Разговор со корисник:Brest/Архива/2008/април/20

brest T 
архива на разговори (1,26M+)
тековни

2012/13 (67.6k)


2012.01.01 - 2013.12.30 67.6k 

2010/11 (205k)


2010.10.31 - 2011.12.30 30k 
2010.08.05 - 2010.10.31 58k 
2010.04.25 - 2010.08.05 74k 
2009.12.31 - 2010.04.25 43k 

2009 (318k)


2009.09.22 - 2009.12.31 32k 
2009.04.30 - 2009.09.22 44k 
2009.02.28 - 2009.04.30 58k 
2009.01.31 - 2009.02.28 129k 
2008.12.31 - 2009.01.31 55k 

2008 (460k)


2008.10.06 - 2008.12.31 76k 
2008.08.22 - 2008.10.06 63k 
2008.05.21 - 2008.08.22 63k 
2008.04.21 - 2008.05.20 46k 
2008.03.21 - 2008.04.20 50k 
2008.03.03 - 2008.03.21 50k 
2008.02.24 - 2008.03.03 39k 
2008.01.22 - 2008.02.24 34k 
2007.10.08 - 2008.01.22 39k 

2007 (209k)


2007.09.01 - 2007.10.08 56k 
2007.07.12 - 2007.09.01 39k 
2007.06.25 - 2007.07.12 32k 
2006.04.17 - 2007.06.25 82k 
mini
mini
За подобрување и унапредување на Македонската Википедија
за Брест од Виктор

Помош

уреди

Благодарам за помошта околу форматирањето на страницата. Нов сум тука и сеуште незнам многу работи па ќе ми треба помош околу средувањето на тоа што сум го направил. Ќе барам некое упатство и финти за користење.

Добредојдени сте.--brest 07:30, 21 март 2008 (UTC)
Брест, зошто не ми се појавува на страницата оваа слика? Правата се одречени...
Таа слика не се наоѓа во commons, така да треба од en.wikipedia да ја спуштиш локално на твојот компјутер па од таму да ја подигнеш на mk.wikipedia.--brest 08:49, 5 април 2008 (UTC)

Уште системски пораки за превод

уреди
 • Category-article-count - предлог: Следниве $1 страници се во оваа категорија, од вкупно $2.
 • Category-article-count-limited - предлог: Следниве $1 страници се во оваа категорија.
 • Category-file-count - предлог: Следниве $1 датотеки се во оваа категорија, од вкупно $2.
 • Category-file-count-limited - предлог: Следниве $1 датотеки се во оваа категорија.
 • Category-subcat-count - предлог: Оваа категорија ги содржи следниве $1 подкатегории, од вкупно $2.
 • Category-subcat-count-limited - предлог: Оваа категорија ги содржи следниве $1 подкатегории.
Види си ти ;) --Поречанец A? 20:18, 20 март 2008 (UTC)
Ок средено е. Има мали измени од она што вие предложивте. Ако има проблем? Ќе менуваме--brest 21:15, 20 март 2008 (UTC)
Не знам само за „актуелната категорија“. Овој латински збор кај нас има малку поинакво значење од англискиот. Можеби сепак би било подобро да стои „оваа категорија“ (или нешто друго ако ти текне). --Поречанец A? 15:22, 21 март 2008 (UTC)
Во право си, сменив.--brest 21:52, 21 март 2008 (UTC)
 • Cantcreateaccounttitle: „Не можам да направам сметка“ (поправка)
 • Create: Мислам дека поубаво би било „создади“ од „креирај“, ама не знам, можеби дури и „направи“, „напиши“, не знам...
 • Create-this-page: исто како претходното--Поречанец A? 02:14, 23 март 2008 (UTC)
Преведено, мислам дека е подобро да биде креирај.--brest 19:15, 24 март 2008 (UTC)

Блокирање

уреди

Барање за блокирање на Bmakedg

уреди

Брест те молам под итно да го блокираш вандалот Bmakedg по можност на бесконечно, бидејќи менува стаатии и вандализира веќе постоечки. позз --Raso mk 14:13, 21 март 2008 (UTC)

