НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ

ЕДНО ИМЕ ИМАМЕ, ВО ДУШАТА ГО НОСИМЕ, ЗА ТЕБЕ ЖИВОТ ДАВАМЕ, О, МАКЕДОНИЈО!!!

МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕМА ДА СМЕНИМЕ, МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕМА ДА ЗАГИНЕ!!!

МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ!!!


Слика:DSC04194.JPGУреди

Hello, I've seen others of your photos transfered to Commons and thus I came to see your local uploads. I was particularly interested in Слика:DSC04194.JPG - can you please tell me where was it taken? I didn't got any clue neither from the filename, nor from the (missing :) ) description, nor has it been included in any article... By the way, I'd like to suggest you to upload your free works directly in Wikimedia Commons, thus they will be available not only to MK WP but simultaneously to all other projects of the Wikimedia Foundation. Cheers, Spiritia 17:31, 12 јуни 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Karta-Cupovski-1913.JPGУреди

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Karta-Cupovski-1913.JPG. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 13:18, 7 септември 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 13:18, 7 септември 2008 (UTC)

ИницијативаУреди

Иницијатива
           Здраво, Македонец!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 18:51, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222Уреди

Иницијатива 22.222
         Здраво, Македонец!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статииУреди

Иницијатива
           Здраво, Македонец!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:42, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000Уреди

Иницијатива
         Здраво, Македонец!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:42, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во МакедонијаУреди

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, Македонец!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:42, 30 декември 2008 (UTC)


Иницијатива 2009-година на астрономијатаУреди

Иницијатива
           Здраво, Македонец!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:22, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статииУреди

Иницијатива 500 (избрани) статии
           Здраво, Македонец!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:59, 1 февруари 2009 (UTC)

Брзо бришење на Навивањето во МакедонијаУреди

Поставена е ознака на Навивањето во Македонија со која се бара да биде избришана од Википедија по брза постапка. Тоа е направено заради следнава причина:

тешко е содржината да се доведе во ред, а и повеќето од работите наведени веќе ги има во статиите за засебните навивачки групи

Под критериумите за брзо бришење, статиите кои не ги исполнуваат основните стандарди на Википедија можат да бидат избришани во секое време. Ако можете да покажете зошто е статијата или содржината соодветна, можете да го предизвикате бришењето. За да го направите тоа, додадете {{ејпочекај}} на врвот на страницата и оставете објаснување на страницата за разговор на содржината во кое ја прикажувате Вашата позиција. Ве молиме самите да не ја отстранувате ознаката за бришење, но не се двоумете да додадете информации кои ќе ја подобрат важноста на темата и ќе овозможат содржината да е исправна во однос на нашите стандарди. Доколку имате било какви прашања, консултирајте се со Википедија:Прашања за да утврдите каде да го поставите. Благодарам за Вашето разбирање, --Brainmachinewtf? 23:32, 1 март 2009 (UTC)


Молба за сликиУреди

Здраво Македонец. Би те замолил кога подигнуваш слики, истото да го правиш исклучиво на Commons. Бидејќи тие слики ќе ги користат сите проекти, а плус нашата вики нема да биде оптоварена со слики. Фала и поздрав--Р ашо  17:20, 8 мај 2009 (UTC)

Уште една молба. Ако сакаш стави лиценца на оваа слика за да не ја избришат. Фала--Р ашо  16:39, 22 мај 2009 (UTC)

CommonsУреди

Ај те молам оди на коммонс и на некои од сликите (тие за Св. Недела на Матка) на кои не си ставил лиценца, стави. Веќе ги кандидирале за бришење. Позз--Р ашо  13:47, 8 септември 2010 (CEST)

Веднаш ќе го сторам тоа. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 14:34, 12 септември 2010 (CEST)
Стави го ова во Permission {{PD-Macedonia}}, додека {{no license|month=September|day=8|year=2010}} избриши го. Мораш само ти тоа да го направиш, бидејќи ти си ја подигнал сликата. Позз--Р ашо  15:24, 12 септември 2010 (CEST)
Извини што досаѓам пак, но овој шаблон треба да го ставиш {{self|cc-by-sa-3.0|GFDL}}, а не {{PD-Macedonia}}. И не анонимно, туку најавен.--Р ашо  16:41, 12 септември 2010 (CEST)
Нема грешка, сега ќе го сторам тоа. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 16:42, 12 септември 2010 (CEST)
Добро е. Спасивме една слика. Таа предходната од Љубанци е избришана. Позз--Р ашо  16:46, 12 септември 2010 (CEST)
Слабо стојам со техника, ама нема да се случи пак да ни бришат слики. Ќе ја прикачам пак таа, со соодветна лиценца и се што е потребно. Поздрав. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 16:47, 12 септември 2010 (CEST)

