Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 април
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 април
1245  Филип III Храбриот — крал на Франција.
1504  Франческо Приматичо — италијански маниристички сликар, активен на дворот на Франсоа I.
1662  Марија II — кралица на Англија.
1723  Матирен Жак Брисон — француски природонаучник.
1777  Карл Фридрих Гаус — германски математичар, физичар и астроном.
1870  Франц Лехар — австриски композитор.
1883  Јарослав Хашек — чешки писател.
1893  Јоаким фон Рибентроп — германски политичар од НСДАП.
1902  Теодор Шулц — американски економист, добитник на Нобеловата награда во 1979 година.
1916  Клод Шенон — американски математичар и компјутерски инженер, „татко“ на информациската теорија.
2021  Бранка Станковска — македонска телевизиска и радио водителка.
1951  Марко Брецељ — словенечки глумец, продуцент и музичар.
1954  Џејн Кампион — новозеландска режисерка.
1956  Ларс фон Трир — дански режисер и сценарист.
1978  Бобан Јанчевски — македонски фудбалер.
1980  Луис Скола — аргентински кошаркар.
1983  Оливје Кесен — белгиски велосипедист.
1984  Иван Сантаромита — италијански велосипедист.
1985  Михаел Меркев — дански велосипедист.
1987  Стојанче Стоилов — македонски ракометар.
1992  Марк-Андре тер Штеген — германски фудбалски голман.