Тарас Шевченко (украински Тарас Григорович Шевченко; 9 март 181410 март 1861) — познат украински писател.

Тарас Шевченко
Тарас Шевченко во 1840 г.
Роден/а9 март 1814
Моринци, Руска Империја, сега Украина
Починат/а10 март 1861
Санкт Петербург, Руска Империја, сега Русија
ЗанимањеПоет, Сликар.
Споменик на Тарас Шевченко во Скопје

Роден е во с. Моринци, Киевска губернија, во тоа време дел од Руската Империја. Бил член на Братството на Кирил и Методиј. По обвинувањето во антидржавна дејност бил во затворен во Оренбург (1847-1857). Неговиот „Завет“ е преведен на голем број јазици, а на македонски го има преведено Блаже Конески. Тарас Шевченко е најголемата фигура во украинската книжевност.

Книжевно творештво

уреди

Поезија:

 • „Кобзар“ (1840)
 • „Гайдамаки“ (1841)
 • „Гамалія“ (1844)
 • „Іван Гус“ („Єретик“) (1845)
 • „Наймичка“ (1845)
 • „Кавказ“ (1845)
 • „І мертвим, і живим...“ (1845)
 • „Заповіт“

Поеми:

 • «Княжна»
 • «Варнак»
 • «Іржавець»
 • «Чернець»
 • «Москалева криниця»

(сите 1847-1850)

Драматургија:

 • «Назар Стодоля»

Балади

 • «Причинна» (1837)
 • «Тополя» (1839)
 • «Утоплена» (1841)

Слики

уреди

Серија на сликите «Живописна Україна» (1844)

Надворешни врски

уреди