Ватерполо на Летните олимписки игри 1964

Ватерполото на Летните олимписки игри 1964 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Токио, Јапонија. На турнирот учествувале вкупно 13 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1964
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Унгарија, второто Југославија и третото СССР.

Медали

уреди
Злато Сребро Бронза
  Унгарија
Андраш Боднар
Миклош Амбруш
Золтан Деметер
Ласло Фелкаји
Деже Ђармати
Тивадар Канижа
Ѓерг Карпати
Јанош Конрад
Денеш Почик
Михаљ Мајер
Петар Рушоран
  Југославија
Милан Мушкатировиќ
Иво Трумбиќ
Винко Росиќ
Златко Шименц
Божидар Станишиќ
Анте Нардели
Зоран Јанковиќ
Мирко Сандиќ
Фране Нонковиќ
Озрен Боначиќ
Карло Стипаниќ
  СССР
Виктор Агеев
Игор Грабовски
Владимир Кузнецов
Борис Гришин
Борис Попов
Николај Калашников
Зенон Борткевиќ
Николај Кузнецов
Владимир Семјонов
Леонид Осипов
Едуард Јегоров

Учесници

уреди
  •   СССР
  •   САД
  • Обединета Арапска Република

Групна фаза

уреди

Прв круг

уреди

Групи А/Б/Ц/Д

уреди
Група А
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  Италија 4 2 2 0 0 9 6
  Романија 2 2 1 0 1 12 8
  Романија 0 2 0 0 2 7 14
11 октомври
Италија 4–3 Романија
12 октомври
Италија 5–3 Јапонија
13 октомври
Јапонија 4–9 Романија
Група Б
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  СССР 4 2 2 0 0 9 2
  Германија 2 2 1 0 1 5 4
  Австралија 0 2 0 0 2 1 9
11 октомври
СССР 6–0 Австралија
12 октомври
СССР 3–2 Германија
13 октомври
Австралија 1–3 Германија
Група Ц
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  Југославија 6 3 3 0 0 17 3
  Холандија 4 3 2 0 1 11 13
  САД 2 3 1 0 2 12 9
  Бразил 0 3 0 0 3 3 18
11 октомври
Бразил 2–3 Холандија
Југославија 2–1 САД
12 октомври
Југославија 7–2 Холандија
САД 7–1 Бразил
13 октомври
Југославија 8–0 Бразил
САД 4–6 Холандија
Група Д
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  Унгарија 4 2 2 0 0 16 1
  Белгија 2 2 1 0 1 8 10
Обединета Арапска Република 0 3 0 0 3 6 17
11 октомври
Унгарија 11–1 УАР
12 октомври
Унгарија 5–0 Белгија
13 октомври
УАР 5–8 Белгија

Полуфинална фаза

уреди
Група А/Б
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  СССР 5 3 2 1 0 7 4
  Италија 4 3 2 0 1 6 6
  Романија 3 3 1 1 1 10 10
  Германија 0 3 0 0 3 7 10
14 октомври
Италија 0–2 СССР
Романија 5–4 Германија
15 октомври
Италија 2–1 Германија
СССР 2–2 Романија
Група Ц/Д
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  Југославија 5 3 2 1 0 17 8
  Унгарија 5 3 2 1 0 15 9
  Холандија 2 3 1 0 2 14 18
  Белгија 0 3 0 0 3 7 18
14 октомври
Унгарија 6–5 Холандија
Југославија 6–2 Белгија
15 октомври
Холандија 7–5 Белгија
Југославија 4–4 Унгарија

Финална фаза

уреди

Група за 5-8 место

уреди
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  Романија 4 3 2 0 1 14 10
  Германија 4 3 2 0 1 14 12
  Белгија 2 3 1 0 2 13 15
  Холандија 2 3 1 0 2 12 16
17 октомври
Романија 6–1 Холандија
Германија 5–3 Белгија
18 октомври
Романија 3–5 Белгија
Германија 5–4 Холандија

Финална група

уреди
Екипа Бод Н П Н И Г+ Г-
  Унгарија 5 3 2 1 0 12 7
  Југославија 5 3 2 1 0 8 5
  СССР 2 3 1 0 2 4 7
  Италија 0 3 0 0 3 2 7
17 октомври
Италија 1–3 Унгарија
Југославија 2–0 СССР
18 октомври
Италија 1–2 Југославија
СССР 2–5 Унгарија

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди