Википедија:Селска чешма

(Пренасочено од ВП:СЧ)
Селска чешма на Википедија
Централно место за дискусии, прашања и одговори
↓ Кон содржината ↓       ↓ Кон разговорите ↓
Отворете нова тема или прашање
Византиската чешма во с. Винце, Кумановско
Селска чешма

За да оставите порака, стиснете на дадената врска подолу, но запомнете:

 • При дискусиите останете смирени, учтиви и културни. Претпоставете добронамерност;
 • Вандализмот бргу се отстранува;
 • Давајте описен наслов на вашиот нов коментар;
 • На крајот од пораката потпишете се со четири тилди (Еве вака: ~~~~). Ова автоматски ќе го потпише Вашето корисничко име и датумот и времето кога е оставена пораката (се потпишуваме на страници за разговор, но не на статии).
За што да ја користите оваа страница?
Кратенки:
ВП:СЧ

Оваа страница е наречена „селска чешма“ затоа што е место каде што читателите и уредувачите можат да се соберат и заедно да дискутираат за било што поврзано со Википедија.

Ве охрабуваме да почнете нов разговор доколку сакате:

 • Да добиете помош околу користењето на Википедија;
 • Да добиете помош околу уредувањето на Википедија;
 • Да дискутирате технички прашања, поврзани со погонот МедијаВики;
 • Да ги дискутирате начелата и напатствијата;
 • Да дадете јавни известување и новости;
 • Да дадете предлози и сугестии;
 • Да оставите конструктивна критика за проектот;
 • Да поставите правописни и граматички прашања и ревизии;
 • Да добиете помош со преводи на поими и имиња од странски јазици;
 • Општо, за сè што е поврзано со Википедија и Википедијанците.

Доколку сакате да дискутирате за некоја статија, ве молиме почнете ја дискусијата на разговорната страница на самата статија.

Ако барате администраторско внимание (за вандализам на страници, кршење на начела, лични напади и непристојност, уредувачки војни, заштита на страници или други технички работи), поставете го барањето на Википедија:Огласна табла за администратори.

Гласање за воведување новини

Ако имате предлози за изменување или воведување начела и напатствија, воведување новини или постапување во врска со одделни прашања, на оваа страница може да започнете гласање за испитување на мислењето на заедницата. Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас {{за}} (За ), {{против}} (Против ) или {{воздржан}} (Воздржан ), како и свое мислење преку {{коментар}} (Коментар ), користејќи ги за сето ова соодветните шаблони. Во случај да се работи за предлог за избор на едно од повеќе предложени решенија, тогаш секој може да гласа за само еден предлог и притоа е неопходно да го образложи својот глас. Времетраењето на гласањето изнесува 7 дена. Право да учествуваат во дискусијата за предложениот предлог имаат сите корисници, додека право на глас имаат корисниците со сметка постара од 6 месеци и најмалку 500 уредувања во сите именски простори на Википедија на македонски јазик пред почетокот на гласањето. Одлуката за прифаќање на предлогот се носи со примена на просто мнозинство, односно бројот на гласови „За“ е потребно да биде најмалку половина од вкупниот број на дадени гласови, и доколку вкупниот број на гласови „За“ изнесува најмалку пет.

Do not speak Macedonian?

If you are willing to post comments but you do not speak Macedonian, you are welcome to do it on the Village Pump for foreign languages (please visit the Macedonian Wikipedia Embassy to check the language abilities of the community members before choosing the language to post in). Please do not post comments in foreign languages on this page, as it is intended for comments and discussions in Macedonian only. All comments that are posted on this page in a language other than Macedonian will be immediately moved to the Village Pump for foreign languages.

Архиви


Wiki Loves Folklore is back! уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2022 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

You can also organize a local contest in your country and support us in translating the project pages to help us spread the word in your native language.

Feel free to contact us on our project Talk page if you need any assistance.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

--MediaWiki message delivery (разговор) 14:15, 9 јануари 2022 (CET)Одговори[одговори]

Feminism and Folklore 2022 уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Greetings! You are invited to participate in Feminism and Folklore 2022 writing competion. This year Feminism and Folklore will focus on feminism, women biographies and gender-focused topics for the project in league with Wiki Loves Folklore gender gap focus with folk culture theme on Wikipedia.

You can help us in enriching the folklore documentation on Wikipedia from your region by creating or improving articles focused on folklore around the world, including, but not limited to folk festivals, folk dances, folk music, women and queer personalities in folklore, folk culture (folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales and more. You can contribute to new articles or translate from the list of suggested articles here.

You can also support us in organizing the contest on your local Wikipedia by signing up your community to participate in this project and also translating the project page and help us spread the word in your native language.

Learn more about the contest and prizes from our project page. Feel free to contact us on our talk page or via Email if you need any assistance...

Thank you.

Feminism and Folklore Team,

Tiven2240 --06:49, 11 јануари 2022 (CET)Одговори[одговори]

Отворен повикот за мислења за изборите за Одбор на доверители уреди

Повик за мислења: Изборите за Одбор на доверители се отпочнати и завршуваат на 7 февруари 2022 г. Со овој Повик за мислења, екипата „Стратегија и управување со движењето“ применува поинаков пристап. Во него се вклучени мислењата на заедницата од 2021 г. Наместо со предлози, повикот е срочен околу клучни прашања поставени од од Одборот на доверители. Тие прашања дојдоа од одѕивот за изборите за Одбор на доверители во 2021 г. Намерата е да се поттикне колективна дискусија и заедничка разработка на предлози по овие клучни прашања.

Придружете се на разговорот.

Срдечно,

Стратегија и управување со движењето

AAkhmedova (WMF) (разговор) 08:08, 13 јануари 2022 (CET)Одговори[одговори]

Subscribe to the This Month in Education newsletter - learn from others and share your stories уреди

Dear community members,

Greetings from the EWOC Newsletter team and the education team at Wikimedia Foundation. We are very excited to share that we on tenth years of Education Newsletter (This Month in Education) invite you to join us by subscribing to the newsletter on your talk page or by sharing your activities in the upcoming newsletters. The Wikimedia Education newsletter is a monthly newsletter that collects articles written by community members using Wikimedia projects in education around the world, and it is published by the EWOC Newsletter team in collaboration with the Education team. These stories can bring you new ideas to try, valuable insights about the success and challenges of our community members in running education programs in their context.

If your affiliate/language project is developing its own education initiatives, please remember to take advantage of this newsletter to publish your stories with the wider movement that shares your passion for education. You can submit newsletter articles in your own language or submit bilingual articles for the education newsletter. For the month of January the deadline to submit articles is on the 20th January. We look forward to reading your stories.

Older versions of this newsletter can be found in the complete archive.

More information about the newsletter can be found at Education/Newsletter/About.

For more information, please contact spatnaikatwikimedia.org.


About This Month in Education · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · For the team: ZI Jony (Talk), петок 18:01, 01 декември 2023 (UTC)

Работното тело за развој на водство: Ве молиме за мислење уреди

Почитувани членови на заедницата,

Екипата за развој на заедницата при Фондацијата Викимедија го поддржува создавањето на глобално Работно тело за развој на водството со учество на заедницата. Замислата за телото е да има советодавна улога во работата кон развојот на водството.

Екипата бара мислења за надлежностите на Работното тело за развој на водството.
На страница на Мета ќе го најдете предлогот за Работно тело за развој на водството и ќе дознаете како можете да помогнете.
Мислењата за предлогот ќе се собираат од 7 до 25 февруари 2022 г.

Срдечно,

Бранимир Пипал --BPipal (WMF) (разговор) 20:04, 8 февруари 2022 (CET)Одговори[одговори]
Фасилитатор за Југоисточна Европа,
Стратегија и управување со движењето

Sandbox link уреди

Apologies for writing in English. Please feel free to translate my text.

I'm holding a global RFC regarding Sandbox link (example) at Meta: m:Requests for comment/Enable sandbox for all Wikipedias. I was told by User:Lucas Werkmeister that Macedonian Wikipedia as a large project does not have Sandbox link enabled.

 • Does Macedonian Wikipedia want the Sandbox link enabled?

If there is consensus for enabling that on Macedonian Wikipedia, I will do that as part of the global settings. But if Macedonian Wikipedia does not want that, I can simply omit the Macedonian Wikipedia from my proposal. No hard feelings at all :) I have personally not found Sandbox links harmful in any way, shape, or form. Thanks 4nn1l2 (разговор) 04:04, 19 февруари 2022 (CET)Одговори[одговори]

Искористете го своето право на глас! Не заборавајте да учествувате во разговорите и гласањето за ратификација на UCoC! уреди

Почитувани членови на заедницата,

 • Текстот подолу е машински преведен на македонски јазик.


Ова е покана да учествувате во процесот на ратификација на UCoC со вашиот глас и потсетување дека сè уште можете да ги оставите вашите коментари или да се регистрирате за еден од закажаните датуми за интервју во заедницата.

Закажано е гласање во SecurePoll од 7. до 21. март 2022. година како дел од процесот на ратификација за спроведувањето на Универзалниот кодекс на однесување (UCoC) насоки. Поканети се оние со право на глас да одговорат на прашање од анкетата и да споделат коментари.
На страницата Информации за гласачите можете да најдете корисни информации, одговори на најчесто поставуваните прашања, како и алатка за проверка на правото на глас. Гласачите треба да одговорат на прашањето дали го поддржуваат спроведувањето на Универзалниот кодекс на однесување врз основа на предложените насоки.

