Ватерполо на Летните олимписки игри 1956

Ватерполото на Летните олимписки игри 1956 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Мелбурн, Австралија. На турнирот учествувале вкупно 10 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1956
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Унгарија, второто Југославија и третото СССР.

Резултати уреди

Прелиминарна фаза уреди

Група А уреди

28 ноември

 • 14:00 - Романија- Австралија, 4 : 2
 • 19:30 - Југославија - СССР, 3 : 2

29 ноември

 • 21:15 - СССР - Романија, 4 : 3
 • 22:15 - Југославија - Австралија, 9 : 1

30 ноември

 • 10:30 - Југославија - Романија, 3 : 2
 • 16:00 - СССР - Австралија, 3 : 0
Земја Натпревар Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примени погодоци Бодови
  Југославија 3 3 0 0 15 5 6
  СССР 3 2 1 0 9 6 4
  Романија 3 1 2 0 9 9 2
  Австралија 3 0 3 0 3 16 0

Група Б уреди

28 ноември

 • 20:30 - САД – Обединето Кралство, 5 : 3

29 ноември

 • 15:45 - Унгарија - Обединето Кралство, 6 : 1

30 ноември

 • 11:30 - Унгарија - САД, 6 : 2
Земја Натпревар Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примени погодоци Бодови
  Унгарија 2 2 0 0 12 3 4
  САД 2 1 1 0 7 9 2
  Обединето Кралство 2 0 2 0 4 11 0

Група Ц уреди

28 ноември

 • 15:00 - Германија - Сингапур, 5 : 1

29 ноември

 • 16:45 - Италија - Сингапур, 7 : 1

30 ноември

 • 22:10 - Италија - Германија, 4 : 2
Земја Натпревар Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примени погодоци Бодови
  Италија 2 2 0 0 11 3 4
  Германија 2 1 1 0 7 5 2
  Сингапур 2 0 2 0 2 12 0

Финална фаза уреди

Крв во вода уреди

Еден од најпознатите натпревари во историјата на ватерполото е полуфиналето помеѓу репрезентациите на Унгарија и Советскиот Сојуз. Позадината на овој натпревар лежела во настаните кои се случиле далеку од местото на одигрување на натпреварот. Во времето кога поголемиот дел од спортистите започнале со подготовка за Олимписките игри, или пак кога заминале кон Австралија, во Унгарија започнала револуција против советската власт, која многу бргу била крваво задушена. Голем дел од унгарските спортисти поради овие случувања повеќе никогаш не се вратиле повторно во својата матична земја. Од друга страна, ватерполистите својата правдина ја побарале во базенот. Противник на Унгарија се паднал токму земјата која пред само неколку недели со своите тенкови започнала инвазија низ Унгарија.

Пред натпреварот, Унгарија била на чело на табелата, со еден бод повеќе од Југославија и со два повеќе од СССР. Победата на Советскиот Сојуз би значело ист број на бодови со Унгарија, и тогаш Советите би играле со послабата Германија, додека Унгарија ќе морала да продол и против посилната Југославија. Од друга страна, во случај на унгарска победа, Унгарија ќе си осигурила најмалку сребрен меда.

Сите ови пресметки придонеле да се одигра натпревар кој ќе биде запишан во анализите на новинарските извештаи како Натпревар во крвавата вода. Односите помеѓу двете екипи биле доста ладни, груби и насилни. Унгарците воделе со резултат 4:0 кога натпреварот морал да биде прекинат, една минута пред регуларното време. Причината за прекинувањето на натпреварот била тепачка помеѓу советскиот играч Валентин Прокопов и унгарскиот Ервин Задор во која Прокопов го удрил и му ја распукал аркадата на унгарскиот спортист. Кога публиката ја видела крвта реагирала на остар начин, па самиот судија морал да го прекине натпреварот.

1 декември

 • 14:40 - СССР - Италија, 3 : 2
 • 22:40 - Југославија - САД, 5 : 1

3 декември

 • 16:50 - САД - Германија, 4 : 3
 • 21:30 - Унгарија - Италија, 4 : 0

4 декември

 • 15:40 - Југославија - Германија, 2 : 2
 • 21:00 - Италија - САД, 3 : 2

5 декември

 • 16:40 - СССР - САД, 3 : 1
 • 22:20 - Унгарија - Германија, 4 : 0

6 декември

 • 15:25 - Унгарија - СССР, 4 : 0
 • 21:55 - Југославија - Италија, 2 : 1

7 декември

 • 14:00 - СССР - Германија, 6 : 4
 • 21:20 - Унгарија - Југославија, 2 : 1
Место Земја Натпревар Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примени погодоци Бодови
1   Унгарија 5 5 0 0 20 3 10
2   Југославија 5 3 1 1 13 8 7
3   СССР 5 3 2 0 14 14 6
4   Италија 5 2 3 0 10 13 4
5   САД 5 1 4 0 10 20 2
6   Германија 5 0 4 1 11 20 1

Утешна група уреди

 • Обединето Кралство - Сингапур, 11 : 5
 • Обединето Кралство - Австралија, 5 : 2
 • Романија- Сингапур, 15 : 1
 • Обединето Кралство - Романија, 5 : 2
 • Австралија - Сингапур, 3 : 2
 • Романија- Австралија, 4 : 2
Место Земја Натпревар Победи Порази Нерешени Дадени погодоци Примени погодоци Бодови
7   Обединето Кралство 3 3 0 0 21 9 6
8   Романија 3 2 1 0 21 8 4
9   Австралија 3 1 2 0 7 11 2
10   Сингапур 3 0 3 0 8 29 0

Медали уреди

Освојувачи на медали
  Злато   Сребро   Бронза
  Унгарија   Југославија   СССР

Наводи уреди

sports-reference.com Архивирано на 18 април 2020 г.