Ватерполо на Летните олимписки игри 1976

Ватерполото на Летните олимписки игри 1976 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Монтреал, Канада. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1976
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Унгарија, второто Италија и третото Холандија.

Медали уреди

Gold Silver Bronze
  Унгарија
Габор Чапо
Тибор Червењак
Тамаш Фараго
Ѓерѓ Герендаш
Ѓерѓ Хоркаји
Ѓерѓ Кенез
Ференц Конрад
Ендре Молнар
Ласло Шароши
Атила Шудар
Иштван Сивош
  Италија
Умберто Пенераји
Ролдано Симеони
Рикардо Де Магистрис
Алесандро Џибелини
Санте Марсили
Виченцо Д'Анџело
Марчело Де Лука
Џани Де Магистрис
Алберто Алберани
Силвио Баракини
Лујџи Кастањола
  Холандија
Алекс Богчотен
Тон Бунк
Пит де Цварте
Енди Хопелман
Еверт Крон
Нико Ландеверд
Ханс Смитс
Гијз Стробер
Рик Тунен
Ханс ван Зиланд
Јан Еверт Вир

Учесници уреди

Група A
Група B
Група C

Групна фаза уреди

Група A уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Италија 5 3 2 1 0 26 13 +13
2.   Југославија 4 3 1 2 0 25 10 +15
3.   Куба 3 3 1 1 1 22 15 +7
4.   Иран 0 3 0 0 3 4 39 –35
 • 18 јули 1976
Југославија   4 – 4   Куба
Италија   12 – 1   Иран
 • 19 јули 1976
Југославија   15 – 0   Иран
Италија   6 – 6   Куба
 • 20 јули 1976
Југославија   6 – 6   Италија
Куба   12 – 3   Иран

Група B уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Холандија 6 3 3 0 0 14 10 +4
2.   Романија 3 3 1 1 1 18 14 +4
3.   СССР 3 3 1 1 1 14 12 +2
4.   Мексико 0 3 0 0 3 10 20 –10
 • 18 јули 1976
Холандија   5 – 3   Мексико
Романија   5 – 5   СССР
 • 19 јули 1976
Холандија   3 – 2   СССР
Романија   8 – 3   Мексико
 • 20 јули 1976
Холандија   6 – 5   Романија
СССР   7 – 4   Мексико

Група C уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Унгарија 6 3 3 0 0 15 8 +2
2.   Западна Германија 4 3 2 0 1 9 7 +2
3.   Канада 2 3 1 0 2 8 14 –6
4.   Австралија 0 3 0 0 3 14 17 –3
 • 18 јули 1976
Унгарија   7 – 6   Австралија
Канада   0 – 5   Западна Германија
 • 19 јули 1976
Западна Германија   4 – 3   Австралија
Канада   2 – 4   Унгарија
 • 20 јули 1976
Унгарија   4 – 0   Западна Германија
Канада   6 – 5   Австралија

Финална фаза уреди

Група D уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
7.   Куба 9 5 4 1 0 34 14 +20
8.   СССР 7 5 3 1 1 33 16 +17
9.   Канада 6 5 2 2 1 27 21 +6
10.   Мексико 5 5 1 3 1 26 19 +5
11.   Австралија 3 5 1 1 3 20 25 –5
12.   Иран 0 5 0 0 3 8 53 –45
 • 22 јули 1976
Куба   5 – 0 1   СССР
Канада   4 – 3   Австралија
Мексико   11 – 3   Иран
 • 23 јули 1976
СССР   4 – 3   Мексико
Канада   5 – 7   Куба
Австралија   8 – 2   Иран
 • 24 јули 1976
Куба   4 – 4   Мексико
СССР   7 – 2   Австралија
Канада   8 – 1   Иран
 • 26 јули 1976
Куба   10 – 2   Иран
Канада   6 – 6   СССР
Австралија   4 – 4   Мексико
 • 27 јули 1976
Куба   8 – 3   Австралија
СССР   16 – 0   Иран
Канада   4 – 4   Мексико

1 The Soviet Union forfeited the match due to player illness.

Група E уреди

Земја Бодови Натпревари Победи Нерешени Порази Дадено погодоци Примено погодоци Разлика
1.   Унгарија 9 5 4 1 0 30 24 +6
2.   Италија 6 5 2 2 1 21 20 +1
3.   Холандија 6 5 2 2 1 18 17 +1
4.   Романија 5 5 1 3 1 26 25 +1
5.   Југославија 3 5 0 3 2 21 24 –3
6.   Западна Германија 1 5 0 1 4 15 21 –6
 • 22 јули 1976
Унгарија   6 – 5   Италија
Холандија   3 – 2   Западна Германија
Романија   5 – 5   Југославија
 • 23 јули 1976
Унгарија   5 – 3   Западна Германија
Италија   5 – 4   Југославија
Холандија   4 – 4   Романија
 • 24 јули 1976
Унгарија   5 – 3   Холандија
Италија   4 – 4   Романија
Југославија   4 – 4   Западна Германија
 • 26 јули 1976
Унгарија   9 – 8   Романија
Италија   4 – 3   Западна Германија
Холандија   5 – 3   Југославија
 • 27 јули 1976
Унгарија   5 – 5   Југославија
Италија   3 – 3   Холандија
Романија   5 – 3   Западна Германија

Табела уреди

 1.   Унгарија
 2.   Италија
 3.   Холандија
 4.   Романија
 5.   Југославија
 6.   Западна Германија
 7.   Куба
 8.   СССР
 9.   Канада
 10.   Мексико
 11.   Австралија
 12.   Иран

Надворешни врски уреди