Предвидени се настани каде што можете да учествувате во разговори и да дознаете повеќе:

 • Панел на заедницата на 18. февруари 2022. година во 15:00 часот UTC споделува перспективи од мали и средни учесници во заедницата.
 • Тимот Movement Strategy and Governance (MSG) е домаќин на Часовите за разговор на 25. февруари 2022. година во 12:00 UTC и 4. март 2022. година во 15:00 UTC. Ве молиме регистрирајте се за овие часови за разговор за да комуницирате со проектниот тим и комисијата за изготвување за ажурираните упатства за спроведување и процесот на ратификација. Видете ги Резимето на часовите за разговор за белешки од 4 февруари 2022 година.
  • Ако не зборувате доволно добро англиски, тимот на MSG може да обезбеди превод под услов да бидат присутни најмалку тројца учесници од иста јазична група (босански/хрватски/српски).

Можете да коментирате на страниците за разговор на Мета-вики на кој било јазик.
Може да контактирате и со кој било тим преку е-пошта: msg16x16px|link=|(_AT_)wikimedia.org или ucocproject(_AT_ )wikimedia.org

Со почит,
--BPipal (WMF) (разговор) 12:24, 19 февруари 2022 (CET)Одговори[одговори]
Фасилитатор за Југоисточна Европа,
Стратегија и управување со движењето

Wiki Loves Folklore is extended till 15th March уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Greetings from Wiki Loves Folklore International Team,

We are pleased to inform you that Wiki Loves Folklore an international photographic contest on Wikimedia Commons has been extended till the 15th of March 2022. The scope of the contest is focused on folk culture of different regions on categories, such as, but not limited to, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, etc.

We would like to have your immense participation in the photographic contest to document your local Folk culture on Wikipedia. You can also help with the translation of project pages and share a word in your local language.

Best wishes,

International Team
Wiki Loves Folklore

MediaWiki message delivery (разговор) 05:50, 22 февруари 2022 (CET)Одговори[одговори]

Coming soon уреди

- Johanna Strodt (WMDE) 13:38, 28 февруари 2022 (CET)Одговори[одговори]


Violations of Prespa Agreement уреди

The title of this article https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 should be moved to Северна Македонија (North Macedonia) I tried to request the move but im getting a message thats you're not allowed to post on the talk page for the article.(194.146.157.91 (разговор) 17:51, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

According which article from that Agreement is mentioned that article on Macedonian Wikipedia should change the name of the article? --Ehrlich91 (разговор) 17:55, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

It has changed everywhere on wikipedia including the United Nations.194.146.157.91 (разговор) 18:05, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

The context of the agreement is very clear and it says the country must use Its compound name with a geographical qualifier to the term "North Macedonia"194.146.157.91 (разговор) 18:08, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

The Prespa Agreement has no effect on Wikipedia where we use the concept of common name. Since “Македонија” is still the common name used in the Macedonian language, the article will remain titled with that name. Also, the fact that the name was changed in the UN is completely irrelevant. There are no UN member states known as “South Korea” and “North Korea”, but these two names are used to refer to these countries.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:41, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

ok i understand about the common name but there is one more problem. The country is still claiming the hellenic civilization on Alexander the Greats article here https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80_III_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8 The Alexander the Great article need to be rewritten and must stop using fake propaganda and make this one become a democratic wikipedia.194.146.157.91 (разговор) 19:09, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

There is an explicit clarification that the citizens of the country are not related to ancient Hellenic civilization that previously inhabited the northern regions of Greece.[1][2]194.146.157.91 (разговор) 19:12, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

Macedonian Wikipedia is separate body consisted with independent editors who is writing articles based on sources on Macedonian language. And please write civilized, as your tone into your comments can bring sanctions. --Ehrlich91 (разговор) 19:26, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

ok but we must write his native name in Greek at least.194.146.157.91 (разговор) 19:27, 3 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

 1. „Republic of North Macedonia with Macedonian language and identity, says Greek media“. Meta.mk. Meta. 12 June 2018. Посетено на 12 June 2018.
 2. Κλείδωσε το "Βόρεια Μακεδονία" - Το διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία (Agreed on "Northern Macedonia" - Tsipra's speech to the nation about the deal). Kathimerini.gr (грчки). 12 June 2018. Посетено на 12 June 2018. Την ίδια στιγμή -και ίσως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα- στη Συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο Μακεδόνας όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας.
More about illegality of the Prespa Agreement see here [1] (Prespa Agreement and its Effects on Macedonian Right to National Identity: An act of Ethno–genocidal termination of the national identity). This illegal act (Prespa Agreement) represent the blatant example of an Ethnocide ( see Wikipedia on Ethnocide or Cultural Genocide : https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnocide ).178.148.119.189 (разговор) 14:24, 1 мај 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Гласањето започна! Гласањето за ратификација на упатствата за спроведување на UCoC е отворено од 7 до 21 март 2022 година уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Оваа порака е машински преведена.

Здраво на сите,

Процесот на гласање за ратификација за ревидираните упатства за спроведување на Универзалниот кодекс на однесување (UCoC) сега е отворен!
Гласањето започна на SecurePoll на 7 март 2022 година и ќе заврши на 21 март 2022 година. Прочитајте повеќе за информациите за гласачите и деталите за подобноста.

Универзалниот кодекс на однесување (UCoC) обезбедува основа за прифатливо однесување за целото движење. Ревидираните упатства за спроведување беа објавени на 24 јануари 2022 година како предложен начин за примена на политиката низ движењето. Можете да прочитате повеќе за проектот UCoC.

Можете да коментирате на страниците за разговор на Мета-вики на кој било јазик.
Можете исто така да го контактирате тимот преку е-пошта: ucocproject(_AT_)wikimedia.org

Со почит,
--BPipal (WMF) (разговор) 14:43, 9 март 2022 (CET)Одговори[одговори]
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Wiki Loves Folklore 2022 ends tomorrow уреди

International photographic contest Wiki Loves Folklore 2022 ends on 15th March 2022 23:59:59 UTC. This is the last chance of the year to upload images about local folk culture, festival, cuisine, costume, folklore etc on Wikimedia Commons. Watch out our social media handles for regular updates and declaration of Winners.

(Facebook , Twitter , Instagram)

The writing competition Feminism and Folklore will run till 31st of March 2022 23:59:59 UTC. Write about your local folk tradition, women, folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, folklore, and tradition, including ballads, folktales, fairy tales, legends, traditional song and dance, folk plays, games, seasonal events, calendar customs, folk arts, folk religion, mythology etc. on your local Wikipedia. Check if your local Wikipedia is participating

A special competition called Wiki Loves Falles is organised in Spain and the world during 15th March 2022 till 15th April 2022 to document local folk culture and Falles in Valencia, Spain. Learn more about it on Catalan Wikipedia project page.

We look forward for your immense co-operation.

Thanks Wiki Loves Folklore international Team MediaWiki message delivery (разговор) 15:40, 14 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

Уште една недела до крајот на гласањето за Упатството за спроведување на UCoC уреди

Здраво на сите,

Останува уште една недела до крајот на гласањето за ратификација на Упатството за имплементација на UCoC. Можете да гласате и да го оставите вашиот коментар до понеделник, 21 март.

Според најновите статистички податоци, ниту еден член на македонската вики заедница досега не гласал.

Би сакал да ве потсетам дека гласањето е ваше право како волонтер кој учествува во мисијата на Википедија да го направи целото човечко знаење бесплатно и достапно на кој било јазик.
Различноста е важна. Затоа, подеднакво е од суштинско значење помалите заедници да бидат порамномерно застапени. Тоа е уште една причина да ја посетите страницата SecurePoll [и да гласате].

Ако сметате дека треба да го освежите вашето знаење за UCoC и Упатствата за спроведување, можете да го прочитате [резимето] или [Често поставуваните прашања].

Најтопли поздрави.
Бранимир Пипал,
Facilitator, SEE Movement Strategy and Governance

Гласањето за ратификација на Упатствата за имплементација на UCoC сега е завршено уреди

Здраво на сите,

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака.

Процесот на гласање заврши во вторник, 22 март, во 00:00 часот UTC (01:00 во Македонија).
Сакам да им се заблагодарам на сите за учеството во овој глобално важен процес на донесување одлуки. Резултатите ќе бидат објавени на оваа страница, заедно со релевантните статистички податоци и резиме на коментарите веднаш штом ќе бидат достапни.
Во меѓувреме, можете да погледнете некои од статистичките податоци кои се веќе објавени.

Со почит,

Бранимир Пипал
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Работна група за развој на лидерство: Аплицирај! (до 10 април) уреди

Здраво на сите!

И сега, еве нешто сосема друго:

Ако сакате да учествувате во Работната група за развој на лидерство, можете да аплицирате на оваа страница.
Конкурсот е отворен до 10 април 2022 година.

Апликациите ќе бидат разгледани анонимно и ќе се бодуваат од панел од волонтери и персонал од Фондацијата Викимедија со искуство во образование или развој на лидерство.

За да дознаете зошто на движењето му е потребна заедничка дефиниција за лидерство, што е Работната група, со што ќе се занимава, на кои прашања ќе се обиде да одговори и кои се условите за приклучување, погледнете подетални објаснувања на Работна група за развој на лидерство - Цел и структура.

Можете да прочитате резиме на коментарите и предлозите на заедницата собрани досега за развој на лидерство (на англиски) на оваа Mета страница.

Со почит,
--BPipal (WMF) (разговор) 20:59, 23 март 2022 (CET)Одговори[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Помош уреди

Поздрав до сите! Ако некој сака да помогне да се направи или забрза правење статија за Љупчо Коцарев на англиската Вики.

Веке е направена една верзија [2]. Ако има сугестии, сите се добродојдени.

Поздрав.178.148.119.189 (разговор) 00:50, 25 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

Википедија отфрли Драфтот за Коцарев.178.148.119.189 (разговор) 16:54, 1 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]
ok! Средено, Благодарам!178.148.119.189 (разговор) 14:01, 4 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]

П.С. Може ли некој на таа Вики (en.wikipedia.org) да отстрани reverting anti-vandal bot или filter за "Igor Janev", бидејки и литературата не може лесно да се додаде.178.148.119.189 (разговор) 14:26, 4 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Feminism and Folklore 2022 ends soon уреди

Feminism and Folklore 2022 which is an international writing contest organized at Wikipedia ends soon that is on 31 March 2022 11:59 UTC. This is the last chance of the year to write about feminism, women biographies and gender-focused topics such as folk festivals, folk dances, folk music, folk activities, folk games, folk cuisine, folk wear, fairy tales, folk plays, folk arts, folk religion, mythology, folk artists, folk dancers, folk singers, folk musicians, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales and more

Keep an eye on the project page for declaration of Winners.

