Разговор со корисник:Brest/Архива/2013/декември/30

brest T 
архива на разговори (1,26M+)
тековни

2012/13 (67.6k)


2012.01.01 - 2013.12.30 67.6k 

2010/11 (205k)


2010.10.31 - 2011.12.30 30k 
2010.08.05 - 2010.10.31 58k 
2010.04.25 - 2010.08.05 74k 
2009.12.31 - 2010.04.25 43k 

2009 (318k)


2009.09.22 - 2009.12.31 32k 
2009.04.30 - 2009.09.22 44k 
2009.02.28 - 2009.04.30 58k 
2009.01.31 - 2009.02.28 129k 
2008.12.31 - 2009.01.31 55k 

2008 (460k)


2008.10.06 - 2008.12.31 76k 
2008.08.22 - 2008.10.06 63k 
2008.05.21 - 2008.08.22 63k 
2008.04.21 - 2008.05.20 46k 
2008.03.21 - 2008.04.20 50k 
2008.03.03 - 2008.03.21 50k 
2008.02.24 - 2008.03.03 39k 
2008.01.22 - 2008.02.24 34k 
2007.10.08 - 2008.01.22 39k 

2007 (209k)


2007.09.01 - 2007.10.08 56k 
2007.07.12 - 2007.09.01 39k 
2007.06.25 - 2007.07.12 32k 
2006.04.17 - 2007.06.25 82k 
mini
mini
За подобрување и унапредување на Македонската Википедија
за Брест од Виктор


Чоколадна штангла за Вас! уреди

  Благодарам за експресниот одговор. Sekerov (разговор) 13:35, 15 јануари 2012 (CET)Одговори

Request for translation. Yanka Kupala and Yakub Kolas уреди

Warm greeting from Belarusian Wikipedia! This year we celebrate 130. birthday of Belarusian great poets en:Yanka Kupala and en:Yakub Kolas Could you help us to translate articles into your unique and honourable language? Thank you in advance! --Rymchonak (разговор) 08:00, 17 јануари 2012 (CET)Одговори

Јубилејна статија уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:02, 31 јануари 2012 (CET)Одговори

Request for Interview Regarding Wikipedia Bots уреди

Greetings-

My name is Randall Livingstone, and I am a graduate student at the University of Oregon, currently collecting data for my dissertation on Wikipedia editors who create and use bots and assisted editing tools, as well as editors involved in the initial and/or ongoing creation of bot policies on Wikipedia. As a member of the bot community and bot operator, I would very much like to interview you for the project at a time and in a method that is most convenient for you (Gchat, another IM client, Skype, email, telephone, etc.). I am completely flexible and can work with your schedule. The interview will take approximately 45-60 minutes.

My dissertation project has been approved both by the Institutional Review Board (IRB) at the University of Oregon, and by the Research Committee at the Wikimedia Foundation. You can find more information on the project on my meta page.

If you would like to participate, please leave a message on my talk page or email me. Please let me know if you have any questions, and I look forward to hearing from you to set up a time to chat. Thank you very much.

Randall Livingstone, School of Journalism & Communication, University of Oregon

UOJComm (разговор) 20:37, 15 февруари 2012 (CET)Одговори

I'm Chinese уреди

Hello! I'm user 2D-2R, I'm Chinese, I don't speak your language, can you translate what did you put oh my user talk? thank you. --2D-2R (разговор) 22:13, 10 март 2012 (CET)Одговори

Try this. Zàijiàn --Р ашо  22:34, 10 март 2012 (CET)Одговори

Oh! I got it, thank you. --2D-2R (разговор) 18:24, 11 март 2012 (CET)Одговори

Јубилејна статија (55.000) уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:20, 20 март 2012 (CET)Одговори

ВикиПроект Одржување (ВП:ОД) уреди

 

(ова е известување за сите администратори и поактивни корисници)

Здраво! Јас ја собрав работата која што треба рутински да се врши за одржување на Википедија и ја поделив во 1)секојдневни, 2)неделни и 3)долгорочни задачи. На ВП:ОД има детален алгоритам којшто секој може да го следи ако сака да се приклучи во работата. Целта ми беше да воведам систематски начин на одржување кој ќе ни помогне правилно да ја фокусираме работата. Овде има врски до страници кои помагаат во одржувањето, плус некои корисни шаблони.

Исто така, за поискусните корисници, го создадов овој многу корисен шаблон: {{Вики-Одржување}} кој ги има собрано сите задачи, врски и шаблони на кратко. Тој шаблон можеш да го ставиш на твојата корисничка страница или некаде во корисничкиот простор за редовно да имаш пристап до овие задачи (види ја документацијата на шаблонот за параметрите).

