Ватерполо на Летните олимписки игри 1948

Ватерполото на Летните олимписки игри 1948 — осмиот официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Лондон, Обединето Кралство. На турнирот учествувале вкупно 18 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1948
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Италија, второто Унгарија и третото Холандија.

Учесници уреди

Резултати уреди

Натпревари по група уреди

Група A

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Бодови Бодови      
1.   Белгија (BEL) 2 1 1 0 14 5 3 X 4:4 10:1
2.   САД (USA) 2 1 1 0 11 4 3 4:4 X 7:0
3.   Уругвај (URU) 2 0 0 2 1 17 0 1:10 0:7 X

Група Б

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Шведска (SWE) 2 2 0 0 10 2 4 X 4:1 6:1
2.   Шпанија (ESP) 2 1 0 1 6 5 2 1:4 X 5:1
3.   Швајцарија (SUI) 2 0 0 2 2 11 0 1:6 1:5 X

Група Ц

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Холандија (NED) 2 2 0 0 26 1 4 X 12:1 14:0
2.   Индија (IND) 2 1 0 1 8 16 2 1:12 X 7:4
3.   Чиле (CHI) 2 0 0 2 4 21 0 0:14 4:7 X

Група Д

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Италија (ITA) 2 1 1 0 13 4 3 X 4:4 9:0
2.   Југославија (YUG) 2 1 1 0 16 7 3 4:4 X 12:3
3.   Австралија (AUS) 2 0 0 2 3 21 0 0:9 3:12 X

Група Е

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Унгарија (HUN) 2 2 0 0 16 4 4 X 5:2 11:2
2.   Египет (EGY) 2 0 1 1 5 8 1 2:5 X 3:3
3.   Велика Британија (GBR) 2 0 1 1 5 14 1 2:11 3:3 X

Група Ф

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Франција (FRA) 2 2 0 0 11 2 4 X 4:1 7:1
2.   Аргентина (ARG) 2 1 0 1 7 6 2 1:4 X 6:2
3.   Грција (GRE) 2 0 0 2 3 13 0 1:7 2:6 X

Втор круг од натпреварите уреди

Група Г

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Шведска (SWE) 2 1 1 0 8 1 3 X 1:1 7:0
2.   Белгија (BEL) 2 0 2 0 5 5 2 1:1 X 4:4
3.   САД (USA) 2 0 1 1 4 11 1 0:7 4:4 X

Група Х

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Холандија (NED) 2 2 0 0 17 3 4 X 5:2 12:1
2.   Шпанија (ESP) 2 1 0 1 13 6 2 2:5 X 11:1
3.   Индија (IND) 2 0 0 2 2 23 0 1:12 1:11 X

Група И

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Италија (ITA) 2 1 1 0 8 7 3 X 4:3 4:4
2.   Унгарија (HUN) 2 1 0 1 6 5 2 3:4 X 3:1
3.   Југославија (YUG) 2 0 1 1 5 7 1 4:4 1:3 X

Група Ј

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови      
1.   Франција (FRA) 2 1 1 0 7 4 3 X 3:3 4:1
2.   Египет (EGY) 2 0 2 0 7 7 2 3:3 X 4:4
3.   Аргентина (ARG) 2 0 1 1 5 8 1 1:4 4:4 X

Полуфинале уреди

Група K

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Холандија (NED) 3 2 1 0 13 8 5 X 3:3 5:3 5:2
2.   Белгија (BEL) 3 1 2 0 8 5 4 3:3 X 1:1 4:1
3.   Шведска (SWE) 3 1 1 1 8 7 3 3:5 1:1 X 4:1
4.   Шпанија (ESP) 3 0 0 3 4 13 0 2:5 1:4 1:4 X

Група Л

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Италија (ITA) 3 3 0 0 14 6 6 X 4:3 5:2 5:1
2.   Унгарија (HUN) 3 2 0 1 13 10 4 3:4 X 5:4 5:2
3.   Франција (FRA) 3 0 1 2 9 13 1 2:5 4:5 X 3:3
4.   Египет (EGY) 3 0 1 2 6 13 1 1:5 2:5 3:3 X

Финале уреди

Финална група

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
    Италија (ITA) 3 3 0 0 12 7 6 X 4:3 4:2 4:2
    Унгарија (HUN) 3 1 1 1 10 8 3 3:4 X 4:4 3:0
    Холандија (NED) 3 0 2 1 9 11 2 2:4 4:4 X 3:3
4.   Белгија (BEL) 3 0 1 2 5 10 1 2:4 0:3 3:3 X

Група од 5-8 место

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
5.   Шведска (SWE) 3 2 1 0 8 4 5 X 1:1 3:2 4:1
6.   Франција (FRA) 3 1 2 0 6 5 4 1:1 X 3:3 2:1
7.   Египет (EGY) 3 1 1 1 8 7 3 2:3 3:3 X 3:1
8.   Шпанија (ESP) 3 0 0 3 3 9 0 1:4 1:2 1:3 X

Медали уреди

Злато Сребро Бронза
  Италија   Унгарија   Холандија

Табела уреди

Место Земја
1   Италија (ITA)
2   Унгарија (HUN)
3   Холандија (NED)
4   Белгија (BEL)
5   Шведска (SWE)
6   Франција (FRA)
7   Египет (EGY)
8   Шпанија (ESP)
9-12   Југославија (YUG)
9-12   Аргентина (ARG)
9-12   САД (USA)
9-12   Индија (IND)
13-18   Велика Британија (GBR)
13-18   Швајцарија (SUI)
13-18   Грција (GRE)
13-18   Уругвај (URU)
13-18   Чиле (CHI)
13-18   Австралија (AUS)

Наводи уреди

sports-reference.com Архивирано на 18 април 2020 г.