We look forward for your immense co-operation.

Thanks Wiki Loves Folklore international Team MediaWiki message delivery (разговор) 15:29, 26 март 2022 (CET)Одговори[одговори]

Резултати од гласањето на Упатствата за спроведување на UCoC уреди

Здраво на сите!

**Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака.

Би сакал да ве информирам дека мнозинството Викимедијанци гласаа за предложените Упатства за спроведување на Универзалниот кодекс на однесување.

Вкупно 2348 членови на заедницата учествуваа во гласањето.
Од тој број, 1338 гласале за и 945 против. Неопределени имало 65 гласови.


 • Што значи овој резултат?
Значи дека има доволно поддршка за Одборот на доверители на WMF да ги разгледа Упатствата. Тоа не значи дека процесот на ратификација е завршен.
 • Што ќе се случи следно?
1. Проектниот тим на UCoC ќе ги собере и сумира коментарите дадени во процесот на гласање и ќе ги објави на Мета-вики;
2. Одборот на доверители ќе го разгледа текстот на Упатството и ќе ги разгледа придружните коментари за да утврди дали некој аспект треба да се ревидира.
 • Кои се можните исходи?
1. Доколку Одборот на доверители заклучи дека има аспекти од Упатствата кои треба дополнително да се доработат, овие коментари, како и предлозите од дискусиите во заедницата, ќе обезбедат добра почетна точка за ревизијата.
2. Доколку Одборот на доверители одлучи да продолжи со ратификацијата, проектниот тим на UCoC ќе започне да поддржува конкретни предлози во Насоките.

Можете да најдете повеќе детали за резултатите и придружните статистики на оваа страница. Резимето на коментарите на гласачите ќе биде достапно на истата страница.

Со почит,
--BPipal (WMF) (разговор) 21:51, 6 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Билтен за стратегија за движење и управување - Број 6 уреди

За жал, овој дел од нашата активност за информирање на заедницата е недостапен на вашиот јазик. Можете да помогнете со преведување на овој билтен.


Movement Strategy and Governance News
Issue 6, April 2022Read the full newsletter


Welcome to the sixth issue of Movement Strategy and Governance News! This revamped newsletter distributes relevant news and events about the Movement Charter, Universal Code of Conduct, Movement Strategy Implementation grants, Board of trustees elections and other relevant MSG topics.

This Newsletter will be distributed quarterly, while the more frequent Updates will also be delivered weekly. Please remember to subscribe here if you would like to receive future issues of this newsletter.

 • Leadership Development - A Working Group is Forming! - The application to join the Leadership Development Working Group closed on April 10th, 2022, and up to 12 community members will be selected to participate in the working group. (continue reading)
 • Universal Code of Conduct Ratification Results are out! - The global decision process on the enforcement of the UCoC via SecurePoll was held from 7 to 21 March. Over 2,300 eligible voters from at least 128 different home projects submitted their opinions and comments. (continue reading)
 • Movement Discussions on Hubs - The Global Conversation event on Regional and Thematic Hubs was held on Saturday, March 12, and was attended by 84 diverse Wikimedians from across the movement. (continue reading)
 • Movement Strategy Grants Remain Open! - Since the start of the year, six proposals with a total value of about $80,000 USD have been approved. Do you have a movement strategy project idea? Reach out to us! (continue reading)
 • The Movement Charter Drafting Committee is All Set! - The Committee of fifteen members which was elected in October 2021, has agreed on the essential values and methods for its work, and has started to create the outline of the Movement Charter draft. (continue reading)
 • Introducing Movement Strategy Weekly - Contribute and Subscribe! - The MSG team have just launched the updates portal, which is connected to the various Movement Strategy pages on Meta-wiki. Subscriber to get up-to-date news about the various ongoing projects. (continue reading)
 • Diff Blogs - Check out the most recent publications about Movement Strategy on Wikimedia Diff. (continue reading)

Со почит
--BPipal (WMF) (разговор) 18:02, 13 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Универзален кодекс на однесување (UCoC) и Упатства за спроведување на UCoC: Следни чекори уреди

Здраво на сите!

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака.

Пред две недели, кога ги објавив резултатите, укажав на можните исходи од гласањето во UCoC.

По прегледувањето на резултатите од гласањето и придружните коментари, Комитетот за прашања на заедницата одлучи да започне нова рунда консултации со заедницата. Потоа, пречистениот текст на Упатството ќе биде ставен на уште едно гласање.

Коментарите покажаа дека членовите на заедницата недвосмислено го поддржуваат создавањето безбедна и добредојдена култура која го запира непријателското и токсичното однесување, ги поддржува жртвите на таквите акции и ги охрабрува луѓето со добра волја да бидат продуктивни на проектите на Викимедија.

Иако резултатите покажаа дека поддршката за Упатствата за UCoC ги надмина потребните 50% + 1 глас, коментарите истакнаа дека ќе бидат потребни дополнителни ревизии за да се има силна поддршка од заедницата за да се продолжи со спроведувањето.
Затоа Комитетот ја задолжи Фондацијата да:

 • Спроведете уште една рунда консултации со заедницата и
 • ставете ги ново-рафинираните Упатства за гласање во заедницата.

Тимот на WMF ќе бара повратна информација за четири теми кои се истакнаа меѓу коментарите на гласачите.
Можете да дознаете повеќе за четирите теми и заклучоците на Комитетот на оваа страница на Мета.

Со почит
--BPipal (WMF) (разговор) 19:25, 20 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

New Wikipedia Library Collections Available Now - April 2022 уреди

Hello Wikimedians!

The TWL owl says sign up today!

The Wikipedia Library has free access to new paywalled reliable sources. You can these and dozens more collections at https://wikipedialibrary.wmflabs.org/:

 • Wiley – journals, books, and research resources, covering life, health, social, and physical sciences
 • OECD – OECD iLibrary, Data, and Multimedia​​ published by the Organisation for Economic Cooperation and Development
 • SPIE Digital Library – journals and eBooks on optics and photonics applied research

Many other sources are freely available for experienced editors, including collections which recently became accessible to all eligible editors: Cambridge University Press, BMJ, AAAS, Érudit and more.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: log in today!
--The Wikipedia Library Team 15:17, 26 април 2022 (CEST)

This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Избори на одборот на доверители 2022 година: Повик за кандидати уреди

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака.

Време е за избори!

Оваа година заедницата и подружниците заеднички ќе одлучуваат за две места во Одборот на доверители на Фондацијата Викимедија.
Доколку сакате да станете доверител, ве молиме внимателно прочитајте ги сите информации на оваа страница Мета и потоа поднесете ја вашата кандидатура.
Одборот на доверители го надгледува работењето на Фондацијата Викимедија. Избраните доверители од заедницата и подружниците и доверителите назначени од Одборот го сочинуваат Одборот на доверители. Секој управник има тригодишен мандат. Заедницата на Викимедија има можност да гласа за избраните доверители од заедницата и подружниците. Заедницата на Викимедија ќе гласа за пополнување две места во Одборот во 2022 година. Ова е можност да се подобри застапеноста, различноста и стручноста на Одборот како тим. (целосно соопштение)

Местата што ќе се пополнат оваа година беа претходно избрани од подружниците во процесот во 2019 година.
Овогодинешните избори ќе се одвиваат според следниот систем:

 1. Кандидатите ги поднесуваат своите апликации (до 9 мај; овој рок може малку да биде продолжен).
  Секој член на заедницата може да стане кандидат доколку ги исполнува општите и посебните услови наведени овде.
 2. Подружниците гласаат за потесен избор на шест (6) имиња од списокот на кандидати.
  Секоја подружница носи еден глас. Здружението гласање треба да се одржи на почетокот на јули.
 3. Заедницата гласа за избор на двајца од шесте кандидати во потесниот круг.
  Гласањето во заедницата треба да започне на 15 август и да заврши на 29 август.
 4. Одборот ќе ги назначи двајцата новоизбрани кандидати за нови доверители.
  Овој последен чекор, со кој ќе се заокружи изборниот процес, се очекува да се случи на почетокот на октомври 2022 година.

Изборни волонтери:

Дали сакате да учествувате во изборниот процес како изборен волонтер? Се што ви треба се основни комуникациски вештини и познавање на вашата заедница. За жал, изборната документација не е достапна на македонски јазик. Како изборен волонтер, може да помогнете со преведување на важни објави и пораки поврзани со изборите на македонски јазик и споделување на каналите на заедницата. Доколку сте заинтересирани, ве молам да го додадете вашето име на оваа страница на Мета или да ме контактирате директно преку е-пошта.

Со почит,
--BPipal (WMF) (разговор) 13:44, 27 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Coming soon: Improvements for templates уреди

-- Johanna Strodt (WMDE) 13:13, 29 април 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Editing news 2022 #1 уреди

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

New editors were more successful with this new tool.

The New topic tool helps editors create new ==Sections== on discussion pages. New editors are more successful with this new tool. You can read the report. Soon, the Editing team will offer this to all editors at the 20 Wikipedias that participated in the test. You will be able to turn it off at Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion.

Whatamidoing (WMF) 20:55, 2 мај 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Enabling Section Translation: a new mobile translation experience уреди

Здраво Macedonian Wikipedians!

Apologies as this message is not in Macedonian language, Помогнете со преводот на вашиот јазик.

The WMF Language team is pleased to let you know that we will like to enable the Section translation tool in Macedonian Wikipedia. For this, our team will love you to read about the tool and test it so you can:

 • Give us your feedback
 • Ask us questions
 • Tell us how to improve it.

