Разговор со корисник:Brest/Архива/2008/октомври/6

brest T 
архива на разговори (1,26M+)
тековни

2012/13 (67.6k)


2012.01.01 - 2013.12.30 67.6k 

2010/11 (205k)


2010.10.31 - 2011.12.30 30k 
2010.08.05 - 2010.10.31 58k 
2010.04.25 - 2010.08.05 74k 
2009.12.31 - 2010.04.25 43k 

2009 (318k)


2009.09.22 - 2009.12.31 32k 
2009.04.30 - 2009.09.22 44k 
2009.02.28 - 2009.04.30 58k 
2009.01.31 - 2009.02.28 129k 
2008.12.31 - 2009.01.31 55k 

2008 (460k)


2008.10.06 - 2008.12.31 76k 
2008.08.22 - 2008.10.06 63k 
2008.05.21 - 2008.08.22 63k 
2008.04.21 - 2008.05.20 46k 
2008.03.21 - 2008.04.20 50k 
2008.03.03 - 2008.03.21 50k 
2008.02.24 - 2008.03.03 39k 
2008.01.22 - 2008.02.24 34k 
2007.10.08 - 2008.01.22 39k 

2007 (209k)


2007.09.01 - 2007.10.08 56k 
2007.07.12 - 2007.09.01 39k 
2007.06.25 - 2007.07.12 32k 
2006.04.17 - 2007.06.25 82k 
mini
mini
За подобрување и унапредување на Македонската Википедија
за Брест од Виктор

Рамка на портали

уреди

Мислиш ли дека без рамка се подобри? Јас само земав пример од други добро средени портали и од Википедија на другите јазици!--Кирил Симеоновскиразговор 22:55, 22 август 2008 (UTC) --Кирил Симеоновски

Како прво, кога кодот е поедноставен полесен е за уредување. А како второ рендерираната слика со рамки само го оптоварува екранот се непотребни рамки и му отежнува на читателот да се сконцентрира на содржината. Можеби визуелно со повеќе бои изгледа атрактивно на прв поглед, но сепак сликата е пренатрупана со непотребен број на рамки кои само го одвраќаат вниманието на небитни работи. Тоа е мое мислење. --brest 22:57, 22 август 2008 (UTC)

Слики

уреди

Brest зошто кога ќе ставам слика во рамка не можат да и се менуваат пикселите, а ако напишам thumb можи.Пр:

 
 

--Buli 19:10, 23 август 2008 (UTC)Да пробаме со ова:

 
drn drn jarinja
 
drn drn jarinja

     

Метода пробај и види ги дава овие резултати. Додека методата земи прочитај: en:Help:Image и meta:Help:Images_and_other_uploaded_files вели дека If you use the "frame" option the image will not be scaled, and size specifiers will be invalid. Што значи така е дефиниран софтверот.--brest 19:24, 23 август 2008 (UTC)

Фала:)))))--Buli 19:33, 23 август 2008 (UTC)


Бърза дискусия за Илинденската азбука

уреди

Първо, една малка поправка. Има една буква в повече в статията за Илинденската азбука - буквата (Ѕ ѕ) не участва в Илинденската азбука. Може да се види и от Илинденската азбука в архива на Сорос (погледни в секцията "Надворешни врски" към статията).

Точно

Ще имаш ли около 20 минути да я дискутираме набързо Илинденската азбука? Защото каквото и да си говорим, това е официалната Българска азбука от Освобождението до реформата 1945 година. Нямам нищо против да се нарича и Илинденска азбука (защото е използвана и от Илинденските революционери), но винаги със задължителното уточнение, че това всъщност е официалната Българска азбука.

А че е Българска азбуката е пределно ясно дори и само от факта, че Илинденските въстаници с нея пишат винаги или почти винаги на литературен Български език. Значи, не може когато и азбуката и езикът са си чисто Български да се правим на слепи! И ако въпроса за идентитета е чувствителна тема, въпросът за азбуки и езици въобще не е спорен, и те могат да бъдат наричани и с истинските им имена. Благодаря!--208.77.19.116 11:35, 27 август 2008 (UTC)

Наведете извори каде може да се провери/потврди вашето тврдење погоре. Ако е тоа точно тогаш нема проблеми во статијата да стои исказ во смисла дека Илинденската азбука се совпаѓа со офцијалната Бугарска азбука. Ве молам пишувајте на македонски јазик.--brest 12:03, 27 август 2008 (UTC)

Мислев дека добре го знаете Бугарскиот јазик, или така барем пишува. Ќе пробам доколко можам на Македонски. Ви претставувам голем број фототипни документи (во zip архив):

http://www.webdesign-eu.com/shefa/pre-reform_bulgarian.zip

Меѓу нив се:

- документи на ВМОРО
- документи од училишта на Бугарската Екзархия
- документи од училишта во Бугарија
- документи од Бугарските владетели Александар I, Фердинанд, Борис III
- документи од време на т.нар. од Вас Бугарска Фашистичка Окупација - 1941-1944 г.
- други Бугарски документи, закони, манифести и т.н. пред 1945 г.

