Југословенски динар

Југословенски динар (ISO 4217: YUD) била официјална валута во Кралството Југославија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија и Сојузна Република Југославија. Еден динар се состоел од 100 пари.[1]

Југословенски динар
динар / dinar  (српскохрватски)
1 динар (1965)1000 динари (1981)
ISO 4217
КодYUM
Составници
Подединица
 1/100пара
Симболdin. и дин.
Банкноти10, 20, 50, 100, 200, 1000, 5000 динари
Монети50 пара, 1, 2, 5 динари
Демографија
Воведена1920
Корисник/ци Кралство Југославија
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
 Сојузна Република Југославија
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.
Монета од 1 динар од 1938 година

Деноминација

уреди

По Втората светска војна динарот бил деноминиран пет пати:

датум деноминација забелешка
1965. 100 нов динар
1990. 10.000 "динар на Марковиќ"
1992. 10
1993. 1,000.000 Сојузна Република Југославија
1 јануари 1994. 1.000,000.000 Сојузна Република Југославија
24 јануари 1994. 10–13 милиони 1 нов динар = 1 германска марка

Замена

уреди

По распаѓањето на СФРЈ дошло до замена на динарот во новоформираните држави:

Банкноти

уреди

Банкноти што ги издавала Министерството за финансии и Народната банка на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците и Народната банка на Југославија од 1919 година до почетокот на 90-тите години на XX век:

1919-1991 серии
Слика Вредност Димензии Боја Лице Позадина Прво печатење
    1 динар портокалова 1919
    10 динари сина 1920
    10 динари портокалова 1926
    100 динари виолетово кафеава 1929
    500 динари зелена-црвена-сина 1935
    1000 динари кафеава Жена со сноп жито Јајце и статуа на жена 1946
    100 динари црвена Жена Дубровник 1955
    500 динари зелена Жена со срп жетва со комбајни 1955
    5 динари 123 x 59 mm зелена Жена со срп Индикација на вредноста 1968
    10 динари 131 x 62 mm кафеава Ариф Хералиќ 1968
    20 динари 139 x 65 mm виолетова Брод 1974
    50 динари 140 x 66 mm сина Релјеф од Иван Мештровиќ во Парламентот на Србија во Белград 1968
    100 динари 148 x 70 mm црвена Споменикот на мирот од Антун Аугустинчиќ (1900 – 1979) во Њујорк 1965
    500 динари 156 x 74 mm темнозелена Статуа на Никола Тесла; 1970
    1000 динари 164 x 78 mm темносина Жена со овошје 1974
    5000 динари виолетово-сина Јосип Броз Тито Јајце и индикација на вредноста 1985
    20.000 динари кафеава Алија Сиротановиќ -
рударски работник
рударска машина за површински ископ 1987
    50.000 динари зелена девојка Дубровник 1988
    100.000 динари црвена девојка различни бројки и букви 1989
  500.000 динари виолетово-сина Споменик на Козара 1989
    1.000.000 динари светлокафеава девојка клас пченица 1989
  2.000.000 динари кафеаво-зелена Споменик на Козара 1989
  10 динари црвена девојка различни бројки и букви 1990
    50 динари виолетова Споменик на Козара Споменик за Битката на Сутјеска 1990
    50 динари виолетова момче цвеќиња 1990
  100 динари кафеава девојка сноп пченица 1990
  100 динари темнозелена девојка сноп пченица 1991
    200 динари темнозелена и црвена Споменик на Козара Споменикот "Скршени крила" во Шумарице кај Крагуевац 1990
  500 динари сина момче планина 1990
    500 динари кафеава момче планина 1991
  1000 динари портокалова Никола Тесла Трансформатор на Тесла 1990
    1000 динари сина Никола Тесла Трансформатор на Тесла 1991
  5000 динари виолетова Иво Андриќ Мостот на Дрина 1991

Наводи

уреди
  1. Yugoslavia, MONETARY SYSTEM Архивирано на 13 јули 2011 г. www.infotech2003.com