Ватерполо на Летните олимписки игри 1900

Ватерполото на Летните олимписки игри 1900 — првиот официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Париз, Франција. На турнирот учествувале вкупно 8 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1900
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Осборнскиот пливачки клуб од Обединетото Кралство, второто Бриселскиот пливачки и ватерполо клуб од Белгија и третото, кое било доделено на две екипи од Франција на Libellule de Paris и Pupilles de Neptune de Lille.

Резултати уреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
11 август - Париз        
   Велика БританијаОсборнски пливачки клуб  12
12 август – Париз
    ФранцијаTritons Lillois  0  
  Осборнски пливачки клуб  10
11 август - Париз
    Pupilles de Neptune de Lille #2  1  
    ФранцијаPupilles de Neptune de Lille #2  3
12 август – Париз
    ГерманијаБерлински пливачки клуб  2  
  Осборнски пливачки клуб  7
11 август – Париз
    Brussels Swimming and Water Polo Club  2
    БелгијаБриселски пливачки и ватерполо клуб  2
12 август - Париз
    ФранцијаPupilles de Neptune de Lille #1  0  
  Бриселски пливачки и ватерполо клуб  6 Трето место
11 август - Париз
    Libellule de Paris  1  
    ФранцијаLibellule de Paris  0   Pupilles de Neptune de Lille #2  Х
  Екипа се повлекла  0     Libellule de Paris  Х[1]Наводи уреди

  1. Натпреварот не е одигран, третото место е поделено меѓу двата француски клубови.