Треба да знаете дека некои от буквите исгледаат различно кога се печатени и кога се ракописни.

Последните 2 букви во азбуката се варијанти на една буква и затоа се бројат како една буква (буквата Јус).

Автор на азбукава (варијант на кирилицата) е Бугарскиот филолог Марин Дринов:

http://en.wikipedia.org/wiki/Marin_Drinov
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD_%D0%94%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Сите тие документи се напишани на еден те ист јазик - Бугарски литературен јазик, кој што е практично идентичен и со денешниот Бугарски литературен јазик, иако во денешната азбука по реформата 1945 се користат 2 букви помалко.

Ако сакате да прашате нешто, повелете.--208.77.19.116 15:05, 27 август 2008 (UTC)

User page...

уреди

Hi, i don't know Macedonian. Can you help me? My page is true? I'm waiting to yuor help, Thanks... ZoRCoCuK 20:07, 5 септември 2008 (UTC)

Добредојде шаблони

уреди

Здраво, Brest. Би сакал да ви го препорачам шаблонот {{добредојде2}} наместо традиционалниот {{добредојде}}, како и {{новкорисник2}} за корисничката страница (разгледајте ги). Овие шаблони се субституираат, така што можете само да внесете {{subst:добредојде2|Brest}} и ова автоматски ќе го даде кодот на пораката, автоматски потпис и врска до вашата корисничка страница. Мислам дека корисниците повеќе реагираат на обичен, краток текст отколку на табели. Овој шаблон исто така е обновен со врски до најважните страници за помош и портали за поставувања на прашања, а ја најавува и новата функција - додавање на {{помош}} на страницата разговор на неискусните уредувачи, кои автоматски ги сместува во категорија на Википедијанци кои бараат помош (кратенка: CAT:HELP). Уште нешто, ми се допаѓа идејата за стандардизирање на порталите/создавање на википроект. Кирил навистина беше доста активен во последно време и создаде голем број на портали. Сите тие можеме да ги вклучиме како врски до содржината на главната страница. Ве молам разгледајте го овој мој предлог за редизајн на главната страница и кажете ми го вашето мислење. Поздрав, Brainmachinewtf? 09:24, 6 септември 2008 (UTC)

Ок, благодарам на препораките. Од навика ги користам старите шаблони. Сепак мислам дека не е некој голем проблем да се користат паралелно и новите и старите шаблони. Што се однесува до предлогот за редизајн на главната страница, мислам дека има некои добри елементи, кои можат да бидат добра подлога за редизајн, но сеуште не е финално решение. Има работи кои и од стариот дизајн треба да се преземат целосно или со одредени модификации. Сепак мислам дека би било подобро доколку дискусијата за редизајнот на главната страница треба да се пренасочи на соодветно место со цел да им дадеме можност и на другите корисници да го дадат своето мислење, како и дискусиите да бидат сконцентрирани на дадената тема. Поздрав. --brest 11:44, 6 септември 2008 (UTC)

Прашање, пренасочувања за Македонија

уреди

Зошто кога пишував Македонија не ме носи директно до Република Македонија? Македонија треба да пренасочува кон РМ а на статијата РМ има појаснување. Те молам врати го назад.НБРМ11:47, 6 септември 2008 (UTC)

Хмм, Македонија е различно од Република Македонија. Е сега зависи кој од која страна ја гледа разликата. Ако Македонија е Република Македонија, тогаш што е заеднички именител за Егејска Македонија, Пиринска Македонија, Пустец, Голо Брдо, Република Македонија? Можеби регионот Македонија, слично како Балканскиот полуостров што е еден од заедничките именители на државите кои се простираат на овој полуостров. Мој став дека заеднички именител за Егејска Македонија, Пиринска Македонија, Пустец, Голо Брдо, Гора, Република Македонија, ... е токму Македонија. Република Македонија е само една творба во која се има реинкарнирано Македонија во поново време. Македонија е светост. Кога зборуваме за македонски јазик не мислиме само за Република Македонија, кога зборуваме за македонски градови не мислиме само за градови во Република Македнија, кога зборуваме за македонска историја не мислиме само за историја на Република Македонија, ... --brest 11:58, 6 септември 2008 (UTC)
Тоа се надминува лесно Во склоп на статијата Македонија (регион) ќе ги опфаќа сите наши територии. Македонија би водела кон Република Македонија а Макеонија (регион) кон регионот. Јас мислам ваков принцип е ок бидејќи на статијата РМ има и појаснување. Поздрав--MacedonianBoy 12:05, 6 септември 2008 (UTC)
Како што Македонија е различно од Република Македонија, така е различно и од Македонија (регион). Еден регион може да има своја историја, но само како регион. Во политичка и национална смисла не може да има никакво значење. Ако го третираме како регион тогаш како што пишува овде ќе си биде регион со богата историја сврзана со грчкото и бугарското минато. Или како што се вели тука административно поделен помеѓу тие и тие и мал дел на тие. Никаде не станува збор за македонска нација. Но да не должам многу, целата конструкција е да се докаже дека македонци не постојат во национална и политичка смисла, туку како регион кој во зависност за кое време се работи го контролирале други. Да се вратиме на пренасочувањата кои можеби некои работи ги олеснуваат но во суптилни ситуации прават проблеми. Пример зошто не би се согласиле БЈРМ да пренасочува во Република Македонија? Од апект на почитуваните соседи од југот тоа би било пожелно.--brest 12:22, 6 септември 2008 (UTC)