Поздрав, и се надевам дека ова ќе ни користи и дека ќе ја олесни работата. --Brainmachine (разговор) 16:13, 1 април 2012 (CEST)Одговори

Bot Request уреди

Hi. i dont founded request page on mk.wiki :( i request for my bot now. please unblocke it and see my request. thanks درفش کاویانی (разговор) 03:03, 14 април 2012 (CEST)Одговори

56.000 статии уреди

Здраво. Потсетување дека по обичај повторно избираме јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:07, 5 јуни 2012 (CEST)Одговори

Wikiproject SEEU 2012 уреди

Hi, and sorry for speaking in English,

I think, the voting procedure in Wikiproject SEEU 2012 to do as normal voting in as we choose the perfect articles or good article. In this way I started in sq.wikipedia, but also for mk.wikipedia, I think is better way. In order that all articles listed as subheadings see here, and we voted Support, Oppose and Neutral, and students can vote for three different articles. Then these articles with the most votes will be voted by a committee of professors.--Liridon (разговор) 15:44, 21 јуни 2012 (CEST)Одговори

Good proposal, acceptable to me. Go ahead.--brest (разговор) 17:08, 21 јуни 2012 (CEST)Одговори

Гласање за најдобра статија уреди

Здраво

Би било подобро ако им кажете на другите корисници, на mk.wikipedia, да гласаат за статиите на проектот ВикиПроект ЈИЕУ 2012.

Гласање за најдобра статија.--Liridon (разговор) 13:02, 23 јуни 2012 (CEST)Одговори

Солидарност кон Википедија на руски јазик уреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес нее достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:02, 10 јули 2012 (CEST)Одговори

Јубилејна статија уреди

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:29, 20 јули 2012 (CEST)Одговори

source code на ботот уреди

Почитувани, слушател сум од презентацијата во Микросам и се прашувам дали би можеле да ми испратите линк до сорс кодот на brest-bot Благодарам, Марко. DCode (разговор) 17:15, 21 јули 2012 (CEST)Одговори

Здраво DCode. Brest-bot користи Python Wikipediabot Framework за автоматизација на работата на википедија. На претходниот линк може да ги најдете неопходните информации за тоа како се користи овој framework. Pywikipediabot содржи во себе готови модули за некои основни и често користени работи на википедија. Од друга страна секој може да креира сопствен бот за некоја специјална намена. Во таа смисла ботот претставува софтвер кој врши одредена работа. Brest-bot е корисничко име на википедија под кое се извршуваат повеќе програмчиња во различно време и пригоди. На презентацијата во Прилеп ви дадов врска до едно таквоо програмче, види овде напишано во Python. Повеќе информации може да прочитате на сајтот toolserver.org - колаборативна платформа која нуди хостирање и подршка на различни софтверски алатки. Се разбира постојат и други програми кои работат покомплексни работи на википедија, на презентацијата спомнав за поправање на синтаксни грешки, анализа на честота на зборови и сл. Слободно контактирај доколку имаш прашања во врска со овие теми. Иначе бот може да се креира и во било кој друг програмски јазик, вклучително и C++ кој на вашата академија го изучувате. --brest (разговор) 09:50, 27 јули 2012 (CEST)Одговори

црква уреди

Здраво Брест. Станува збор за црквата на Модришкиот манастир. Денес таа во МПЦ се води како Св. Атанасиј. Балабанов кога пишувал за неа во 80тите го користел ова име. На многу места се нарекува Св. Никола (најверојатно според фреската која е на ѕидот). И на крај има еден цел научен труд кој црквата ја нарекува Св. Богородица. Незнам кое име да го користиме. Имам доста слики да подигнам за црквата ама името?--Р ашо  12:11, 12 август 2012 (CEST)Одговори

Наредниве неколку дена ќе одам повторно за Порече, ако имам време ќе поминам и во Модриште и ќе направам детални фотографии. Ако најдам некој покомпетентен таму ќе се распрашам и за името. --brest (разговор) 13:05, 12 август 2012 (CEST)Одговори
И? Има некаква новост? --Р ашо  11:58, 24 август 2012 (CEST)Одговори
Бев во Модриште, направив некоја фотографија на црквата од надворешниот дел, сретнав еден случаен локалец таму ама појма немаше што го прашувам, само велеше дека црквата била реновирана скоро а за старата црква никој не памти од кога била изградена. Фотографиите кои ги направив се со добар квалитет (резолуција, и добри временски услови) но не ми се допаѓаат затоа што до црквата е насадена бандера и намотани се еден куп кабли од црквата до бандерата и се губи квалитетот на фотографиите. Имам фотографии од иконите на фасадата, каде се среќаваат Св. Атанасиј, Св. Никола, Св. Богородица, што веројатно укажува дека црквата во различни периоди имала различни имиња.--brest (разговор) 13:31, 24 август 2012 (CEST)Одговори
Аха. Како и да е, јас подигнав некои слики. Па сега за сега да се водиме според евиденцијата на МПЦ-ОА, а тоа е Св. Атанасиј. Најдобро е кога некој би влегол во неа и да ја погледне втората икона лево од олтарната врата, бидејќи на тоа место секогаш е патронот на црквата. --Р ашо  13:37, 24 август 2012 (CEST)Одговори

