Разговор со корисник:Brest/Архива/2010/април/25

Последен коментар: пред 13 години од Dalco26 на темата 100 редакции на ден
brest T 
архива на разговори (1,26M+)
тековни

2012/13 (67.6k)


2012.01.01 - 2013.12.30 67.6k 

2010/11 (205k)


2010.10.31 - 2011.12.30 30k 
2010.08.05 - 2010.10.31 58k 
2010.04.25 - 2010.08.05 74k 
2009.12.31 - 2010.04.25 43k 

2009 (318k)


2009.09.22 - 2009.12.31 32k 
2009.04.30 - 2009.09.22 44k 
2009.02.28 - 2009.04.30 58k 
2009.01.31 - 2009.02.28 129k 
2008.12.31 - 2009.01.31 55k 

2008 (460k)


2008.10.06 - 2008.12.31 76k 
2008.08.22 - 2008.10.06 63k 
2008.05.21 - 2008.08.22 63k 
2008.04.21 - 2008.05.20 46k 
2008.03.21 - 2008.04.20 50k 
2008.03.03 - 2008.03.21 50k 
2008.02.24 - 2008.03.03 39k 
2008.01.22 - 2008.02.24 34k 
2007.10.08 - 2008.01.22 39k 

2007 (209k)


2007.09.01 - 2007.10.08 56k 
2007.07.12 - 2007.09.01 39k 
2007.06.25 - 2007.07.12 32k 
2006.04.17 - 2007.06.25 82k 
mini
mini
За подобрување и унапредување на Македонската Википедија
за Брест од Виктор

MantisBT

уреди

Здраво. Би сакал да соопштам дека го преведов најновиот MantisBT 1.2.0 што сега треба да излезе, доколку му треба на некој :) Инаку еве ја општата состојба на нашите преводи на бета. Работам интензивно и понатаму. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 08:09, 30 декември 2009 (UTC)

Избрани слики од Commons

уреди

2010.02 (февруари)

уреди

Еве ги избраните слики за февруари, спремни се за поставање тука. --Б. Јанкулоски (разговор) 14:29, 22 јануари 2010 (UTC)

2010.03 (март)

уреди

Повели преведени избрани слики за месец март. Поздрав, --Б. Јанкулоски (разговор) 14:40, 21 февруари 2010 (UTC)

2010.04 (април)

уреди

Еве ги избраните слики за април. Сите се сработени, заклучно со последната за 30ти. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 01:36, 29 март 2010 (UTC)

2010.05 (мај)

уреди

Сликите за месец мај се преведени. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 14:52, 24 април 2010 (UTC)

Одлично. Можеше да ме известиш дека ќе преведуваш, за да ги копирам називите од en во mk шаблоните, за да ти олеснам. Описите на сликите се префрлени на mk вики.--brest (разговор) 06:55, 25 април 2010 (UTC)

Портал:Вести

уреди

Ако можеш, види ја тука идеата за Портал:Вести. Поздрав --Никола Стоіаноски 16:53, 28 јануари 2010 (UTC)

  • Еве, дојдовме до извесен модус на функционирање на вестите тука. Накратко, треба да им пишеш на Макфакс (мислам дека тие ќе бидат вистинските) и да им го објасниш истово ова. А ние имаме законско право на фактографија (Закон за авторското право - „Незаштитени творби“, Член 16, Точка 3), така што не може да те одбијат. Идејата е вестите да не бидат во огромна количина, туку еднаш дневно по автоматизиран пат (каналски или сл.) да доаѓаат вести (наслови, информации) од насловната страница на Макфакс (што значи дека се веќе одбрани како важни, нема да мора ние тоа да го правиме), и да одат право во „работна страница“ од која ќе се изврши рачен избор и оттаму рачно ќе се вметнат во нашите Вести (и викифицираат). Ако ова вака функционира, тогаш тоа ќе биде неколку минути работа дневно. Кажи ми (и истакни, на страницата за разговор) дали тоа е изводливо и кога ќе го напишеш барањето за дозвола до Макфакс од име на Викимедија Македонија. Патем, ако ти треба помош, Wikimk рече дека се разбирал во такви работи и видете како тоа да се изведе. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:47, 28 јануари 2010 (UTC)
Ако се реализира ова ќе биде одлично. Само мислам дека навремено треба да испратиме барање до Викимедија за одобрување на Викивести на македонски јазик. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:22, 29 јануари 2010 (UTC)

Заклучок и гласање

уреди

Имаме заклучок и гласање за вестите на главната страница. --Б. Јанкулоски (разговор) 01:48, 30 јануари 2010 (UTC)

SUL, fr wiki

уреди

Hi,

I've renamed Brest2007 to Brest. If both account (the :mk and :fr one) have the same password, you should be able to merge both account from your preferences page.