Предлози за избраните слики и избрани статии

уреди

Здраво brest. Сакам да дадам еден предлог којшто мислам дека би било добро да се спроведе. Мислам дека треба повеќе да се обрне внимание на зголемување на конкуренцијата во избор на избрани слики и статии. Затоа, предлагам да дадеме опомена која ќе одредува минимум 2 слики или статии во кандидатура за изборот и Предлагачот на соодветната слика или статија да не може да гласа за својот предлог што е и логично, но не се почитува при изборот. Ова имам во план да го предложам и во разговор за главната страница, но сепак како поискусен сакам да ми дадеш соодветно мислење за промените кои не очекуваат на главната страница, бидејќи во план е нејзин редизајн.--Kiril Simeonovski 13:30, 6 септември 2008 (UTC)

Здраво. Предлогот е добар, но сепак мислам дека тешко ќе можеме да го спроведеме во пракса. Имено нема некој наплив на предлози ниту пак заинтересирани за гласање. Јас мислам дека тој што го дал предлогот со самиот чин на предлагање фактички гласал за предлогот иначе не би ја предложил содржината воопшто. До сега имаше случаи каде доколку предлагачот експлицитно не се изјасни дека е за или против предлогот тогаш неговиот глас не се брои, т.е. се бројат само експлицитните гласови, што мислам дека е сосема коректно. Во досегашната пракса сме имале случаи кога истовремено се предложени повеќе предлози (два, а колку што се сеќавам еднаш и три) и во тие случаи немало проблем, бил избиран оној со повеќе гласови   . Јас мислам дека треба малку подобро да го дефинираме начинот на избор / гласање во смисла да не дојдеме некогаш во ситуација да не можеме да се одлучиме кој од предлозите е победник во изборот. Исто така би требало да се дадат подетални појаснувања како се предлагаат статии и освен гласањето кои други критериуми треба да се запазат, како би можеле и помалку искусните википедијанци да земат учество во оваа процедура на избор. Може да се размислува за додавање на соодветни линкови на главната страница како и на специјалната страница: Скорешни промени. Ја подржувам идејата за оваа тема да се расправа во рамките на расправата за редизајн на главната страница. --brest 19:53, 6 септември 2008 (UTC)

За Маргарит Јурсенар

уреди

Brest, си креирал никулец под наслов Маргарет Јурсенар... проблемот е во транскрипцијата. Таа треба да биде Маргарит. Благодарам на вниманието BlueEagle1 00:51, 11 септември 2008 (UTC)

Благодарам на забелешката. Статијата е креирана со преземање од база на податоци, без да навлегувам во правилната транскрипција, доколку сметате дека така е поправилно тогаш можете да ја извршите соодветната промена и пренасочување. Би ве замолил доколку можете и да поставите интервики врски на статијата за Маргарет Јурсенар кон други јазични изданија на википедија. Поздрав. --brest 07:14, 11 септември 2008 (UTC)

Промена на шаблон во порталите за континентите?

уреди

Здраво. Сакам да те прашам дали шаблонот со континенти кој го направивме за да го ставаме за поврани континенти на порталите за континенти е добро и понатаму таму да стои, бидејќи јас направив една табличка во горниот дел од порталите која исто така води кон континентите. Мене не ми смета и да остане и стариот портал, но што мислиш за ова?--Kiril Simeonovski 11:45, 11 септември 2008 (UTC)

