Оманскиот Залив ги поврзува Арапското Море со Персискиот Залив. Обично се смета за дел од Персискиот Залив а не на Арапското Море. На неговите северни брегови се наоѓа Иран, а на јужните брегови се наоѓа Оман и мал дел од Соединетите Арапски Емирати.

24°43′14″N 58°19′35″E / 24.72056° СГШ; 58.32639° ИГД / 24.72056; 58.32639