Список на дипломатски претставништва во Македонија

список на статии на Викимедија

Списокот на дипломатските мисии во Македонија ги вклучува странските амбасади на територијата на Македонија, конзуларните претставништа, канцелариите за врски и слични дипломатски претставништва. Скопје е седиште на 31 странски амбасади и 18 генерални конзулати на различни земји, додека 43 странски амбасади акредитирани во Македонија имаат свои седишта во Белград, Софија, Анкара, Виена и останати центри.

Карта на дипломатските мисии во Македонија.
Амбасада на Албанија во Скопје.
Амбасада на Хрватска во Скопје.
Амбасада на Италија во Скопје.
Амбасада на Полска во Скопје.
Амбасада на Шпанија во Скопје.
Амбасада на Турција во Скопје.
Амбасада на САД во Скопје.

АмбасадиУреди

Државите кои имаат амбасади во Македонија се [1]:


МисииУреди

КанцеларииУреди

 
Амбасада на Иран во Скопје.

Генерални конзулати во Скопје / Куманово / Битола и други градовиУреди


Амбасадата да биде отворенаУреди

Поранешна амбасадаУреди

Амбасади со седиште во друга државаУреди


НаводиУреди

ПоврзаноУреди

БелешкиУреди

  1. (PDF) https://dw3yoh98rrrmk.cloudfront.net/fdb5b35e1dd74f14a1618357d54c10ec.pdf. Отсутно или празно |title= (help)
  2. (PDF) https://dw3yoh98rrrmk.cloudfront.net/d575c5040ad14799892ec4150da1cdf9.pdf. Отсутно или празно |title= (help)
  3. https://lider.com.mk/makedonija/vo-skopje-kje-se-otvora-ambasada-na-brazil/. Отсутно или празно |title= (help)
  4. https://mfa.gov.mk/mk/page/1759/post/1627/odrzhani-politichki-konsultacii-pomegju-republika-makedonija-i-federativna-republika-brazil. Отсутно или празно |title= (help)
  5. https://telma.com.mk/2020/08/28/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%98%d1%83-%d1%81%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%b4%d0%b0/. Отсутно или празно |title= (help)

-1. Нерезидентниот амбасадор на Израел за Македонија (со седиште во Ерусалим ) г. Дан Орјан во едно интервју изјави дека израелска амбасада ќе биде отворена во Скопје многу скоро.