Below is background information about Section translation, why we have chosen your community, and how to test it.

Background information

Content Translation has been a successful tool for editors to create content in their language. More than one million articles have been created across all languages since the tool was released in 2015. The Wikimedia Foundation Language team has improved the translation experience further with the Section Translation. The WMF Language team enabled the early version of the tool in February in Bengali Wikipedia. Through their feedback, the tool was improved and ready for your community to test and help us with feedback to make it better.

Section Translation extends the capabilities of Content Translation to support mobile devices. On mobile, the tool will:

 • Guide you to translate one section at a time in order to expand existing articles or create new ones.
 • Make it easy to transfer knowledge across languages anytime from your mobile device.

Macedonian Wikipedia seems an ideal candidate to enjoy this new tool since data shows significant mobile editing activity.

We plan to enable the tool on Macedonian Wikipedia in the coming weeks if there are no objections from your community. After it is enabled, we’ll monitor the content created with the tool and process all the feedback. In any case, feel free to raise any concerns or questions you may already have in any of the following formats:

Try the tool

Before the enablement, you can try the current implementation of the tool in our testing instance. Once it is enabled on Macedonian Wikipedia, you’ll have access to https://mk.wikipedia.org/wiki/Special:ContentTranslation with your mobile device. You can select an article to translate, and machine translation will be provided as a starting point for editors to improve.

Provide feedback

Please provide feedback about Section translation in any of the formats you are most comfortable with. We want to hear about your impressions on:

 • The tool
 • What you think about our plans to enable it
 • Your ideas for improving the tool.

Thanks, and we look forward to your feedback and questions.

UOzurumba (WMF) (разговор) 02:37, 3 мај 2022 (CEST) On behalf of the WMF Language teamОдговори[одговори]

PS: Sending your feedback or questions in English is particularly appreciated. But, you can still send them in the language of your choice.

Предлошка:Никулец уреди

Не е логичен текстот којшто автоматски го генерира кодот {{никулец}}:

"Оваа статија за е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите."

Недостасува некој параметар или има некаква ненамерна грешка во кодирањето? --Горец (разговор) 01:55, 24 мај 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Invitation to participate in the #WPWPCampaign 2022 уреди

Dear Wikimedians,

We are glad to inform you that the 2022 edition of Wikipedia Pages Wanting Photos campaign is coming up in July.

This is a formal invitation to invite individuals and communities to join the campaign to help improve Wikipedia articles with photos and contextual images.

The campaign will run from July 1 to August 31, 2022 and several communities and Wikimedia Affiliates have already indicated interest to organize the campaign in their localities. Please find your community or community closer to you to participate: WPWP2022 Campaign: Participating Communities.

The campaign primarily aims to promote using images from Wikimedia Commons to enrich Wikipedia articles that are lacking them. Participants will choose among Wikipedia pages without photos, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years. In this third edition of the campaign, eligibility criteria have been revised based on feedback and campaign Evaluation Reports of the previous editions. Please find more details about these changes and our FAQ here on Meta-Wiki

For more information, please visit the campaign page on Meta-Wiki.

Best,
Ammar A.
Global Coordinator
Wikipedia Pages Wanting Photos Campaign 2022.
19:39, 31 мај 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Вести за Упатствата за имплементација на UCoC уреди

Здраво на сите!

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака.

Дозволете ми да споделам вести за тема важна за секој Викимедијанец:

По гласањето за Упатствата за имплементација на UCoC, Комитетот за прашања на заедницата (CAC) на Одборот на доверители побара да се разгледаат неколку области од Упатствата.
По анализата на коментарите на членовите на заедницата кои учествуваа во гласањето, Комитетот одлучи да започне уште една рунда консултации со заедницата. По завршувањето на овие консултации, заедницата ќе има можност да гласа за ревидираните Упатства за имплементација на UCoC.

Според анализата, коментарите истакнале три критични групи прашања:

 1. За (задолжителна) обука во UCoC и неговите упатства;
 2. За балансирање на заштитата на приватноста и правилниот процес;
 3. На барањето одредени групи корисници да потврдат дека ќе го признаат и ќе се придржуваат до Универзалниот кодекс на однесување.

Комитетот за ревизии ве замолува да ги оставите вашите одговори и коментари на оваа Мета страница.
Целосниот извештај и анализа на коментари можете да го прочитате овде.

Регионални Консултации уреди

Првите регионални консултации ќе се одржат следната недела.

Доколку разбирате босански / хрватски / српски и ви се интересни предложените теми, аплицирајте за еден од понудените датуми за консултации во заедницата.

Предложени термини и теми: уреди

Консултациите ќе се спроведуваат на босански/хрватски/српски јазик преку платформата Google Meet..

 • Изберете го терминот кој најмногу ви одговара, а потоа...
 • испратете е-пошта на: bpipal-ctr@wikimedia.org за да добиете покана и код за пристап.

 1. Датум: четврток, 9 јуни 2022 година од 17 до 18 часот
 2. Датум: сабота, 11 јуни 2022 година. од 13-14 часот

Теми за дискусија:

 1. Универзален кодекс на однесување (UCoC) и упатства за имплементација: Каде по гласањето?
 2. Избори за Одборот на доверители (БОТ)
 3. Идеи на заедницата
Можете да ја оставите вашата предложена тема овде или на мојата страница за разговор.


Со почит,
--BPipal (WMF) (разговор) 11:41, 4 јуни 2022 (CEST)Одговори[одговори]
Facilitator, SEE
Movement Strategy and Governance
Wikimedia Foundation

Results of Wiki Loves Folklore 2022 is out! уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hi, Greetings

The winners for Wiki Loves Folklore 2022 is announced!

We are happy to share with you winning images for this year's edition. This year saw over 8,584 images represented on commons in over 92 countries. Kindly see images here

Our profound gratitude to all the people who participated and organized local contests and photo walks for this project.

We hope to have you contribute to the campaign next year.

Thank you,

Wiki Loves Folklore International Team

--MediaWiki message delivery (разговор) 18:12, 4 јули 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Избори на одборот на доверители 2022 година -- Изборен компас уреди

Здраво на сите!

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака.

Период на гласање во заедницата за Одбор на доверители 2022 година. ќе трае од 16 до 30 август.
Откако подружниците ќе направат скратен список од шест (6) кандидати, членовите на заедницата на Викимедија ќе гласаат за да изберат двајца кои ќе станат нови повереници на Фондацијата Викимедија.
Со цел да го направиме изборниот процес појасен и поедноставен и да им олесниме на членовите на заедницата да одлучуваат за кандидатите што сакаат да ги поддржат, подготвивме алатка наречена Изборниот компас .

Како функционира Изборниот компас?'
Изборниот компас е алатка која им помага на гласачите да ги изберат кандидатите кои најдобро се усогласуваат со нивните верувања и ставови. Членовите на заедницата ќе предложат изјави за кандидатите да одговорат со помош на Ликертова скала (се согласувам/неутрално/не се согласувам). Одговорите на кандидатите на изјавите ќе бидат вчитани во алатката Изборен компас. Гласачите ќе ја користат алатката со внесување на нивните одговори на изјавите (се согласувам/не се согласувам/неутрално). Резултатите ќе ги покажат кандидатите кои најдобро се усогласуваат со верувањата и ставовите на гласачите.

Процес и распоред

 • 8.-20. Јули: Членовите на заедницата се поканети да предложат изјави за Изборниот компас]]
 • 21.-22. Јули: Изборната комисија ги разгледува изјавите за јасност и ги отстранува изјавите што не се поврзани со темата.
 • 25. Јули - 3 август: Покана до членовите на заедницата да гласаат за изјави.
 • 4. Август: Изборната комисија ги избира 15-те најдобри изјави
 • 5.-12. Август: Кандидатите се усогласени со изјавите
 • 16. Август: Изборниот компас е отворен за гласачите за да им помогне да ги донесат своите одлуки за гласање

Со почит!
BPipal (WMF) (разговор) 16:53, 13 јули 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Избори на одборот на доверители 2022 година -- Кандидати уреди

Здраво на сите,

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака на македонски јазик.

Претставниците на филијалата го завршија гласањето.

Следните шест кандидати беа избрани да продолжат во фазата на гласање во заедницата на изборите:

За повеќе информации на овие избори, погледнете ги резултатите и статистиката.

Благодарност до членовите на заедницата кои учествуваа. Кандидатурата за Управен одбор не е мала одлука. Времето и трудољубивоста што досега ги покажаа кандидатите говорат за нивната посветеност на движењето. Честитки до избраните кандидати. Исто така, изразуваме голема почит и благодарност до оние кандидати кои не беа избрани.

Од овие шест кандидати, заедницата ќе избере двајца кои ќе станат нови членови на Одборот на доверители на Фондацијата Викимедија.
Гласањето во заедницата започнува на 23 август и ќе трае до 30 август во 23:59 часот по UTC време.


Следните чекори:
Пред да гласате, дознајте повеќе за позициите на кандидатите. Можете да го направите ова на еден од следниве начини:

Со почит,
Movement Strategy and Governance
--BPipal (WMF) (разговор) 15:33, 12 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Заеднично следење на Викиманија 2022 уреди

Се известуваат сите корисници дека ќе има заедничко следење на Викиманија 2022 во следните градови на следните датуми:

 • 11.08.2022 - заедничко следење во Охрид во период од 11:00 до 15:00 часот, лице за контакт NatasaNedanoska
 • 12.08.2022 - заедничко следење во Велес во период од 16:00 до 18:00 часот, лице за контакт Lili Arsova
 • 13.08.2022 - заедничко следење во Скопје во период од 09:00 до 14:00 часот, лице за контакт Frosina.D
 • 14.08.2022 - заедничко следење во Skopje во период од 10:00 до 14:00 часот, лице за контакт Frosina.D

За дополнителни информации испратете електронска порака или вики-порака до соодветните корисници наведени погоре. Чаос--Никола Стоіаноски 14:30, 9 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]

ВАЖНО: Изборите на Одборот на доверители се одложуваат за една недела. уреди

Изборната комисија и Работната група за избор на одбори одлучија да го одложат почетокот на гласањето во заедницата на изборите за Одборот на доверители за една недела.


