Список на водачи на СССР

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Список на лидери на СССР)

Ова е списокот на водачи на СССР:

Слика Име Титула Период
Владимир Ленин Премиер и претседател на СССР. 26 октомври, 1917 - 21 јануари, 1924
Јосиф Сталин Претседател на СССР, Премиер на СССР 3 април, 1922 - 3 март, 1953
Георгиј Маленков Претседател на СССР, Премиер на СССР 13 март 1953 - 7 септември 1953
Никита Хрушчов

Претседател на СССР, Премиер на СССР

7 септември, 1953 - 14 октомври, 1964
Леонид Брежњев Генерален секретар, Премиер на СССР 14 октомври, 1964 - 12 ноемвти, 1982
Јуриј Андропов

Претседател на СССР, Премиер на СССР

12 ноември, 1982 - 9 февруари, 1984
Константин Черненко Генерален секретар,

Претседател на СССР

13 февруари, 1984 - 10 март, 1985
Михаил Горбачов

Претседател на СССР, Генерален секретар, премиер на СССР

11 март, 1985 - 24 август, 1991