Одлично го имаш подобрено интерфејсот на порталите, може уште малку да се поработи на изборот на боите. Што се однесува до шаблонот за субпорталите мислам дека е добро и понатаму да си стои најдолу, графички добро е обработен (има и локациски мапи на континентите). Иначе погледни Шаблон:Портали на континенти и Портал:Географија/Субпортали, има простор за спојување иако во првиот случај се работи за поврзани портали а во вториот случај за субпортали. Исто така имам еден предлог, одамна мислам дека е добар ама не стигнувам да го реализирам, ако мислиш дека е ок и ако имаш време можеш да го средиш. Погледни на пример Портал:Азија со своите подсекции Портал:Азија/Држави во Азија и Портал:Азија/Субпортали, речиси идентичен список на врски, само што едниот води кон статии а другиот кон портали. Мислам дека секцијата Портал:Азија/Држави во Азија е излишна, ако имаме интенција за секоја држава да креираме засебен портал. Плус добро би било списокот да се среди во две колони, попрегледно ќе биде. Поздрав. --brest 01:10, 12 септември 2008 (UTC)

Шаблон: Инфокутија книга

уреди

Како е Брест? Сакам да те прашам за шаблонот за {{Инфокутија за книга}}, зошто не функционира како што треба и дали ќе може да го чепнеш малку? Ми треба а не ми работи како што треба. Фала НБРМ11:02, 12 септември 2008 (UTC)

Што точно не функционира? Можеби имаш проблеми со Name параметарот (оригинално име), кој треба да биде стриктно со голема буква, ако е со мала буква ќе добиеш {{{Name}}}. Слично и со останатите параметри, треба да се внимава на мали и големи букви, без разлика дали се на почеток од називот на параметарот или било каде во самиот назив на параметарот. Исто така внимавај како го повикуваш шаблонот, треба со Шаблон:Инфокутија за книга, книга со голема буква. Поздрав. --brest 11:21, 12 септември 2008 (UTC)
Ok, уште едно нешто. Некои податоци што ги пишувам во шаблонот не ми ги покажува кога ќе зачувам. Како на пример во оваа статија Знакот на четворицата. НБРМ11:52, 12 септември 2008 (UTC)
Малку го разработив подобро шаблонот и неговата документација, сега сите параметри се пишуваат стриктно со мали букви освен ISBN со сите големи букви и на латиница. Исто така може да се користат и македонски називи на параметрите на кирилица со исклучок на параметарот image. За подетални информации погледни во документацијата на шаблонот. Исто така треба да се прочешлаат сите статиите за книги што го користат овој шаблон, како би се извршиле соодветни корекции во смисла на направените промени. Јас неколку поминав и гледам дека горе долу сите користат англиски називи за параметрите со мали букви така да нема да има некој проблем. Во секој случај ако имаш време може да ги провериш сите статии кои го користат шаблонот и ако има некаде ирегуларности да ги исправиш. --brest 12:48, 12 септември 2008 (UTC)
OK, fala za popravkite. Pozdrav НБРМ13:05, 12 септември 2008 (UTC)

Малце за Wikimedia / Wikispecies

уреди

Гледам пред некој ден, родниот проект на Википедија Викивидови (Wikispecies) има главна страница на многу јазици, но на македонски не. Предлагам, ако не и јас тоа би го средил да направиме една Главна страница и на македонски јазик. Поздрав.--Kiril Simeonovski 22:54, 14 септември 2008 (UTC)

Имаш подршка од моја страна. Јас пред некое време работев на Commons. Не е многу проблематично, покрај главната страница, можеби ќе се јави потреба да се средат уште некои. Веќе пишав во страницата за разговор на шаблонот за јазици да го додадат и македонскиот јазик (заштитен е шаблонот) па после ќе почнеме со преведување. А може и на некоја корисничка страница да се почне со преведување, па после само да се префрли каде што и е местото. Поздрав. --brest 00:19, 15 септември 2008 (UTC)
Упс, сепак потребно е да се преведе главната страница прво, па после да се побара да се вметне линк до македонскиот јазик. Ај ќе го напрваиме и тоа еден убав сончев ден.--brest 00:25, 15 септември 2008 (UTC)

Санстефанска Бугарија / категорија иредентизам

уреди

Здраво Брест, се извинувам дека те занимавам со глупости, ама не сум jас виновниот. Проблемот е со иредентизмот и статиjата Санстефанска Бугарија. Ситуациjата и истата како при Обединета Македониjа, само дека овде raso mk, ми ги брише промените. Не мислам да прекршувам 3rr правилото за това се обракам кон тебе. Сум посочил истите доводи, кои ти посочи за премахнуване на категориjа иредентизам од статиjа Обединета Македониjа, само изгледува дека овде овие доводи не важат. Види jа дискусиjата на статиjата и се надевам дека за оваа статиjа нема да има двоен стандарт. Поздрав! --Стан 07:22, 15 септември 2008 (UTC)