Блокиран е на кратко, заради бугарска пропаганда. Ако продолжи на ист начин ќе биде блокиран подолго.--brest 21:55, 21 март 2008 (UTC)

Блокирање на Астрион

уреди

Поздрав, и само напред доколку си решен--Астрион 14:46, 26 март 2008 (UTC)

Прашање за блокирање на Li4kata

уреди

Brest, dali ima nekoja možnost da gi blokiraš vandalite kako na primer Li4kata, zatoa što sekoja statija što sodrži ime Makedonija ja menuva. Nekoi luǵe za sitni raboti gi blokiraš a ovoj? pozdrav--MacedonianBoy 14:57, 1 април 2008 (UTC)

Мислам дека Li4kata покрај некои испади сепак дава позитивен придонес, барем за сега на mk.wikipedia, систематски врши категоризација на статиите која сепак некој мора да ја направи а до сега никој тоа не го направил. Таму каде што претерува може секогаш да го корегираме.--brest 08:53, 5 април 2008 (UTC)

Мисли дека е блокиран поради уредување на статијата за Грција

уреди

Сакам да ми докажиш дека тоа што го напишав во статијата за грција е глупост! Тоа е чиста вистина. Кога ќе ми докажиш дека е глупост, е тогаш вечно да ме банираш. (види Ip-adress сабајлево во 9:о5 сум баниран) И да те замолам да не ја злоупотребуваш улогата која ја имаш. Голем поздрав до тебе-Brest.

Може ли да цитирате што сте напишале? Ако е моја грешка тогаш нема вечно да Ве блокирам. BTW се потпишувате на Вашите коментари со --~~~~.Голем поздрав до Вас.--brest 08:20, 6 април 2008 (UTC)

Преименуване на категориjа

уреди

Здраво. Дали е возможно да се преименува катеогориjа „Категорија:Населени места во општина Благоевград“ во „Категорија:Населени места во Општина Благоевград“. Мислам дека ова е поправилно. Поздрав! --Мизиец 20:01, 24 март 2008 (UTC)

Секако дека е можно доколку се смета за правилно. Постојат неколку начини тоа да се направи. Најдобро би било со помош на некој бот тоа да се стори бидејќи веројатно ги има прилично статии на број за да се менуваат рачно.--brest 00:13, 25 март 2008 (UTC)
На повекето места, „Општина“ е со голема буква [1]. Jас ке ги менувам статиите, не се толку много(27 на броj) :) Поздрав! --Мизиец 00:29, 25 март 2008 (UTC)
OK, поздрав.--brest 00:31, 25 март 2008 (UTC)

Messages for Macedonian interwiki bot

уреди

Please add messages in the following format:

  'en': (u'robot ', u'Adding', u'Removing', u'Modifying'),
  'sr': (u'Бот', u'Додаје', u'Брише', u'Мења'),
  'mk': (u'xxx', u'xxx', u'xxx', u'xxx'),

replacing 'xxx' with corresponding Macedonian translations. You can then post it to http://sourceforge.net/tracker/?atid=603138&group_id=93107&func=browse to be applied for all interwiki bots --Volkov 07:05, 25 март 2008 (UTC)

'mk': (u'Бот', u'Додава', u'Брише', u'Менува') --Crnorizec 23:18, 25 март 2008 (UTC)

За нови термини што се усвојуваат во македоскиот јазик

уреди

Самиот збор на англиски Antient во превод на македонски значи древен. Антика како период е подразбира хеленистички период. Во македонскиот јазик во поново време се повеќе се користи зборот дрвен, како на пример Антички Македонци се почесто се нарекува Древни Македонци.

