Артилерија е род од војската чие основно вооружување се топовите. Сите воени орудија што му нанесуваат удари на непријателот од голема далечина всушност претставуваат артилерија. Ракети за против-воздушна одбрана исто така спаѓаат под категорија на артилеријата.

Француска артилерија во Сараево

Надворешни врски уреди

Војна Воена историја по доба
Портал „Војна“