На сите википедии е ставена во категорија „иредентизам“ и незнам зошто и тука не би била.--Raso mk 07:27, 15 септември 2008 (UTC)
На сите википедии Обединета Македониjа е ставена во категорија „иредентизам“ и незнам зошто и тука не би била.--Стан 07:35, 15 септември 2008 (UTC)
А што е со Гољама Балгарија на бг википедија?--Raso mk 07:48, 15 септември 2008 (UTC)
Еве ја....bg:Българско землище..ја најдов. Пука од пропаганди и за чудо не е категоризирана како иредентизам. ООООООО тука се вели кои треба да бидат границите....................жално--Raso mk 07:52, 15 септември 2008 (UTC)
Истото е како Обединета Македониjа и Санстефанска бугариjа од 19 век т.е. преди да има држава Бугариjа, следователно по зборовите на Брест, ова не е иредентизам. Не пишува и за териториални претензии кон други држави, не пишува и за малцинства. Не пишува кои треба да бидат границите, пишува само според изворите, каде имало бугари во 19 век до началото на 20 век. --Стан 08:01, 15 септември 2008 (UTC)
хеехеххехехехе. Читај го воведот, или јас сум будала.--Raso mk 08:12, 15 септември 2008 (UTC)

Треба добро да се погледне дефиницијата за иредентизам. Според актуелната состојба/верзија на статијата Иредентизам на македонската википедија, ја имаме следнава дефиниција: Иредентизам е термин кој се однесува на националистичко движење и идеологии кои се заложуваат за менување на државните граници со цел етничките малцинства кои живеат во други држави да подпаднат под власт на државата каде што тој етникум е мнозинство. А според актуелната верзија на статијата Iredentism на англиската википедија ја имаме следнава дефиниција: Irredentism is any position advocating annexation of territories administered by another state on the grounds of common ethnicity or prior historical possession, actual or alleged.. А еве уште неколку дефиниции: a national policy advocating the acquisition of some region in another country by reason of common linguistic, cultural, historical, ethnic, or racial ties од thefreedictionary.com, The term irredentism has, by extension, been applied to nationalist agitation in other countries, based on historical, ethnic, and geographical reasons, for the incorporation of territories under foreign rule од bartleby.com. Што значи дека може да се толкува во потесна или поширока смисла според мене. Толкување во потесна смисла би било дека мора да постои држава која практикува иредентизам. Толкување во поширока смисла би било дека постои идеологија пропагирана од пониски структури / пример политички партии, групи или поединци кои може но не мора да се репрезенти на една официјална државна политика. Според ова сметам дека и кај категоризацијата на статијата Обединета Македонија и кај категоризацијата на статијата Санстефанска Бугарија треба да се има во предвид ова, т.е. да се има поделба на категориите во смисла на државен иредентизам, уставен иредентизам, иредентизам на политички партии и сл. А како надкатегорија на сите овие да стои Категорија:Иредентизам. --brest 11:47, 15 септември 2008 (UTC)

Овие категории моментално ги нема, дури во англиската википедиjа, а иредентизмот бил тоj државен, уставаен или на политички партии си е иредентизам т.е. опшатата катеогориjа представува сите подкатегории. Исто така, како и да го интерпретираме терминот иредентизам, според македонската или англиската википедиjа помегу Санстефанска Бугариjа и Обединета Македониjа нема разлика. Моментално никоj корисник не даде ни еден довод согласно коj се разликуваат. И друго, не мора за Санстефанска Бугариjа да има една интерпретациjа, а за Обединета Македониjа друга. Ти согласно коjа интерпретациjа избриша категориjа Иредентизам от Обединета Македониjа? И согласно коjа позволуваш оваа категориjа да е во статиjа Санстефанска Бугариja? Ова е проблемот, во двоjната интерпретациjа (двоjниот стандарт) коj се забележува.--Стан 12:45, 15 септември 2008 (UTC)
До сега тоа го образложувам. Дека треба да постои држава која ќе го подржува и користи тој иредентизам, ако не постои држава тогаш не може да стане збор за иредентизам. Како можеле македонците да практикуваат иредентизам на почетокот од 1900 години, кога немале своја национална држава? Значи не станува збор за иредентизам, туку за стремеж за формирање на национална држава и обединување на македонскиот народ. Се сложувам со тебе дека истото важи и за статијата Санстефанска Бугарија. Ако забележа јас не ставив ниту избришав категорија во таа статија. И ако се повикуваме на други јазични изданија на википедија (како до сега на англиска) тогаш треба да ги погледнеме и другите јазични изданија на соодветните теми па да правиме компарација и даваме оценка дали се работи за двојни стандарди или не.--brest 13:06, 15 септември 2008 (UTC)
Компарациjа направив и во англиската и во испанската Обединета Македониjа е иреденитзам. Инаку да, не си jа избришал, но ова си е "тихо согласие" т.е. за Обединета Македониjа имаш тврда позициjа, а за Санстефанска Бугариja оставаш уредувачката воjна. Jаз не прекршувам правилата со 3RR и сега работата не наполовина свршена. Администраторот е администратор за сите корисници, за тоа те помолив да вземеш отношение. Ова јас не ставив ниту избришав категорија во таа статија. си е чисто бегане от одговорност. Со властта доаѓа и одговорноста! --Стан 13:40, 15 септември 2008 (UTC)

