Разговор со корисник:Brest/Архива/2008/јануари/22

brest T 
архива на разговори (1,26M+)
тековни

2012/13 (67.6k)


2012.01.01 - 2013.12.30 67.6k 

2010/11 (205k)


2010.10.31 - 2011.12.30 30k 
2010.08.05 - 2010.10.31 58k 
2010.04.25 - 2010.08.05 74k 
2009.12.31 - 2010.04.25 43k 

2009 (318k)


2009.09.22 - 2009.12.31 32k 
2009.04.30 - 2009.09.22 44k 
2009.02.28 - 2009.04.30 58k 
2009.01.31 - 2009.02.28 129k 
2008.12.31 - 2009.01.31 55k 

2008 (460k)


2008.10.06 - 2008.12.31 76k 
2008.08.22 - 2008.10.06 63k 
2008.05.21 - 2008.08.22 63k 
2008.04.21 - 2008.05.20 46k 
2008.03.21 - 2008.04.20 50k 
2008.03.03 - 2008.03.21 50k 
2008.02.24 - 2008.03.03 39k 
2008.01.22 - 2008.02.24 34k 
2007.10.08 - 2008.01.22 39k 

2007 (209k)


2007.09.01 - 2007.10.08 56k 
2007.07.12 - 2007.09.01 39k 
2007.06.25 - 2007.07.12 32k 
2006.04.17 - 2007.06.25 82k 
mini
mini
За подобрување и унапредување на Македонската Википедија
за Брест од Виктор

Гоце Делчев ...

уреди

Brest, не си прав дека бришеш категорията Бугарски револуционери от некой и бугарски херои како Гоце, Даме, Гьорче Петров и прочие. Така както Михаил Герджиков е македонски борец и бугарски револуционер, исто е со горните общи револуционери. Плюс това виж във всички википедии без македонската пише дека горните трима па и не само они са бугари. Ако го сакаш доброто на википедия ке върнеш категориите. Изборот е твой. Поздрави! --Li4kata 16:36, 11 октомври 2007 (UTC)

Извинете, но би ве замолил да пишувате на македонски јазик, или евентуално на англиски.--brest 16:48, 11 октомври 2007 (UTC)
Добро! :)))--Li4kata 16:52, 11 октомври 2007 (UTC)

Тоше

уреди

Фала Брест за агилноста!!! Поздрав LBakraceski 11:24, 16 октомври 2007 (UTC)

Вечна слава на нашиот Тоше.--brest 11:39, 16 октомври 2007 (UTC)

Кочани

уреди

Пругата пак проработи, има патнички воз секој петок и недела (и товарен по потреба).ajta 03:43, 17 октомври 2007 (UTC)

Е ај нека е со среќа, со колку вагони е возот и дали во двата правци е со ист број на вагони?--brest 17:28, 17 октомври 2007 (UTC)

Повик...

уреди

Брест те молам да го дадеш своето мислење околу текстот што предложив да се вметне во неофицијалниот став за етногенезата на Македонците, а се однесува на истражувањето на Тентов и Бошевски. Ти препорачувам да го прочиташ и разговорот од моментот кога ја Виктор испразни страницата (со архивирањето), па до крај. Имавме напната дискусија... Поздрав! --Фичо 15:15, 17 октомври 2007 (UTC)

Уште при гласањето за избрана статија, јас го дадов моето мислење за статијата Македонци, бидејќи сметав и сеуште сметам дека е некомплетна и треба уште да се обработува. Што се однесува до твојата формулација во врска со истражувањето на Бошевски и Тентов, ја имаш мојата подршка, бидејќи сметам дека е компромисно решение кое се надевам дека може да ја деблокира ситуацијата и да се продолжи со уредување на статијата во вистински правец, со забелешка дека не би требало да се врши поделба на официјални и неофицијални ставови, од проста причина што немаме ниту еден официјален став.--brest 17:22, 17 октомври 2007 (UTC)

Протагора од Абдера

уреди

Имав проблем со статијава Протагора од Абдера, Кај грешам?, Нов сум на Wiki--Makempire 10:47, 19 октомври 2007 (UTC)

Поздрав, погледни: Помош:Како да почнам нова статија и Помош:Како да уредам страница.--brest 08:50, 19 октомври 2007 (UTC)
Фала сфатив кај ми била грешката.--Makempire 09:01, 19 октомври 2007 (UTC)

Како да направам нова категорија?