Лидери по годинаУреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:25, 12 октомври 2010 (CEST)

Македонска ѕвездаУреди

  Македонска ѕвезда за национална гордост
Мал знак на внимание и почит за огромниот придонес во збогатувањето на Википедија на македонски јазик со содржини поврзани со Македонија.
оваа Вики награда беше доделена на Македонец од страна на Kiril Simeonovski (разговор) on 23:46, 12 јануари 2011 (CET)

Продолжете и понатаму. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:46, 12 јануари 2011 (CET)

Би сакал да ја изразам огромната благодарност за можноста што ја имам преку Википедија да придонесувам за зголемување на знаењата за нашата земја Македонија. Огромно благодарам! Поздрав! - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 11:03, 13 јануари 2011 (CET)

10 години ВикипедијаУреди

        Здраво, Македонец!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:16, 13 јануари 2011 (CET)

СЗРУреди

Здраво Македонац, како си? Добри статии правиш за црквите. Само би те замолил да во страница за разговор го ставаш шаблонот Сзр. Поздрав--Тиверополник (разговор) 12:53, 13 јануари 2011 (CET)

Добро е, маглава ја снема од Скопје, па сум многу радосен :) Благодарам што ме потсети, ќе го ставам шаблонот за разговор на сите новосоздадени статии за црквите низ Македонија, и општо за сите новосоздадени статии. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 12:55, 13 јануари 2011 (CET)

Ха, кај мене нема магла, јас сум јужно Македонче :) Поздрав и пријатна работа--Тиверополник (разговор) 13:31, 13 јануари 2011 (CET)
Ај јас да додадам уште нешто. Значи {{Сзр}} ако е нова, + {{ВПМ}} ако е поврзана со Македонија и плус {{ВикиПроект МПЦ}} ако е црква или нешто поврзано со МПЦ-ОА. Позз--Р ашо  22:24, 13 јануари 2011 (CET)
Ајде направи како што мислиш, па ќе погледнам. Проблемот е во некои села што имаат само една црква или воопшто немаат. --Р ашо  15:07, 27 март 2011 (CEST)
Така и нека биде. Позз--Р ашо  15:10, 27 март 2011 (CEST) Р.Ѕ. Види го ова, не сум знаел за иконата со сонцето ;)

 Ок Готово--Р ашо  18:43, 29 март 2011 (CEST)

Покана за Вики средбаУреди

      Здраво, Македонец!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:26, 4 јуни 2011 (CEST)

ОценувачУреди

Здраво, како е? Ќе можеш да видиш, коментираш и евентуално гласаш за кандидатурата за оценувач на еден (веројатно) португалски корисник? Позз--Никола Стоіаноски 10:22, 21 јуни 2011 (CEST)

Ајде да видам. Само да е на македонски линии човекот, да не е на линии против Македонија. :) - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 17:34, 22 јуни 2011 (CEST)

Награда за трудољубивост и посветеностУреди

За трудољубивост и посветеност во работата.
од Kiril Simeonovski (разговор)

Секоја чест! Продолжете така и понатаму.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:26, 28 јуни 2011 (CEST)

Ви благодарам за наградава од се срце! Ќе продолжам со уште поголема посветеност! - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 18:53, 29 јуни 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Пепи Манасков, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 7 септември 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 15:15, 7 септември 2011 (CEST)
Благодарам многу! Посебно ми е драго што се нашол факт поврзан со Пепи Манасков (мој омилен македонски спортист) на рубриката дали сте знаеле! Тоа ќе помогне голем број посетители да ја прочитаат и посетат статијата за него. Ќе продолжам со уште поголеми усилби за уредување на македонската Викиепдија! Големо благодарам! - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 00:28, 21 септември 2011 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:32, 2 октомври 2011 (CEST)

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 годинаУреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 15:11, 19 октомври 2011 (CEST)

Наградени сте!Уреди

  Заслуги за Македонија
Благодарност за сите заслуги за Македонија досега! Kiril Simeonovski (разговор) 14:42, 2 ноември 2011 (CET)
Огромна благодарност до сите вас Википедијанци и ви ветувам дека нема да ве изневерам ниту вас ниту Македонија, уредувајќи уште повеќе статии и додавајќи уште повеќе слики за и од Македонија. Ветувам дека и на следната средба ќе ве дружам и ќе се придружам. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 00:54, 3 ноември 2011 (CET)