ВикиПроект: Филм уреди

Со задоволство ве известуваме дека ВикиПроектот:Филм е реактивиран и поради ваше претходно учество ве покануваме повторно да се придружите. Оставете го вашиот коментар на почетната дискусија на страницата за разговор и запознајте се со сите новости читајќи ја новата проектна страница. Огромен поздрав и очекуваме ваше учество. --Макс(разговор) 17:47, 12 август 2012 (CEST)Одговори

Јубилејна статија уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:01, 18 септември 2012 (CEST)Одговори

From Ukraine уреди

Hi! So, we arrived. Thank you very much for everything! Now I have T'ga za Makedonija :) I've just written about our meeting in Skopje in Ukrainian Wikipedia. Just look here and find mk-1. --Visem (разговор) 23:09, 18 октомври 2012 (CEST)Одговори

Article requests уреди

Hi! Do you do article requests on the Macedonian Wikipedia? WhisperToMe (разговор) 22:03, 25 октомври 2012 (CEST)Одговори

Kolega2357 уреди

Zašto si skinuop zaštitu sa moje korisničke stranice? Ja sam to lično tražio od korisnika MacedonianBoy. Pozdrav! --Kolega2357 (разговор) 11:42, 10 ноември 2012 (CET)Одговори

Има ли некоја посебна причина за заштита?--brest (разговор) 22:55, 10 ноември 2012 (CET)Одговори

Holy Wars уреди

Здраво-живо. Ако си слободен, те молам подигни го музичкиот примерок за Holy Wars на страницата за синглот и на страницата за Мегадет. Однапред фала и пријатно. --Вик Ретлхед (разговор) 11:17, 12 ноември 2012 (CET)Одговори

Да може да се слуша песната, односно да се кликне на насловот во црвено и да се среди апликацијата.--Вик Ретлхед (разговор) 11:00, 13 ноември 2012 (CET)Одговори

Оваа снимка е подигната на англиската википедија (en.wikipedia.org) а не на commons, затоа не може по автоматизам да се преслушува на македонската википедија. Потребно е прво да направиш download од англиската википедија, локално на твојот компјутер па потоа upload на македонската википедија. Ова се работи најчесто од причини кога лиценцните права се дозволени само за одредени јазични изданија на википедија а не низ целиот свет (кога би можело да се подигне снимката на commons и ќе може да се користи на било кое јазично издание на википедија). Мислам дека и кај нас ова е дозволиво, така што можеш да направиш download/upload.--brest (разговор) 15:05, 13 ноември 2012 (CET)Одговори

Табела уреди

Ти благодарам...--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 16:19, 18 декември 2012 (CET)Одговори

Помош уреди

Брест, ќе можеш да погледаш зошто поднасловот Пласман на табелите и шаблонот во статијата Capitol Punishment: The Megadeth Years се скалесто поставени? --Вик Ретлхед (разговор) 18:43, 18 декември 2012 (CET)Одговори

Week of Ukrainian-Macedonian cooperation уреди

Hi! After the CEE Meeting in Belgrad we decided to start Ukrainian-Estonian cooperation week. So, we made it from November, 26 till December, 9. We wrote articles together about Estonia in Ukrainian Wiki and about Ukraine in Estonian Wiki. So, now I want to make the same week between Ukraine and Macedonia. How do you think about this? The results of first week are here and here. And what dates is suitable for this Week? --Visem (разговор) 22:51, 23 декември 2012 (CET)Одговори

Good proposal. I will move this discussion to village pump, and I will create new wiki-project WUMC.--brest (разговор) 08:09, 24 декември 2012 (CET)Одговори

Very nice! You start to do it so quickly! Maybe you have some short list of articles about Macedonia which should be in every chapter of Wikipedia. And what about dates to do this week? I think the best is to do this for 2 calendar weeks. How do you think? And please change English name of the Week into Macedonian language. --Visem (разговор) 23:33, 24 декември 2012 (CET)Одговори

I can't remember that we have anywhere list of articles about Macedonia which should be in every language branch of wikipedia. But we can begin to build that list in this project. About dates for this week, I think second half of January, or may be first half of February is OK. Practically we start the project right now, but we need to attract interested wikipedians to work on project from both wiki communities, UK and MK, so because of that I think that till the end of January may be we will find some wikipedians. And as you see, Macedonian name of this project was changed to „Недела на Украинско-македонска соработка“ or WUMC and НУМС as a shortcuts.--brest (разговор) 09:38, 25 декември 2012 (CET)Одговори