Србо Ивановски

уреди

Здраво, Брест. Не знам од каде си ја нашол информацијата, но речиси сум сигурен дека се работи за грешка. Имено, Струшките вечери на Поезијата започнуваат уште во 1962 година, но дури четири години подоцна стануваат вистински меѓународен фестивал. Дотогаш учествуваат само Поети од Македонија и од поранешните југословенски републики и не постои награда Златен венец.[1] Од друга страна, пак, уште од 1963 година, постои награда „Браќа Миладиновци“ (која уште ја доделуваат) за најдобра книга издадена во Република Македонија. Само што и тука Србо Ивановски нема добиено никаква награда - досегашните добитници можеш да ги видиш тука. И доттука знам. Но ќе проверам и нешто повеќе за СВП, а подоцна и во биографијата на Србо Ивановски случајно да не имало уште некоја награда, па да ја добил нејзе (иако, видов сега на страницата на ПЕН и не пишува ни таму, а за таква награда не би требало да се направи пропуст). Ако можеш пиши ми од каде си ја добил инфорамцијата. Поздрав, --Виктор Јованоски 12:51, 15 септември 2008 (UTC)

Извор: Британика енциклопедиски речник, Книга 4, з-к, ТОПЕР, МПМ 2005, стр. 19, ISBN 9989-165-09-20. --brest 13:22, 15 септември 2008 (UTC)

BTW, што мислиш да контактираме со Macedonian P.E.N. со цел да побараме дозвола за преземање на одредени содржини од нивниот веб сајт, слично како со МИФЦ.--brest 13:22, 15 септември 2008 (UTC)

Сега уш малку ќе ја подигнам без текст па ќе ја направиме. Поздрав НБРМ15:13, 15 септември 2008 (UTC)

Готово, Wikispecies:Главна страница

уреди

 Ок Еве другар како што реков уредив портал за Главна страница на Викивидови. Сега уште да му додадеш и македонско јазично издание на англискиот шаблон, бидејќи јаз не можам бидејќи ги немам тие алатки. Инаку планирам сите останати проекти од фондацијата Викимедиа да имаат Главна страница на македонски јазик и соодветно јазично издание. Поздрав.--Kiril Simeonovski 10:26, 16 септември 2008 (UTC)

Добро е. Погледни ја wikispecies:Главна страница, јас веќе ја креирав и може без проблем да се уредува. А исто така додаден е и македонскиот јазик во шаблонот за јазици. Поздрав.--brest 10:39, 16 септември 2008 (UTC)
Супер. Сега јас ммалце ќе средам некои работи, а мислам дека јазикот е добро да биде со големи букви напишан и покрај тоа што литературно не е точно,но поради тоа што и при интервикито е така, а и другите јазици се со големи букви тоа мислам дека е потребно. Инаку следно е Викицитат, но се разбира во меѓувреме неколку порталчиња на Википедија. Поздрав.--Kiril Simeonovski 11:43, 16 септември 2008 (UTC)
И не заборавај да го смениш на Главната страница кај Викимедија проекти. Заклучена е, па не можам.--Kiril Simeonovski 11:46, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива

уреди
Иницијатива
           Здраво, Brest/Архива/2008/октомври/6!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 18:43, 16 септември 2008 (UTC)

Неколку предлози, wikiquote & wikinews

уреди

Здраво. Имам во план наскоро да уредам и Главнастраница на Викицитат, но мислам дека ќе треба малце време поради несреденоста на цитати. Инаку наскоро започнуваме со додавање на вести на Главната страница, па не знам дали ќе биде добро за тоа да направиме и Викимедиа проект Викивести како кај другите или само портал на Википедија како архива. Јас бев за портал на Википедиоја, но сепак сега мислам дека подобро би било да ги заинтересираме корисниците и за другите Викимедиа проекти. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:52, 17 септември 2008 (UTC)

Мислам дека за Викицитати треба да испратиме барање до Мета. Само колку треба да чекаме на одговор? Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:45, 18 септември 2008 (UTC)

