Разговор со корисник:Brest/Архива/2009/декември/31

brest T 
архива на разговори (1,26M+)
тековни

2012/13 (67.6k)


2012.01.01 - 2013.12.30 67.6k 

2010/11 (205k)


2010.10.31 - 2011.12.30 30k 
2010.08.05 - 2010.10.31 58k 
2010.04.25 - 2010.08.05 74k 
2009.12.31 - 2010.04.25 43k 

2009 (318k)


2009.09.22 - 2009.12.31 32k 
2009.04.30 - 2009.09.22 44k 
2009.02.28 - 2009.04.30 58k 
2009.01.31 - 2009.02.28 129k 
2008.12.31 - 2009.01.31 55k 

2008 (460k)


2008.10.06 - 2008.12.31 76k 
2008.08.22 - 2008.10.06 63k 
2008.05.21 - 2008.08.22 63k 
2008.04.21 - 2008.05.20 46k 
2008.03.21 - 2008.04.20 50k 
2008.03.03 - 2008.03.21 50k 
2008.02.24 - 2008.03.03 39k 
2008.01.22 - 2008.02.24 34k 
2007.10.08 - 2008.01.22 39k 

2007 (209k)


2007.09.01 - 2007.10.08 56k 
2007.07.12 - 2007.09.01 39k 
2007.06.25 - 2007.07.12 32k 
2006.04.17 - 2007.06.25 82k 
mini
mini
За подобрување и унапредување на Македонската Википедија
за Брест од Виктор

Додатоци уреди

Извини така, не сум во тек, но за што служат тие додатоци на пример... --Астрион (разговор) 11:08, 21 септември 2009 (UTC)

Каде можам да прочитам за да видам што точно и како се користат--Астрион (разговор) 11:12, 21 септември 2009 (UTC)

Здраво Брест. Дали ќе можеш да ја направиш оваа скрипта? Не знам дали треба да се земе од оваа порака или од корисникот. Поз--Никола Стоіаноски 12:12, 21 септември 2009 (UTC)

Бидна, го средив и закон е овој додаток заедно со тој со категориите.--Никола Стоіаноски 13:07, 21 септември 2009 (UTC)

Hey Brest, I sent you an e-mail. Did you get it? If you could reply to the e-mail or on my Meta talk page, that would be great. Cbrown1023 разговор 22:48, 27 септември 2009 (UTC)

Слики за месец октомври уреди

Еве ги преведените избрани слики за месец октомври. Набргу по ова ќе следат и медиите. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 08:24, 30 септември 2009 (UTC)

Региони уреди

Што ти е непроверливо за регионите? Дали си слушнал за осумте статистички региони на Македонија? За истите региони се работи, не знам што ти е проблемов тука. Ако мислиш на административна поделба како што има Бугарија (региони како адм. единица па општини) се лажеш, не се мисли на тоа. Ако го прочиташ воведот (а мислам не) пишува дека се рагиони за статистички и економски цели. Поздрав--Никола Стоіаноски 18:57, 2 октомври 2009 (UTC)

Извинете што се мешам, но мислам дека Никола е целосно во право. Забуна можеби прави категоризацијата, но во категоријата не само што се наоѓаат општините во Македонија, туку се наоѓаат и изборните единици. Ова се различни работи, како што се различни и регионите. Зошто не се крена ваква полемика претходно? Мислам дека за зачувување на уредувачкиот дух не е соодветно да се дебатира за ова повеќе, бидејќи во статијата никаде не пишува нешто што не е соодветно, а ако е проблем категоризацијата, тогаш истата може да се промени. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:02, 2 октомври 2009 (UTC)

Шаблон за планински врвови уреди

Може да се среди за кај нас? Го најдов на англиската вики за Килиманџаро... --Виолетова (разговор) 20:53, 2 октомври 2009 (UTC)

Има еден шаблон {{Инфокутија за планински врв}}, кој што е аналоген на оној на англиската, ама веројатно треба да се доработи/преработи.--brest (разговор) 20:58, 2 октомври 2009 (UTC)
Го прекопирав англискиот за Килиманџаро, ама не го преведе автоматски како кај други такви шаблони. Веројатно треба да се преработи. --Виолетова (разговор) 21:07, 2 октомври 2009 (UTC)

Помош ми треба - додавав литература, референци и др, на статијата Шампањ, и не само што не се појавуваат, туку ги снема и вики-врските... Кај мене е проблемот или што е работата? Во `уреди` ги гледам, на `зачувај` не се појавуваат --Виолетова (разговор) 21:44, 2 октомври 2009 (UTC)

