15"
5   Џек Хејг (АВС) УниСА-Австралија + 15"
6   Рубен Фернандес (ШПА) Мовистар Тим + 15"
7   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо + 15"
8   Максим Буе (ФРА) Етикс-Квик Степ + 15"
9   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 15"
10   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 22"

Етапа 4

уреди
23 јануари 2015 - Гленелг до Маунт Баркер, 144,5 км[5]
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Стил фон Хоф (АВС) УниСА-Австралија 3ч 24' 28"
2   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ и.в.
3   Ваутер Виперт (ХОЛ) Драпак Профешанл Сајклинг и.в.
4   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
5   Самуел Димулен (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
6   Николо Бонифацио (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
7   Ридигер Зелиг (ГЕР) Катјуша и.в.
8   Џани Мерсман (БЕЛ) Етикс-Квик Степ и.в.
9   Еуџенио Алафачи (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
10   Кун де Корт (ХОЛ) Џајант-Алпецин и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер 13ч 41' 34"
2   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 7"
3   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 9"
4   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 13"
5   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 15"
6   Мајкл Роџерс (АВС) Тинкоф-Саксо + 15"
7   Џек Хејг (АВС) УниСА-Австралија + 15"
8   Максим Буе (ФРА) Етикс-Квик Степ + 15"
9   Рубен Фернандес (ШПА) Мовистар Тим + 15"
10   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 15"

Етапа 5

уреди
24 јануари 2015 - Мекларен Вал до Вилунга Хил, 151,5 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Ричи Порт (АВС) Тим Скај 3ч 37' 32"
2   Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер + 9"
3   Рубен Фернандес (ШПА) Мовистар Тим + 16"
4   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 16"
5   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 16"
6   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 19"
7   Тијаго Машадо (ПОР) Катјуша + 24"
8   Морено Мозер (ИТА) Канондејл-Гармин + 26"
9   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 28"
10   Арнолд Жанесон (ФРА) ФДЖ + 28"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер 17ч 19' 09"
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2"
3   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 20"
4   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 22"
5   Рубен Фернандес (ШПА) Мовистар Тим + 24"
6   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 31"
7   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 38"
8   Тијаго Машадо (ПОР) Катјуша + 46"
9   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 52"
10   Харлинсон Пантано (КОЛ) ИАМ Сајклинг + 53"

Етапа 6

уреди
25 јануари 2015 - Аделаида, 90 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Ваутер Виперт (ХОЛ) Драпак Профешанл Сајклинг 1ч 56' 09"
2   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
3   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Судал и.в.
4   Павел Брут (РУС) Тинкоф-Саксо и.в.
5   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ и.в.
6   Николо Бонифацио (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
7   Стил фон Хоф (АВС) УниСА-Австралија и.в.
8   Руслан Тлеубаев (КАЗ) Астана и.в.
9   Ридигер Зелиг (ГЕР) Катјуша и.в.
10   Себастјен Шаванел (ФРА) ФДЖ и.в.
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Роан Денис (АВС) Ванти-Груп Гобер 19ч 15' 18"
2   Ричи Порт (АВС) Тим Скај + 2"
3   Кедел Еванс (АВС) Ванти-Груп Гобер + 20"
4   Том Димулен (ХОЛ) Џајант-Алпецин + 22"
5   Рубен Фернандес (ШПА) Мовистар Тим + 24"
6   Доменико Поцовиво (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 31"
7   Дарил Импи (ЈАР) Орика-ГринЕЏ + 35"
8   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 52"
9   Харлинсон Пантано (КОЛ) ИАМ Сајклинг + 53"
10   Џорџ Бенет (НЗЛ) Лото НЛ-Џамбо + 57"

Поредок

уреди

На Тур Даун Андер 2015 се доделуваат четири различни маички. За генералниот пласман, пресметуван преку додавање на завршните времиња на секој велосипедист по секоја етапа, предводникот ќе ја добие охра маичката.[6] Овој пласман се смета за најважен на Тур Даун Андер 2015 и победникот на овој пласман се смета за победник на трката.

Дополнително, постои и спринтерски пласман, кој се наградува со сината маичка.[6] Во спринтерскиот пласман, велосипедистите добиваат бодови доколку завршат на некое од првите 15 места на некоја етапа. За победа на етапа, возачот заработува 15 бода, кои се намалуваат за еден бод сè до еден бод за 15. место. Бодови за пласманот исто така може да се добијат и на средните спринтови на секоја етапа; овие средни спринтови исто така нудат бонус секунди за генералниот пласман. Исто така, постои и планински пласман, каде се доделува белата маичка.[6] Во планинскиот пласман, бодови се добиваат доколку велосипедистите се искачат на некое искачување пред другите велосипедисти, така што повеќе бодови има на повисоките категоризирани искачувања.

Четвртата маичка ја претставува пласманот за млад возач, обележан со црната маичка.[6] Овој пласман се пресметува на ист начин како генералниот пласман, но само возачите кои се родени на и по 1 јануари 1990 година може да учествуваат во пласманот. Постои и пласман за екипите, каде времињата на тројцата најдобри велосипедисти по екипа на секоја екипа се додаваат заедно; водечка екипа на крајот на трката е екипата со најниско вкупно време и секој член на победничката екипа добива црвена маичка на завршниот подиум. Дополнително, зелена маичка се доделува на подиумот секој ден, за најборбен возач или возачи, на етапата која изминала.

Етапа Победник Генерален пласман
 
Планински пласман
 
Спринтерски пласман
 
Пласман за млад возач
 
Најборбен возач
 
Екипен пласман
 
1 Џек Бобриџ Џек Бобриџ Џек Бобриџ Џек Бобриџ Лук Дарбриџ Лук Дарбриџ УниСА-Австралија
2 Хуан Хосе Лобато Хуан Хосе Лобато Николо Бонифацио Томас де Гент Мовистар Тим
3 Роан Денис Роан Денис Роан Денис Кедел Еванс Роан Денис Вил Кларк Ванти-Груп Гобер
4 Стил фон Хоф Џек Бобриџ Дарил Импи Седрик Пино
5 Ричи Порт Грег Хендерсон Мовистар Тим
6 Ваутер Виперт Мануеле Боаро
На крај Роан Денис Џек Бобриџ Дарил Импи Роан Денис Мовистар Тим

Наводи

уреди
  1. „Потврдени датумите за Сантос Тур Даун Андер 2015“. Тур Даун Андер. Архивирано од изворникот на 2014-12-05. Посетено на 29 ноември 2014.
  2. „Rohan Dennis confirms title at Santos Tour Down Under“ (англиски). Competitor Group, Inc. Velonews. Архивирано од изворникот на 2015-01-28. Посетено на 25 јануари 2015. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  3. „Бобриџ победи на воведната етапа на Тур Даун Андер“. Cycling News. 20 јануари 2015. Посетено на 20 јануари 2015.
  4. „Лобато победи во Стирлинг“. Cycling News. 21 јануари 2015. Посетено на 21 јануари 2015.
  5. „Фон Хоф ја украде етапата во Маунт Баркер“. Cycling News. 23 јануари 2015. Посетено на 23 јануари 2015.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 „Тур Даун Андер: Маички“. Velostage.com. Velostage. Посетено на 29 јануари 2013.

Надворешни врски

уреди