Гласањето во заедницата започнува на 23 август во 00:00 часот и завршува на 6 септември во 23:59 часот UTC. уреди


Како што многумина од вас веќе знаат, оваа година нудиме Изборен компас за да им помогнеме на гласачите да ги идентификуваат ставовите на кандидатите за некои клучни изборни теми. Неколку кандидати побараа продолжување на ограничувањето на карактерот на нивните одговори за да можат да ги прошират своите позиции. Изборната комисија сметаше дека нивното размислување е во согласност со целите за фер и правичен изборен процес.

За да се осигури дека подолгите одговори може да се преведат на време за изборите, Изборната комисија и Работната група за избор на одбор одлучија да го одложат отворањето на изборите на Одборот на доверители за една недела - време предложено како идеално од персоналот што работи за поддршка на изборите .

Прочитајте го целосното Огласот на одборот на доверители.

Со почит,
BPipal (WMF) (разговор) 11:40, 14 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Започна гласањето за Одборот на доверители уреди

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака на македонски јазик.

Драги пријатели,

Започна гласањето на заедницата на изборите за Одборот на доверители.

Пред гласањето:


Гласовите се прифаќаат до 6 септември 2022 година во 23:59 UTC време (CET = UTC+2)
Гласајте сега на страницата SecurePoll.


Со почит,
Movement Strategy and Governance
BPipal (WMF) (разговор) 13:45, 23 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Hello all,

In line with the global ban policy, local project communities where the user was active should be informed of the discussion in a prominent public place.

This ban request has been live for about a month now, but proper notification was not made. The ban request will continue for at least a few more weeks, and input is welcome on the RfC page linked in this section heading.

Thank you for your time, Vermont (разговор) 04:37, 27 август 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Noting that the global ban discussion has ended, with consensus in favor of a ban. Vermont (разговор) 23:20, 10 септември 2022 (CEST)Одговори[одговори]

The Vector 2022 skin as the default in two weeks? уреди

The slides for our presentation at Wikimania 2022

Hello. I'm writing on behalf of the Wikimedia Foundation Web team. In two weeks, we would like to make the Vector 2022 skin the default on this wiki.

We have been working on it for the past three years. So far, it has been the default on more than 30 wikis, including sister projects, all accounting for more than 1 billion pageviews per month. On average 87% of active logged-in users of those wikis use Vector 2022.

It would become the default for all logged-out users, and also all logged-in users who currently use Vector legacy. Logged-in users can at any time switch to any other skins. No changes are expected for users of these skins.

About the skin уреди

[Why is a change necessary] The current default skin meets the needs of the readers and editors as these were 13 years ago. Since then, new users have begun using Wikimedia projects. The old Vector doesn't meet their needs.

[Objective] The objective for the new skin is to make the interface more welcoming and comfortable for readers and useful for advanced users. It draws inspiration from previous requests, the Community Wishlist Surveys, and gadgets and scripts. The work helped our code follow the standards and improve all other skins. We reduced PHP code in Wikimedia deployed skins by 75%. The project has also focused on making it easier to support gadgets and use APIs.

[Changes and test results] The skin introduces a series of changes that improve readability and usability. The new skin does not remove any functionality currently available on the Vector skin.

 • The sticky header makes it easier to find tools that editors use often. It decreases scrolling to the top of the page by 16%.
 • The new table of contents makes it easier to navigate to different sections. Readers and editors jumped to different sections of the page 50% more than with the old table of contents. It also looks a bit different on talk pages.
 • The new search bar is easier to find and makes it easier to find the correct search result from the list. This increased the amount of searches started by 30% on the wikis we tested on.
 • The skin does not negatively affect pageviews, edit rates, or account creation. There is evidence of increases in pageviews and account creation across partner communities.

[Try it out] Try out the new skin by going to the appearance tab in your preferences and selecting Vector 2022 from the list of skins.

How can editors change and customize this skin? уреди

It's possible to configure and personalize our changes. We support volunteers who create new gadgets and user scripts. Check out our repository for a list of currently available customizations, or add your own.

Our plan уреди

If no large concerns are raised, we plan on deploying in the week of October 3, 2022. If your community would like to request more time to discuss the changes, hit the button and write to us. We can adjust the calendar.

If you'd like ask our team anything, if you have questions, concerns, or additional thoughts, please ping me here or write on the talk page of the project. We will gladly answer! Also, see our FAQ. Thank you! SGrabarczuk (WMF) (talk) 06:15, 22 септември 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Прелиминарните резултати од гласањето во заедницата на изборите на Одборот на доверители уреди

Здраво на сите,

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака на македонски јазик.

Ви благодариме на сите кои учествуваа во изборниот процес на Одборот на доверители во 2022 година. Вашето учество помага да ги сместите доверителите што ги бара заедницата во Одборот на доверители на Фондацијата Викимедија.

Ова се прелиминарните резултати од изборот на Одборот на доверители во 2022 година:

Може да видите повеќе информации за резултатите и статистиката на овој избор на Одборот.

Одборот ќе го заврши прегледот на кандидатите со најмногу гласови, вклучително и спроведување на проверки на позадината. Одборот планира да назначи нови управници на состанокот во декември.

Со почит,
Movement Strategy and Governance
Оваа порака е испратена во име на Работната група за избор на одборот и Изборната комисија BPipal (WMF) (разговор) 14:18, 22 септември 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Update on Vector 2022 уреди

Hello. I'm sorry for not communicating in your language. I'll be grateful if you translated my message. I'm writing on behalf of the Web team working on the new skin, Vector 2022.

We wanted to apologize for the delays in the deployment of Vector 2022. We know many of you are waiting for this eagerly. We have been delaying the deployment because we have been working on the logos. It has taken us more time than originally expected. Once the logos are ready, we will let you know the exact date of deployment. We are planning for either the next (more likely) or the following week. If your wiki doesn't currently have a localized logo, we encourage you to reach out to us and we can help make one.

We invite you to get involved in the project. Contact us if you have any questions or need any help, particularly with the compatibility of gadgets and user scripts. Thank you! SGrabarczuk (WMF) (talk) 01:24, 20 октомври 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Проблем со страница на корисник уреди

Добар ден на сите. Јас сум искусен редактор на полската Википедија. Зборувам малку македонски и стално учам тај јазик. Кога пробав да создавам мојата страница на корисник, секогаш беше некоја грешка. Веројатно проблем е со дијакритике во мојот надимак, ама сте единствена Википедија, која има тај проблем. Сите друге верзии ми дозволат да создавам страница. Дали има некое решение за овај проблем? Поздрав од Полска, Żyrafał (разговор) 00:56, 24 октомври 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво @Żyrafał, јас како што забележувам, твојата корисничка страница на нашата Википедија постои, можеш да забележиш дека има сина врска за твоето корисничко име. --Ehrlich91 (разговор) 10:29, 25 октомври 2022 (CEST)Одговори[одговори]
@Ehrlich91 Тоа е копија од страница на Мета, страницата на македонска Википедија не може да биде создадена. Żyrafał (разговор) 10:53, 25 октомври 2022 (CEST)Одговори[одговори]
@Ehrlich91: Секогаш добијам таква информација: "Грешка — уредувањето не е зачувано.

Насловот „Корисник:Żyrafał“ е забранет за создавање. Се совпаѓа со следната ставка на списокот на недозволени наслови: (?!(User|Wikipedia|Image|File)( talk)?:|Talk:)\P{Cyrillic}*\p{Cyrillic}.*[^\P{Latin}A-Z].* # Cyrillic + Non-ASCII Latin"

Пробај сега, создадов локална верзија со шаблон, зашто не знам како може да ја отстранам од списокот. --Ehrlich91 (разговор) 12:06, 25 октомври 2022 (CEST)Одговори[одговори]
Фала вам многу, сега се е во ред. Żyrafał (разговор) 19:30, 25 октомври 2022 (CEST)Одговори[одговори]

Новиот изглед на Википедија уреди

Само да кажам дека воопшто не ми се свиѓа. Не знам кој е одговорен за промената и дали може да се врати назад? - Виолетова (разговор) 14:32, 4 ноември 2022 (CET)Одговори[одговори]

Регионални консултации со заедницата за развој на Повелбата за движење уреди

Здраво на сите!
Продолжуваме со дискусиите со заедницата за најважниот документ на движењето Викимедија.

Иако може да изгледа апстрактно и донекаде далечно од вашата секојдневна работа на проектите на Википедија, Повелба за движење отвора голем број основни прашања во врска со тоа енциклопедиско дело, зачувување на слободниот пристап до знаење , и заштита на сите проекти и на целата заедница на Викимедија.

Затоа, дојдете во сабота да разговараме за овие важни прашања заедно!


Во сабота, 26 ноември, од 16:00 до 17:30 часот по локално време (CET), ќе има регионални консултации со заедниците од Централна и Источна Европа и Средна Азија (CEE-CA) на развој на темата на Повелбата за движење.'
Состанокот се одржува на платформата Зум. Врската за пристап ќе биде објавена 48 часа пред почетокот на состанокот на оваа мета страница.


На состанокот ќе присуствува најмалку еден претставник од Комитет за изготвување на повелба за движење (MCDC), како и олеснувачи од тимот за Стратегија и управување на движењето.
Со почит,
BPipal (WMF) (разговор) 17:46, 16 ноември 2022 (CET)Одговори[одговори]

Дали сакате да станете Aмбасадор на Повелбата за движење? уреди

Здраво на сите!