Ограноци на Мета уреди

Здраво. Преводот на Мета што ми го побара е готов и темелно изработен. Погледај го и види дали има некои недостатоци или нешто друго што треба да се направи. Во нашиот пасус ја дополнив официјалната страница на Викимедија Македонија која ја имаме на Мета. Ми се чини дека имаме и друга независна страница, но адресата е со бројки и нешто не се доаѓа до неа баш лесно. Кажи ми што е со неа. Сега ќе се потрудам да ја ставам обновената верзија на картата таму, кадешто ќе стои и Македонија со сино. Поздрав. --Б. Јанкулоски (разговор) 20:10, 4 октомври 2009 (UTC)

Грешка во трансклудирање уреди

Здраво Brest. Забележав дека со трансклудирањето на статиите за денови во годината се трансклудира и шаблонот ко означува дека статијата е без извори. Мислам дека би било добро кога ова би се средило со ботот, со додавање на . Може и мануелно, но ќе треба секој ден да го правиме тоа. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:16, 10 октомври 2009 (UTC)

Би можело со бот тоа да се среди, но види дискусија подолу, можеби на статии од овој тип не треба да има ваков шаблон.--brest (разговор) 18:34, 12 октомври 2009 (UTC)
Здраво. Јас разговарав со Бојан за ова и сè уште се немаме договорено. За статиите за родени и починати може да се отстрани шаблонот, бидејќи веднаш може да се потврди веродостојноста, но за статиите за настани мислам дека нема да биде лошо овој шаблон да остане, бидејќи е добро да се наведуваат референци. А, всушност референци се додават за цитирање на факти, а статиите за настани по денови се полни со такви факти. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:42, 12 октомври 2009 (UTC)

Проблем ќе се јави кога во статии од овој тип (настани..) ќе се додадат референци, со додавање на <noinclude></noinclude> се решава проблемот на непојавување на шаблонот на главната страница, но бидејќи на главната страница вообичаено нема секција за референци ќе се јави грешка, во смисла имате наведено референци ама не и ref ознака, што исто така е непријатна ситуација. Сличен проблем ќе се појави и на порталните страници.--brest (разговор) 18:49, 12 октомври 2009 (UTC)

Тоа би требало да се реши со додавање на на референците. Сепак, ќе пробам најпрвин. Ако не може така, тогаш е подобро да го отстраниме шаблонот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:03, 12 октомври 2009 (UTC)
Пробав и не може со додавање на да се реши проблемот со референците. И јас го имам мислењето дека во ваква ситуација треба да се отстранува шаблонот. Инаку, голема грешка би било доколку се работи на бројка, бидејќи има статии кои не се поврзани со датуми и години, а кои започнуваат со бројка. Можеби посоодветно би било да се преземат статиите од категориите и да се обработат на тој начин. Инаку, денес видов дека многу категории не се соодветни, па морав да поправам категорија во стилот „починати по датуми“ за сатија „родени на датум“. Ова мислам дека беше за 12 октомври. Не знам дали има ваков проблем и со другите статии, но за секој случај добро е најпрвин да се поминат овие статии и категории со бот, па после да се работи на бришење на шаблонот. Може како додаток, на страницата за разговор да се додаде шаблонот за хронолошки настани, кој го додававме кога ги уредувавме статиите за години. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:16, 12 октомври 2009 (UTC)

„Без извори“ уреди

Ботот додаде ознаки насекаде, што прилично нè ремети во работата. Има еден куп страници каде нема потреба од извори (како наведувања кај годините, датумите, настаните и сл.). Таму не се наведуваат извори (види ги истите страници на англиската). Значи ботот однапред требало некако да се наштелува да нема таков буквалистички приод, т.е. да не ги обележува сите можни страници каде нема извори, кај треба и кај не треба. Тоа треба да важи само за статии per se. Не знам како тоа би се решило. Знам дека ботот може лесно да се намести да избегнува страници со префикси (од типот „Шаблон:“, „Категорија:“, „Специјална страница:“, „Википедија:“ и тн.), но не знам како да направиме да избегнува други страници. Еве, да речеме, ако може да се направи да не става шаблони на страници чии наслови содржат датуми и зборови како „листа“ и сл. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:53, 11 октомври 2009 (UTC)

