Мисла (Издавачка куќа)

Мисла — македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Историјат

уреди

Во 1965 година започнала со работа „Мисла“, најпрвин како ревија за култура и уметност, а малку потоа и како издавачка куќа.[1]

Организација и менаџмент

уреди

Во 1960-тите, директор на „Мисла“ бил Божин Павловски, главен уредник бил Благоја Лактински, додека уредници биле Драган Јаневски и Ристо Јачев.[2] [3] Во 1990-тите, директор на „Мисла“ бил Ванчо Спасески.[4]

Издавачка дејност

уреди

1960-1969

уреди

Библиотека „Билјана“

уреди

1970-1979

уреди

1980-1989

уреди

1990-1999

уреди

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 „Божин Павловски - Хронологија“, во: Божин Павловски, Дува (петто издание). Скопје: Мисла, 1981.
 2. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 80.
 3. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 56.
 4. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 5. „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 6. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967.
 7. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 8. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966.
 9. 9,0 9,1 9,2 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 10. 10,0 10,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.
 11. Ернест Хемингвеј, Преку реката и во шумата, Скопје: Мисла, Култура, Македонска книга, Наша книга, 1979.
 12. Иван Цанкар, На пругорнината, Скопје: Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1983.
 13. Иво Андриќ, Мостот на Дрина, Скопје: Мисла, Македонска книга, Култура, 1984.
 14. Александар Стојановски, Иван Катарџиев, Данчо Зографски, Михаило Апостолски, Историја на македонскиот народ, Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1988.
 15. Митко Маџунков, Кула на ридот, Скопје: Мисла, 1986.
 16. Џовани Бокачо, Декамерон, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1988.
 17. Ф. М. Достоевски, Двојник, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1989.
 18. Џемс Џојс, Даблинци, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1989.
 19. Блаже Конески, Лозје. Скопје: Детска радост, Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1990.
 20. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.