Јајце (град)

град во Босна и Херцеговина

Јајце— град и општина во Среднобосански кантон, Федерација Босна и Херцеговина, ентитет во Босна и Херцеговина. Во 2013 година градот имал население од 30.758 жители. Се наоѓа во регионот на Босанска Краина, на крстосница помеѓу Бања Лука, Мркоњиќ Град и Долни Вакуф, на сливот на реките Плива и Врбас.

Водопадот на Плива

Во Јајце било одржано второто заседание на АВНОЈ на 29 и 30 ноември 1943 година.