Корисник:'aCe maFia Records TM/common.css уреди

Здраво. Ако имаш време види го овој разговор. Мислам кај нас нема правила за бришење на скрипти. --Никола Стоіаноски 11:59, 25 декември 2012 (CET)Одговори

Џек Спероу уреди

  Благодарам за пораката. Драгана Гроздановска (разговор) 14:48, 5 јануари 2013 (CET)Одговори
  • Здраво. Во врска со статијата за Џек Спероу ми го пишува ова:
Оваа статија можеби бара дополнително внимание за да ги исполни стандардите за квалитет на Википедија.
Ве молиме подобрете ја оваа статија ако можете.
Дали треба да направам некои измени? Поздрав --Драгана Гроздановска (разговор) 03:46, 6 јануари 2013 (CET)Одговори

Вик Ретлхед уреди

Кога ќе бидеш готов, те молам погледај зошто знамињата во инфокутијата за Американска војна за независност испаднаа толку големи.--Вик Ретлхед (разговор) 21:13, 5 јануари 2013 (CET)Одговори

Можеби веќе постојат таквии наслови.--brest (разговор) 21:45, 5 јануари 2013 (CET)Одговори

Димче, имаме дозвола да објавиме слика од Спиро Ристовски?--Вик Ретлхед (разговор) 17:38, 12 јануари 2013 (CET)Одговори

Не. Ако има некоја слика на Commons, тогаш може да се употреби. Гледам дека Јанкулоски ја користи лиценцата {{Јд-РМ}}, при подигање на слики на политичари од сајтот на ВРМ, за пример види Податотека:Зоран Ставревски.jpg, но по мое мислење не може да се користи таа лиценца, поради тоа што ниту еден член од 31 до чл. 42 не може да се примени на нашиот случај, а исто така не се работи само за авторски права, туку и за права во делот на заштита на приватноста.--brest (разговор) 17:58, 12 јануари 2013 (CET)Одговори

Портал:Хевиметач уреди

  За порталот
Бидна и порталот за хеви метал. Нека е аирлија. Само ако може да се постави архива за делот Дали сте знаеле и да се активира Избрана слика, поставив веќе една. Фала за помошта и поздрав. Вик Ретлхед (разговор) 20:11, 17 јануари 2013 (CET)Одговори

Вик, нека ти е честит првиот портал. За сликите потребно е да се направат 9 избрани слики: Портал:Хеви метал/Избрана слика/1, Портал:Хеви метал/Избрана слика/2, ... 9. Јас сега направив пренасочувања, сите пренасочуваат кон 9, но тоа можеш лесно да го смениш. На ист начин функционира и избрана статија на порталот. Порталот е така дизајниран да рандом бира со секој преглед посебна избрана слика односно избрана статија. Ако го погледнеш кодот на главната страница од порталот ќе забележиш два реда текст со кои се регулира ова:

{{Random portal component|max=10|seed=31|header=Избрана статија|subpage=Избрана статија}}
{{Random portal component|max=10|seed=17|header=Избрана слика|subpage=Избрана слика}}

Односно со параметарот max се дефинира максималниот број на страници, додека seed е параметар кој служи за фино подесување на рандом генераторот. За архивите на вестите и дали сте знаеле погледни ги моите последни уредувања на тие подстраници и ќе сватиш како функционираат. Поздрав.

Членство? уреди

Здраво :) Сакам да те прашам дали јас како малолетен можам да сум член на Викимедија Македонија? кои се условите? каква е чланарината? Поздрав --M4r51n (разговор) 21:37, 24 јануари 2013 (CET)Одговори

Здраво M4r51n, според статутот на ВММК потребно е да сте полнолетен на денот на пристапување во членство. Повеќе информации за членство може да најдете на mk.wikimedia.org. Членовите на ВММК не плаќаат членарина за своето членство во ВММК. Поздрав. --brest (разговор) 23:53, 24 јануари 2013 (CET)Одговори

Кирил ми кажа нешто дека може родител да потпише? но ми рече сепак да те прашам --M4r51n (разговор) 00:07, 25 јануари 2013 (CET)Одговори

Нема да може со согласност од родител да се стане член. Секој член има право да учествува во работата на здружението, тоа значи и да учествува во донесувањето на одлуки. Но според други закони, само полнолетен и деловно способен може да учествува во донесување одлуки од овој тип. --brest (разговор) 16:52, 28 јануари 2013 (CET)Одговори

Википедија во училиште? уреди

Здраво :) Сакам да те прашам каква е презентацијата за „Википедија во вашето училиште“..? сакав да делам некои флаерчињата низ школото за википедија ... зборував со Кирил за делење на некои флаери го прашав но тој кажа дека се спрема нешто за еконмомскиот факултет во Скопје и дека не се готови флаерчињата уште... и доколку можеш да ми одговориш на претходното прашање за членство? Благодарам :) --M4r51n (разговор) 15:54, 28 јануари 2013 (CET)Одговори