Да, потребно е барање за да се креира нов веб сајт, т.е. да се креира mk поддомен на соодветниот домен, нешто како mk.wikipedia.org, само сега mk.wikiquote.org. Истото се однесува и за викивести. Покрај барањето кое треба да биде добро образложено, треба да има и доволно гласови кои ќе не подржат во веројатната дискусија која ќе се развие. Поднесувањето на барањето не е некој проблем. Имаме добра основа да ни одобрат ако се јават доволно подржувачи (може и наши локални корисници). Друга работа е кој ќе го одржува сето тоа. Погледни ја bg.wikinews.org ќе видиш дека они практично се откажале од подршка на овој проект, а и нема голем број на сериозни јазични изданија, па дури и англиската верзија е бедна, али затоа имаат en:Portal:Current events кој е многу богат со вести и добро одржуван. Мислам дека може да се започне со овие два прокета на mk.wikipedia.org со креирање на еден портал за вести и да се искористи потенцијалот кој го имаме тука / таков каков што е. Подоцна ако се покаже се ок, може дел од порталот да оди и на главната страница. Мислам дека истото може да го направиме и со mk.wikiquote.org, портал за цитати и да пробаме да го одржуваме. Во оној момент кога ќе стане гломазен да побараме да ни се отвори реален поддомен и да ги префрлиме содржините таму.--brest (разговор) 20:45, 18 септември 2008 (UTC)

За Викивести, тешко може веднаш тоа да го реализираме. Јас дадоц предлог и направив проект, се пријавија доброволци од кои само јас и Brainmachine го посетуваме и се обидуваме нешто. Со ваков пристап, а не дека немаме потенцијали, ние не сме зрели ни за вести на главната страница. Тоа бара може навидум ситјна во однос на Викимедиа Викивести проектот, но сепак реално и за тоа ќе имаме потешкотии. Сепак, ќе почекаме. Википроектот Вести е отворен и чека нови улесбици, а нора да ги следиме и активностите на сегашните членови. За Викицитати мислам дека сме подготвени, а и не бара кој знае што поради тоа што времето не е одлуччувачки фактор. Само бара работа од аспект на несреденоста во категоризирањето на цитатите. Но, тоа може и во подолгх период да се поправи и додаде на евентуално новиот Викимедиа проект на македонски јазик.

Што се однесува до организирањето и покревањето иницијативи гледам голема перспектива во проектите, па мислам доколку имаме барем триесетина (сега се само десетина), макар и половина да немаат членови или дваесетина да се без активни членови, тоа би можело охрабрувачки да влијае на новите корисници кои ќе ја отворат страната на порталот Википедија, а за поискусните тоа би било можност за специјализирање во уредувањето и одржувањето на статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:46, 18 септември 2008 (UTC)

Се сложувам за проектите. Треба да се дефинираат што повеќе проекти и да се обидеме да привлечеме што повеќе активни уредувачи. Иако на почеток изгледа дека е сизифовска работа, сепак мислам дека на крајот тоа ќе вроди со плод. --brest (разговор) 08:53, 19 септември 2008 (UTC)

Молба

уреди

Ќе те молам да го блокираш овој Αύγουστος. Стварно го претерува со многу корисници. Само прочитај на Корисник:Dav што му напишал. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:53, 19 септември 2008 (UTC)

 Ок конечно. Forever and ever--Raso mk (разговор) 17:55, 19 септември 2008 (UTC)

Здраво Brest би сакал статијата ФК Тиверија да биде привремено заштитена. Поздрав--Астрион (разговор) 14:55, 19 септември 2008 (UTC) А со тоа и на Киро Глигоров

Здраво и од мене. Тиверполник ме претркал. Сакав и јас да те замолам да ги заштитиш статиите од анонимни корисници се надевам дека така вандализмот ќе се спречи. Луѓто завдализираат зошто не им се допаѓале Зоран Заев и Киро Глигоров. Глупости. Ако можеш заштити ги од анонимци а ако не упсее тоа, ќе мора да ги заштитиш тотално. Поздрав-- MacedonianBoy  Oui? 18:30, 19 септември 2008 (UTC)
Благодарам на соработката--Астрион (разговор) 18:50, 19 септември 2008 (UTC)

Dear Brest,

Some days ago, I placed a request for bot approval. Since I did not receive any response, I assumed that some test edits would be necessary. I understand that no more test edits are needed, and I will wait for the bot approval. Would you please unblock this bot?

Thank you very much in advance.

Regards, --Julian (разговор) 11:56, 23 септември 2008 (UTC)

Seems to me that no one active bureaucrat on this wiki at this moment! Please be patient, I just give them a notice on their talk page.--brest (разговор) 18:45, 24 септември 2008 (UTC)

Thank you very much for contacting the bureaucrats. That was very helpful. Synthebot is now approved and has bot flag. Only one step is left, please unblock it, and it will start its runs. Thank you in advance. Regards, --Julian (разговор) 23:29, 24 септември 2008 (UTC)

Барање до Мета и предлог

уреди

Здраво, Brest. Мислам дека сега би било добро, да се испрати барање до Мета за Викимедиа проектот Викицитати. Прочитав во идеи, дека Милош кој е отсутен подолго бара номинација за бирократ. Па, би те замолил да ми одговориш дали би сакал да те номинирам? Навистина заслужуваш со твојата ангажираност во придонесувањето. Јас се номинирав за администратор и се надевам дека ќе бидам избран, п со тоа би се зголемил бројот на бирократи. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:09, 26 септември 2008 (UTC)