Гласање за јубилејна статијаУреди

Здраво. Мало потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:14, 11 декември 2011 (CET)

Покана за Вики средбаУреди

На 2 март 2012 година (петок), со почеток во 20.00 часот, во кафулето EveryDay во Скопје, ќе се одржи Вики средба на која уредувачите на википедија на македонски јазик и нејзините корисници ќе имаат прилика да се дружат и разговараат за теми од заеднички интерес. Се радуваме што во изминатиот период уредувавте на википедија и со задоволство ве покануваме на средбата. Повеќе информации за средбата може да најдете тука, односно за локацијата на кафулето - http://g.co/maps/qq7q5. Поздрав. Brest-bot (разговор) 18:03, 1 март 2012 (CET)

СликаУреди

Здраво Марио. Ја направив оваа статија, па дефинитивно ни треба оваа слика. Ако можеш подигни ја на ризницата, однапред благодарам.--Р ашо  22:57, 17 март 2012 (CET)

Супер. Сега е комплетирано. А пак јас мислев дека ги знам (и посетил) сите цркви во Охрид, ама за оваа сум немал поим. Кај се наоѓа точно? И патем статиите за охридските цркви се супер и само да знаеш дека сите имаат категорија на ризницата и има доста и други слики. Поздрав и пријатно уредување.--Р ашо  21:38, 20 март 2012 (CET)
Kaj Св. Димитриј во Охрид за да нема „љутиш“, нема ни твоја ни моја слика, туку на една Русинка. Девојката има многу убави слики од македонските цркви, па најчесто нејзини ставам по инфокутиите. Инаку дали си ги посетил Св. Мали Врачи и Богородица Челница во Охрид? На википедија нема слики од нив, но ќе ги подигнам деновиве.--Р ашо  22:29, 21 март 2012 (CET)

Јубилејна статија (55.000)Уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:21, 20 март 2012 (CET)

Фала за известувањево. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 00:02, 21 март 2012 (CET)

Македонски СрбиУреди

Здраво. Во статијата Македонски Срби некој ставил факт-шаблони. Видов дека во добар дел ти си ја напишал статијата па ако сакаш види и дај извори. Поз--Никола Стоіаноски 19:05, 31 мај 2012 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:03, 20 јули 2012 (CEST)

МолбаУреди

Здраво Марио. Би можел ви да подигнеш неколку слики од Св. Ѓорѓи во Криви Дол на ризницата? Ако подигаш, користи ја оваа категорија: [[Category:St. George's Church (Krivi Dol)]] Фала однапред --Р ашо  11:57, 5 август 2012 (CEST)

Супер. Само дали имаш некаква информација кога е градена црквата?--Р ашо  14:48, 5 август 2012 (CEST)

 Ок Готово. Направив пристојна статија. Фала за брзиот одговор и сликите. Позз--Р ашо  17:34, 5 август 2012 (CEST)

Сопиште и Општина СопиштеУреди

Здраво. Видов си пишувал за Сопиште па мислам знаеш нешто што ме интересира. Имено, има проблем со податоците за Сопиште и неговата општина. Според територијалната поделба од 1996 Општината има ~9000 жители, а според територијалната поделба од 2004 општината има ~5000 жители. Проблемот е што истите села се во двете поделби (барем не најдов разлики) а сепак има помалку 5000 жители. Според пописот само селото има ~5000 жители од кои скоро сите Македонци, а низ статиите и на нивната страница за Општина Сопиште пишува има ~3000 Македонци во цела општина. Нешто многу е грешно. Дали знаеш нешто за населението во општината, дали некое село е одвоено од општината и сл? Позз--Никола Стоіаноски 15:44, 20 декември 2012 (CET)