Google Translate ми помогна да ја напишам оваа порака на македонски јазик.

Отворен е грант пакет за поддршка на Повелбата на амбасадорите на Движењето.


Крајниот рок за аплицирање е 05.12.2022 година


Кој може да аплицира?
Грант пакетот е отворен за поединци и групи во различните јазични заедници во рамките на движењето Викимедија. Сите кои сакаат да станат Амбасадори на Повелбата за движење може да се пријават. Овој грант може да ви ги обезбеди ресурсите и поддршката што ќе ви требаат за да ја зголемите свеста на вашата заедница за Повелбата на Движењето и вклученоста во процесот на изготвување и усвојување на Повелбата. Приоритет ќе имаат кандидатите од недоволно застапените јазични заедници.

Што прават Амбасадорите на Повелбата на Движењето?

 • Организација: Амбасадорите организираат и водат разговори со нивната заедница на тема Повелбата за движење и начините на кои таа ќе влијае на заедницата.
 • Превод: Амбасадорите преведуваат документи кои сè уште не се достапни на јазикот на нивната заедница, за да се осигураат дека содржината на Повелбата за движење станува широко достапна.
 • Споделување: Амбасадорите ќе го споделат со глобалната заедница знаењето што го стекнале со собирање повратни информации и препораки од членовите на нивната заедница и ќе напишат извештај за тоа.

Можете да прочитате детални информации на оваа Мета страница.
Ако имате какви било прашања, можете да ги поставите на MS Forum на свој јазик.
Со почит, BPipal (WMF) (разговор) 22:21, 21 ноември 2022 (CET)Одговори[одговори]

Community Wishlist Survey 2023 opens in January! уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Здраво

The Community Wishlist Survey (CWS) 2023, which lets contributors propose and vote for tools and improvements, starts next month on Monday, 23 January 2023, at 18:00 UTC and will continue annually.

We are inviting you to share your ideas for technical improvements to our tools and platforms. Long experience in editing or technical skills is not required. If you have ever used our software and thought of an idea to improve it, this is the place to come share those ideas!

The dates for the phases of the Survey will be as follows:

 • Phase 1: Submit, discuss, and revise proposals – Monday, Jan 23, 2023 to Sunday, Feb 6, 2023
 • Phase 2: WMF/Community Tech reviews and organizes proposals – Monday, Jan 30, 2023 to Friday, Feb 10, 2023
 • Phase 3: Vote on proposals – Friday, Feb 10, 2023 to Friday, Feb 24, 2023
 • Phase 4: Results posted – Tuesday, Feb 28, 2023

If you want to start writing out your ideas ahead of the Survey, you can start thinking about your proposals and draft them in the CWS sandbox.

We are grateful to all who participated last year. See you in January 2023!

Ви благодариме! Community Tech, STei (WMF) 13:59, 13 декември 2022 (CET)Одговори[одговори]

уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

We are really sorry for posting in English

Voting in the Wikimedia sound logo contest has started. From December 6 to 19, 2022, please play a part and help chose the sound that will identify Wikimedia content on audio devices. Learn more on Diff.

The sound logo team is grateful to everyone who participated in this global contest. We received 3,235 submissions from 2,094 participants in 135 countries. We are incredibly grateful to the team of volunteer screeners and the selection committee who, among others, helped bring us to where we are today. It is now up to Wikimedia to choose the Sound Of All Human Knowledge.

Best wishes, Arupako-WMF (разговор) 11:53, 17 декември 2022 (CET)Одговори[одговори]

Нов сет податоци за Попис 2021 (по населени места) уреди

Здраво!

Штотуку видов дека Државниот завод за статистика има објавено нов сет на податоци од Попис 2021,[3] овој пат за вкупното резидентно население (по возраст и пол и по етничка припадност), домаќинства и станови по населени места. Мора да признаам имам малку проблем со навигација на МакСтат базата на податоци, каде се објавени овие податоци.

Сепак, со оглед на тоа дека станува збор за податоци кои, според мене, се најзанимливи од пописот, имено колку население има секој град и секое село, каква е структурата на тоа население и слично, мислам дека ќе треба некоја поголема координација на македонската Википедија за да се пренесат новиве податоци на статиите на секое населено место. Дали можеби се планира месец на уредување на таа тема или пак координација во некоја друга форма?

Поздрав, нѐ чека доста работа во таа област :) --Идеологист (разговор) 13:56, 21 декември 2022 (CET)Одговори[одговори]

Feminism and Folklore 2023 уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear Wiki Community,

Christmas Greetings and a Happy New Year 2023,

You are humbly invited to organize the Feminism and Folklore 2023 writing competition from February 1, 2023, to March 31, 2023 on your local Wikipedia. This year, Feminism and Folklore will focus on feminism, women's issues, and gender-focused topics for the project, with a Wiki Loves Folklore gender gap focus and a folk culture theme on Wikipedia.

You can help Wikipedia's coverage of folklore from your area by writing or improving articles about things like folk festivals, folk dances, folk music, women and queer folklore figures, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales, and more. Users can help create new articles, expand or translate from a list of suggested articles.

Organisers are requested to work on the following action items to sign up their communities for the project:

 1. Create a page for the contest on the local wiki.
 2. Set up a fountain tool or dashboard.
 3. Create the local list and mention the timeline and local and international prizes.
 4. Request local admins for site notice.
 5. Link the local page and the fountain/dashboard link on the meta project page.

This year we would be supporting the community's financial aid for Internet and childcare support. This would be provided for the local team including their jury and coordinator team. This support is opt-in and non mandatory. Kindly fill in this Google form and mark a mail to support@wikilovesfolklore.org with the subject line starting as [Stipend] Name or Username/Language. The last date to sign up for internet and childcare aid from our team is 20th of January 2023, We encourage the language coordinators to sign up their community on this link by the 25th of January 2023.

Learn more about the contest and prizes on our project page. Feel free to contact us on our meta talk page or by email us if you need any assistance.

We look forward to your immense coordination.

Thank you and Best wishes,

Feminism and Folklore 2023 International Team

Stay connected  

--MediaWiki message delivery (разговор) 11:23, 24 декември 2022 (CET)Одговори[одговори]

Забрана за цитирање/користење информации од macedonia.kroraina.com уреди

Би сакал да ја споделам мојата загриженост за користење цитати од веб страна која ги "прикажува" книгите прекуцани а не во оригинал - macedonia.kroraina.com. Лично наидов на фалсификување на книги од истава страница и тогаш го споменав тоа на соодветната разговорна страна, но веројатно не се обрна внимание на тој момент. Со самото тоа што човек е вмешан во прекуцување на овие книги/или OCR софтвер за препознавање на текстови/букви, остава огромна можност за грешки (намерни или ненамерни). Сметам дека треба да се забранат поврзувања и употреба на таа страница за цитирање на информации. Немам никаков проблем доколку истите информации бидат цитирани од оригиналните книги и се разбира линк до нивен скен (доколку е можно да се постави), но линкови до оваа страна, не гледам зошто би биле толерирани. Ве молам за ваше мислење.

П.С. Среќна нова година! Forbidden History (разговор) 20:49, 4 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]