Го забележав овој проблем и затоа го сопрев ботот. Но сеуште немам решение како да се врати состојбата назад таму каде што има потреба од тоа. За да биде проблемот поголем малку и чичко Марфи помогна, бидејќи ботот започна со додавање на овој шаблон токму на статии кои се од тип каде не треба да се додава ваков шаблон. Ќе гледам ова да го средам некако. Можеби се што во себе содржи некаква бројка во наслов на статија, да не се разгледува дали има или нема референци?--brest (разговор) 18:38, 12 октомври 2009 (UTC)

Слики и медии за месец ноември уреди

Еве ги сликите, и еве ги медиите за месец ноември. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 03:31, 24 октомври 2009 (UTC)

Потсетник уреди

Ѕирни е-пошта, имам едно прашање. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 01:27, 26 октомври 2009 (UTC)

small change needed to GoogleTrans gadget уреди

Hi there,

Thanks for putting the GoogleTrans gadget up on your wikipedia. Hopefully it will be useful for you guys.

You've done everything right to port it over except for one small language change, which I should have made easier to notice

Currently, if your wgUserLanguage is the same as wgContentLanguage (and this is the first time you are using the gadget) there is a chance that French will be set as the translate to language ('fr').

If you scan the gadget file for the token 'fr', you will find it once. You should change this to 'en', which is your default translate to language. Sorry about this.

Endo999 (разговор) 20:53, 11 ноември 2009 (UTC)

brest-bot проверка на правопис уреди

не мајќи наместо немајќи

Правилно е „немајќи“. --124.169.3.19 (разговор) 02:35, 24 ноември 2009 (UTC)

Референци уреди

Референците се додадени. На Final Fantasy Agito XIII, треба да додадам нов текст, чекам дополнување затоа има само една референца. Nesho (разговор) 14:14, 25 ноември 2009 (UTC)

Слики и медии за месец декември уреди

Повели слики и медии за месец декември. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 13:43, 30 ноември 2009 (UTC)

Hi Brest, apologize for the trouble caused by TjBot due to un-flag bot. I have difficulties finding the request page. I have put a bot flag request. Thanks — Tjmoel  разговор 03:35, 1 декември 2009 (UTC)

Your request is passed, whait until aproved. Best regards.--brest (разговор) 08:01, 1 декември 2009 (UTC)
Thanks for the updates. I will then wait, and exclude mk in the meantime until approved before causing permanent block. Rgds — Tjmoel  разговор 02:31, 2 декември 2009 (UTC)
Hi Brest, I just notice that TjBot has been given bot flag (Thanks). However, it is still block "with an expire time of infinite". Does it mean that I could run the bot or should I wait ? Thanks — Tjmoel  разговор 13:42, 4 декември 2009 (UTC)

Здраво. Код нас на српској википедији је пракса да се бот мало пусти да ради, чисто да се види да ли ради како треба. Поднећу захтев за заставицу. -- Bojan  Razgovor  15:58, 1 декември 2009 (UTC)

Можеш ли одблокирати бота пошто је добио заставицу? -- Bojan  Razgovor  06:39, 4 декември 2009 (UTC)

Страница за разговор уреди

Здраво Brest. Ќе може ли со ботот да се додаде шаблонот на последните 2.000 новоуредени статии. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:52, 6 декември 2009 (UTC)

Шаблон:Reflist (List-defined references - September 2009 update) уреди

Здраво Брест, Те молам види го најпрво ова Шаблон:Reflist (посебно делот од документацијата насловен List-defined references). Ја ископирав документацијата од англиската верзија со цел да ја отстранам грешката која во референците се наоѓа подолу во документацијата, како и овде. Се надевам дека ќе може да ми помогнеш. Фала многу. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:13, 7 декември 2009 (UTC)

:-) OK. Решено! Нема потреба да интервенираш. Поздрав, --Wikimk (разговор) 10:17, 7 декември 2009 (UTC)

Апелот уреди

Само да те информирам како испадна апелот од Џими. Има две варијанти. Втората е со лента за донирање оддесно.

