Ватерполо на Летните олимписки игри 1908

Ватерполото на Летните олимписки игри 1908 — третиот официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Лондон, Обединето Кралство. На турнирот учествувале вкупно 6 репрезентации, од кои две (Австрија и Унгарија) се откажале уште на почетокот од натпреварувањата.

Ватерполо на Летните олимписки игри 1908
Water polo pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016
Освојувачи на медали

Првото место го освоил Обединетото Кралство, второто Белгија и третото Шведска.

РезултатиУреди

Први кругУреди

15 јули 1908   Белгија -   Холандија 8:1 (3:1)
  Шведска -   Унгарија натпреварот не е одигран
  Велика Британија -   Австрија натпреварот не е одигран

ПолуфиналеУреди

20 јули 1908   Белгија -   Шведска 8:4 (4:2)

ФиналеУреди

22 јули 1908   Велика Британија -   Белгија 9:2 (5:2)