Ватерполо на Летните олимписки игри 1996

Ватерполото на Летните олимписки игри 1996 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Атланта, САД. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1996
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Шпанија, второто Хрватска и третото Италија.

Учесници уреди

Група A
Група B

Групна фаза уреди

Група A уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Унгарија 10 5 5 0 0 47 38 +9
2.   Југославија 7 5 3 1 1 46 44 +2
3.   Шпанија 6 5 3 0 2 39 33 +6
4.   Русија 5 5 2 1 2 42 38 +4
5.   Германија 2 5 1 0 4 36 45 –9
6.   Холандија 0 5 0 0 5 36 48 –12
 • 20 јули 1996
Унгарија   8 – 7   Русија
Шпанија   9 – 3   Германија
Југославија   11 – 8   Холандија
 • 21 јули 1996
Унгарија   9 – 8   Германија
Русија   9 – 9   Југославија
Шпанија   8 – 7   Холандија
 • 22 јули 1996
Унгарија   10 – 8   Холандија
Русија   10 – 8   Германија
Југославија   9 – 7   Шпанија
 • 23 јули 1996
Унгарија   8 – 7   Шпанија
Русија   10 – 5   Холандија
Југославија   9 – 8   Германија
 • 24 јули 1996
Германија   9 – 8   Холандија
Унгарија   12 – 8   Југославија
Шпанија   8 – 6   Русија

Група B уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Италија 10 5 5 0 0 48 38 +10
2.   САД 8 5 4 0 1 45 37 +8
3.   Хрватска 6 5 3 0 2 51 39 +12
4.   Грција 4 5 2 0 3 37 38 –1
5.   Романија 1 5 0 1 4 31 45 –14
6.   Украина 1 5 0 1 4 33 48 –15
 • 20 јули 1996
Хрватска   8 – 5   Грција
Италија   10 – 7   САД
Романија   6 – 6   Украина
 • 21 јули 1996
Хрватска   11 – 6   Романија
Италија   8 – 6   Украина
САД   9 – 7   Грција
 • 22 јули 1996
Грција   8 – 5   Романија
Италија   10 – 8   Хрватска
САД   9 – 7   Украина
 • 23 јули 1996
Хрватска   16 – 8   Украина
Италија   10 – 8   Грција
САД   10 – 5   Романија
 • 24 јули 1996
Грција   9 – 6   Украина
Италија   10 – 9   Романија
САД   10 – 8   Хрватска

Квалификациона група уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
9.   Германија 6 3 3 0 0 29 16 +13
10.   Холандија 3 3 1 1 1 25 26 –1
11.   Романија 2 3 1 0 2 25 28 –3
12.   Украина 1 3 0 1 2 21 30 –9
 • 26 јули 1996
Германија   10 – 4   Украина
Холандија   10 – 8   Романија
 • 27 јули 1996
Германија   9 – 6   Холандија
Романија   11 – 8   Украина
 • 28 јули 1996
Холандија   9 – 9   Украина
Германија   10 – 6   Романија


Финална фаза уреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
       
   Унгарија  12
   Грција  8  
   Унгарија  6
     Шпанија  7  
   Шпанија  5
   САД  4  
   Шпанија  7
     Хрватска  5
   Југославија  6
   Хрватска  8  
   Хрватска  7 Трето место
     Италија  6  
   Русија  9    Унгарија  18
   Италија  11      Италија  20Четвртфинале уреди

 • 26 јули 1996
Унгарија   12 – 8   Грција
Југославија   6 – 8   Хрватска
Шпанија   5 – 4   САД
Русија   9 – 11   Италија

Полуфинале уреди

 • 27 јули 1996 — 5/8 место
Грција   7 – 6   САД
Југославија   15 – 16   Русија
 • 27 јули 1996 — 1/4 место
Хрватска   7 – 6   Италија
Унгарија   6 – 7   Шпанија

Финале уреди

 • 28 јули 1996 — Натпревар за 7 место
САД   12 – 8   Југославија
 • 28 јули 1996 — Натпревар за 5 место
Грција   8 – 10   Русија
 • 28 јули 1996 —   Натпревар за трето место
Унгарија   18 – 20   Италија
 • 28 јули 1996 —   Натпревар за прво место
Шпанија   7 – 5   Хрватска

Табела уреди

Место Екипа
    Шпанија
    Хрватска
    Италија
4.   Унгарија
5.   Русија
6.   Грција
7.   САД
8.   Југославија
9.   Германија
10.   Холандија
11.   Романија
12.   Украина

Надворешни врски уреди

 • „Official Olympic Report“. International Olympic Committee. Архивирано од изворникот на 2007-06-12. Посетено на 2008-04-18.
 • Results Архивирано на 27 јануари 2008 г.