Така и си мислев. Тоа и го наведов низ статиите. Патем, никаква победа не е за Албанците, ниту во Сопиште, ниту во Студеничани ниту во голем број т.н. албански општини во Македонија, бидејќи т.н. Албанци се всушност Торбеши. Зборам за Пласница, Струга, Дебар, Центар Жупа, Студеничани и др. Фала на информацијата, се сомневав за делот споен до Припор, ама реков да си прашам подобро. Позз--Никола Стоіаноски 23:14, 24 декември 2012 (CET)
Ги средив кичевските и дебарските села во тој поглед, сега ги фатив скопските. Ептен е очигледна ситуацијата во државава, ама убаво си кажа. позз--Никола Стоіаноски 23:43, 24 декември 2012 (CET)
Во принцип во воведот напоменувам колку има население селото (освен ако е торбешко, тогаш давам цела причина зошто се пишале Турци/ Албанци), а во секцијата население пак причината со вкупната бројка на население и етнички состав. Други податоци може да се додадат ако се има извори, а може да се стават уште сега податоци за религија и јазик според последниот попис. --Никола Стоіаноски 00:03, 25 декември 2012 (CET)

Јубилејна статијаУреди

Здраво Марио. Само потсетување дека денес е гласањето за избор на јубилејна статија. Вашиот глас можете да го оставите овде.--Вик Ретлхед (разговор) 10:05, 2 февруари 2013 (CET)

МолбаУреди

Здраво Марио. Мислам дека имаш слики од црквите од бутелските села (Љубанци, Љуботен и Радишани.) што не се подигнати на Википедија. Ако имаш време и волја, стори го тоа. Фала--Р ашо  21:53, 21 мај 2013 (CEST)

Здраво пак....нешто слики од Побожје и од црквите имаш?--Р ашо  18:18, 8 април 2014 (CEST)

Уредувачки маратонУреди

Здраво, со задоволство Ве повикуваме на првиот уредувачки маратон организиран на тема „Земјите на Олимписките игри“ од страна на здружението „Споделено знаење“ составено од Википедијанци и насочено кон развивање на Википедија на македонски јазик. Маратонот ќе се одржи на 6 декември 2014 година (сабота) во интернет-кафулето „Хазард“ (види карта) со почеток од 13:00 часот, кој е предвидено да трае околу три часа. Повелете на дружба со останатите Википедијанци и заедничко уредување статии и збогатување на нашата Википедија. Поздрав--Ehrlich91 (разговор) 17:49, 30 ноември 2014 (CET)

Global accountУреди

Hi Македонец! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (разговор) 23:20, 16 јануари 2015 (CET)

СИЕ Пролет 2016Уреди

Здраво, веќе неколку недели трае меѓународниот натпревар „СИЕ Пролет 2016“, во кој земјите од Средна и Источна Европа пишуваат едни за други. Доколку сакаш да се вклучиш во овој интересен натпревар, впиши го твоето корисничко име во списокот и можеш да одбереш една од многуте статии во издвоените списоци по земја. Натпреварот трае до 31 мај, а за првите тројца ќе бидат обезбедени материјали/книги/енциклопедии. Доколку имате некои прашања, контактирајте го корисникот Ehrlich91. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:05, 25 април 2016 (CEST)

Participate in the Ibero-American Culture Challenge!Уреди

Hi!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (разговор) 16:27, 10 мај 2016 (CEST)

Гласање во ревизии на избрани стататииУреди

Здраво Марио. Приметив дека дадениот глас ти е погрешно ставен, поради тоа што не е објаснето во текстот над гласањата. Гласот „За“ значи „за одземање“ на статусот на избрана. Тоа ќе го дополниме во текстот, за отсега да биде јасно. Доколку сакаше статијата да остане избрана тогаш треба да гласаш „Против“. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 15:19, 9 јули 2016 (CEST)

Моја грешка, се извинувам. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 09:15, 11 јули 2016 (CEST)

Цркви во МакедонијаУреди

Здраво Марио. Сакам да те прашам ако ти се наоѓа некоја книга за црквите во Македонија во дигитален облик. Гледам дека како литература користиш некои дела, во кои сум сигурен дека ќе најдам повеќе податоци за црквите што ги посетивме на викиекспедицијата во Железник. Освен тоа, кога создаваш страници за разговор на статии за цркви, користи го и шаблонот на МПЦ - {{ВПМПЦ}}. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:24, 11 јули 2016 (CEST)

Фала на укажувањето. Инаку, оваа „Карта на верски објекти“ најчесто ја користат Рашо и Тони, иако има некои грешки во неа, па може и ти да ја користиш при создавање на статии за да ги пополниш податоците за парохии и архијерејски намесништва во инфокутиите. Ќе сменам и во страната за Разговор. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 13:27, 11 јули 2016 (CEST)

Земјоделство во МакедонијаУреди

  Статијата Земјоделство во Македонија, која Вие ја создадовте, проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да продолжите со уредувањето на квалитетни статии кои во иднина би можеле да се стекнат со овој статус.

