Американска војна за независност

Американската војна за независност започнала како борба помеѓу кралството Велика Британија и тринаесетте обединети поранешни британски колонии на северноамериканскиот континент, а завршила како глобална војна помеѓу неколку европски големи сили. Војната била кулминација на политичката американска револуција и интелектуалното американско просветителство, при што колонистите го отфрлиле правото на Парламентот на Велика Британија да ги владее без застапеност.

Американска војна за независност

Почнувајќи од горе лево во насока на стрелките на часовникот: Битката кај Банкер Хил, смртта на Монтгомери кај Кјубец, Битката кај Коупенс, „Месечева битка“
Датум 19 април, 1775 – 3 септември, 1783
Место Источна и северна Америка, Гибралтар, Балеарски Острови, Средна Америка;
Француските, холандските, и британските колонии на Индиски полуостров, Африка и други помали места;

Европското крајбрежје, Карипско Море, Атлантик и Индиски Океан

Исход Париското примирје
 • Американска независност
Територијални
промени
Британија ги предала териториите близу реката Мисисипи и јужно од Големите Езера и реката Лоренц на САД & Шпанија; ; Шпанија ги добила источна Флорида, западна Флорида и Менорка; Британија ги отстапила Тобаго и Сенегал на Франција.
Холандија го отстапила Нагапаттинам на Британија.
Завојувани страни
 САД
Франција Франција (1778-83)
Шпанија Шпанија (1779-83)
Холандска Република Холандска Република (1780-83)

Сојузници
Мајсур (1779–84)
Вермонт (1777-83)
Онајди
Тускарори
Ватауга
Катоби
Ленапи

Кралство Велика Британија Велика Британија

Сојузници
Онондази
Мохавци
Кајузи
Сенека
Чероки

Команданти и водачи
САД Џорџ Вашингтон
САД Натаниел Грин
САД Хорацио Гејтс
САД Ричард Монтгомери 
САД Даниел Морган
САД Хенри Нокс
САД Бенедикт Арнолд
САД Фридрих Вилхелм фон Штојбен
САД Маркиз Лафајет
Француско кралство грофот де Рошембо
Француско кралство грофот де Грас
Француско кралство војводата де Крилон
Француско кралство Баили де Суфрен
Шпанија Бернардо де Галвез
Шпанија Луис де Кордова
Шпанија Хуан де Лангара
...целосен список
Кралство Велика Британија лорд Фредерик Норт
Кралство Велика Британија сер Вилијам Хоу
Кралство Велика Британија Томас Гејџ
Кралство Велика Британија сер Хенри Клинтон
Кралство Велика Британија лорд Чарлс Корнвејлс зароб.
Кралство Велика Британија сер Гај Карлтон
Кралство Велика Британија Џон Бургојн зароб.
Кралство Велика Британија Џорџ Елиот
Кралство Велика Британија Бенедикт Арнолд
Кралство Велика Британија Џорџ Родни
Кралство Велика Британија Ричард Хоу
Кралство Велика Британија сер Хектор Мунро
Кралство Велика Британија Вилхелм фон Кнупхаузен
Јозеф Брант
...целосен список
Сила
Максимум:

35,000 пешадија
44,500 полиција
5,000 Континентална флота (оптимална бројка од 1779)[1]
53 воени бродови (активни во многу мал период од војната)[2]
12,000 француски војници (во Америка)
~60,000 француски и шпански војници (во Европа)[3]

Максимум:

56,000 британски војници
78 воени бродови од Кралската морнарица во 1775[2] 171,000 морнарица[4]
30,000 германски војници[5]
50,000 платена војска[6]
13,000 од месното население[7]

Жртви и загуби
Американци: 25,000 мртви
 • 8000 во битка
 • 17,000 од други причини

Вкупна американска загуба: up to 50,000 мртви и ранети[8]
Сојузниците: 6000± француски и шпански војници (во Европа)
2000 француски војници (во Америка)

20,000± мртви и ранети војници од Британската армија

19,740 мртви морнари [9]
42,000 морнари дезертери [9]
7,554 мртви германски војници

Во 1775 година, револуционерите ја презеле контролата на секоја од тринаесетте колонијални влади, формирајќи сојуз наречен Вториот континентален конгрес и формирале континентална армија. Претставките до кралот да интервенира со парламентот во нивно име резултирал во Конгресот со прогласиле предавници и државите кои биле во бунт следната година. Американците одговориле со официјално прогласување на нивната независност како нова нација, Соединетите Американски Држави, потврдувајќи суверенитет и отфрлање на каква било лојалност кон британската монархија.

Во 1777 година континенталците ја заробиле британската армија, доведувајќи ја Франција да влезе во војната на страната на Американците во почетокот на 1778 година, а вечерта на воена сила со Британија. Шпанија и Република Холандија - француските сојузници- исто така отишле во војна со Велика Британија во текот на следните две години. Во текот на војната, Британците биле во можност да ја користат нивната поморска супериорност да ги фатат и окупираат крајбрежните градови, но контролата на областа (каде што живееле 90% од населението) во голема мера успеале да ги избегнат со нивната релативно мала копнена војска. Вмешувањето на Франција се покажало пресудно со француската поморска победа во Чесапик доведувајќи до предавство на втората британска армија во Јорктаун во 1781 година.

Во 1783 година, со договорот од Париз бил ставен крај на војната и бил признаен суверенитетот на САД на територијата која денес се граничи со Канада на север, Флорида на југ и реката Мисисипи на запад.

Наводи

уреди
 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Greene.
 2. 2,0 2,1 Џек П. Грин и Џ. Р. Пол. A Companion to the American Revolution (Вајли-Блеквел, 2003), стр. 328.
 3. Монтеро стр. 356
 4. Mackesy (1964), стр. 6, 176 (Британски загуби)
 5. A. Џ. Бери, A Time of Terror (2006) стр. 252
 6. Клод, ван Тојн, The Loyalists in the American Revolution (1902) стр. 182–3.
 7. Грин и Пол (1999), стр. 393; Боутнер (1974), стр. 545
 8. Мртви и ранети американски војници: Shy, стр. 249–50. втората цефра за ранетите е преземена од Чејмберс, стр. 849.
 9. 9,0 9,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Mackesy 1964 pp. 6, 176.