Може ли да наведеш извори.--brest 21:26, 29 март 2008 (UTC)

Преводот на зорот Antient на македонски е древен. Истите вики страни на англиски јазик се користи зборот Antient, кој ние по некаов автоматизам го преведуваме како Антички. Во поновата литература како и јавните дебати зборот Анички се заменува со Древен. Зборот Антички има друго значење. Еве неколку линкови каде се заменува зборот Антички со Древен:

Очекував и други порелевантни извори освен наведените (повеќето од наведените извори се блогови, форуми...). Васил Иљовски на http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians-part2/nezapirliva1.htm вели: Arheolo{kata lingvistika za poslednite deset godini prezentirala pove}e pismeni spomenici od krajot na mezolitot i po~etokot na neolitetot, koi se napi{ani na dreven makedonski jazik i so drevni makedonski azbuki ("javna" i "tajna"), a so toa vo pismenata tradicija go osvedo~i najstariot supstrat za site podocne`ni derivatni jazici i azbuki ne samo na Makedonskiot Poluostrov (Balkanot), tuku i po{iroko vo svetot. Najstariot spomenik na pismenosta, koj e de{ifriran so drevno makedonsko glasovno pismo i e na dreven makedonski jazik e so starost od okolu 13.000 - 11.000 g.p.n.e. ili so vkupna apsolutna hronologija na kontinuiraniot makedonski jazik od okolu 15.000 - 13.000 godini i poteknuva od pe{terata Mas de Azil (Francija) od vremeto na uslovno nare~enata Golema makedonska mitolo{ka imperija. Од друга страна погледни ја сттаијата Антика каде има датирање на периодот кој се подразбира под антика, за разлика од периодот наведен во погорниот цитат. Се прашувам да не се работи за два различни периода и согласно со тоа различн термини.--brest 18:42, 6 април 2008 (UTC)

Вратени уредувања

уреди

Здраво, Брест зашто ги вракяш сите последни мои уредувания!!!. Има ли нешто кое што сум согрешил? Темолам за отговор и некакви насоки за по натамо. --Li4kata 15:02, 1 април 2008 (UTC)

Vidi sam i uveri se kakvi bezvezni raboti si menuval. Ne možeš da rečeš Planini vo RM tuku makedonski. Na makedonski taka nie gi narekuvame.--MacedonianBoy 15:04, 1 април 2008 (UTC)
Не ги враќам сите последни твои уредувања, туку само некои. Ако ги проанализираш вратените ќе забележиш кој е мојот став. Пример Категорија:Македонски региони треба да постои, како и Категорија:Македонска политика, Категорија:Македонска војска, ... Повеќето твои уредувања се во ред и не се променети. Во врска со погорниот коментар од MacedonianBoy мислам дека си ти во право, бидејќи подоцна правиш/може да се направи надкатегорија Категорија:Планини во Македонија која ќе ја опфати и Категорија:Планини во Република Македонија. Поздрав. --brest 15:33, 1 април 2008 (UTC)
Благодарам за разбиранието по горниот вапрос на МacedonianBoy.
Категорија:Македонски региони я уредих за бришение по тоа што во нея нема ништо, респективно е нефунционална, поне за моментот.
Категорија:Македонска политика я уредих за бришение по тоа што е много спорна како определение, трудно може да се определи коя политика во РМ, Б, Г, Србия или Албания е македонска. Т.е. оваа кат. е многу многу условна. Во нея требва да намераат место твърде многу половинчати теми от 5-6 држави.
Категорија:Македонска војска, официалниот поим на армията е Армия на Република Македония, за тоа яз мислам дека името на армията е едно и неоспоримо. Мислам дека Македонска войска и Армия на РМ са 100% синоними, т.е. и во двете категории, ке имаме истите статии. со тая разлика дека поимот войска е разговорлив поим на армия, докато армия е официланиот поим кои што се користи от самата армия у целата држава. Другиот вапрос кой што е дека македонска войска исто така се разбира и како войсковите части разоположени во цела Македония - РМ, Б., Г.
Ова са моите причини да ги изменам категориите. --Li4kata 15:51, 1 април 2008 (UTC)
Тешко те разбирам овојпат. Значи во врска со македонски региони ја имаш предложено за бришење затоа што во неа нема ништо, но таа не мора да се избрише бидејќи во иднина може да има, бидејќи во Македонија има региони. Во врска со македонска политика, би сакал да појаснам дека треба да се прави дистинкција помеѓу Политика/и на Република Македонија и Македонска полтика, бидејќи едната е државна политика на државата Република Македониа а другата е Македонска политика, без оглед на актуелната држава Република Македонија. Категоријата Македонска војска е општа категорија која треба да ги содржи категориите од типот на Армија на Република Македонија, Народно ослободителна војска во текот на Втората светска војна, и се така назад низ историјата односно напред во иднината, фала му на господа. Значи не се работи за синоними. --brest 16:17, 1 април 2008 (UTC)
Како виждам и двойцата мислим едно и исто, само дека ти си против бришене, аз сум за :). Мислам дека основанието кое што го предлагаш за Македонска войска се впишува во една потенциална кат. Военна история или Военна история на Република Македония. А за политиката мислам дека много тежко ке се отдели бугарската и гръцката политика во само за конкретния регион, мислам даже дека ова е не посебно. --Li4kata 16:28, 1 април 2008 (UTC)

