Ватерполо на Летните олимписки игри 1992

Ватерполото на Летните олимписки игри 1992 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Барселона, Шпанија. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1992
Water polo pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Италија, второто Шпанија и третото Обединета екипа.

УчеснициУреди

Група A
Група B

Групна фазаУреди

Група AУреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Обединета екипа 10 5 5 0 0 50 32 +18
2.   САД 8 5 4 0 1 40 24 +16
3.   Австралија 5 5 2 1 2 44 41 +3
4.   Германија 4 5 2 0 3 38 41 –3
5.   Франција 3 5 1 1 3 38 42 –4
6.   Чехословачка 0 5 0 0 5 5 33 –28
 • 1 август 1992
Чехословачка   6 – 10   Обединета екипа
Австралија   4 – 8   САД
Германија   7 – 7   Франција
 • 2 август 1992
Чехословачка   3 – 9   САД
Франција   5 – 9   Австралија
Германија   7 – 11   Обединета екипа
 • 3 август 1992
САД   11 – 7   Франција
Германија   15 – 9   Чехословачка
Австралија   9 – 12   Обединета екипа
 • 5 август 1992
Чехословачка   6 – 14   Франција
САД   5 – 8   Обединета екипа
Германија   7 – 7   Австралија
 • 6 август 1992
Австралија   15 – 9   Чехословачка
САД   7 – 2   Германија
Франција   5 – 9   Обединета екипа


Група BУреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Шпанија 9 5 4 1 0 52 36 +16
2.   Италија 8 5 3 2 0 41 34 +7
3.   Унгарија 6 5 2 2 1 49 46 +3
4.   Куба 4 5 2 0 3 50 53 –3
5.   Холандија 2 5 0 2 3 36 46 –10
6.   Грција 1 5 0 1 4 32 45 –13
 • 1 август 1992
Унгарија   7 – 7   Италија
Грција   9 – 10   Куба
Шпанија   12 – 6   Холандија
 • 2 август 1992
Холандија   4 – 6   Италија
Куба   11 – 12   Унгарија
Шпанија   11 – 6   Грција
 • 3 август 1992
Италија   11 – 8   Куба
Грција   4 – 4   Холандија
Унгарија   5 – 8   Шпанија
 • 5 август 1992
Холандија   9 – 11   Куба
Грција   7 – 12   Унгарија
Шпанија   9 – 9   Италија
 • 6 август 1992
Унгарија   13 – 13   Холандија
Италија   8 – 6   Грција
Шпанија   12 – 10   Куба

Финална фазаУреди

Група DУреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
5.   Австралија 5 3 2 1 0 23 20 +3
6.   Унгарија 4 3 2 0 1 28 27 +1
7.   Германија 3 3 1 1 1 24 21 +3
8.   Куба 0 3 0 0 3 22 29 –7
 • 8 август 1992
Австралија   7 – 5   Куба
Германија   7 – 8   Унгарија
 • 9 август 1992
Германија   10 – 6   Куба
Австралија   9 – 8   Унгарија


Група EУреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
9.   Холандија 5 3 2 1 0 28 20 +8
10.   Грција 5 3 2 1 0 24 18 +6
11.   Франција 2 3 1 0 2 28 31 –3
12.   Чехословачка 0 3 0 0 3 22 33 –11
 • 8 август 1992
Франција   6 – 10   Грција
Чехословачка   8 – 9   Холандија
 • 9 август 1992
Чехословачка   8 – 10   Грција
Франција   8 – 15   Холандија


ПолуфиналеУреди

 • 8 август 1992
Италија   9 – 8   Обединета екипа
САД   4 – 6   Шпанија


БронзаУреди

 • 9 август 1992
САД   4 – 8   Обединета екипа


ЗлатоУреди

 • 9 август 1992
Шпанија   8 – 9 (по пр.)   Италија

ТабелаУреди

    Италија
    Шпанија
    Обединета екипа
4   САД
5   Австралија
6   Унгарија
7   Германија
8   Куба
9   Холандија
10   Грција
11   Франција
12   Чехословачка