уреди

Брест, како да направам нова категорија?! --Фичо 11:51, 23 октомври 2007 (UTC)

Пример вака: Ставаш таг [[Категорија:Нова Категорија]] на крајот од некоја статија а потоа новата категорија ја категоризираш на сличен начин со некоја [[Категорија:Надкатегорија на Нова Категорија]] и така можеш да одиш понатаму со надкатегориите. За повеќе информации причитај en:Wikipedia:Categorization--brest 11:57, 23 октомври 2007 (UTC)
ОК, фала! --Фичо 12:01, 23 октомври 2007 (UTC)

У тем Сомбору

уреди

Хеее, закон песна! Како впрочем и сите тамбурашки... Ќути ми текна да ги ставам текстовите барем :))))) Иначе песната е српска, иако у Војводина тоа е тешко да се утврди. Појди само по јазикот, ритмиката и тематиката... Српските (војводинските) и хрватските (славонските) тамбурашки песни се разликуваат... А башка Хрватите од Војводина и Србите од Славонија упражњаваат свој некој тип на музика - у двата случаја различен од доминантниот локален. Еве на што све може чоек да налета по нетов (а до некаде ја тангира темава:)))))). Хрватска верзија на Банатска свадба:

Čuj, stari, pir ti bil vu ne'akvem Banatu! To ti je hrvatska Vojvodina, ne? Kaj me gledaš tak? Ti ne znaš povijest? Još je nadvojvoda Karlo, on ti je bil Hrvat, kaj ne, još tisuću dvijesto pedeset i pete godine, potpisal vu Zagrebu dekret da je Vojvodina hrvatska zemlja! I bil ti je strašno lijep pir, za ne vjerovati, stari moj! I znaš kaj? Julina ti je majka Hrvatica! Je, je! Ozbiljno ti govorim! Ona ti je bila tak lijepa, bila ti je vu crvenoj haljini i bijeloj bluzi, prekrasno, kak šahovnica, ti bokca! A ženik, to ti moram posebno reć! On ti ni visok, tak, šlang bih rekel, sto postotni Hrvat! Crnogorci su gorski Hrvati! Kaj? Ne slažeš se? Ti bokca, pa Boka Kotorska, to ti je bil Gospin Zaljev prije sto godina! Je, je, kaj ne znaš za Sabor vu Ninu, tisuću osamsto devedeset i pete godine? Pa ti niš ne znaš! Joj, pa glazba na piru! Oni su ti svirali stare gradske pjesme! Sve stare zagrebačke, stari moj, sve stare zagrebačke! Četir' konja debela, jašu sve do Zagreba! Sinoć kad je pao mrak, pošla cura u Kiseljak! Osam tamburaša sa starog Maksimira! I još ti nekaj moram reć, stari moj! Sandžak je hrvatski! Nedvojbeno!

Поздрав! Други верзии достапни тука --Фичо 22:50, 23 октомври 2007 (UTC)

Свети Климент Охридски

уреди
 
 

Во 916 Охрид е бил во Бугарија (Прва бугарска држава). Свети Климент Охридски е починал в Бугарија. --Мизиец 13:58, 4 ноември 2007 (UTC)

Првиот пасус од статијата објаснува каква била тогашната административно политичка состојба на Македонија.--brest 13:49, 4 ноември 2007 (UTC)
Се пишува државата во коjа е роден човекот, не исторско-географската област. --Мизиец 13:58, 4 ноември 2007 (UTC)
Не сум слушнал за тоа правило. Иначе се знае дека Свети Климент Охридски починал во Охрид, не е познато неговото место на раѓање.--brest 14:07, 4 ноември 2007 (UTC)
Добро, нека во македонската верзиjа на википедиjа починал во Македонија. --Мизиец 14:26, 4 ноември 2007 (UTC)
Добро. --brest 14:43, 4 ноември 2007 (UTC)