@Kiril Simeonovski, @Ehrlich91, @Violetova дали би можеле да го разгледате посочениот проблем погоре?
Ви благодарам Forbidden History (разговор) 21:47, 14 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Мислам дека и во минатото сме имале слични предлози за забрана на цитирање мрежни места. Мое мислење е дека секогаш треба да се цитира делото, а не страницата на којашто има извадок или изменета верзија од него. Според тоа, најдобро е ваквите места да се избегнуваат, а на местата каде што се цитирани да се заменат со наведување на оригинални дела.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:16, 14 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Се согласувам со @Kiril Simeonovski дека примарниот извор е важечки и треба да се цитира, а не некое второ место. --Ehrlich91 (разговор) 00:04, 15 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]
И јас се согласувам со погоре изнесеното. Инаку таа страница наликува на приватен блог, а блогови не се дозволени како извор за цитирање. Поздрав - Виолетова (разговор) 13:16, 17 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Ви благодарам @Ehrlich91, @Kiril Simeonovski и @Виолетова. Дали е ова доволно за вие Админите да превземете чекор на забранување и отстранување на цитати од оваа страница? Дали постои автоматско одстранување на цитати превземени од оваа стрнаица и автоматско банирање кога некој ќе проба да ја внесе нејзината адреса?
Поздрав - Forbidden History (разговор) 11:19, 20 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Може ли да посочиш примери за фалсификување од страна на страницата macedonia.kroraina.com. Поздрав. Идеологист (разговор) 14:33, 14 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Да, секако. Фалсификувана е книгата на Бугарскиот автор Димитар Ангелов - Образуване на българската народност. Оригиналната книга на страна 106, Ангелов напишал дека јазикот на Бугарите е сличен со Чувашкиот - а тоа може да се види овде и овде, а ако ја посетите macedonia.kroraina.com на истата страна го нема тој текст. @Ehrlich91, @Kiril Simeonovski и @Виолетова - ве означив за да видите и конкретен пример, за каков манипулаторски вебсајт се работи и ве молам да се стави забраната за негово користење и цитирање. Благодарам. Forbidden History (разговор) 08:53, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Јас веќе пишав дека е потребно да се цитираат оригиналните дела, така што нема никаков сомнеж дека мрежни места на коишто се објавени извадоци не може да се сметаат за веродостојни извори. Од она коешто можам да го забележам, посоченото мрежно место врши избор на извадоци од дела, што само по себе претставува пристрасност и нарушување на ВП:НГТ. Според тоа, стојам на ставот дека таквите мрежни места треба да се избегнуваат при поткрепа на содржините во статиите.--Kiril Simeonovski (разговор) 08:58, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Да, видов дека бевте согласни, но не знам како се спроведува забранава во пракса. На пример имам забележано дека википедија не дава да се цитира www.hoopto.org некако така беше, па тоа ми е прашањето дали постои автоматска алатка која ќе ги одстрани наводите низ македонската википедија и да ги замени со предлоша [се бара извор], а за секоја идна употреба да не дава дозвола воопшто да се споделува таа веб страница. Ви благодарам. Forbidden History (разговор) 09:02, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
@Kiril Simeonovski Јас долго време се користам со оваа страница и досега немам приметено да врши избор на извадоци од дела, се што прикачуваат е целосното дело, дали тоа ќе биде книга, статија, итн. Дополнително сакам да потенцирам дека не е мал бројот на статии во кои наводот е поврзан со оваа страница, и ако се забрани оваа страница, тоа би значело дека ќе бидат тргнати и наводите поврзани со macedonia.kroraina.com, следствено и делови од статиите, кои можеби се многу важна информација. Инаку забранувањето на овој веб-сајт веројатно ќе потегне да се забрани цитирање и од сите други веб-сајтови од тој вид. Сега можам да се сетам на македонската верзија на marxists.org, каде исто има важен материјал - историски извори - за историјата на Македонија, дел од кој, како што можам да забележам, е цитиран на статии на Википедија на македонски јазик; го велам ова затоа што Виолетова рече дека страницата macedonia.kroraina заслужува да се забрани затоа што „наликува на приватен блог, а блогови не се дозволени како извор за цитирање“; и marxists.org е тоа. Инаку сакам да потенцирам дека, колку што сум забележал, овие страници не поставуваат сопствен материјал, туку споделуваат литература (штом дозволуваат авторските права, секако), како што е оригиналот. Во таа смисла, на Википедија пак ќе може да се цитира таа литература што ја гледаме и читаме на macedonia.kroraina (или пак на marxists.org или други страници од тој вид...), но тоа нема да биде толку достапно како што е сега со страницава. Особено е важен моментот што голем дел од материјалот прикачен на macedonia.kroraina е бугарска литература, која сметам минимално е достапна за уредувачите на mk.wikipedia.org кои не се од Бугарија. П.С. Ако се оди со забранување цитирање од macedonia.kroraina.com, дали ќе се забрани целосно цитирањето од таа страница или сепак ќе биде дозволено цитирање од скенираните верзии кои се достапни на истата? Бидејќи на kroraina има дела што се само препишани, а има дела што и се препишани и се достапни во скенирана верзија..? Идеологист (разговор) 10:19, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
@Идеологист: Најголемиот проблем е што не поставуваат сопствен материјал, туку споделуваат литература за којашто не знаеме дали е потполна. Едно е да се споделуваат врски коишто водат до целото дело, а друго да се објавуваат извадени текстови од него. Ако веќе некој сака да цитира некое дело, претпоставувам дека прво нешто коешто ќе направи е да го најде во целост, а не да појде на некаква страница на којашто се објавени извадоци. Јас не велам дека мрежното место треба да се забрани, туку само дека треба да се избегнува за сметка на оригиналните дела.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:39, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
@Forbidden History Конкретниот пример што го дадовте не е точен. Тоа што го потенциравте („...съвременните чуваши...“) го има, само на следната страница, веројатно не сте провериле, еве овде го најдов. Јас се ориентирав според белешка бр. 40 и за неколку секунди најдов каде се наоѓа цитираниот од Вас дел. Ако има други примери Ве молам пратете, бидејќи се користам со цитирање од таа страница (секако ги проверувам и скенираните верзии на книгите, доколку ги немам физички - тогаш онлајн, преку Google Books, strumski.com (за литература поврзана со историјата на Македонија), итн). Така да, во оваа смисла засега јас не би рекол дека има основа да се забрани цитирање од конкретната страница, особено затоа што е голем онлајн архив на книги поврзани со историјата на Македонија кои несомнено се потребни за статии на Википедија на македонски јазик; важен дел од материјалите прикачени на таа страница се оригинални историски извори, на пример книги, статии од наши преродбеници, револуционери, итн. Идеологист (разговор) 10:11, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Да, во право си не ја пребарував цела книга за да го најдам терминот - туку едноставно ако некој напишал во книга, нешто на страна 106 очекувам и тој што го прекуцал да го стави на таа страница, а не на страна 116. Ова го открив сосем случајно кога јас - кој цитирав книга, ми беше укажано дека книгата не била точна, а прекуцаново на kroraina било точно. Тој разговор се водеше овде. Значи kroraina во случајот излезе порелевантна од самата книга, што апсолутно не е во ред. Kroraina може да се користи да ти даде насока каде да најдеш извор и да го цитираш изворот како што рече и @Kiril Simeonovski, но не да ги земаш нејзините информации како цитат, бидејќи ете каков конфликт имав јас, само зошто некој решил да ја цитира kroraina. Погоре го спомена и Струмски, а токму таму секоја втора статија е со 3-4 листа од некоја книга (за да се сокријат работи кои не им одговараат да се видат), најчесто Спомени како што рече и самиот, но скоро сите редактирани и издадени од бугарската држава, а не од самиот револуционер или деец, па затоа и она што Струмски и официјална Софија сакаат да го видиме, не може да се зема како крајна вистина (за бугарската цензура и фалсификување можеш да прочиташ овде, овде и овде). На тоа укажувале и револуционери (како Ангел Динев, Анастас Митрев, Васил Ивановски-Бистришки...), научници и историчари (Блаже Ристовски, Орде Ивановски, Ванѓа Чашуле, Славе Македонски, Александар Донски...итн). Мислам со логика дека Струмски споделува примарни извори еден ден ќе читаме и дека не постојат Македонци ниту македонско малцинство во Бугарија. Forbidden History (разговор) 18:31, 17 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]

Претстојно гласање по преработените Напатствија за спроведување на Универзалниот правилник на однесување уреди

Здраво на сите,

Во средината на јануари 2023 г. Напатствијата за спроведување на Универзалниот правилник на однесување ќе бидат ставени на второ ратификационо гласање во рамките на целата заедница. Ова следи по гласањето во март 2022 г. во кое мнозинството гласачи искажаа поддршка за Напатствијата за спроведување. Во текот на гласањето учесниците ги истакнаа важните прашања на заедницата. Комитетот за работи на заедницата при Одборот побара разгледување на тие проблеми.

Доброволечкиот Комитет за преработка се заложи за да го разгледа изнесеното од заедницата и да направи измени. Ги прилагодија проблематичните делови како барањата за обука и признание, приватноста и транспарентноста на процесот, како и читливоста и преводливоста на самиот документ.

Преработените Напатствија за спроведување можете да ги погледате тука, а промените можете да ги споредите тука.

Како се гласа?

Гласањето почнува на 17 јануари 2023 г.. Оваа страница на Мета дава прегледни информации за тоа како се гласа со SecurePoll.

Кој сè може да гласа?

Условите за право на глас во овој случај се истите како на изборите за Одбор на доверители на Викимедија. Погледајте ја гласачката информативна страница за повеќе поединости за подобноста за гласање. Ако имате право на глас, тогаш ќе имате пристап до гласачкиот опслужувач со вашата сметка на Викимедија.

Што ќе биде после гласањето?

Гласовите ќе се разгледуваат од независна група на доброволци, а исходот ќе биде објавен на Wikimedia-l, Форумот за стратегија на движењето, во Diff и на Мета. Гласачите и овојпат ќе можат да гласаат и споделуваат мислења за напатствијата. Одборот на доверители ќе обрати внимание на степенот на поддршка за изнесените мислења при разгледувањето на ратификацијата на Напатствијата за спроведување или нивна понатамошна разработка.

Во име на Проектната екипа на УПО,
BPipal (WMF) (разговор) 16:54, 12 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]

Привршува гласањето по преработените Напатствија за спроведување на Универзалниот правилник на однесување уреди

Поракава можете да ја најдете преведена на други јазици на Мета.

Здраво на сите,

Гласањето по преработениот Универзален правилник на однесување завршува за три дена во 23:59 ч. UTC на 31 јануари 2023 г. Посетете ја информативната страница за гласачи на Мета за да дознаете за правото на глас и поединости за гласањето. Повеќе за Упатството за спроведување и гласачкиот процес ќе најдете во претходната порака.

Во име на Проектната екипа на УПО,

Поздрав, MediaWiki message delivery (разговор) 18:35, 30 јануари 2023 (CET)Одговори[одговори]

Global ban for PlanespotterA320/RespectCE уреди

Per the Global bans policy, I'm informing the project of this request for comment: m:Requests for comment/Global ban for PlanespotterA320 (2) about banning a member from your community. Thank you.--Lemonaka (talk) 21:40, 6 February 2023 (UTC)
Насловите на статиите на македонската Википедија уреди

Поздрав до сите администратори и редовни уредувачи.

Пребарувајќи низ македонската Википедија забележав различен пристап во однос на имињата на статиите. Конкретно, некои статии се напишани на англиски јазик и на латиница, иако да не заборавиме дека ова е Википедија на македонски јазик кој пак ја применува кирилицата. Освен тоа, дури и во употребата на другите јазици нема доследност. На пример, статиите за Гугл, УЕФА, Кока-кола итн. се напишани на македонски јазик и на кирилица, додека статијата за наградите БАФТА е напишана на латиница како BAFTA. Да биде збрката уште поголема, насловот на статијата за рок-групата Led Zeppelin е напишан на македонски јазик и на кирилица (Лед Зепелин), а истовремено насловите на статиите за музичките албуми на истата група се напишани на латиница, како: Led Zeppelin I, Led Zeppelin II итн. Слично, постои статија со наслов Cream (бенд) наместо да стои едноставно: Крим (и зошто бенд, а не група?).

Мислам дека ваквата практика на ставање наслови на статиите на странски јазик и на кирилица е погрешна, зашто Википедија се разгранува според јазиците, па ако ова е Википедија на македонски јазик, нема никаква логика (ни оправдание) насловите да бидат на туѓ јазик. Ако оправданието е дека оригиналното име е на латиница, тоа би значело дека еден куп (барем милион) имиња и поими ќе треба да ги пишуваме на странските (оригиналните) писма, а со тоа македонската Википедија де факто ќе се претвори во немакедонска и ќе се изгуби смислата на нејзиното постоење.