Гуга и Целе

уреди

Те молам види што е работата со Гуга и Целе, воопшто не ми е јасно. Вака ми изгледа како некој да си игра играчки, ама види си ти. --Поречанец A? 21:29, 1 април 2008 (UTC)

Избришани се овие статии, ми се допаѓаше нивниот труд ама не се енциклопедиска содржина, можеби во песочникот ќе останеа подолго време.--brest 08:51, 5 април 2008 (UTC)

Музички правци наспроти музички жанрови

уреди

Имам сериозна дилема. Постои категорија:Музички жанрови, но постои и друга категорија:Музички правци. Мислам дека тоа е прилично истата работа (а може и да грешам, можеби има некоја разлика) и ние би требало да одлучиме кое име е подобро за таа категорија. Лично, секогаш го одбирам подомашното име, односно музички правци, но тука е малку поинаква работата. Сите други категории (а ги има многу) се насловени со жанр наместо правец. Погледни ги подкатегориите на категорија:Музички жанрови и нивните подкатегории (Музичари по жанр, Музички поджанрови по жанр, Издавачки куќи по жанр итн...). Значи, мене повеќе ме привлекуваат домашни зборови, ама во случајов мислам дека е помудро да ги оставиме сите категории со жанр и да продолжиме да го практикуваме тоа, а категоријата Музички правци да ја преместиме во Музички жанрови (преместувањето не е проблем, јас ќе го направам). Кажи ми што мислиш. --Поречанец A? 15:17, 5 април 2008 (UTC)

И јас мислам дека се работи горе долу за иста работа, иако не сум експерт во оваа област. Иначе и зборот жанр/жанрови го има во правописот на македонскиот јазик, стр. 249 во изданието на Просветно дело од 1986 година, кој патем кажано доаѓа од францускиот збор genre што значи род, врста, вид; така да нема проблем и тој да се користи. Е сега од причини на воедначеност треба да се избере помеѓу музички правец и музички жанр. Мене лично повеќе ми лежи музички жанр, уште повеќе што и англичаните па и повеќето други, го имаат прифатено овој француски збор, сметам дека треба да го прифатиме поимот музички жанр.--brest 15:57, 5 април 2008 (UTC)
Во ред тогаш, уште веднаш ќе почнам со преместување. Кога ќе можеш, избриши ја категорија:Музички правци. --Поречанец A? 10:49, 6 април 2008 (UTC)

Мешани крилични и латинични букви во наслов на статија

уреди

It's my offline program that's processing dump. It's not available to the other users yet through. But if you like, you can take look at this list. These are not processed yet.   Михајло [ talk ] 16:04, 6 април 2008 (UTC)

After you move an article to the right title, the redirection with the bad article is to be deleted. But careful there: if there is some interwiki, it has to be updated on the other wikipedias first.   Михајло [ talk ] 16:08, 6 април 2008 (UTC)
I see. Thank you.--brest 18:53, 6 април 2008 (UTC)

Zdravo - I am an admin on en.wikipedia and need to warn a Macedonian user who is not good with English. I found Википедија:Без личних напада on Serbian Wikipedia but I know there may be cultural issues with using a Serbian page, so is there an equivalent page in Macedonian which I can direct him to? Hvala :) Orderinchaos 17:18, 6 април 2008 (UTC)