Одлична работа Марио!--Kiril Simeonovski (разговор) 00:22, 16 јули 2016 (CEST)

Благодара. Навистина ми е чест и големо задоволство и ќе продолжам да уредувам и во иднина. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 08:01, 18 јули 2016 (CEST)

Скопски ОпштиниУреди

Здраво Македонец! Гледам дека си роден во Скопје и се надевам дека ќе можеш да ми објаснуваш како се границите на општините Центар и Чаир. Јас планирам да го проширувам Skopje на Wikivoyage и сакам информацијата да се дели на три „дистрикти“ (Centar, Stara čaršija, и Outer Skopje) но не ми е јасно што се границите на општиниве. Мислев дека сè северно од реката паѓа во Чаир, но на страницата Граници на Општина Центар (кому изворот не постои) изгледа дека калето, сите новите музеји, и дел од чаршијата се под Центар. Тие граници не се согласуваат со сите други карти на општините (на пример). Фала и поздрав. --Local hero talk 04:52, 16 август 2016 (CEST)

Здраво, јуначе! :) Со измените на границите според новата територијална организација на Македонија од 2004 година, од Општина Центар беше одземен северниот дел Чаршијата и Бит-Пазар и придодаден на Општина Чаир, на чиј северен дел се формираше новата општина Бутел. Границата помеѓу општините Центар и Чаир започнува на ридот под Калето при што ги дели улицата зад Мустафа-пашина џамија со што целата Чаршија од платото пред Стоковна куќа Мост (зад плоштадот Филип Македонски) заедно со Бит-Пазар сега припаѓаат под општина Чаир. Факултетите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се останати под Општина Центар чија граница продолжува понатаму по булеварот Никола Карев (до Хотел Континентал и Саем) до железничка каде се граничи со Гази Баба и Аеродром, при што тука во Центар спаѓаат и зградата на МТВ и Судските палати. Поздрав - 09:59, 16 август 2016 (CEST)
Добро, фала многу! Денес и најдов една добра карта на вебсајтот на Општина Центар. Поздрав. --Local hero talk 19:55, 16 август 2016 (CEST)

Wikimedian in Residence BoF at Wikimania 2017Уреди

Hello!

My name is David Alves (User:Horadrim~usurped), and I'm an Wikipedian in Residence at RIDC NeuroMat (User:Horadrim). I've reach your contact through the Wikimedian in residence page in Outreach. As you may know, Wikimania 2017 is coming! I am here because, as a fellow WiR, I believe this would be a great opportunity for us to share experiences, discuss difficulties and exchange solutions, creating a community among us capable of supporting in other projects that would benefit from residents. In that sense, I have submitted a proposal of a Birds of a Feather activity to Wikimania that you can check out here. I hope to count with your support in this project and would like to invite you to join us if you participate in Wikimania. In case of any doubts, please feel free to contact me, either in my talk pages or by e-mail at david.alves outlook.com.

Thank you very much! ‎Horadrim~usurped (talk) 02:33, 13 април 2017 (CEST)

МапиУреди

Здраво, пишувам овде, затоа што направам мапи на Бугарија во бугарска Википедија. Направив на Осогово, на Малешево и Влаина, како и на Беласица и Огражден, кои се на границата со Македонија. Дали сте заинтересирани да ги преведете овие карти на македонски јазик. Ако сакате можам да направам повеќе карти во делови од Македонија. Се извинувам за мојот македонски --Ikonact (разговор) 14:20, 25 октомври 2018 (CEST)

:Здраво @Ikonact ти благодариме за создавањето на мапи од планините кои се протегаат во Македонија и Бугарија. Секако дека сме заинтересирани да ги преведеме и користиме бидејќи се доста значајни и полезни. Слободно направете и други, кои ние ќе ги преведеме и искористиме во статиите за самите планини. Голема благодарност и поздрав. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 14:36, 25 октомври 2018 (CEST)
Ви благодарам. Ќе направам други мапи, кога можам. Корисникот MacedonianBoy, исто така, се согласува да ги преведе. Се надевам дека тие се корисни. Поздрав --Ikonact (разговор) 14:49, 25 октомври 2018 (CEST)

Слике у ГугјаковоУреди

Здраво, Жал ми е за мој лош Македонски, Зборувам многу повеќе српски од македонска, иако мајка ми е од Прилеп. . Откако сте ги фотографирале во Гуджаково, сакав да ве прашам таму, бидејќи Google Maps не покажува пат кој води таму?