Rgds, Popo le Chien (разговор) 13:25, 4 февруари 2010 (UTC)

SUL, es wiki

уреди

Hello. I'm a bureaucrat at eswiki and I saw (I supose it's yours) your message to User:Alhen. The usurpation of user Brest at eswiki is possible but you need to confirm here that you are User:Brest2007 and then make a formal request here (instructions in English). -- Dferg (разговор) 18:04, 4 февруари 2010 (UTC)

Шаблон: Без извори

уреди

Сакам да прашам кога ќе биде одстрането "Шаблон: Без извори" од моите уредувања. Тоа ме иритира. Дали тој шаблон ќе стои вечно тука ? Nesho (разговор) 19:15, 9 февруари 2010 (UTC)

Dalco26, вики форматирање

уреди

ВМОРО

уреди

Зошто ми ги расипуваш статиите за уставите на ВМОРО--Еден Македонец 21:01, 20 март 2010 (UTC) ok pozdar--Еден Македонец 21:24, 20 март 2010 (UTC)

Брест и јас не сфатив што сакаше да направиш со вришењето на делови од статијата ама мислам дека сум на правиот пат. Дали бришеше делови од уставот за да ги префрлиш на Викиизвор или? Ако е така, треба да му се објасни на Далчо, сепак не е толку запознаен со оваа процедура. Поз--Никола Стоіаноски 21:29, 20 март 2010 (UTC)
Да префрлени се на викиизвор. Претпоставувам дека не е запознат со викиизвор, но мислам дека нема да биде тешко да разбере. Ако има уште ваквии материјали, би требало да ги префрли на викиизвор, а овде на википедија да прави енциклопедиски статии. Поздрав. --brest (разговор) 21:32, 20 март 2010 (UTC)
Тоа секако, јас сега му пишав за да не помисли вандализирани се статиите. Поз--Никола Стоіаноски 21:36, 20 март 2010 (UTC)


Ок. разбрав... бев унесен... мислев дека некој тролува... ако сакаш средиги овие документи поздрав...--Еден Македонец 22:51, 20 март 2010 (UTC)

ОК, има тука доста за работа.
BTW, кога се потпишуваш стави само --~~~~~, системот зам ќе го напише твоето корисничко име со врски до твојата корисничка страница и страницата за разговор, како и времето на уредување. Истото тоа можеш да го постигнеш со притискање на содветното копче од алатникот (веднаш над прозорецот кога уредуваш некој тект). Обично потписот се става на крај од коментарот.
Поздрав. :) --brest (разговор) 22:58, 20 март 2010 (UTC)

Егзистенцијализам или Егзистенцијализмот

уреди

Не ми е јасно?... ако е Егзистенцијализам ќе биде Егзистенцијализамот... како да ја направам реченицата за да води до старницата?, поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 12:18, 1 април 2010 (UTC)

Пак јас Океј сега ми јасно... несакам да се правам паметен... само во литературата секогаш стои Егзистенцијализмот а не Егзистенцијалзам, не сум сретнал така... или не Модерна туку правецот се вика Модерната... треба да прашаме некого за поточно, зошто не сум сигурен дека е така...поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 13:06, 1 април 2010 (UTC)

Егзистенцијалистичка филозофија

уреди

Најдов зошто не ми беше јасно... Во средината на 20 век група на мислители ја созадале Егзистенцилаистичка филозофија, а со мали разлики се диференцираат два правци: Филозофија на егзистенцијата и Егзистенцијализам. Значи насловот Егзистенцилаизам укажува само на едниот правец... ќе дополнам во статијата за да биде јасно и кој се преставниците на двата правци и кој се разликите... бидејќи Ниче и Кјеркегор не спаѓаат во Егзистенцијализам туку во Филозофија на егзистенцијата... филозофска работа само усложнувааат... поздарав--Еден Македонец ? (разговор) 07:42, 2 април 2010 (UTC)

