Ватерполо на Летните олимписки игри

Ватерполо на Летните олимписки игри — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Париз во 1900 година, додека дисциплината ватерполо за жени била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Сиднеј во 2000 година.

Ватерполо на Летните олимписки игри
Раководен орган FINA
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Белешка: Со закосени се напишани годините кога бил показен спорт
Освојувачи на медали

Најуспешна репрезентација во ватерполо е Унгарија, која има освоено 9 златни медали, 3 сребрени и 3 бронзени медали.

Освојувачи на златен медал уреди

Година Место Финале Трето место
Злато Резултат Сребро Бронза Резултат 4 место
1900
детали
Париз   Обединето Кралство 7 - 2   Белгија   Франција (1)
  Франција/  Обединето Кралство
1904
детали
Сент Луис   САД (2)   САД   САД
1908
детали
Лондон   Обединето Кралство 9 - 2   Белгија   Шведска (3)   Холандија
1912
детали
Стокхолм   Обединето Кралство (3)   Шведска   Белгија (3) Австриско Царство
1920
детали
Антверпен   Обединето Кралство 3 - 2   Белгија   Шведска (3)   САД
1924
детали
Париз   Франција 3 - 0   Белгија   САД 3 - 2   Шведска
1928
детали
Амстердам   Германија 5 - 2   Унгарија   Франција 8 - 1   Обединето Кралство
1932
детали
Лос Анџелес   Унгарија 6 - 2(4)   Германија   САД 10 - 0(4)   Јапонија
1936
детали
Берлин   Унгарија 2 - 2(4) Нацистичка Германија
Германија
  Белгија 3 - 1(4)   Франција
1948
детали
Лондон


4 - 3(4) Предлошка:Унгарија   Холандија 3 - 3(4)   Белгија
1952
детали
Хелсинки Предлошка:Унгарија 2 - 2(4)   СФР Југославија


5 - 4(4)   САД
1956
детали
Мелбурн   Унгарија 2 - 1(4)   СФР Југославија   СССР 3 - 2(4)


1960
детали
Рим


2 - 0(4)   СССР   Унгарија 1 - 2(4)   СФР Југославија
1964
детали
Токио   Унгарија 4 - 4(4)   СФР Југославија   СССР 2 - 0(4) Предлошка:ИТЛ
1968
детали
Град Мексико   СФР Југославија 13 - 11
продолжение
  СССР   Унгарија 9 - 4


1972
детали
Минхен   СССР 3 - 3(4)   Унгарија   САД 4 - 4(4)   Германија
1976
детали
Монтреал   Унгарија 6 - 5(4)


  Холандија 4 - 4(4)   Романија
1980 Москва   СССР 6 - 5(4)   СФР Југославија   Унгарија 4 - 4(4)   Шпанија
1984
детали
Лос Анџелес   СФР Југославија 5 - 5(4)   САД   Германија 8 - 8(4)   Шпанија
1988
детали
Сеул   СФР Југославија 9 - 7
продолжение
  САД   СССР 14 - 13   Германија
1992
детали
Барселона


9 - 8
продолжение
  Шпанија  
ЗНД
8 - 4   САД
1996
детали
Атланта   Шпанија 7 - 5   Хрватска


20 - 18
продолжение
  Унгарија
2000
детали
Сиднеј   Унгарија 13 - 6   Русија   Србија и Црна Гора 8 - 3   Шпанија
2004
детали
Атина   Унгарија 8 - 7   Србија и Црна Гора   Русија 6 - 5   Грција
2008
детали
Пекинг   Унгарија 14 - 10   САД   Србија 6 - 4   Црна Гора
2012
детали
Лондон   Хрватска 8 - 6   Италија   Србија 12 - 11   Црна Гора
2016
детали
Рио Де Жанеиро

(1) Натпревар за 3. Место не се одиграл
(2) Демонстративен турнир
(3) Натпреварот не е одигран
(4) Финалниот турнир се играл во групи по лигашки систем

Вкупен биланс уреди

Држава Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Унгарија 9 3 3 15
2.   Обединето Кралство 4 0 0 4
3   СФР Југославија 3 4 1 8
4   Италија 3 2 2 7
5   СССР 2 2 3 7
6   САД 1 4 4 9
7   Германија 1 2 0 3
8   Хрватска 1 1 0 2
  Шпанија 1 1 0 2
10   Франција 1 0 3 4
11   Белгија 0 4 2 6
12   Шведска 0 1 2 3
13   Русија 0 1 1 2
14   Србија1 0 1 0 1
15   Холандија 0 0 2 2
  Србија 1 0 0 2 2
17   ЗНД 0 0 1 1
  Германија 0 0 1 1
Вкупно (18) 26 26 27 79