Thank you very much for your response - just wanted to make sure. Have a good evening. :) Orderinchaos 18:39, 6 април 2008 (UTC)

Предлог за областите во Бугарија

уреди

Здраво! Имам еден предлог за областите во Бугарија. Статиите како „Благоевградска област“ да се премествуват во „Област Благоевград“. Со овое премествуване ке биде полесно да се пишуват шаблони поврзани со областа. Види како е в Инфокутијта на Сандански. Таму Општина е ОК, но во редот за Област има едно повторуване, кое не изгледува добро (Област: Благоевградска област). Мислам дека подобро е (Област: Благоевград). Незнам дали сум јасен...? Поздрав! --Мизиец 19:54, 6 април 2008 (UTC)

Погледнете сега, колку што сватив, тоа е она што го барате.--brest 20:26, 6 април 2008 (UTC)
Благодарам, и така е добро :) --Мизиец 21:11, 6 април 2008 (UTC)

dali imash ideja zoshto ne izleguvaat liniite na shablonot (tie sivite), i zoshto ne izleguvaat natpisite (Zname na..., Grb na...) t.e. zoshto ne izleguva shablonot kako na en.wiki? dali mozhish da pomognish, me iritira toa shto ne izleguva Zname na, grb na itn--Guitardemon666 12:00, 9 април 2008 (UTC)

Кажи ми некој пример каде се употребува овој шаблон?--brest 16:47, 9 април 2008 (UTC)

sorry nemam kirilica vo stranstvo sum momentalno pa morame vaka... znachi Шаблон:Инфокутија држава sega se prikazhuva tochno do negde-t.e. liniite crni koi ne se prikazhuvaa sega se prikazhuvaat, ama subtitles za zname na i grb na ne se prikazhuvaat. ne e problemot vo prevodot, tuku neshto vo nashata viki, bidejkji angliskata verzija samo copy paste bez nikakov prevod povtorno ne gi prikazhuva tie subtitli... znachi ima pak nekakov problem vo skriptata ili neshto. vidi ako mozhish za to.

Не можам точно да го лоцирам проблемот. Мислам не сваќам во што е проблемот?--brest 06:58, 16 април 2008 (UTC)
Znachi pod znameto i grbot na sekoja drzhava treba da izleguva link koj vika Zname na XXX i Grb na XXX... megjutoa ne izleguva, a nema nikakov problem so shablonot. primer Палау - pod znameto i grbot ne izleguvaat tie subtitle (vidi), a na angliskata izleguvaat. a shablonot e sosema vo red.
ne e problemot vo shablonot ne go menvaj dzhabe, i od en.wiki da naprajsh copy paste kaj nas pak se kje bidi vo red, osven to za zname i grb. znachi neshto ne e vo red so nekoja skripta, taka go sfakjam jas... a za sho, neznam--Guitardemon666 11:42, 16 април 2008 (UTC)
Се мислам дека проблемот е во шаблонот, т.е. не баш директно во шаблонот, најверојатно во користењето на латиница и кирилица. Треба добро да се проанализира тој дел од шаблонот и да се модифицира согласно нашите специфики.--brest 11:54, 16 април 2008 (UTC)
Проблемот најверојатно не е ниту во шаблонот, туку 99% сум сигурен во тоа дека причината за твојот проблем е непостоење на статија со назив Знаме на Палау, пробај го шаблонот пример на Република Македонија каде што постои статија Знаме на Република Македонија. Слично и за грбот. Значи логиката на шаблонот е таа да испитува дали постои статија со назив Знаме на {{{PAGENAME}}} во случајот Палау и Република Македонија односно грб.--brest 13:16, 16 април 2008 (UTC)

Брест не ја уништувај статијата. П.С. зошто го менуваше копирајт тагот на сликите за НОБ? Што е проблемот? --Revizionist 13:10, 10 април 2008 (UTC)

Посочи кои точно слики?--brest 13:12, 10 април 2008 (UTC)