Шапката долу

уреди

Брест, штотуку ја погледнав страницата за разговор околу проектот На денешен ден и навистина не знам што друго да кажам, освен она што ти го пишав во насловот на поглавјево. Ти ветувам дека кога ќе се ослободам од обврските и кога ќе имам малку повеќе време ќе ти помогнам околу некој месец. И ќе направам некој посебен медал за да ти го доделам. Браво! --Виктор Јованоски 19:35, 4 ноември 2007 (UTC)

Благодарам другар. Јас ќе ги завршам преостанатите денови, бидејќи имам формирано база на настани за сите денови, а тебе би те замолил да обрнеш внимание на грешките кои ги имам направено, и секако ако се сеќаваш, формирањето на посебни статии од типот на денешен ден, за главната страница. При што треба да дефинираме некои правила според кои одредени настани и личности ќе одат на главната страница. Секако дека ова што ќе го направам не е конечно и може да се дополнуваат веќе креираните статии со нови настани и личности, како и со соодветни илустрации, ако се сеќаваш за некои денови јас и ти почнавме да внесуваме и илустрации. --brest 23:49, 6 ноември 2007 (UTC)

Св. Кирил и Методиј

уреди

Brest, зошто го избриша пренасочувањето од „Св. Кирил и Методиј, Ден на сесловенските просветители“? Добро, мислам дека не е потребно целото име, ама барем „Ден на сесловенските просветители“? Види овде Владата што вели. Мене лично не ми пречи, ама мислам дека треба да има едно такво пренасочување. Поречанец A? 08:45, 8 ноември 2007 (UTC)

Има статија Ден на солунските браќа Кирил и Методиј. Овој ден е според одлука на православната црква. Сега според соопштението на владата објавено на нивниот веб сајт има и државен празник “Св.Кирил и Методиј“, Ден на сесловенските просветители. Мислам дека треба да се усклади на друг начин насловот на статијата, не преку пренасочување, иако теоретски станува збор за две различни места кои имаат еден заеднички именител. Прво празник на православната црква и второ празник кој го воспоставила владата на Република Македонија. Најверојатно мотивите се слични. Е сега околу насловот на статијата, мислам дека битно е да се потенцира поимот ден со тоа што ќе се стави на прво место а не Св. Кирил и Методиј. Може да се отвори дискусија во врска со ова, па да видиме како е најдобро. --brest 10:38, 8 ноември 2007 (UTC)

Еј, brest, ај попат те молам избриши го и Шаблон:Шахист, случајно по грешка го направив, треба да биде Шаблон:Инфокутија за шахист. Фала. Поречанец A? 09:59, 8 ноември 2007 (UTC)

Избришано.--brest 10:38, 8 ноември 2007 (UTC)

Drini е стјуард на сите Викимедија проекти и има можност сам да се промовира во администратор. Сигурно се работело за некое тестирање. --Милош 08:56, 8 ноември 2007 (UTC)

аха хм. --brest 10:38, 8 ноември 2007 (UTC)

Те молам направи нешто во врска со овој корисник, ми се чини дека нема некоја многу добронамерна цел на македонската Википедија. Често дава многу непригодни изјави (што мислам дека треба да се спречи кај сите корисници!), а и текстот на корисничката страница не му е многу гостопримлив. Подобро нека напише дека нѐ мрази нас србизираните бугари, отколку такви подли работи да пишува. Патем, што е со ова уредување, нешто лошо да не сум сфатил? Ах, ќе заборавев: зошто избриша едно од пренасочувањата кон НОБ? Мислам, знам дека има причина, ама не сум баш добро навлезен во таа философија, ако може да ми дадеш по некој совет. Ајт поздрав. Поречанец A? 19:23, 12 ноември 2007 (UTC)

