Даблинци (англиски: Dubliners) - збирка раскази на ирскиот писател Џемс Џојс.

Даблинци
АвторЏејмс Џојс
Јазиканглиски
Жанркраток расказ
ИздавачGrant Richards Ltd.
Издадена
јуни 1914
Страници152
OCLC23211235
823/.912 20
Клас. КБPR6019.O9 D8 1991
СледнаПортрет на уметникот во младоста
(1916) 

Изданија на македонски јазик

уреди

Збирката раскази „Даблинци“ е преведена и на македонски јазик.

Издание на „Македонска книга“ и „Мисла“ од 1989 година

уреди

Книгата е објавена во 1989 година, во превод на Томе Момировски. Збирката била заедничко издание на издавачките куќи „Македонска книга“ и „Мисла“, како дел од библиотеката „Светска книжевност“. Книгата има 168 страници и е каталогизирана во НУБ „Климент Охридски“, Скопје, а ја поседува меѓународната ознака ISBN 86-369-0054-9 и ISBN 86-15-00095-6. Книгата била отпечатена во печатницата „Просвета“ од Куманово. Ликовното уредување го направиле Коста Бојаџиевски и кочо Фидановски, а коректор била Соња Димковска.[1]

Содржина

уреди

Збирката содржи осум раскази:[2]

  • Сестри
  • По трките
  • Двајца заводници
  • Облаче
  • Преписи
  • Болен настан
  • Милост божја
  • Мртви

Наводи

уреди
  1. Џемс Џојс, Даблинци, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1989.
  2. Џемс Џојс, Даблинци, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1989.