Филип III Храбриот

Филип III Храбриот
Крал на Франција
Филип III Храбриот
Владеење25 август 1270 - 5 октомври 1285
Крунисување30 август 1271
ПочивалиштеНајпрвин во Нарбона, а потота во базиликата Сен-Дени, Франција
ПретходникЛуј IX
НаследникФилип IV
ПридружникИзабела Арагонска
Марија од Брабан
ДецаФилип IV
Шарл Валоа
Луј д'Евро
Бланка Француска, војвотка од Австрија
Маргарита Француска, кралица на Англија
ДинастијаКапети
ТаткоЛуј IX
МајкаМаргарита Провенсиска

Филип III Храбриот (роден на 30 април 1245 во Поиси - починал на 5 октомври 1285 во Перпињан) бил крал на Франција од Капетинската династија. Тој го испратил неговиот татко, кралот Луј IX во Осмата крстоносна војна, во која кралот загинал, по што седнал на престолот. Неговото владеење се одликувало со голема неодлучност, а врз деонесувањето на важните одлуки, најчесто влијаеле други. Особено влијание во неговото владеење имал неговиот чичко, Карло I Анжујски, чие владеење во Италија било постојано поддржувано од страна на Филип III.
Претходник
Луј IX
Крал на Франција
1270-1285
Наследник
Филип IV