Brest, преземи нешто. Внатрешна Македонско-Одринска Револуционерна Организација и Република Скопјe. Република Скопјe е со латинично е. Те молам убаво заштити нѐ од ваков вандализам, очигледно грчкиот вандал нема да се откаже така лесно, а IP адресите не му се проблем. Поречанец A? 20:17, 13 ноември 2007 (UTC)
Можеш и да ја заштитиш, ако не ти е проблем :) Поречанец A? 20:36, 13 ноември 2007 (UTC)

Херонеја и 2 август

уреди

Во статијата за битката кај Херонеја никаде не е пишано дека таа била на втори август. Тогаш немало таква поделба на месеците. Затоа всушност побарав извор за овој податок во статијата 2 август. Revizionist 23:13, 14 ноември 2007 (UTC)

Сега пишува дека била на втори август. Тогаш немало такваа поделба на месеците ама тоа не значи дека настанот не се одиграл тогаш.--brest 23:35, 14 ноември 2007 (UTC)

Едно прашање

уреди

Те молам доколку сакаш да ми одговориш, зошто е избришана мојата верзија во Разговор за ВМРО. Каде ми ги бришат пораките на англиската та сега и овде ли ќе ми бришат мои сопствени мненија--Астрион 13:59, 15 ноември 2007 (UTC)

Јас се извинувам ама не можам да го лоцирам местото каде се бришани пораките. Дали мислиш на Разговор:Внатрешна Македонско-Одринска Револуционерна Организација, или на друга страница за разговор?--brest 17:58, 15 ноември 2007 (UTC)
Да да токму за таа статија ти говорам, во моментот се “расправаме“ со некој си корисник :)кој пишува на англиски јазик и кога му напишав мое мислење после некое време е избришено, а не знам зошто??? поздрав--Астрион 20:29, 15 ноември 2007 (UTC)

Вандализам

уреди

Brest, дај те молам малку (многу) порадикален биди, ова со Скопје и Република Скопје е невидено нешто. Корисникот грчки-пропагатор претера уште од почеток и мислам дека заслужи бесконечно блокирање, ама не го доби. И статијата Скопје мора да биде заштитена на крајно ниво (бидејќи е сериозно). Те молам заангажирај се малку повеќе, вчера ми се жалеа едни другари од школо дека им се појавило нешто „Република Скопје“ :) Ај, види што можеш да направиш. Поречанец A? 14:35, 15 ноември 2007 (UTC)

Брест го блокирал корисникот на 1 месец уште истиот ден, но штетата останала малку подолго време. Сега се е нормално. --Милош 15:19, 15 ноември 2007 (UTC)
Одлично. Сепак, треба малку поригорозни да бидеме, претеруваат. Поречанец A? 16:48, 15 ноември 2007 (UTC)
Дали се работи за IP адреса или за регистриран корисник?--brest 17:58, 15 ноември 2007 (UTC)
Неколку IP адреси и еден регистриран Корисник:Couldriss, ама не видов убаво, не знам, нешто се збунив... Прееска одам на Скопје и гледам пренасочување кон Република Скопје... Одам во „Историја“, таму вика дека Couldriss го направил тоа, а тој нема правено ништо од 13ти. А статијата денес беше вандализирана. Не знам, а и не е многу важно тоа, битно е да ги осигураме статиите. Зошто едноставно не ја заштитиш секоја страница што е подложена на таков тежок вандализам, па ако сака некој да прави промени, прво нека предложи на страницата за разговор? Поречанец A? 23:16, 15 ноември 2007 (UTC)

Александар III Македонски

уреди

Брест, одрекуваш ли дека Александра Македонски го шири хеленизмот (елинизмот) ? Па тоа стои во секој учебник. --Revizionist 13:45, 28 ноември 2007 (UTC)