M4r51n, „Википедија во вашето училиште“ е проект кој сакаме да го спроведуваме по училиштата, средни и основни. Идејата е на сличен начин како што делуваме на факултетите да делуваме и во училиштата. Со држење на презентации, предавања и слично. Соработката би ја оствариле со претставници на училиштата кои се заинересирани за тоа. Во овој момент не располагаме со материјали за презентација/репрезентација, но имаме планови да направиме нешто. Кирил планира тоа да го направи на Економскиот факултет, а подоцна ако се покаже успешно и ако имаме можности ќе го направиме и на други факултети и секако и во училиштата. Доколку сте заинтересирани за презентирање на Википедија во вашето училиште тогаш подобро е да разговарате со вашите наставници и заедно со нив да направите некои активности. Доколку има интерес од нивна страна, Викимедија Македонија е подготвена да дојде во вашето училиште и да ги претстави Викимедија проектите.--brest (разговор) 16:59, 28 јануари 2013 (CET)Одговори

Ќе пробам да се распрашам дали може да се одржи нешто... флаерчињата испаѓаат тогаш :) доколку може пак ќе ти пишам --M4r51n (разговор) 17:30, 28 јануари 2013 (CET)Одговори

Зборував со класниот за ова и ми кажа дека не би било проблем да се презентира по класовите... ми рече да ве поврзам со контакт ќе ти пратам број на емаил. А доколку има некој проблем би можел јас да презентирам на класен час за википедија. Поздрав! --M4r51n (разговор) 13:15, 1 февруари 2013 (CET)Одговори

Села во Украина уреди

Hi! I just want to write articles about ukrainian villages, but I don't know exactly how to write correctly in Macedonian language (for example, Чуприні́вка — село в Україні, Липовецькому районі Вінницької області from article uk:Чупринівка). And also I want to write about my native town uk:Турбів, but I dont know exactly how to translate in Macedonian селище міського типу. It's not vilage and not town, but something middle. So, just help me to start and I will try to do it by myself. --Visem (разговор) 17:41, 4 февруари 2013 (CET)Одговори

Hi Viktor, I think that Kiril and Bojan can help you with proper translation of селище міського типу. It's looks to me that you should translate as "урбана населба" but I'm not shure. This "Чуприні́вка — село в Україні, Липовецькому районі Вінницької області" probably you can translate as "Чуприновка - село во Украина, Липавецки реон, Виничка област". --brest (разговор) 20:15, 4 февруари 2013 (CET)Одговори
Thank you very much for help. I tried to write first article. Please look at it: Вахнивка. Maybe you can improve it, because I want my articles to be informative and normal quality as much as it possible for me to do. --Visem (разговор) 23:14, 4 февруари 2013 (CET) And please help me to write name Грузьке (Макарівський район) in Macedonian. This is Yevgen native village, and I want to write about it too. --Visem (разговор) 23:21, 4 февруари 2013 (CET)Одговори

Нови корисници уреди

Им посакавме добредојде на сите нови корисници. Пријатно.--Вик Ретлхед (разговор) 17:18, 5 февруари 2013 (CET)Одговори

Благодарам. Ќе има уште кои ќе се регистрираат, па би замолил да се продолжи со оваа активност. Исто така порано колку што се сеќавам на самата корисничка страница стававме некој шаблон со кратки напатствија што може корисникот да прави на неа. Ако го најдам тој шаблон ќе ти го кажам, или пробај да видиш како тој изгледа на некоја корисничка страница каде веќе го има поставено. Поздрав. --brest (разговор) 17:24, 5 февруари 2013 (CET)Одговори

Re: уреди

Знам дека се додаваше на корисничките страни но гледам дека никој не го ставаше тоа па.. :) ќе го имам во предвид тоа од сега... иначе во понеделник ќе ја направам презентацијата со користените фајлови од факултети Поздрав! --M4r51n (разговор) 20:15, 6 февруари 2013 (CET)Одговори

Се претплатив на една од листите и ми пишуваше дека чека одобрение од модератор дали треба уште нешто да направам? --M4r51n (разговор) 20:31, 6 февруари 2013 (CET)Одговори

Гледам дека ќе се одржи презентација на универзитетот во Охрид... кој ќе презентира? --M4r51n (разговор) 21:51, 6 февруари 2013 (CET)Одговори

Ќе има воведни излагања од други, а главната презентација ќе ја држам јас.--brest (разговор) 21:56, 6 февруари 2013 (CET)Одговори

Со среќа. Би дошол и јас да видам што е како е но ограничено ми е времето со школото... па ако успеам на некои 10 минути да дојдам би било добро.. со среќа уште еднаш :) --M4r51n (разговор) 21:58, 6 февруари 2013 (CET)Одговори