Brest, дали смеам да го поправам шаблонот за крстоносните војни, нешто слично да биде како оној на INkubusse, бидејќи оние на српската и бугарската википедија сосема ми изгледаат поестетски--Астрион 16:07, 14 април 2008 (UTC)

Може слободно, ако сметаш дека така ќе биде подобро. Те охрабрувам тоа да го направиш.--brest 16:09, 14 април 2008 (UTC)
Јас скоро сум готов со шаблонот, само што сакам малку помош а незнам дали од тебе или од rasomk. Мислата ми е шаблонот да се уреди по начин по кој е и српскиот шаблон за крстоносните војни т.е. да има само основните походи кои биле, а споредните да бидат како еден вид подкатегории. Доколку сакаш помогни ми, ако не ке си барам чајре. Види шаблонhttp://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D1%82 мислам дека ќе ме разбереш--Астрион 20:13, 14 април 2008 (UTC)
Разбирам што сакате да кажете. Но на mk.wikipedia има некој проблем и таков вид на шаблони не функционира. Незнам каде е точно проблемот, така да не би можел да ви помогнам.--brest 20:17, 14 април 2008 (UTC)
Добро, и сега, да бришам нешто од шаблонот или да остане таков??? Raso не може да помогне така? --Астрион 20:20, 14 април 2008 (UTC)
Треба да го прашаш Raso, ама мислам дека нема да може да помогне и тој. Најверојатно во догледно време / месец / два / па и повеќе тој проблем нема да се реши, така да ја оставам на вас проценката дали е подобро да остане така или да се брише, сепак имате вложено труд.--brest 20:24, 14 април 2008 (UTC)
Оки, пак ќе прашам кај Raso! Поздрав од мене--Астрион 20:30, 14 април 2008 (UTC)
Брест ај види тука. во предпоследниот дел не се појавуваат сликите, иако се подигнати на мк вики.--Raso mk 21:38, 14 април 2008 (UTC)

Мала корекција, сепак не беа потребни месец / два за да се реши овој проблем, туку час / два. Уживајте во понатамошната работа.--brest 01:11, 15 април 2008 (UTC)

Баш пред малку мислев да ти кажам да направиме нешто во врска со тие т.н. collapsible tables, па видов дека си направил апдејт на Common.js. Сѐ уште не разбирам зошто не работи затскривањето на содржината на кутиите, ама сложена скрипта е, има многу за читање. Сепак, мислам дека полесно би било ако сме двајца (или повеќе). Не знам дали се поврзани и Common.css, Monobook.js и Monobook.css, ама можеби би требало само да ги ископираме англиските ИЛИ да видиме на српските, бугарските (освен деловите со превод)... Впрочем, може и помош да побараме од некој што веќе има навлезено во скриптите... Не знам, било што, само дај некако да го средиме ова веќе еднаш. --Поречанец A? 21:45, 14 април 2008 (UTC)

Дефинитивно проблемот лежи во овие датотеки, ама не разбирам зошто не функционира, иако се копирани од англиската википедија. Можеби треба да побараме помош од некој стјуард.--brest 21:54, 14 април 2008 (UTC)
Дефинитивно. Токму затоа ти се обратив тебе, поупатен си во тие работи и во тие кругови, јас не сум ни администратор, не па стјуарди да прашувам. Те молам види што можеш да направиш, а јас сум тука за секаква поддршка. --Поречанец A? 23:30, 14 април 2008 (UTC)

Да, работи покажи/сокриј. Браво. Што направи, што бил проблемот? Инаку, смени ги вредностите за „show/hide“ во Common.js. --Поречанец A? 00:29, 15 април 2008 (UTC)

Сепак, не работат "NavFrame", "NavHead" и "NavContent", а тие се тие што ни требаат. --Поречанец A? 00:36, 15 април 2008 (UTC)

