Ватерполо на Летните олимписки игри 2000

Ватерполото на Летните олимписки игри 2000 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри кој за првпат се одиграл во две конкуренции: машка и женска. Турнирот се одржал во Сиднеј, Австралија.

Ватерполо на Летните олимписки игри 2000
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Натпреварите во двете конкуренции се одиграле на Олимпискиот базен во Сиднеј. Женскиот турнир се одиграл од 16 до 23 септември, додека машкиот по крајот на женското финале и истиот траел до 1 октомври.

Табела (мажи) уреди

Место Екипа
    Унгарија
    Русија
    Југославија
4.   Шпанија
5.   Италија
6.   САД
7.   Хрватска
8.   Австралија
9.   Казахстан
10.   Грција
11.   Холандија
12.   Словачка

Табела (жени) уреди

Место Екипа
    Австралија
    САД
    Русија
4.   Холандија
5.   Канада
6.   Казахстан

Надворешни врски уреди