Здраво :) браво за презентацијата ! :)) во Охрид се беше во ред и аудио и видео седев до крај на презентацијата... да не имаше некој проблем таму? иначе во понеделник ќе презентирам пред мојот клас а друг ден пред 150 ученици од 5 паралелки осми.. ми побараа имејл учесниците за прашања и слично... Поздрав! --M4r51n (разговор) 19:20, 8 февруари 2013 (CET)Одговори

Беше интересно :) Иначе обавезно да направиш некоја фотографија од твојата презентација.--brest (разговор) 22:00, 8 февруари 2013 (CET)Одговори


Здраво уреди

Здраво-живо, wiki-пријатели. Им е потребна помош во пишување на оваа статија Музична культура Республіки Македонії. Украина нема експерти во македонската музика и јас го напишао тоа што го најдов. Ако може да им помогне, имајте на ум, грчки претставници сакате да го менуваат значењето на музиката Македонија. Помош за да најдете информации за:

  • Фото располагање со слободна лиценца;
  • Информации за музички корени на Македонија на сајтови Македонија;
  • Информации за рок-музиката, панк;
  • На музички ТВ шоу;
  • Други интересни факти;
  • Биографии македонски музичари и пејачи.

Остави информации на оваа страница Благодарам! Даринка Когутяк

Даринка Когутяк (разговор) 18:31, 24 февруари 2013 (CET)Одговори

Бришење уреди

Здраво Димче. Дали ќе можеш да ја избришиш статијата СУ „Ванчо Питошевски“ - Охрид.. се направи нова ОУТУ „Ванчо Питошевски“ - Охрид.. Поздрав! --M4r51n (разговор) 18:32, 27 февруари 2013 (CET)Одговори

статии уреди

Приметив дека е создадена нова статија СЕТУ “Михајло Пупин“ - Скопје но веќе постоела една -> СЕТУ „Михајло Пупин“ - Скопје види што можеш да направиш и доколку можеш провери ја огласната табла за администратори поздрав! --M4r51n (разговор) 23:39, 27 февруари 2013 (CET)Одговори

Бришење на страница уреди

Здраво Brest. Забележав дека на 27 февруари 2013 година си ја избришал без никаква причина страницата МедијаВики:Sitenotice. Ако целта била да се отстрани содржината, тогаш можело тоа да се нарпави на многу попристоен начин отколку да се брише цела страница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:33, 2 март 2013 (CET)Одговори

во коментарот на бришењето стои образложение. Во моментот на бришење немаше друга содржина, повторно можете да проверите во дневникот на бришења и историјата на таа страница.--brest (разговор) 07:40, 3 март 2013 (CET)Одговори
Извините што се мешам во разговорот, но страницата ја обновив, а ги отстранив врските до Твитер и Фејсбук. Sitenotice е многу корисна страница за известување на пошироката Вики-заедница, не е само за ФБ и Твитер.--Никола Стоіаноски 23:42, 2 март 2013 (CET)Одговори
Токму така, ова е вики и ништо не е дефинитивно избришано. Може лесно да се врати во претходна состојба и да се искористи соодветно. Врските кон facebook и twitter ги има на главната страница.brest (разговор) 07:40, 3 март 2013 (CET)Одговори

Лидер уреди

Лидер во политичка смисла е „водач“, а во смисла на некој што е најдобар или прв во нешто, тогаш е „предводник“. Знам дека зборот лидер во првата смисла е многу навлезен кај нас, но сепак нема вистинска причина зошто да не се користи „водачот на партијата“ и сл. --Б. Јанкулоски (разговор) 20:46, 6 март 2013 (CET)Одговори

Карта на Античка Македонија уреди

Немам време за дискусии... Картата не само што не е точна туку е научна фантастика... Ќе прикачам соодветна карта која е прифатена од научниците...--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 16:19, 18 март 2013 (CET)Одговори

Бришење слики со се податотека уреди

Може да ми кажете како се бриши слика со се податотека која сум ја подигнал?

Flow Funding discussion уреди

Thanks for your contribution to the flow funding pilot project. Let me know if you need any support. TSB 12:38, 1 април 2013 (CEST)Одговори

Имиња на населби во градовите уреди

Здраво. Пишувам во врска со статијата Градови во Македонија. Ако може уредникот или уредниците на оваа статија да ги вметнат имињата на населбите (не на маала) за секој град со имињата на улиците кои ја граничат секоја населба од исток, запад, север и југ. На пример, за градот Битола ги пишува имињата на населбите и за некои пишува кои улици се во населбите но не пишува кои улици ја граничат населбата во однос на соседните населби. Потребно е да се направи тоа за разни намени, на пример при изработка на флеш мапи со кликање за на веб страни итн. Поздрав. (Nesho (разговор) 19:28, 9 април 2013 (CEST))Одговори

