Отвори го главното мени

Македонски железници

Амблемот на Македонски железници Инфраструктура
Карта на железничката мрежа во Македонија

Македонски железници — јавно претпријатие за железничка инфраструктура на Република Македонија.

Железничка мрежаУреди

Железничката мрежа во Република Македонија има:

 • 699 км отворени пруги
 • 226 км станични колосеци
 • 102 км индустриски колосеци

Железнички линииУреди

Возен редУреди

Возниот ред е определен согласно Објавата [1] на Македонски железници за 2010 година.

Интеррегионална линија 6903: Кичево - Длапкин Дол - Строгомишта - Зајас - Падалиште - Лакавица - Гостивар - Врановци - Жеровјане - Брвеница - Тетово - Ратае - Јегуновце фабрика - Јегуновце - Орашје - Радуша - Сулари - Сарај - Ѓорче Петров - Скопје Север - Железарница.[2]

ИсторијаУреди

 
Извештај за состојбата на железничките линии во Македонија во 1930 г.

Првата железница на територијата на Република Македонија е од времето на Османлиското Царство. На 9 август 1873 година со железница биле поврзани Скопје и Солун. Оваа железничка врска, која во 1874 година е продолжена до Косовска Митровица, е именувана Македонски железници.[3] На 14 јуни 1894 година Солун е поврзан и со Битола.[3] На 20 октомври 1924 година завршена е делницата Велес-Штип и првиот влез влегува на станицата во Штип.[3] Пругата, пак, Велес – Битола е предадена во сообраќај на 20 јануари 1936 година.[4]

Во февруари 2015 година, „Македонски железници“ се модернизирале со 107 нови транспортни вагони, како дел од проектот за набавка на 150 вагони, реализиран од страна на македонската влада.[5]

Македонски железници, повеќе пати го менувалe името од своето формирање како железничко претпријатие во 1945 година:

 • 1945 Државна дирекција за железници – Скопје во рамки на сојузната југословенска управа
 • 1963 Железничко транспортно претпријатие – Скопје
 • 1977 Железничкa транспортна организација – Скопје
 • 1989 Јавно претпријатие Македонски железници – Скопје
 • 2007 Јавно претпријатие за железничка инфраструктура Македонски железници – Скопје
 • 2007 Акционерско друштво за транспорт Македонски железници Транспорт – Скопје

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

 1. mz.com.mk Официјална веб страна на Македонски железници, Објава на мрежа за 2010 година, Сл. весник бр. 11 од 26.1.2010 година
 2. 2,0 2,1 2,2 [1] Официјална веб страна на Македонски железници, Извод од возен ред Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „МЖ Возен ред, 13122009-11122010“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „МЖ Возен ред, 13122009-11122010“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. 3,0 3,1 3,2 „Историја на Македонски Железници преку фото документација“.  Text "http://mz-rail.atwebpages.com/history/history.html" ignored (помош);
 4. м-р Гордан Стојиќ. „Регионален железнички сообраќај на релација Скопје-Велес-Битола“.  Text "http://www.ekosvest.com.mk/images/publikacii/regionalen_soobracaj.pdf" ignored (помош);
 5. „Пристигнати се 107 нови вагони, се очекуваат уште 43“, Дневник, година XIX, број 5704, сабота, 28 февруари 2015, стр. 6.