Ватерполо на Летните олимписки игри 1936

Ватерполото на Летните олимписки игри 1936 — седмиот официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Берлин, Германија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1936
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Унгарија, второто Германија и третото Југославија.

Медали уреди

Злато Сребро Бронза
  Унгарија
Михал Божи
Јене Бранди
Ѓерг Броди
Оливер Халаши
Калман Хазаји
Мартон Хомонаји
Ѓерг Куташи
Иштван Молнар
Јанош Немет
Миклош Шаркањ
Шандор Тарич
  Германија
Фринц Гунст
Јозеф Хаузер
Алфред Кинзле
Паул Клингенбург
Хајнрих Криг
Ханс Шнајдер
Ханс Шулце
Густав Ширгер
Хелмут Швен
Фриц Столзе
  Белгија
Жерард Блиц
Алберт Кастелин
Пјер Копитерс
Жозеф Дее Комбе
Хенри Де Пул
Henri Disy
Fernand Isselé
Edmond Michiels
Henri Stoelen

Учесници уреди

Резултат уреди

Група 1

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Белгија (BEL) 3 2 1 0 6 4 5 X 1:1 4:3 1:0
2.   Холандија (NED) 3 1 2 0 5 4 4 1:1 X 3:2 1:1
3.   САД (USA) 3 1 0 2 7 8 2 3:4 2:3 X 2:1
4.   Уругвај (URU) 3 0 1 2 2 4 1 0:1 1:1 1:2 X

Група 2

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Унгарија (HUN) 3 3 0 0 26 2 6 X 10:1 4:1 12:0
2.   Велика Британија (GBR) 3 2 0 1 13 15 4 1:10 X 4:3 8:2
3.   Југославија (YUG) 3 1 0 2 11 8 2 1:4 3:4 X 7:0
4.   Малта (MLT) 3 0 0 3 2 27 0 0:12 2:8 0:7 X

Група 3

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Германија (GER) 3 3 0 0 27 3 6 X 8:1 6:1 13:1
2.   Франција (FRA) 3 2 0 1 12 10 4 1:8 X 3:2 8:0
3.   Чехословачка (TCH) 3 1 0 2 7 12 2 1:6 2:3 X 4:3
4.   Јапонија (JPN) 3 0 0 3 4 25 0 1:13 0:8 3:4 X

Група 4

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Австрија (AUT) 3 3 0 0 17 1 6 X 2:1 9:0 6:0
2.   Шведска (SWE) 3 2 0 1 18 2 4 1:2 X 6:0 11:0
3.   Швајцарија (SUI) 3 1 0 2 7 16 2 0:9 0:6 X 7:1
4.   Исланд (ISL) 3 0 0 3 1 24 0 0:6 0:11 1:7 X

Полуфинале уреди

Група 1

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Унгарија (HUN) 3 3 0 0 21 1 6 X 3:0 8:0 10:1
2.   Белгија (BEL) 3 1 1 1 4 5 3 0:3 X 1:1 6:1
3.   Холандија (NED) 3 0 2 1 5 13 2 0:8 1:1 X 4:4
4.   Велика Британија (GBR) 3 0 1 2 6 20 1 1:10 1:6 4:4 X

Група 2

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
1.   Германија (GER) 3 3 0 0 15 3 6 X 8:1 3:1 4:1
2.   Франција (FRA) 3 2 0 1 7 1 4 1:8 X 4:2 2:1
3.   Австрија (AUT) 3 1 0 2 5 8 2 1:3 2:4 X 2:1
4.   Шведска (SWE) 3 0 0 3 3 8 0 1:4 1:2 1:2 X

Финална фаза уреди

Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
    Унгарија (HUN) 3 2 1 0 10 2 5 X 2:2 3:0 5:0
    Германија (GER) 3 2 1 0 14 4 5 2:2 X 4:1 8:1
    Белгија (BEL) 3 1 0 2 4 8 2 0:3 1:4 X 3:1
4.   Франција (FRA) 3 0 0 3 2 16 0 0:5 1:8 1:3 X
Место Екипа Натпревар Победи Нерешени Порази Дадено голови Примено голови Бодови        
5.   Холандија (NED) 3 2 1 0 13 11 5 X 5:4 4:3 4:4
6.   Австрија (AUT) 3 1 1 1 9 9 3 4:5 X 2:1 3:3
7.   Шведска (SWE) 3 1 0 2 8 8 2 3:4 1:2 X 4:2
8.   Велика Британија (GBR) 3 0 2 1 9 11 2 4:4 3:3 2:4 X

Наводи уреди

sports-reference.com Архивирано на 18 април 2020 г.