Точно, тие не работат, бидејќи наместо табели користат div елементи. Но суштината на проблемот е таа и на пат сме да го решиме, треба уште малку да се разгледаат гореспоменатите датотеки, како и шаблоните "NavFrame", "NavHead" и "NavContent", бидејќи и овде можно е да се има провлечена некоја грешка. Значи сега за сега работат само колапсирачки табели.--brest 00:39, 15 април 2008 (UTC)
Ок, гледам на добар пат си, си им влегол во шема. Ако успееш, многу голема промена ќе биде за шаблоните на македонската Википедија! --Поречанец A? 00:59, 15 април 2008 (UTC)
Сега ако не сум зафркнал нешто друго, мислам дека е ок. Плус мислам како нуспроизвод имаме и некои други подобрувања. Притисни CTRL+F5 за рефреш ако нешто не ти функционира.--brest 01:02, 15 април 2008 (UTC)

za Википедија:Проект:На денешен ден imam radikalen predlog: namesto da postoi stranica na pr. 15 april (rodeni), itn taka za sekoj den, shto bi znachelo 366 datumi x 3 (rodeni, umreni, nastani) toa se skoro 1.100 stranici plus koi se numeriraat a vsushnost ne postojat! zatoa, mislam deka soodvetno e da se napravi taka shto kje bidi od tipot Template:na deneshen den/15 april/rodeni ili /umreni znachi da nemame po 4 stranici za sekoj datum (lazhime za brojot na statiite)

ti pisham tebe gledam deka si najmnogu aktiven se nadevam deka kje pomognish. odgovori mi za dvete temi oti me machat podolgo vreme--Guitardemon666 12:56, 15 април 2008 (UTC)

Се сложувам дека треба нешто да измениме во тие статии, и мислам дека идејата со еден шаблон од типот Шаблон:На денешен ден/15 април/родени е одлична, би можела да функционира. Но сепак, како и за речиси сѐ друго, мислам дека најдобро би било да направиме како на англиската Википедија, односно и родени и починати и настани и сѐ друго да се наоѓа на главната статија (пр. 15 април), без употреба на подстраници /родени, /починати, /настани... Мислам дека нема потреба од тие подшаблони, само неред прават. Размислете убаво. --Поречанец A? 20:57, 15 април 2008 (UTC)
Мислам дека треба да си останат во главниот именски простор а не да одат во шаблони, бидејќи они си се де факто статии, т.е. покрај фактографско набројување на тоа кој кога се родил, може да се додаде и краток опис, па може да се вметне и некоја илустрација, така да човек кога ќе отвори такваа страница одма да има јасен преглед што било на тој ден. Иначе може и според мене да се преименуваат од 15 април (настани) во 15/април/настани, 15/април/родени, ... мислам дека би било попринципиелно, поструктуирано.--brest 06:58, 16 април 2008 (UTC)
kako i da e, vazhno e da ne se brojat kako statii, poshto na nekoj nachin e mamenje :) vo pravo si treba da bidi 15 mart/rodeni ili /umreni shto i da e... taka e najdobro, koga vekje sakame da ima vrska kon sekoe oddelno. ama mislam deka samata statija 15 mart so sodrzhani site zaedno e okay, kako sho beshe porano... druga ideja e statijata 15 mart da ima format

==Rodeni==
{{15 mart/rodeni}}

==Umreni==
{{15 mart/umreni}}

==Nastani==
{{15 mart/nastani}}

i za sekoja promena da treba da se izmenuva potstranicata...

p.s. mnogu me nervira latinicava ama zort e... --Guitardemon666 10:49, 16 април 2008 (UTC)