Поздрав. Погледни incubator.wikimedia.org пред да доставиме барање за Викицитати и сл. Иначе размислувам подолго време да се кандидирам за бирократ на мк.вики. Планирам полека да престанам интензивно да уредувам и да се посветам на средување на некои бирократски работи, а пред се голема желба ми е да формираме википедија здружение во Македонија, иницијатива сигурно ќе покренам/покренеме а за понатаму ќе видиме. Секако целта би ми била и започнување на сестринските проекти на македонски јазик кои до сега не се започнати како и заживување на замрзнатите проекти. Тоа мислам дека може да се направи само ако подобро се организираме и промовираме. BTW, благодарам за твојата подршка и ја имаш мојата подршка за твојата кандидатура.--brest (разговор) 18:20, 26 септември 2008 (UTC)

NUMBEROFARTICLES

уреди

Ako naidjes na takav problem, pravo mesto za podnosenje problema je bugzilla. Oni su relativno spori, pa mozes da odes na IRC kanal #wikimedia-tech na serveru irc.freenode.net. Uglavnom, ono sto bi i ti mogao da uradis, to mogu i ja (podnosenja baga, a potom i vucenje za rukav ljudi koji su u mogucnosti to da rese); a ti si za resenje problema mnogo zainteresovaniji :) Sem toga, za mk.wp zajednicu je dobro da je neko iz zajednice u (stalnom) kontaktu sa ljudima koji se brinu o tehnickom i drugim aspektima funkcionisanja servera i globalne zajednice. Naravno, slobodno pitaj sta ti nije jasno. (Bolje na Meti nego ovde, posto jos uvek nisam namestio sistem za pracenje poruka na stranama za razgovor na projektima.) --millosh (разговор (sr:)) 00:49, 27 септември 2008 (UTC)

Вандализам во изборот за слики

уреди

Здраво. Видид го овој со IP адреса 77.29.66.220. Во уредувањата му видов гласање против на веќе избрани слики, потпишувајќи се со корисничките имиња на познати корисници. Мислам дека е рано за блок, но треба да се обрне внимание на неговите активности. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:28, 28 септември 2008 (UTC)

Брзо бришење на Стојан Гогов

уреди
 

Поставена е ознака на Стојан Гогов со која се бара да биде избришана од Википедија по брза постапка. Тоа е направено заради следнава причина:

ВП:КББ#СТ2 — статија со премногу мала содржина

Под критериумите за брзо бришење, статиите кои не ги исполнуваат основните стандарди на Википедија можат да бидат избришани во секое време. Ако можете да покажете зошто е статијата или содржината соодветна, можете да го предизвикате бришењето. За да го направите тоа, додадете {{ејпочекај}} на врвот на страницата и оставете објаснување на страницата за разговор на содржината во кое ја прикажувате Вашата позиција. Ве молиме самите да не ја отстранувате ознаката за бришење, но не се двоумете да додадете информации кои ќе ја подобрат важноста на темата и ќе овозможат содржината да е исправна во однос на нашите стандарди. Доколку имате било какви прашања, консултирајте се со Википедија:Прашања за да утврдите каде да го поставите. Благодарам за Вашето разбирање, --Brainmachinewtf? 16:48, 28 септември 2008 (UTC)


не мислам дека треба да се избрише, може да се прошири, си има таг дека е никулец, категоризирана е, викиформатирана и сл.--brest (разговор) 10:03, 29 септември 2008 (UTC)

За номинацијата, sitenotice, Kiril Simeonovski

уреди

Може ли да те замолам, бидејќи видов од друг извор, ако може мојата кандидатура да биде ставена на Главната страница, за да може да дознаат и останатите корисници. Инаку мисолам дека примерите за редизајн на Главната страница и за создавање на унифицирана сметка се одлични за потсетување дека има многу страници за кои треба да бидат посетени. Особено мислам дека тоа важи не само за тековните активности, туку и за порталот идеи, новости и сл. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:32, 29 септември 2008 (UTC)

додадено на sitenotice.--brest (разговор) 10:00, 29 септември 2008 (UTC)

Слика, MacedonianBoy, за бришење

уреди

Здраво Брест! Сакам ако можеш да ми ја избришеш оваа слика

Податотека:JAS.jpg

бидејќи сакам да подигнам нова па да немам повеќе мои слики подигнато. Благодарам. -- MacedonianBoy  Oui? 09:22, 5 октомври 2008 (UTC)

оти бе, убав беше?--brest (разговор) 09:50, 5 октомври 2008 (UTC)
Ќе ставам нова, сега без коса сум :) Позд -- MacedonianBoy  Oui? 10:01, 5 октомври 2008 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Brest/Архива/2008/октомври/6“.