Фино, по мое мислење. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 02:12, 16 декември 2009 (UTC)

Одлично, значи работеле дечкиве, малку споро ама ... Дали знаеш дали го средија и видеото?--brest (разговор) 07:46, 16 декември 2009 (UTC)

Одбрани слики за јануари 2010 уреди

Еве ги одбраните слики за јануари 2010. Овој пат ги преведов благовремено, бидејќи доаѓаат празници и прослави, па се плашев дека ќе се нема доволно време за да се ставаат во последен момент. Што се однесува до медиите, гледам дека нема никакви врски и индикации за следната година. Се изнамачив од буричкање, и не успеав да сфатам каде ги чуваат медиите од идните и претходните години. Како што гледаш, именските простори се насловени само со месец/ден, и нема години и сл. како кај одбраните слики. Како и да е, по сè изгледа дека треба да се почека за да ги стават новите во истиот формат. А кога, не знам, бидејќи по оваа логика тоа треба да биде дури на 1 јануари. Не знам како е, белким има некое друго решение и начин. Дај посоветувај ме, ако можеш. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 07:12, 19 декември 2009 (UTC)

Колку што гледам и можам да разберам на Commons, замислено е да се изберат 365 медии за секој ден во годината при што не се менуваат секоја година како слика на денот. Најверојатно сме завршиле со медија на денот, сега кај нас треба да го промениме алгоритмот за повикување на медија на денот од претходната година за да може да го искористиме минатиот труд. Имаме две опции пред нас: или да чекаме на Commons да почнат да се средуваат медии на денот за секоја година посебно, или да си продолжиме со наш избор. Втората опција бара дополнителен ангажман околу изборот на медиите. Што предлагаш ти?--brest (разговор) 12:16, 19 декември 2009 (UTC)

Па вака. Употребата на истите како што е на Ризницата не ни гине. Но ако сакаме ние да си ги избираме, тогаш ќе треба да утврдиме систем. За да има застапеност на снимки од различни области (а и извесна пропорција видео наспроти аудио снимки), би требало да определиме класи или типови на содржина по тематика, и да се избираат по неколку од секоја област. На пример, еднаш гласаме класична музика, еднаш современи музички жанрови, еднаш видео со природна содржина, еднаш видео од историско-политички настани, една категорија може да биде само фолклор (песни и музики од разни земји), еднаш нечиј говор и тн. И овие класи колку што може да се застапени секој месец. Како мислиш со гласање, дали би имало интересенти, гласачи? Дали би функционирало? --Б. Јанкулоски (разговор) 12:50, 19 декември 2009 (UTC)

Отприлика и јас така размислував, да имаме нешто како недела на народна музика на да речеме Зимбабве, па недела/месец на мисии за истражување на Марс/Јужниот/Северниот пол, па недела/месец на Светски/олимписки фудбалски/кошаркаски/атлетски првенства, па недела/месец на тема концерти на Тоше Проески и сл. Во врска со гласањето мислам дека нема да профункционира ако одиме за секој ден да гласаме. Според мене најефикасни би биле ако напрвиме една предлог листа согласно со нашите размислувања и да оставиме другите заинтересирани да дадат свои предлози но најмалку еден месец однапред со интенција да ја покриеме за кратко време цела 2010 година со теми уште на самиот почеток од годината, бидејќи ако одиме ден за ден може да се доведеме во ситуација кога нема да имаме содржина за некој ден.--brest (разговор) 13:00, 19 декември 2009 (UTC)

Аха, значи ти сакаш на неделна база. Тоа е уште поинтересно, а и полесно за организирање. Категориите ти се добри, со тоа што ова за народна музика по конкретни земји е многу истенчено, и во највеќето случаи нема да најдеме по 7 снимки од секоја. А и за Тоше, зарем има на ризницата доволно музички и видео снимки за да се покрие цела недела? Тешко. А и многу тешко да се дојде до таков слободен материјал. Темите сепак мора да бидат поопшти, како на пример првенствата што ги спомена и сл. Треба да се 52, што значи дека сепак ќе мора да потпаднат под пошироки категории (на пр. во просек по 5 неделни теми во 10 категории). Сега преостанува да утврдиме 10 општи категории, и потоа барем 5-6 поединечни тематики во секоја). Гласањето пожелно е да се изврши дури и за сè наеднаш, само ако можеш да направиш добро организирана страница. Јас за такви технички работи не сум вичен, но можам да предложам категории и теми, и да пребарувам снимки за секоја. --Б. Јанкулоски (разговор) 13:40, 19 декември 2009 (UTC)

Добро јас само како пример набројував погоре. Мислев да го искористиме постоечкиот систем/код само што во еден месец ќе обработиме неколку теми на седмична база ама не мора, може да биде и било кој друг период. Само веројатно ќе ни биде полесно да пронајдеме материјал ако се фокусираме на некоја тема. Значи земаме како урнек Википедија:Избрана медија/2009/јануари и на ист налин создаваме страница Википедија:Избрана медија/2010/јануари само што сега си бираме свои медија содржини од Commons.--brest (разговор) 14:03, 19 декември 2009 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Brest/Архива/2009/декември/31“.