благодарам однапред!

Audi1merc2 (разговор) 20:43, 28 мај 2019 (CEST)

Здраво @Audi1merc2: @Audi1merc2, до Гуѓаково нема пат. Ние пробивавме и бележевме планинарска патека и така се најдовме во Гуѓаково. Инаку, може да се стигне пеш откај селото Дрен преку превојот Клен, тука има пробиено со булдожер една делница на шумски пат, која не стасува до селото туку прекинува на некои 400-450 метри пред него. Тоа е единствениот начин да се стигне до Гуѓаково. Голем поздрав - 08:59, 31 мај 2019 (CEST)

Wikimedian-in-Residence at MANUУреди

I am updating this page: outreach:Wikipedian_in_Residence. Can I confirm when meta:Shared_Knowledge/Projects/Wikimedian-in-Residence_at_MANU ended? I'm building w:template:WiR_table_row to help automate the Wikipedians_in_Residence table. Do you have an existing qid? See wikidata:Q25212744#P106 as an example. Evolution and evolvability (разговор) 13:25, 29 септември 2019 (CEST)

Hi @Evolution and evolvability:, the project and the work of the meta:Shared_Knowledge/Projects/Wikimedian-in-Residence_at_MANU have ended on 31.12.2016 - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 10:49, 30 септември 2019 (CEST)

Проблем со слика на акад. Р. Јанев, МолбаУреди

Здраво Марио, Те молам легализирај слика на акад. Ратко Јанев на Комонс(Ratko Janev.pdf), со симболот на МАНУ, вообичајно како и кај други членови на МАНУ. Оваа за акад. Јанев е избришана на англиската Википедија. Благодарен, поздрав, 109.93.176.143 (разговор) 00:29, 11 јануари 2020 (CET)

Проблеми со сликаУреди

Здраво Македонец, работев на статија за Среќко Пужаљка и сфатив дека имаш подигнато погрешна фотографија на wikicommons. Подигната слика е од Среќко Пужаљка а именувана е како Боро Петрушевски Папучар (истава грешка е направена во енциклопедијата на МАНУ). Мојот извор е книгата Беа, Загинаа, Останаа, но и гледам дека на српската википедија е поставена точната слика на Боро Петрушевски. И од бистава во училиштето во АСУЦ може да се спореди дека е настаната грешка со именувањето на сликите. Па би сакал да те замолам или да се реименува сликата која веќе постои, или да се избрише и да се постави повторно. Бидејќи грешкава се појавува и на англиската википедија (погрешна слика со погрешно име на човек). Ти благодарам Forbidden History (разговор) 14:40, 20 април 2021 (CEST)

Речни сливови во МакедонијаУреди

Здраво! Не знам кој да прашам, па ти. Направив мапа на речните сливови во Македонија. Сепак, не можам да го разберам Мавровското Езеро во која зона е - Егејска или Jадранска. Можеш ли да помогнеш или ако знаеш кого да прашам? Извини мојот македонски, но го користам с Google translate --Ikonact (разговор) 13:59, 14 септември 2021 (CEST)

@Ikonact: Самото Мавровско Езеро е дел од ХС „Маврово“, што е сложен хидросистем, чии води се распределуваат на три хидроцентрали, од кои едната ги испушта водите во Мавровска Река, а подоцна Радика (односно Јадрански слив), додека останатите две ги испуштаат водите во реката Вардар. Мислам дека вака како што е направена картата е точна. --Ehrlich91 (разговор) 14:21, 14 септември 2021 (CEST)
Да, точно е нацртана картата.Водите на Мавровското Езеро кое е заезерено на Мавровска Река природно се влеваар во реката Радика и се дел од Јадранскиот слив, додека дел од нив преку хидросистемот Врбен се испуштаат и кон ХЕЦ Вруток и Равен со што завршуваат во Варадар, односно тоа е бифуркација по вештачки пат. Поздрав Марио Шаревски - Македонец (разговор) 23:41, 14 септември 2021 (CEST)
@Ehrlich91:, @Македонец: Благодарам! И мене ми се чини дека картата е точна и Мавровска Река природно е дел од Јадранскиот слив. Проблемот е што оваа карта на МАНУ покажува друго. Се прашував за тоа --Ikonact (разговор) 12:53, 15 септември 2021 (CEST)