Историја на Советскиот Сојуз (1927–1953)


Историјата на Советскиот Сојуз меѓу 1927 и 1953 година била контролирана од страна на Јосиф Сталин, кој обидл е да го реформира советското општество со агресивно економско планирање, особено преку колективизација на земјоделството и развој на индустриската моќ. Во текот на овој период настапило широко и темелно реформирање на советската политика преку брза индустријализација. Исто така била промовирана тајната полиција, која довело до милиони смртни случаи како резултат на чистки.[1][2][3][4][5]


Дел од темата
„Историја на СССР“

(1917 — 1927)

Руска револуција
Февруарска револуција
Октомвриска револуција
Граѓанска војна
Договор за основање
Економска политика

(1927 — 1953)

Сталинизам • Голема чистка
Петгодишен план
Втора светска војна
Студена војна

(1953 — 1964)
(1964 — 1982)

Реформи од 1965
Стагнација

(1982 — 1991)

Перестројка
Гласност
Августовски пуч
Распад


Портал:СССР

Втората светска војна, позната како "Големата патриотска војна" во Советскиот Сојуз, уништила голем број од населението. Секој трет смртен случај во војната била над еден советски граѓанин. По крајот на Втората светска војна, армиите на Советскиот Сојуз ја окупирале Источна Европа, каде била воспоставена народна или комунистичка власт. Самиот континент бил поделен на два дела, каде западот го контролирале капиталистичките влади. Со ова започнала итн. Студена војна.[6][7][8][9][10]

Наводи

уреди
  1. Applebaum, Anne (2003) Gulag: A History. ISBN 0-7679-0056-1 pp 582–583
  2. „Holodomor | Facts, Definition, & Death Toll | Britannica“. www.britannica.com (англиски). 2024-01-02. Посетено на 2024-01-25.
  3. Martin Mccauley, The Soviet Union 1917–1991 (Routledge, 2014). p. 81.
  4. „On Firing for Unexcused Absenteeism“. www.cyberussr.com. Посетено на 2024-01-25.
  5. „On the Prohibition of Unauthorized Departure by Laborers and Office Workers from Factories and Offices“. www.cyberussr.com. Посетено на 2024-01-25.
  6. Olga V. Natolochnaya, "Socio-economic situation in the USSR during 1945-1953 years." Journal of International Network Center for Fundamental and Applied Research 1 (2015): 15-21. online
  7. Martin Mccauley, Stalin and Stalinism (3rd ed. 2013) p. 39.
  8. E. A. Rees, Decision-making in the Stalinist Command Economy, 1932–37 (Palgrave Macmillan, 1997) 212–213.
  9. Andrew B. Somers, History of Russia (Monarch Press, 1965) p. 77.
  10. Problems of Communism (1989) – Volume 38 p. 137

Поврзано

уреди