Како што имаш забележано, најчесто во статијата за секој град, најдолу има шаблон со имиња на населби во градот, а за некои градови населбите се издвоени од малата, за некои населби има и посебна статија со опис кои улици се во истата, итн. Работата на уредниците на википедија е доброволна, и за жал сеуште не се појавил доброволец или доброволци кои би го сработиле овој дел од работите за кој ти зборуваш. Ова се структурирани податоци кои најверојатно може да се најдат во некоја база на податоци, претпоставувам секоја општина чува податоци од овој тип за своите населби, или можеби има таквии податоци во заводот за статистика, или можеби во ДИК (каде прецизно се дефинирани избирачките места). Ако знаеш таков извор на податоци, тогаш дел од работата е завршена, само треба некој да ги пренесе од таму на википедија, дали мануелно или автоматски? Во секој случај добра идеја. --brest (разговор) 19:44, 9 април 2013 (CEST)Одговори

Птица и др. уреди

Прв пат слушам дека птицата има „р“ во називот. Ниеден правопис не вели така, ама ајде, правопис е за второодделенци, нели. Доколку навистина го користат поимот во озбилни виши установи, тогаш нека е со „р“. Инаку, внимавај на поимите и каков пример им даваш на новите корисници „акција, софтвер, креирање“ .... постапка, да му се невиди. Ти како со англискиот да израсна, не со македонскиот. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:10, 24 април 2013 (CEST)Одговори

Благодарам на брзиот одговор, кој подоцна преминува во напад како најдобар начин за одбрана. Значи да не се дефокусираме: (1) Чучурлига било а не Чучулига поправилно, (2) пренасочувањето најверојатно треба да се поправи бидејќи ако се доработат двете статии, едната ќе биде за фамилијата Чучурлиги а другата за некој конкретен вид на Чучурлига. Што се однесува на поимите за кои имаш замерка, може да започнеш дискусија на страниците на соодветните поими и таму аргументирано да се избориш за твоето гледиште, наместо од позиција на „искусен уредувач“ да наметнуваш твое сопствено гледање на работите.--brest (разговор) 09:17, 24 април 2013 (CEST)Одговори
Тоа сè уште не е утврдено, јас посочив неколку меродавни извори кајшто е без р. За тоа ќе се разбереме со корисникот. А јас ја искористувам приликата бидејќи поимите што ги користиш ги забележав баш на таа страница. Ниту се бранам, ниту пак напаѓам, чудно размислување ти е тоа. А ова што ти кажувам, ова се прифатени поими и стандарди (на пр. „краирање“ е прифатен само во мода и на ниедно друго место), што во земјата пошироко, што во нашата заедница тука. Ти посочувам прости и неспорни случаи на кои треба да внимаваж бидејќи си сепак службено лице на ВММК (истото го забележав и во твои написи/изјави за списание, речникот беше прилично несоодветен). Во случајов не е важно кој сум и дали сум искусен уредник или сосема случаен читател. Не помалку ќе биде така и да го забележеше некој сосем надворешен и без искуство. --Б. Јанкулоски (разговор) 11:02, 25 април 2013 (CEST)Одговори
Дискусијата за чучурлигите за мене е завршена овде, доколку имаш уште за кажување продолжи со дискусијата на соодветните страници за разговор. За посочувањата од твоја страна јас сум среќен што имам позади мене некој кој се грижи за мојот стил на изразување и твоите укажувања ќе ги имам на ум. Иако сепак сметам дека истите не ти се до крај добронамерни со оглед на начинот на кој ги и времето и местото каде ги изнесуваш. Поздрав. --brest (разговор) 13:01, 25 април 2013 (CEST)Одговори

Slike уреди

Čemu ovo? To je loša izmena a nigde slika. Pozdrav i sve najbolje. --Kolega2357 (разговор) 22:18, 25 април 2013 (CEST)Одговори

Пријателе, да бидеме малку повнимателни кон новите корисници, тука сме да помагаме. Поздрав. --brest (разговор) 22:22, 25 април 2013 (CEST)Одговори

Brest izvini moja greška. Od kako se novim korisnicima pišu dobrodošlice preko bota sve se više članak pravi. Pozdrav! --Kolega2357 (разговор) 22:23, 25 април 2013 (CEST)Одговори

Ako možeš glasaj za mene da dobijem status Editora. --Kolega2357 (разговор) 22:23, 25 април 2013 (CEST)Одговори

Možeš li objasniti zašto si protiv glasao? --Kolega2357 (разговор) 12:16, 28 април 2013 (CEST)Одговори

Brest-Bot уреди

Kako tvoj bot stavlja na korisničke Nov korisnik šablon dok je bio aktivan? --Kolega2357 (разговор) 12:11, 1 мај 2013 (CEST)Одговори