не сум бришел...--Еден Македонец ? (разговор) 16:04, 5 април 2010 (UTC)

Постмодернизам или Постмодернизмот

уреди

ако е Постмодернизам ќе биде Постмодернизамот? треба Постмодернизмот... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 12:22, 1 април 2010 (UTC)

Слики без лиценца

уреди
Податотека:Основачите на ВМОРО.jpg
Податотеката ја имате подигнато, но не е искористена на ниту една страница. Доколку не планирате да ја искористите тогаш може да ја подигнете на заедничката ризница или да ја предложите за бришење.

100 редакции на ден

уреди

A што ако правам по 100 редакции на ден...--Еден Македонец ? (разговор) 22:32, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Мене лично ми е тешко да ги следам промените во историјата на статиите со толку промени на една запирка или буква. А функцијата „Преглед“ е токму за да нема многу ситни промени --Ajax (разговор) 23:17, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Што да ги следиш промените на статијата... таа беше со пет реда пред да ја дополнам... Функцијата Преглед ја користам повеќе од порано... ама треба да имаш разбирање дека користам различна литература пишана или електронска од која треба да направам целина и тоа ми одзема време, не притискам зачувај на точки или запирки туку го зачувувам текстот и потоа го пречитувам за да видам дали сум препуштил нешто и тогаш се случува да видам дека фали запирка или точка и поправам... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 23:27, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Податотека:Основачите.jpg
Податотеката ја имате подигнато, но не е искористена на ниту една страница. Доколку не планирате да ја искористите тогаш може да ја подигнете на заедничката ризница или да ја предложите за бришење.

100 редакции на ден

уреди

A што ако правам по 100 редакции на ден...--Еден Македонец ? (разговор) 22:32, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Мене лично ми е тешко да ги следам промените во историјата на статиите со толку промени на една запирка или буква. А функцијата „Преглед“ е токму за да нема многу ситни промени --Ajax (разговор) 23:17, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Што да ги следиш промените на статијата... таа беше со пет реда пред да ја дополнам... Функцијата Преглед ја користам повеќе од порано... ама треба да имаш разбирање дека користам различна литература пишана или електронска од која треба да направам целина и тоа ми одзема време, не притискам зачувај на точки или запирки туку го зачувувам текстот и потоа го пречитувам за да видам дали сум препуштил нешто и тогаш се случува да видам дека фали запирка или точка и поправам... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 23:27, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Податотека:Солунското пристаниште1.jpg
Податотеката ја имате подигнато, но не е искористена на ниту една страница. Доколку не планирате да ја искористите тогаш може да ја подигнете на заедничката ризница или да ја предложите за бришење.

100 редакции на ден

уреди

A што ако правам по 100 редакции на ден...--Еден Македонец ? (разговор) 22:32, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Мене лично ми е тешко да ги следам промените во историјата на статиите со толку промени на една запирка или буква. А функцијата „Преглед“ е токму за да нема многу ситни промени --Ajax (разговор) 23:17, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Што да ги следиш промените на статијата... таа беше со пет реда пред да ја дополнам... Функцијата Преглед ја користам повеќе од порано... ама треба да имаш разбирање дека користам различна литература пишана или електронска од која треба да направам целина и тоа ми одзема време, не притискам зачувај на точки или запирки туку го зачувувам текстот и потоа го пречитувам за да видам дали сум препуштил нешто и тогаш се случува да видам дека фали запирка или точка и поправам... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 23:27, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Податотека:Театар Чекори 1.jpg
Податотеката ја имате подигнато, но не е искористена на ниту една страница. Доколку не планирате да ја искористите тогаш може да ја подигнете на заедничката ризница или да ја предложите за бришење.

