Иван Чаповски

македонски писател

Иван Чаповски (роден на 12 октомври 1936 во Пожарско, Воденско, Егејска Македонија) — македонски поет, романописец и публицист.

Иван Чаповски
Иван Чаповски
Роден/а12 октомври 1936
Пожарско, Воденско, Егејска Македонија
ЗанимањеПисател
НационалностМакедонец
Апсолвент наФилозофски факултет, УКИМ
Книжевно движењесовремена македонска книжевност
Значајни делаУбавата разделина
Магла
Змија
Крвта на еукалиптусот
Значајни награди23 октомври
13 ноември
Рациново признание
Стале Попов
Сопруг/аВера Чаповска
ДецаГоразд
Виолета
Потпис

Животопис уреди

Иван Чаповски дипломирал на оделот на македонски јазик и историја на литература на Филозофскиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Како новинар работел во весниците „Вечер“ и „Нова Македонија“, а како режисер на документарни програми од 1963 во Радио-телевизија Скопје. Бил главен уредник и директор на книгоиздателството Македонска книга[1] во Скопје. Од 1963 е член на Друштвото на писателите на Македонија[2]. Чаповски е исто така член на Macedonian PEN centre.

Книжевно творештво уреди

 • Пепел под маслините (поезија, Култура, 1963)[3]
 • Дожд, по дождот Вера (поезија, Качо Рацин, 1965)[4]
 • Евангелисти (поезија, Македонска книга-Скопје, 1969)[5]
 • Убавата Разделина (поезија, Македонска книга-Скопје, 1973)
 • Лаѓа (поезија, Мисла, 1980)[6]
 • Граница (роман, Македонска книга, 1982)[7]
 • Затвори (поезија, Мисла, 1983)[8]
 • Магла (роман, Мисла, 1985)[9]
 • Змија (роман, Мисла, 1989)[10]
 • Дрвените мостови на Вардар (роман, Македонска книга-Скопје, 1990) [11]
 • Жените на летото (поезија, Мисла, 1992)[12]
 • Крстан и Сирак (роман за млади, Детска радост-Скопје, 1991)[13]
 • Македонската православна црква „Св. Ѓорѓи“ - културна и национална дејност (хроника на македонски и на англиски јазик, Јорк прес, Мелбурн, 1992)
 • Враќање на поетот во Меглен (поезија, Македонска книга-Скопје, 1994) [14]
 • Крв на еукалиптусот (роман, Македонска книга-Скопје, 1996)[15]
 • Сага за писателот (роман, МАТИЦА МАКЕДОНСКА, Скопје, 1999)[16]
 • Отровот на Тамарискот (роман за Павел Шатев, Култура, 2002) [17]
 • Тагата на Мајлс Франклин под Кајмакчалан (роман, Култура, 2004)[18] преведена на англиски јазик за Cadmus Press, 2020)
 • Поетот и убавата разделина (Макавеј, 2006)[19]
 • Џелатот (роман, Макавеј, 2008)
 • Визија за Локвата и Вињари (раскази, повести и апокрифи, МАТИЦА МАКЕДОНСКА, 2010) [20]
 • BLACK HAWKS, WHITE MEGLENS (St Clement of Ohrid, National and University Library-Skopje, 2011)[21]
 • Лазаровата ѕвезда над Њујорк (политичка хроника, Силсон, 2012)[22]
 • Песна за стариот комита ( избор од неговата поезија, МАТИЦА МАКЕДОНСКА, 2014) [23]
 • УБАВИНАТА И ТАИНСТВЕНОСТА НА КНИГИТЕ (МАТИЦА МАКЕДОНСКА, 2021) [1]

Награди уреди

Во 2010 Чаповски е добитник на македонската национална награда „23 Октомври“ за целокупното творештво на авторот. Чаповски е добитник на наградите: „13 Ноември“ (за стихозбирката Убавата Разделина), најдобра творба од реномираната издавачка куќа Мисла (за романот Змија), „Рациново признание“ (за романот Магла), наградата „Стале Попов“ (за романите Магла и Крв на еукалиптусот) и наградата ,,Книжевен круг“- Битола. Во 2014 година тој е добитник на наградата Книжевен жезол (од Друштвото на писателите на Македонија).

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

 1. „Македонска книга“. Википедија. 2019-05-22.
 2. Чаповски, Иван (18-9/2020). „Друштвото на писателите на Македонија“. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 3. Čapovski, Ivan (1963). Pepel pod maslinite. Skopje: Kultura. OCLC 751139745.
 4. Čapovski, Ivan. (1964). Dožd, po doždot Vera. "Kočo Racin". OCLC 780727387.
 5. Čapovski, Ivan. (1969). Evangelisti. Makedonska kniga. OCLC 20776642.
 6. Лаѓа. Скопје: Мисла. 1980. На |first= му недостасува |last= (help)
 7. Граница. Македонска книга. 1982. На |first= му недостасува |last= (help)
 8. Čapovski, Ivan. (1987). Zatvori. Književna zajednica Novog Sada. ISBN 86-7331-046-6. OCLC 455868466.
 9. Магла. Скопје: Мисла. 1988. ISBN 86-15-00035-2. На |first= му недостасува |last= (help)
 10. Čapovski, Ivan (1989). Zmija. Skopje: Misla. ISBN 978-86-15-00134-6. OCLC 021080283.
 11. Čapovski, Ivan. (1990). Drvenite mostovi na Vardar. Makedonska kniga. ISBN 86-369-0106-5. OCLC 452158916.
 12. Čapovski, Ivan. (1993). Ženite na letoto. Misla. ISBN 86-15-00275-4. OCLC 77636156.
 13. Čapovski, Ivan. (1992). Krstan i Sirak. Detska radost. ISBN 86-7845-065-7. OCLC 438021489.
 14. Čapovski, Ivan. (1994). Vraḱanje na poetot vo meglen. Makedonska kn. OCLC 37155847.
 15. Крв на еукалиптусот. Скопје: МАКЕДОНСКА КНИГА. 1996. ISBN 9989-86-369-0254-1 Проверете ја вредноста |isbn=: length (help). На |first= му недостасува |last= (help)
 16. Čapovski, Ivan. (1999). Saga za pisatelot. Matica Makedonska. ISBN 9989-48-043-5. OCLC 794780574.
 17. Čapovski, Ivan (2002). Otrovot na tamariskot. Kultura. ISBN 9989-32-290-2. OCLC 249396097.
 18. Čapovski, Ivan (2004). Tagata na Majls Franklin pod Kajmakčalan. Sovremena makedonska proza. Skopje: Kultura. ISBN 978-9989-32-377-5.
 19. Čapovski, Ivan. (2006). Poetot i ubavata razdelina : pesni i epitafi. Makavej. ISBN 9989-164-10-X. OCLC 183318811.
 20. Чаповски, Иван, (1936- ...)., Auteur. (2010). Визија за локвата и вињари раскази, повести и апокрифы. Matica. ISBN 978-608-10-0038-2. OCLC 800610803.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 21. Čapovski, Ivan. Black hawks, white meglen lands /. ISBN 978-608-232-049-6.
 22. Чаповски, Иван, author. Лазаровата звезда над Њујорк : политичка хроника. ISBN 978-608-219-043-3. OCLC 862962811.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 23. Чаповски, Иван, author. Песна за стариот комита. ISBN 978-608-10-0336-9. OCLC 913712362.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)