Српски динар или само динар (ISO 4217: RSD, бројчен код 941) — официјална валута во Република Србија. Вредноста на еден динар е еквивалентна на вредноста на 100 пари.

Српски динар
српски динар / srpski dinar (српски)
100 динари (2007 г.)20 динари (2006 г.)
ISO 4217
КодRSD
Составници
Подединица
 1/100пара
СимболРСД и RSD (неофицијално: din. и дин.)
Банкноти
 Чести10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 дин.
 Ретки5000 дин.
Монети
 Чести1, 2, 5, 10, 20 дин.
Демографија
Корисник/циСрбија Србија
Издавач
Централна банкаНародна банка на Србија
 Мреж. местоwww.nbs.rs
ПечатарЗавод за израду новчаница и кованог новца - Топчидер
 Мреж. местоwww.nbs.rs/export/internet/english/zin
КовачницаЗавод за израду новчаница и кованог новца - Топчидер
 Мреж. местоwww.nbs.rs/export/internet/english/zin
Вредност
Инфлација12.6%
 Извор[1]

Меѓународната ознака за динарот е RSD, а бројченот код 941.

На сегашните банкноти се прикажани портрети на луѓе поврзани со историјата на Србија и Народната банка на Србија, а на монетите се прикажани српските манастири.

Банкноти уреди

Напред Позадина Вредност Портрет на банкнотата
    10 динари Вук Стефановиќ Караџиќ
    20 динари Петар II Петровиќ Његош
    50 динари Стеван Стојановиќ Мокрањац
    100 динари Никола Тесла
    200 динари Надежда Петровиќ
    500 динари Јован Цвииќ
    1000 динари Ѓорѓе Вајферт
    2000 динари Милутин Миланковиќ
    5000 динари Слободан Јовановиќ

Наводи уреди