100 редакции на ден

уреди

A што ако правам по 100 редакции на ден...--Еден Македонец ? (разговор) 22:32, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Мене лично ми е тешко да ги следам промените во историјата на статиите со толку промени на една запирка или буква. А функцијата „Преглед“ е токму за да нема многу ситни промени --Ajax (разговор) 23:17, 31 август 2010 (CEST)Одговори

Што да ги следиш промените на статијата... таа беше со пет реда пред да ја дополнам... Функцијата Преглед ја користам повеќе од порано... ама треба да имаш разбирање дека користам различна литература пишана или електронска од која треба да направам целина и тоа ми одзема време, не притискам зачувај на точки или запирки туку го зачувувам текстот и потоа го пречитувам за да видам дали сум препуштил нешто и тогаш се случува да видам дека фали запирка или точка и поправам... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 23:27, 31 август 2010 (CEST)Одговори

ако можеш избриши ги , незнам како...поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 14:23, 17 април 2010 (UTC) ставив...--Еден Македонец ? (разговор) 14:31, 17 април 2010 (UTC) ок... незнаев... поздрав--Еден Македонец ? (разговор) 14:48, 17 април 2010 (UTC)

Macedonian year category interwiki

уреди

Excuse me, I can't speak french, so I will use my bad english :). On Macedonian wiki, your bot Escarbot do some stuff. I want to inform you that we have categories like: mk:Категорија:Родени во 1669 or mk:Категорија:Починати во 1669 and also mk:Категорија:Родени во 1669 година or mk:Категорија:Починати во 1669 година and so on for other years. First pair is not gramaticaly correct. Second pair is gramaticaly correct. I want ask you to change your bot to put interwiki links for second pair, and if it is posible to remove categories in the form of the first pair. Thanks. --Brest (d) 22 mars 2010 à 12:52 (CET)

Hello,

As you are admin, you should delete the wrong categories. My bot will then move the pages to the good categories and update the interwikis.

Best regards,

Vargenau (разговор) 13:45, 22 март 2010 (UTC)

ok, tx.--brest (разговор) 14:19, 22 март 2010 (UTC)

Hello,

Thank you for your explanations. I think I have corrected all birth/death categories now.

Can you please delete all useless categories now so that I can run the interwiki bot?

Thank you.

Vargenau (разговор) 09:07, 30 март 2010 (UTC)

Thank you for the help, you do great work, very systematic. --brest (разговор) 09:12, 30 март 2010 (UTC)

Hello,

My bot has updated all categories for birth and death years. Could you please now create the year categories, e.g. Категорија:1000?

Best regards,

Vargenau (разговор) 08:56, 16 април 2010 (UTC)

Вики статистики, предлог

уреди

Случајно листајќи по англиската Википедија налетав на оваа листа што мислам е интересна и мотивирачка работа и за оваа Википедија. Е сега, за да се направи истата листа потребно е да се спуштат java датотеки и да се направи листата, ама не ми е баш јасно. Ако одиш на оваа страна ќе видиш мали упатства како се прави. Ти повеќе си упатен во овие работи, па мислам ќе успееш да ја направиш листата. Инаку инструкциите кои се наведени на крај се:

Јас го спуштив линкот наменет за МК Вики на оваа листа, се отвара ваљда ова и според инструкциите на ЕН Вики потребни се документите user_groups.sql.gz и stub-meta-history.xml.gz. Понатака не знам како. Можеш нешто да сториш за ова? Поз--Никола Стоіаноски 19:40, 1 април 2010 (UTC)


Тоа е листа на корисници по број на уредувања, која колку што можам да разберам од материјалот кој ми го посочи, се изработува со помош на Java програма која врши анализа на dump на базата на википедија, односно се работи за еден вид на статистика. Далеку подобри статистики има овде, кои се обновуваат на 1-2 месеци. А може да погледнеш и тука. Е сега ако сакаш статистика за секој корисник, тогаш мора да се работи со dump базите. Ако мислеше на ова?--brest (разговор) 20:18, 1 април 2010 (UTC)

За преглед комплетна статистика на поединец најдов многу убава алатака, оваа, но ова со java платформава е за да направи автоматски листа на најмногу активни корисници според бројот на уредување. Ако е тешко за изведување да го оставиме, но според описот на англиската е лесно. Јас почнав да го отворам едниот фајл ама многу споро ми оди и блокира. Не знам зошто. Значи јас сакав да направиме листа на корисници според бројот на уредувања што мислам е добро за преглед и за мотивација на послабо активни корисници. поз--Никола Стоіаноски 22:00, 1 април 2010 (UTC)

