Хрватска куна

Куна (ISO 4217: HRK, симб. kn; бројчен код: 191) е официјална валута на територијата на Република Хрватска. Името потекнува од истоименото животно, бидејќи куната имала значајна употреба во средновековието на територијата на Хрватска.

Хрватска куна
hrvatska kuna (хрватски)
5 kuna.png
ISO 4217
КодHRK
Составници
Подединица
 1/100липа
Симболkn
 липаlp
Банкноти
 Чести10, 20, 50, 100, 200 kn
 Ретки5, 500, 1000 kn
Монети
 Чести5, 10, 20, 50 липи, 1, 2, 5 kn
 Ретки1, 2 липи, 25 kn
Демографија
Корисник/ци Хрватска
Издавач
Централна банкаХрватска народна банка
 Мреж. местоwww.hnb.hr
ПечатарGiesecke & Devrient
 Мреж. местоwww.gi-de.com
КовачницаCroatian Monetary Institute
 Мреж. местоwww.hnz.hr
Вредност
Инфлација1.8%[1]
 ИзворДржавен завод за статистика на Хрватска, November 2010[1]
 НачинCPI со исклучок на ренти, бруто основни средства, лотарија и коцкање, и животно осигурување[1]

Хрватските банкноти се воведени за првпат во 1941 во следните вредности:10, 50, 100, 500 и 1000 куни. Банкнотите биле печатени во Германија. Исто така, банкнотите биле користени и од партизанските движења.

Модерните куни биле воведени во 1994 година, после транзиционен период кога југословенскиот динар бил заменет со хрватскиот динар. Тогаш една куна била еднаква на 1000 динари. Куната е поделена на 100 липи, именувани според истоименото растение. Изборот на името било доста контраверзно за голем број на граѓани. Една куна е приближно еднаква на 7,8 македонски денари.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Државен завод за статистика на Хрватска (18 јануари 2011). "Consumer price indices, December 2010". Соопштение за печат.