Со текот на времето листите на починати, родени, настани и сл. ќе се зголемуваат. Сега немаме опфатено ни 1% (моја слободна проценка) од сите потенцијални кандидати да влезат во листата на родени пример, а да не зборуваме колкава би била листата ако немаме никави критериуми. Идејата за поделба на статиите 15 април на четири (родени, умрени, настани, празници) беше да се пресретне тој проблем како прво, а подоцна може и да се искористи за динамичко пополнување на некои портали, пример Главна страница, Портал:Биографија, автоматски се земаат само страниците 15 април (родени) и 15 април (починати). Иначе 15 април/настани, 15 април/родени пак се бројат како две страници, единствено ако ги префрлиме во Шаблон:15 април/родени нема воопшто да се бројат како страници (ги префрламе во друг именски простор), ама мислам дека не би требало, бидејќи се работи за статии од типот на листи, листа на родени на тој и тој датум, слично како на пример и листа на уметници чие име почнува на буквата Ш.--brest 11:19, 16 април 2008 (UTC)
Се согласувам дека е од корист „настани, родени и починати“ да се наоѓаат на посебни страници (заради изложени аргументи од страна на brest), но исклучиво како подстраници на главната страница за денот (односно „15 април/настани“, „15 април/родени“). Всушност така би било многу полесно и да се направи еден шаблон за сите страници за денови што ќе ги инкорпорира настаните, родените и умрените во таа страница. Брест исто така спомна дека има премногу потенцијални кандидати за тие страници, но не би требало да се плашиме многу од тоа, само погледнете ги англиските страници: имаат премногу информации за секој ден, а сепак е сѐ на едно место, без подстраници. Сепак, јас сум за подстраници од типот „15 април/настани“. --Поречанец A? 21:37, 16 април 2008 (UTC)

Еј Брест, благодарение на твоите поправки на Common.js и Common.css, сега можеме да користиме класи (фала Богу!). Така, и шаблонот {{Аудио}} е подобар сега, само барам мислење од тебе, што мислиш како е најдобро:

--Поречанец A? 20:57, 15 април 2008 (UTC)

Мене некако последново ми се допаѓа повеќе, пократко е. Слично и со сокриј/прикажи мислам дека треба да смислиме некои пократки зборови со помалку букви, вака зафаќаат премногу простор. Можеби некој графички знак, слично како графичкиот знак во windows (minimize/maximize)...--brest 06:50, 16 април 2008 (UTC)
sup smetam deka e najdobro, bidekji latinica da koristime nema smisla a prashalnik i bukvata i nema da bidi mnogu jasno za korisnicite mislam. a ne e losho da pokreneme inicijativa da imame i statija so slushanje, znachi cela snimena :) da se priblizhime na en.wiki malku :) ova mnogu optimistichka ideja
Па не знам, сега е како на англиската, а мене ми е апсолутно сеедно кое од четирите ќе биде. Ако сметате дека треба поинаку, сменете го. --Поречанец A? 21:37, 16 април 2008 (UTC)
Тогаш нека остане вака како што е.--brest 19:07, 17 април 2008 (UTC)

Проблем: подигнување датотеки

уреди

Имаме итен проблем, обиди се да подигнеш датотека. --Поречанец A? 01:16, 16 април 2008 (UTC)

Пробав да подгнам некоја слика, добро оди? Незнам на што мислиш, каде се јавува проблемот?--brest 06:44, 16 април 2008 (UTC)
Видов каде е проблемот, ќе се обидам да го разрешам.--brest 07:49, 16 април 2008 (UTC)
Мислам дека сега е средено, провери па кажими дали е во ред.--brest 08:32, 16 април 2008 (UTC)
Не е, сѐ уште води кон en:Uploading and downloading. Не знам од кога е вака, ама наместено е да води кон http://mk.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Upload, а тоа води кон онаа статија. Треба да води кон Специјални:Upload. Видов дека си направил таква измена во МедијаВики:Common.js, ама сепак, во алатникот линкот води кон http://mk.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Upload, а тоа е en:Uploading and downloading. Провери таму каде што се подесуваат вредностите за алатникот, во тоа е проблемот. --Поречанец A? 21:37, 16 април 2008 (UTC)
Сепак мислам дека го средив, направи рефреш на страницата (во MS IE CTRL+F5) ако не ти функцинира некаде.--brest 19:08, 17 април 2008 (UTC)
Хмм... Сега функционира. Не знам што беше работата вчера, можеби тогаш нешто не било во ред. Можеби и кај мене бил проблемот. Ама не е битно за мене, јас знам како да се снајдам и по многу други патишта, битното е да не се збунат другите корисници. Сега е добро. --Поречанец A? 01:11, 18 април 2008 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Brest/Архива/2008/април/20“.