Наслов на статиите за манастири

уреди
Податотека:Manastir Sv. Petka vo Lenishte (name).jpg
Плоча со назив на манастирот Св. Петка во село Лениште, Прилепско

Здраво Брест. За манастириве, не е ли правилно да се пишуваат по местото, а не по светецот??? Како на пример Лешочкиот (често го нарекуваат и Св. Атанасиј), но манастирот е комплекс од повеќе цркви и повеќе објекти (конаци, библиотеки и сл.) Затоа сметам дека треба да го исфрлиме начинот на кој тука ги именуваме манастирите. што мислиш???--Р ашо  21:37, 5 април 2010 (UTC)

Во случајот со Лениште имаме главна манастирска црква Св. Петка и еден параклис посветен на истата светица. Др. незнам дали има?--Р ашо  21:43, 5 април 2010 (UTC)
Ги има повеќе од еден параклиси таму, сите посветени на Св. Петка. Кога јас бев таму немаше никој да прашам на која Св. Петка е посветен манастирот?--brest (разговор) 22:01, 5 април 2010 (UTC)

Здраво Рашо, ако се сеќаваш еднаш разговаравме на оваа тема. Бидејќи не ги паметам точните називи на манастирите или црквите, практикувам да направам и по некоја фотографија на плочата каде е напишано името на храмот. Еве тука и за манастирот во Лениште. Мислам дека горе долу правилно ги пишуваме насловите на статиите за манастирите. Бидејќи се работи за манастир, во склоп на комплексот може да има повеќе цркви и други објекти, сега не се разбирам баш најдобро, но веројатно сите цркви во склоп на манастирот се посветени на еден светец по кој и се добило името на манастирот, така што според мене не е грешка да се именува манастирот според светецот (а согласно со тоа и статијата за манастирот на википедија). Секако нема да биде штетно и пренасочување од типот Лешочки манастир --> Манастир Св. Атанасиј - Лешок, и сл.--brest (разговор) 21:55, 5 април 2010 (UTC)

Имаме случаи каде во еден манастир има и по 5 цркви и секоја е посветена на различен светец. Сега правилно е секој манастир да има и главна манастирска црква (која народот и често го нарекува по неа). Незнам како да правиме, но јас на ризницата имам отворено преку стотина категории со македонски цркви и манастири. Редоследот ми е ваков. Главна Категорија е на пр. Lešok Monastery. Додека во него се содржани категориите: St. Athanasius Church (Lešok) и St. Mother of God Church (Lešok). Во категорија на манасторот би влегувале слики како на пример тие од целиот комплекс, конаците и сл. Проблемот можеби е кај тие манастири што не се комплетни. Имаме некои кои се состојат само од една црква и ништо повеќе. Немаат ни конаци, па дури и не се заградени. Мислам тоа е суштината на еден Манастир - да биде комплекс сам за себе, да може да фунцкионира самостојно, додека цквата внатре е само црква (така и се нарекува „манастирска црква“)--Р ашо  22:07, 5 април 2010 (UTC)

Видов на Commons, убаво е средено. Принципот на именување на статиите е да биде унифицирано за сите манастири. Веројатно може да има и исклучоци. Едноставно некои манастири се попознати според местото каде се наоѓаат: Лешошки, Лесновски, ... Некои пак, како на пример Манастир „Св. Наум“ - Охрид, се попознати според светецот. Јас сум за тоа да си остане унифицираното именување на насловите на статиите за манастирите и секако да има пренасочувања кон нив и според популарните називи.--brest (разговор) 22:24, 5 април 2010 (UTC)

Барам податоци и се трудам колку може да ги нарекувам правилно. Сега за сега на ризницата е добро. Сите цркви се категоризирани според местото, парохијата, градот, општината и според светецот. Проблематични ми се некои поречки цркви кои имаат по две имиња, па незнам кое е правилното. Пример:
  • Сушица: - црква Свети Никола (Свето Вознесение)
  • Долно Крушје: - црква Свети Никола (Св. Богородица)
  • Лупште: - црква Свети Петар и Павле (Свети Никола)
  • Зркле: - црква Свети Никола (Свети Илија) и уште многу други.--Р ашо  22:30, 5 април 2010 (UTC)
Низ некои од овие села, ако не и низ сите, планирам да прошпартам па ако најдам некоја корисна информација ќе ја пласирам на википедија. Ќе гледам да побарам повеќе информации и за овие цркви.--brest (разговор) 22:46, 5 април 2010 (UTC)

