Ватерполо на Летните олимписки игри 1972

Ватерполото на Летните олимписки игри 1972 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Минхен, Германија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1972
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил СССР, второто Унгарија и третото САД.

Групна фаза уреди

A уреди

Земја Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци
  САД 5 5 0 0 31 18
  Југославија 5 4 0 1 35 24
  Куба 5 3 0 2 28 23
  Романија 5 2 0 3 38 26
  Мексико 5 1 0 4 25 30
  Канада 5 0 0 5 14 50
Август 27 1 2 3 4
Југославија   12-4   Канада 3-1 4-1 3-1 2-1
Мексико   4-6   Куба 1-2 0-1 1-1 2-2
Романија   3-4   САД 0-1 1-2 1-0 1-1
28 Август 1 2 3 4
САД   7-6   Куба 1-1 1-0 2-1 3-4
Мексико   7-3   Канада 2-1 0-1 1-0 4-1
Романија   7-8   Југославија 3-2 2-1 2-2 0-3
Август 29 1 2 3 4
САД   8-1   Канада 2-0 3-0 1-0 2-1
Мексико   3-5   Југославија 0-1 1-1 1-3 1-0
Романија   3-4   Куба 0-2 2-1 0-1 1-0
30 Август 1 2 3 4
Југославија   7-5   Куба 0-2 3-1 2-1 2-1
Романија   16-4   Канада 1-1 6-1 5-1 4-1
Мексико   5-7   САД 1-1 1-4 1-1 2-1
31 Август 1 2 3 4
Куба   7-2   Канада 2-0 2-0 1-2 2-0
Југославија   3-5   САД 0-1 1-1 1-2 1-1
Романија   9-6   Мексико 2-2 3-1 2-0 2-3

Б уреди

Земја Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци
  Унгарија 4 3 1 0 22 6
  Западна Германија 4 2 2 0 21 13
  Холандија 4 2 1 1 14 11
  Австралија 4 0 1 3 14 27
  Грција 4 0 1 3 13 27
27 Август 1 2 3 4
Унгарија   3-0   Холандија 0-0 2-0 0-0 1-0
Грција   7-7   Австралија 3-3 2-1 1-2 1-1
28 Август 1 2 3 4
Австралија   2-4   Холандија 1-0 0-0 0-1 1-3
Западна Германија   3-3   Унгарија 1-0 0-1 0-2 2-0
29 Август 1 2 3 4
Западна Германија   4-4   Холандија 2-1 1-0 0-1 1-2
Грција   1-6   Унгарија 0-3 0-0 0-2 1-1
30 Август 1 2 3 4
Австралија   2-10   Унгарија 0-3 1-2 0-3 1-2
Западна Германија   8-3   Грција 3-1 3-1 1-1 1-0
Август 31 1 2 3 4
Западна Германија   6-3   Австралија 1-1 2-0 1-0 2-2
Грција   2-6   Холандија 1-0 0-2 1-3 0-1

Ц уреди

Земја Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци
  СССР 4 4 0 0 30 9
  Италија 4 3 0 1 25 16
  Шпанија 4 2 0 2 19 20
  Бугарија 4 1 0 3 18 25
  Јапонија 4 0 0 4 14 36
28 Август 1 2 3 4
Шпанија   6-4   Јапонија 2-1 1-2 1-1 2-0
Италија   1-4   СССР 1-0 0-2 0-2 0-0
28 Август 1 2 3 4
СССР   11-1   Јапонија 1-0 4-1 3-0 3-0
Италија   8-5   Бугарија 3-1 3-2 2-1 0-1
29 Август 1 2 3 4
СССР   7-2   Бугарија 2-0 2-1 2-0 1-1
Италија   6-2   Шпанија 1-0 0-1 2-1 3-0
30 Август 1 2 3 4
Бугарија   7-4   Јапонија 3-1 0-1 2-1 2-1
Шпанија   5-8   СССР 0-1 1-2 2-2 2-3
31 Август 1 2 3 4
Италија   12-5   Јапонија 4-1 3-0 1-1 4-3
Шпанија   6-4   Бугарија 0-0 2-1 2-1 2-2

Финална фаза уреди

Група II уреди

Место Земја Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци
7   Холандија 5 4 1 0 29 25
8   Романија 5 4 1 0 25 18
9   Куба 5 2 1 2 23 24
10   Шпанија 5 2 0 3 24 20
11   Бугарија 5 0 2 3 15 17
12   Австралија 5 0 1 4 18 27
September 1 1 2 3 4
Романија   7-4   Шпанија 1-2 2-0 0-0 4-2
Холандија   5-2   Бугарија 1-0 0-1 2-1 2-0
Куба   6-5   Австралија 1-1 3-2 1-1 1-1
2 септември 1 2 3 4
Романија   4-3   Бугарија 2-2 1-0 1-0 0-1
Австралија   4-8   Шпанија 0-1 2-1 1-3 1-3
Куба   6-8   Холандија 2-1 2-5 0-2 2-0
3 септември 1 2 3 4
Австралија   4-4   Бугарија 2-2 1-0 1-1 0-1
Романија   5-5   Холандија 2-2 1-2 0-1 2-0
Куба   4-3   Шпанија 2-1 1-2 0-0 1-0
4 септември 1 2 3 4
Куба   4-4   Бугарија 0-0 2-3 1-0 1-1
Романија   5-3   Австралија 1-1 2-1 1-0 1-1
Холандија   7-5   Шпанија 0-1 3-0 2-2 2-2
1 2 3 4
Романија   4-3   Куба ?-? ?-? ?-? ?-?
Холандија   4-2   Австралија ?-? ?-? ?-? ?-?
Шпанија   4-2   Бугарија ?-? ?-? ?-? ?-?

Група I уреди

Место Земја Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци
1   СССР 5 3 2 0 22 16
2   Унгарија 5 3 2 0 23 18
3   САД 5 2 1 2 24 23
4   Западна Германија 5 0 3 2 13 18
5   Југославија 5 1 2 2 20 24
6   Италија 5 0 2 3 21 26
1 септември 1 2 3 4
Унгарија   8-7   Италија 1-0 2-1 3-4 2-2
САД   4-4   Западна Германија 3-1 1-1 0-0 0-2
Југославија   4-5   СССР 1-2 0-2 2-0 1-1
2 септември 1 2 3 4
Југославија   6-6   Италија 2-2 2-1 1-1 1-2
Западна Германија   2-4   СССР 1:1 1:3 0:0 0:0
САД   3-5   Унгарија 0-0 1-2 2-2 0-1
3 септември 1 2 3 4
Западна Германија   2-2   Италија 1-2 0-0 0-0 1-0
Југославија   2-4   Унгарија 0-1 1-1 0-1 1-1
САД   6-6   СССР 0-1 3-1 2-2 1-2
4 септември 1 2 3 4
Југославија   5-4   Западна Германија 3-0 0-1 1-1 1-2
САД   6-5   Италија 2-1 1-1 2-1 1-2
Унгарија   3-3   СССР 2-1 1-1 0-1 0-0


1 2 3 4
САД   5-3   Југославија ?-? ?-? ?-? ?-?
СССР   4-1   Италија ?-? ?-? ?-? ?-?
Западна Германија   3-3   Унгарија 0-1 1-0 0-2 2-0

Табела уреди

 1.   СССР
 2.   Унгарија
 3.   САД
 4.   Западна Германија
 5.   Југославија
 6.   Италија
 7.   Холандија
 8.   Романија
 9.   Куба
 10.   Шпанија
 11.   Бугарија
 12.   Австралија
 13.   Мексико
 14.   Грција
 15.   Јапонија
 16.   Канада