Дека ја шири и хеленистичката култура / хеленизмот, не е спорно. Но формулацијата Александар Македонски е познат и по тоа што проширувајќи го своето кралство на исток се до Индија, го шири и елинизмот - т.е. грчкиот јазик и грчката култура[се бара извор], поставена во овој дел од статијата не изгледа добро. А со дополнувањето т.е. грчкиот јазик и грчката клутура[се бара извор], на целата реченица и се дава друг смисол. Колку што мене ми е познато во времето на Александар Македонски терминот грција/грчки не постоел, така да не можело да стане збор за ширење на грчкиот јазик и грчката култура. И конечно {{fact}} без посочување на референца значи дека и ти се сомневаш во ова. Така да оваа формулација може да стои некаде во статијата само доколку прво се обезбеди валидна референца која би ја поткрепила.--brest 14:16, 28 ноември 2007 (UTC)
Во времето на Александар Македонски секако дека постои терминот Елин, Елиника (Грк, грчки) - Грците себеси секогаш се нарекувале Елини. Непобитен факт е дека Александар Македонски го шири хеленизмот (елинизмот) по целиот познат свет, и тоа треба да стои во статијата. Тоа што сум ставил [се бара извор] не значи дека се сомневам, туку дека барам да се посочи литература во која фигурира овој податок. Јас денеска или утре ќе доставам извор. Поздрав. --Revizionist 14:36, 28 ноември 2007 (UTC)
Тогаш ќе почекаме да посочиш литература. Без разлика на тоа, твојата формулација сметам дека треба да стои во некој друг дел од статијата (некаде подолу).--brest 14:51, 28 ноември 2007 (UTC)

ОК, поздрав Брест. --Revizionist 14:54, 28 ноември 2007 (UTC)

Провокации

уреди

Односно, претерани провокации! Кажи ми, зошто морам да го трпам ова или ова или многу други слични работи?! Каде да најдам спас?! (Гледаш прво кај тебе го барам хаха) Поречанец A? 18:47, 28 ноември 2007 (UTC)

Моето мислење е дека вакви провокации треба да бидат бришани, затоа што ако не се пресече еднаш нема да им има крај. Треба на сите да им се даде до знаење дека местото за провокации е на интернет форумите, а не на Википедија. А ако и после предупредувањето не се престанат да провоцираат, тогаш следува административен бан. Кога зборам провокации, мислам за сите корисници, без разлика од која држава потекнуваат. Поздрав. --Revizionist 19:11, 28 ноември 2007 (UTC)
Да, де :) Поречанец A? 19:54, 28 ноември 2007 (UTC)

Не дозволувајте да бидете лесно испровоцирани. Доколку сметате дека посочените корисници кршат некои принципи на википедија тогаш посочете ги (приниципите) и ќе бидат превземни соодветни мерки.--brest 20:22, 28 ноември 2007 (UTC)

Протест

уреди

Брест,

Протестирам пред тебе како еден од челниците на мк.википедија, поради небришењето на погрдната етничка навреда “србоман“ во одредницата за Јован Стојковиќ - Бабунски. Тој се сметал за Србин, ни повеќе, ни помалку и како таков делувал, со што и бил Србин, макар бил од италијански родители.

Да, бил роден во Македонија и се борел за припојување на еден нејзин дел кон Србија, како и многу други кои биле родени во Македонија (на пример, Христо Тататрчев и десетици други набројани во оваа енциклопедија. Види ги неговите "Мемоари"), кои се бореле или за држава Македонија како национална држава на бугарскиот народ, како во вечност, така и како фаза која би требала да и претходи на соединување со тогашна Бугарија. А никој таквите личности во енциклопедијава не ги нарекува “бугаромани“ туку “Македонци-херои“, а да се постави таква квалификација, дури и со поднесени документи во поткрепа на истата, сигурно би била веднаш одстранета.