Не го разбирам вашето прашање?--brest (разговор) 14:05, 1 мај 2013 (CEST)Одговори

Kako može bot ovo da uradi sa time što može samo da piše dobrodošlice? --Kolega2357 (разговор) 14:19, 1 мај 2013 (CEST)Одговори

Па може да пишува било што, било каде, вклучително и на кориснички страници, со тоа што прво прави проверка дали страницата е празна, ако е празна претпоставува дека најверојатно се работи за нов корисник и го додава соодветниот шаблон.--brest (разговор) 14:28, 1 мај 2013 (CEST)Одговори

Барање за администраторско внимание уреди

Здраво Brest. Ве известувам дека поднесов барање за администраторско внимание во врска со Вашето однесување во неколку прилики од изминатиот временски период. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:40, 6 мај 2013 (CEST)Одговори

МИОА уреди

Дали треба да им се одржи обука на администраторите на МИОА? дали можам некако да помогнам? Поздрав! --M4r51n (разговор) 00:20, 15 мај 2013 (CEST)Одговори

Да. ќе треба да се одржи обука. Сега за сега се прави само on-line обука на администраторите. Тоа значи дека можеш слободно да се вклучиш во помагање на нивната работа овде на википедија, на нивните страници за разговор, на проектната страница или пак на страниците кои тие ги уредуваат. Пожелно е секогаш кога ќе забележиш дека нешто не им оди како треба на нивната страница да ги искомуницираш и да им објасниш како е правилно тоа да се направи, евентуално да им посочиш каде можат да прочитаат повеќе за нивниот проблем. Ако се одржува некоја обука во твоето место на живеење можам да те планирам, твојата помош е добредојдена. Ако имаш контакти со училиштата од твоето место кои имаат проблеми со започнување на нивните вики-проекти и воопшто на нивната работа на википедија пробај да им помогнеш. Како е во твоето училиште? Можеш ли да формираш вики-секција или барем вики-проект сличен на училишните вики-проекти со ученици од твоето училиште? Поздрав. --brest (разговор) 00:33, 15 мај 2013 (CEST)Одговори
Горе споменатото го практикувам со страниците, инаку планирај ме за обука за Охрид ако треба... деновиве исто така ќе пробам да отидам во бесплатните интернет клубови да видам што како е, а за вики секција незнам затоа што немаше голем интерес после презентацијата а и плус крај на година е и се префрламе во средно... доколку испадне нешто ќе ти пишам да ми помогнеш околу создавање вики проект --M4r51n (разговор) 00:40, 15 мај 2013 (CEST)Одговори
Интересно и доста корисно... --M4r51n (разговор) 00:49, 15 мај 2013 (CEST)Одговори

Brest - отстранување на администраторски права уреди

Ве известувам дека сте предложени за отстранување на вашите администраторски права--Тиверополник (разговор) 16:09, 15 мај 2013 (CEST)Одговори

Вики Проект уреди

Поздрав Димче, како е? Сакам да те замолам да направиш проектна страница за еден вики проект да имам.. можеби ќе испадне нешто па.. :) --M4r51n (разговор) 21:28, 19 мај 2013 (CEST)Одговори

Известување уреди

Барањето за отстранување на администраторски права поднесено против вас е неуспешно. Според конечните резултати, не се достигнаа потребните 75% од гласовите „за“. Поздрав--Никола Стоіаноски 23:50, 30 мај 2013 (CEST)Одговори

Survey on Wikimedia Chapters уреди

Hello Brest,

I would like to invite you and your chapter to take a part in a survey on WM Chapters. As I briefly explained there, it is an effort agreed during WCA meetings, taken to start gathering information about us and present it visibly. For the moment, information about chapters is scattered, and often missing - and even people wanting to highlight the chapters, build more bridges between them, create some benchmarks and share solutions are lacking data about all the local entities. Please help me in showing your Chapter! :)

First presentation will be given in Hong Kong. Further hopefully will come.

I know it is an additional work and the survey is far from being perfect, but someone needed to start it. Survey can be responded on a dedicated meta subpage or in other form if it is more suitable for the chapter. Your subpage is here.

Thanks for your help!

aegis maelstrom

WikiConference in Ukraine уреди

Hi! I want to invite you to take part in our WikiConference which will take place November 2-3 in Vinnytsia. Here is coordination page, but for any details you can contact me directly. I will be happy to see you! --Visem (разговор) 00:46, 16 октомври 2013 (CEST)Одговори

Blacklisted characters in user space pages уреди

Hello again,

once more, I cannot create a subpage in my user space: User:JøMa/vector.css. Could you please help me creating it? Thank you very much —JøMa (разговор) 12:05, 3 ноември 2013 (CET)Одговори

Назад на корисничката страница на „Brest/Архива/2013/декември/30“.