Предлог патролирање

уреди

Здраво Брест. За време на уредувањето на босанска Википедија забележав дека вовеле и тие патролирање. Ваква новина вовеле и уште неколку Википедиии. Мој предлог и прашање до тебе е дали знаеш како оди воведувањето на патролирање? Ова е многу корисна работа за заштита од вандали и намерни зли уредувања што би ја олеснила работата на нашата Википедија. Колку што знам јас, само админи ја проверуваат статијата и ако е сè како шти треба статијата се зачувува. Така според таа новина има главна статија и работна статија. Секоја промена после патролирањето се зачувува во работната статија и админ оценува дали новите уредувања ќе одат во главната статија. Многу корисно би ни било ова, барем да го воведеме додека имаме среден број статии. Види тука--Никола Стоіаноски 19:13, 9 април 2010 (UTC)

Етноними

уреди

Да. Народите се пишуваат со голема буква. Значи „Албанци“, „Германец“ и сл. --Б. Јанкулоски (разговор) 14:27, 11 април 2010 (UTC)

Среќен роденден

уреди

Среќен роденден, Brest!!!--Kiril Simeonovski (разговор) 20:53, 13 април 2010 (UTC)

  Среќен роденден Brest/Архива/2010/април/25, од Kiril Simeonovski!
Се приклучувам кон честитките :))))--Р ашо  21:55, 13 април 2010 (UTC)

За инфокутиите, шаблони, пренасочување

уреди

Села во Македонија

уреди

Сега ниедно село нема инфокутија од страната :( Миуслам дека не требаше да се брише шаблонот под тој наслов --Р ашо  15:26, 17 април 2010 (UTC)

Sorry, не видов дека ботот бил пуштен да преименува.--Р ашо  15:41, 17 април 2010 (UTC)

Шаблони и инфокутии

уреди

Здраво. Убаво е што ги менуваш имињата на шаблоните ама во никој случај не бриши пренасочувачки имиња до шаблонот, англиски назив и македонски варијанти. Исто така имаш голем проблем со шаблоните за телевизиска емисија, ниту една не работи (само овие ги видов). Ако ги менуваш со бот може ќе се среди, ама пренасочувачки статии не бриши, мислам за пренасочувачки статии кон шаблони и пренасочувачки кон неотврено статии бидејќи во голем број статии се користат и се потребни. Поздрав--Никола Стоіаноски 18:58, 20 април 2010 (UTC)

Хм, да, гледам. Мислам дека знам во што е проблемот, ќе видам да го поправам.--brest (разговор) 20:08, 20 април 2010 (UTC)
Пренасочувачки страници кон неотворени/непостоечки статии во принцип не би требало да постојат и колку што знам според en:Wikipedia:Redirect#Reasons for deleting (точка 6) треба да се бришат веднаш. --brest (разговор) 13:55, 23 април 2010 (UTC)
Среден е проблемот со шаблонот телевизија. --brest (разговор) 18:24, 23 април 2010 (UTC)

Пренасочувачки страници

уреди

Здраво Брест. Еве по втор пат ти пишувам и ќе те замолам да не бришеш пренасочувачки статии кои се на англиски или било на кој јазик бидејќи тие повеќе се користат во статии одошто вистинското име. Тие не сметаат и се користат, а бидејќи ги бришеш статиите не функционираат како што треба. Поздрав--Никола Стоіаноски 09:13, 23 април 2010 (UTC)