Повикувам овој навредлив епитет “србомани“ да се одстрани. Пошто истиот е исползуван најчесто од Македонци кои тврдат дека немало воопшто вистински Срби пред 1912 во границите на Географска Македонија,ниту еден, додавам еден сајт кој, иако е националистички, сведочи,воглавном преку извори со точно наведена референца, дека српско присаство во Географска Македонија може да се следи од 13. до средината на 19. век (почетокот на српската пропаганда). И пак повторувам “србоман“ е невкусна квалификација дадена од положба на омраза кон Србите. Секој има право да ја има, никој не е должен да ги сака Србите, но на ваков сериозен сајт на таквите улични термини не им е место,туку на аргументите. Срби на северот на РМ, 13.-19. век --89.205.45.183 08:38:51, 29 ноември 2007 (UTC)

Секој уредувач може да даде свој придонес во подобрување на содржините на википедија, нејзино надополнување, корекција и утврување на фактите. Доколку сметате дека нешто не е во ред со посочената статија или било која друга статија, може да пристапите кон нејзино уредување, внимавајќи на принципите на википедија. Доколку пред да пристапите кон уредување на некоја статија треба да ги известите другите уредувачи за вашите стојалишта тогаш најдобро е тоа да го направите на страницата за разговор на соодветната статија (а не на странците за разговор на другите корисници), па да ги видите реакциите на останатите уредувачи и со нив да постигнете компромис. Мој совет до вас е доколку немате креирано корисничко име тогаш тоа да го направите и вашите коментари во страниците за разговор да ги потпишувате. Со тоа вашите придонеси во уредувањето на статиите ќе бидат лесно препознатливи од страна на другите уредувачи.--brest 09:57, 1 декември 2007 (UTC)

Брест, зошто го блокираше 195.138.138.72? :) Мислам дека направи грешка, види уште еднаш. Поречанец A? 16:04, 2 декември 2007 (UTC)

Променил, кај Никола Груевски, од нема, во незивесен наследник. Претходно корегирав измени кои може да бидат протолкувани како негирање на Македонија. Во оваа прилика исто така неизвесен може да се протолкува дека сака да каже дека наследникот на Груевски е неизвесен односно неизвесна е иднината на Македонија. Блокирана е IP адресата, може да продолжи со уредување ако се регистрира.--brest 16:14, 2 декември 2007 (UTC)

Радиовце

уреди

ZdravoBrest. Sakav da te prašam kako da prevedam strana od mk na angliski. Ja napišavme stranata za Radiovce ama sakame da ima i angliski i da se pokaže angliski na listata so jazici od strana? Pozdrav MacedonianBoy

Колку што гледам успешно го имате решено проблемот пред јас да помогнам. На сличен начин може да продолжите и со другите јазици (пример германски, француски, ...). Со среќа радиовчани. --brest 19:36, 23 декември 2007 (UTC)

Bragodaram, se nadevam dobri se statiite i slikite, pozdrav MacedonianBoy


Елин Пелин

уреди

Здраво! Видов дека си jа напишал статијата Димитар Иванов Стојанов. Ако немаш нешто против мислам дека ќе биде подобро да ја преместиме на "Елин Пелин" бидејќи како Елин Пелин оваj писател е останат во литературната историjа. Поздрав, --Антон 13:39, 13 јануари 2008 (UTC)

Елин Пелин redirect to Димитар Иванов Стојанов, меѓутоа може и обратно. Се сложувам.--brest 16:24, 13 јануари 2008 (UTC)

Мислам дека обратно е подобра варианта. Дури во Бугариjа редко некоj да му го знае вистинското име на Елин Пелин.--Антон 14:01, 16 јануари 2008 (UTC)

Македонци

уреди

Брест, барам да ја заклучиш статијата Македонци од секакви, освен администраторски уредувања. Ова со Бугариве веќе станува „повуци-потегни“ и невкусно. --Филип 15:21, 18 јануари 2008 (UTC)

Language file

уреди

As an administrator I was hoping you'd be able to send me the current LanguageMk.php file used by this Wikipedia. If so, please copy the text into a user subpage on my account. Many thanks. --Даниел 07:26, 19 јануари 2008 (UTC)

Извини

уреди

Ех извини Брест, но тој е провокаторот што ми ја смена целата корисничка статија со „КОРИСТНИКОТ Е ПЕДЕРАС! КОРИСТНИКОТ Е ГЕJ! КОРИСТНИКОТ Е ПЕШО!“ Фрајтнер Разговор 11:29, 21 јануари 2008 (UTC)

Назад на корисничката страница на „Brest/Архива/2008/јануари/22“.