Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 март
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 март
1459  Америго Веспучииталијански морепловец.
1814  Тарас Шевченко — украински писател.
1907  Мирча Елијаде — романски писател, историчар, филозоф, новинар, есеист.
1920  Фрањо Михалиќ — хрватски и југословенски атлетичар.
1930  Орнет Колмен — американски џез-музичар.
1934  Јуриј Гагарин — советски космонаут.
1942  Џон Кејл — велшки музичар, член на групата „Велвет андерграунд“.
1943  Боби Фишер — американски шахист, поранешен светски првак.
1950  Милиќ Вукашиновиќ — српски и југословенски музичар.
1959  Такаки Каџита — јапонски физичар и нобеловец.
1960  Жељко Обрадовиќ — српски и југословенски кошаркар и тренер.
1960  Тјери Вињерон — француски атлетичар.
1968  Јури Џоркаеф — француски фудбалер.
1975  Хуан Себастијан Верон — аргентински фудбалер.
1983  Клинт Демпси — американски фудбалер.
1983  Роберто Ферари — италијански велосипедист.
1990  Дели Блинд — холандски фудбалер.
1994  Окај Јокушлу — турски фудбалер.
1995  Анхел Кореа — аргентински фудбалер.