Здраво, значи се работи за преименување на шаблон, од Ана-никулец во Никулец за анатомија. Пренасочувањето од англискиот назив на шаблони е корегирано и наместо да пренасочува кон Ана-никулец, сега пренасочува кон Никулец за анатомија. Секаде каде што се појавувал шаблонот Ана-никулец (во сите страници) е заменето со шаблонот Никулец за анатомија. И така за слични шаблони кои ги опсервирам последниве денови. Целата оваа работа е направена за да биде појасно од самото име на шаблонот за каков вид на никулец се работи. А се надевам дека ќе се сложиш дека читајќи Ана-никулец е помалку јасно отколку Никулец за анатомија за каков шаблон се работи. Не гледам што е спорно овде. Ако алудираш на шаблонот Инфокутија за телевизија, кога реагираше првиот пат, тука имам направена грешка, меѓутоа не поради пренасочувањето, туку од други причини, и како што ти пишав, ги знам тие причини и ги имам во предвид, истите ќе бидат исправени во иднина. Доколку имаш забележано други неправилности слободно реагирај да не биде залудна работата. Поздрав. --brest (разговор) 13:34, 23 април 2010 (UTC)
Се е ок, се сложувам да бидат преименувани шаблоните и слично. Мојата реакција е да се остават старите називи да не се бришат (покрај англиските) бидејќи ако веќе ја спомна англиската, таму еден шаблон има по пет називи. Полесно е за пишување и за уредување со кратенки. Другото е ок, но пренасочувачки стгатии не смееме да бришеме. Единствено може да се брише пренасочувачка статија ако е со грешен назив, како на пример „Маќедонски јазик“, другите варијации мора да ги чуваме бидејќи ем се користат, ем се полесни за користење. --Никола Стоіаноски 14:02, 23 април 2010 (UTC)

Одбивање за мк врска на ен.вики

уреди

Еве ги резултатите од проценката во врска со барањето да не има како интервики на главната страница на ен.вики. Мене не ми е јасно зошто резултативе се такви, но ете, сега и втор админ, по извршени мерења и пребројувања, категорично не одби и според тоа што можам да го видам, не гледам кога во догледно време би фигурирале на главната на ен.вики. Ајде да го разгледаме проблемов таму и да видиме што да се прави. --Б. Јанкулоски (разговор) 09:23, 19 април 2010 (UTC)

  • Патем, Милош штотуку ме извести дека истиот тест се направи за ен.вики дава уште полоши резултати. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:05, 19 април 2010 (UTC)

Македонци во Бугарија

уреди

Македонците во Бугарија 5071 според пописот: http://www.nsi.bg/Census/Ethnos.htm, на мене ми не е добро, јас сум жител на Пиринска Македонија и сум се пишал Бугарин, а во вашата страница сум Македонец? А тоа број што сте го употребивте 750 000 е повеќе и од тие во Грција, а населението на Пиринска Македонија е 300 000, барем намалете бројот

Во статијата никаде не пишува дека Вие сте Македонец, наведени се само бројки од два извора, Попис на Република Бугарија и проценка на МНР. Тоа се бројки наведени од релевантни извори.--brest (разговор) 15:49, 20 април 2010 (UTC)

Република Бугарија попишала 5071 лица, не 750 000, навреда е ова за целиот наш народ. Во вашата страница не пишува дека јас сум Македонец, ама тоа се подразбира, само 300 000 е населението на Пиринска Македонија, а со бројот 750 000 вашето министерство објавува сериозни претензии кон нашите земји.--User:C philev 13:27, 20 април 2010 (UTC)

Википедија само ги наведува и двата извора. Доколку имате забелешки во однос на тие податоци подобро е да реагирате до држачот на тие информации и таму да побарате објаснување зошто ги пласирале тие информации. За Википедија тоа се релевантни податоци, бидејќи потекнуваат од официјален извор на Република Македонија, како што се релевантни и податоците од пописот спроведен од страна на Република Бугарија.--brest (разговор) 16:16, 21 април 2010 (UTC)

Право си, тебе не треба да те знимавам со глупости. Поздрави.--User:C philev 16:16, 21 април 2010 (UTC)

Слики на Commons

уреди

Brest, наместо да го ставаш шаблонот {{NowCommons|бла бла бла}}, подобро би било да ги менуваш имињата во статиите и директно да ја бришеш сликата. Вака само ке си седи шаблонот и никој нема да го смени името на сликата во статијата. Бар јас така мислам--Р ашо  20:55, 20 април 2010 (UTC)

Имаш право, али тоа го правам фазно, следната фаза би била наоѓање на сликите низ статиите и преименување. Па следно бришење. Сега за сега само ги означувам.--brest (разговор) 20:57, 20 април 2010 (UTC)

Крејзи Манкис

уреди

Тогаш и К-15 е неенциклопедиска содржина ;). Ај сеа да ја вратиш страницата зошто се помачив :)

Назад на корисничката страница на „Brest/Архива/2010/април/25“.