Оттука, предлагам да се направи акција за поправка на сите наслови кои не се напишани на кирилица.

Поздрав, ГП (разговор) 20:30, 18 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]

@ГП Ова е добра тема, иако како и сите други јазици на кирилица, има теми кои не ни можат да бидат преведени (одма би ги споменал насловите на песните, кои не треба никако да се преведуваат или транскрибираат на кирилица во нивните наслови). Така што можеби е добро, оваа тема да ја искористиме како појдовна точка во која би се спровело дискусија со гласање за кои страници треба да бидат напишани со кирилица, а кои страници треба да бидат со латиница. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 19:42, 19 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]
Благодарам Тони, се надевам дека ќе започнеме дискусија на оваа тема во која ќе чуеме различни ставови. Инаку, не можам да се согласам со она „насловите на песните кои не треба никако да се преведуваат“. Ако ја прифатиме таа логика, тогаш се поставува прашањето: зошто тоа би се однесувале само на песните, т.е. зошто песните се нешто посебно? Со другои зборови, зошто тогаш ги преведуваме насловите на книгите, оперите итн. Пак ќе речам, зошто САМО насловите на песните би биле исклучок? И каде го пишува тоа во македонскиот правопис?
Сакам да кажам дека оваа тема е навистина интересна за дискусија.
Голем поздрав,
ГП (разговор) 23:56, 19 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]

Editing news 2023 #1 уреди

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

This newsletter includes two key updates about the Editing team's work:

 1. The Editing team will finish adding new features to the Talk pages project and deploy it.
 2. They are beginning a new project, Edit check.

Talk pages project

Screenshot showing the talk page design changes that are currently available as beta features at all Wikimedia wikis. These features include information about the number of people and comments within each discussion.
Some of the upcoming changes

The Editing team is nearly finished with this first phase of the Talk pages project. Nearly all new features are available now in the Beta Feature for Разговорни алатки.

It will show information about how active a discussion is, such as the date of the most recent comment. There will soon be a new "Додај тема" button. You will be able to turn them off at Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion. Please tell them what you think.

Daily edit completion rate by test group: DiscussionTools (test group) and MobileFrontend overlay (control group)

An A/B test for Разговорни алатки on the mobile site has finished. Editors were more successful with Разговорни алатки. The Editing team is enabling these features for all editors on the mobile site.

New Project: Edit Check

The Editing team is beginning a project to help new editors of Wikipedia. It will help people identify some problems before they click "Објави промени". The first tool will encourage people to add references when they add new content. Please watch that page for more information. You can join a conference call on 3 March 2023 to learn more.

Whatamidoing (WMF) (разговор) 00:24, 23 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]

Your wiki will be in read only soon уреди

Trizek (WMF) (Разговор) 22:20, 27 февруари 2023 (CET)Одговори[одговори]

Ukraine's Cultural Diplomacy Month 2023: We are back! уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello, dear Wikipedians!

Wikimedia Ukraine, in cooperation with the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine and Ukrainian Institute, has launched the third edition of writing challenge "Ukraine's Cultural Diplomacy Month", which lasts from 1st until 31st March 2023. The campaign is dedicated to famous Ukrainian artists of cinema, music, literature, architecture, design and cultural phenomena of Ukraine that are now part of world heritage. We accept contribution in every language! The most active contesters will receive prizes.

We invite you to take part and help us improve the coverage of Ukrainian culture on Wikipedia in your language! Also, we plan to set up a banner to notify users of the possibility to participate in such a challenge!

ValentynNefedov (WMUA) (talk) 07:58, 1 March 2023 (UTC)

Reminder: Office hours about updating the Wikimedia Terms of Use уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

This a reminder that the Wikimedia Foundation Legal Department is hosting office hours with community members about updating the Wikimedia Terms of Use.

The office hours will be held on March 2, at 17:00 UTC to 18:30 UTC. See for more details here on Meta.

Another office hours will be held on April 4.

We hereby kindly invite you to participate in the discussion. Please note that this meeting will be held in English language and led by the members of the Wikimedia Foundation Legal Team, who will take and answer your questions. Facilitators from the Movement Strategy and Governance Team will provide the necessary assistance and other meeting-related services.

On behalf of the Wikimedia Foundation Legal Team,

BPipal (WMF)

Office hour(s) - CEE Hub уреди

Здраво на сите,

Сакаме да ве повикаме на првиот месечен состанок кој CEE Hub ќе го организира, каде може да научите повеќе за новосоздадениот регионален хаб и што може истиот да ви помогне вам и на заедницата. Првиот состанок ќе се одржи во недела, 12 март 2023 во 17:00 часот.

Овој отворен состанок е замислен така што секој може да зборува со вработените од хабот, да прашува, или да дискутира за значајни и важни теми од регионот на Средна и Источна Европа и теми поврзани со хабот.

Пратете одговор на електронските адреси toni.ristovski@wmceehub.org или barbara.klen@wmceehub.org, како би добиле врска за покана на време.

Ќе бидеме среќни да видиме дел од вас. --TRistovski-CEEhub (разговор) 12:37, 10 март 2023 (CET)Одговори[одговори]

Wikimania 2023 Welcoming Program Submissions уреди

Do you want to host an in-person or virtual session at Wikimania 2023? Maybe a hands-on workshop, a lively discussion, a fun performance, a catchy poster, or a memorable lightning talk? Submissions are open until March 28. The event will have dedicated hybrid blocks, so virtual submissions and pre-recorded content are also welcome. If you have any questions, please join us at an upcoming conversation on March 12 or 19, or reach out by email at wikimania@wikimedia.org or on Telegram. More information on-wiki.

Office hour of the CEE Hub (3 April 2023) уреди

Hello everyone,

We want to invite you to the second monthly office hour(s) that CEE Hub will organize, where you can learn more about newly formed regional hub, and what CEE Hub can help you and your communities. The second session will take place on Monday, April 3rd at 18:00 CET time.

Open office hours are meant as a virtual space where anyone can talk to CEE Hub staff, ask questions, or discuss relevant CEE and Hub related topics.

Please sign up for the upcoming session at following Meta page, as you can get the invitation link on time.

We will be happy to see some of you. --MediaWiki message delivery (разговор) 13:48, 28 март 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Your wiki will be in read-only soon уреди

MediaWiki message delivery 02:41, 21 април 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Office hour of the CEE Hub (2 May 2023) and updates from the CEE Hub уреди

Hello everyone,

We want to invite you to the third monthly office hour(s) that CEE Hub will organize, where you can learn more about newly formed regional hub, and what CEE Hub can help you and your communities. The third session will take place on Tuesday, May 2nd at 18:00 CEST time.

Open office hours are meant as a virtual space where anyone can talk to CEE Hub staff, ask questions, or discuss relevant CEE and Hub related topics. You can find a link on the following Meta page.

If you don`t have a time to come on our Office hour, you can read more about development of the CEE Hub on our News page.

We will be happy to see some of you.

Seeking volunteers for the next step in the Universal Code of Conduct process уреди

Hello,

As follow-up to the message about the Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines by Wikimedia Foundation Board of Trustees Vice Chair, Shani Evenstein Sigalov, I am reaching out about the next steps. I want to bring your attention to the next stage of the Universal Code of Conduct process, which is forming a building committee for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). I invite community members with experience and deep interest in community health and governance to nominate themselves to be part of the U4C building committee, which needs people who are:

 • Community members in good standing
 • Knowledgeable about movement community processes, such as, but not limited to, policy drafting, participatory decision making, and application of existing rules and policies on Wikimedia projects
 • Aware and appreciative of the diversity of the movement, such as, but not limited to, languages spoken, identity, geography, and project type
 • Committed to participate for the entire U4C Building Committee period from mid-May - December 2023
 • Comfortable with engaging in difficult, but productive conversations
 • Confidently able to communicate in English

The Building Committee shall consist of volunteer community members, affiliate board or staff, and Wikimedia Foundation staff.

The Universal Code of Conduct has been a process strengthened by the skills and knowledge of the community and I look forward to what the U4C Building Committee creates. If you are interested in joining the Building Committee, please either sign up on the Meta-Wiki page, or contact ucocproject(_AT_)wikimedia.org by May 12, 2023. Read more on Meta-Wiki.

Best regards,

Xeno (WMF) 21:00, 26 април 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Automatic citations based on ISBN are broken уреди

Apologies if this message does not reach you in your favorite language. You can help translate it centrally at Meta. Thanks for your help.

We have recently become unable to access the WorldCat API which provided the ability to generate citations using ISBN numbers. The Wikimedia Foundation's Editing team is investigating several options to restore the functionality, but will need to disable ISBN citation generation for now.

This affects citations made with the VisualEditor Automatic tab, and the use of the citoid API in gadgets and user scripts, such as the autofill button on refToolbar. Please note that all the other automatic ways of generating citations, including via URL or DOI, are still available.

You can keep updated on the situation via Phabricator, or by reading the next issues of m:Tech News. If you know of any users or groups who rely heavily on this feature (for instance, someone who has an upcoming editathon), I'd appreciate it if you shared this update with them.

Elitre (WMF), on behalf of the Editing team.

MediaWiki message delivery (разговор) 21:45, 11 мај 2023 (CEST)Одговори[одговори]

News about upcoming sessions and the CEE Newsletter уреди

Hello everyone,

CEE Hub has two major announcement for the upcoming week:

 • Next CEE Catch up – youth edition will take place on May 16th 2023, 18:00-19:00 CEST. Please register for the event using the following link. This meeting is a part of already established CEE Catch up concept. The goal of the meeting is to gather young CEE Wikimedians/Wikipedians (up to 26 years old) and people who are older than 26 and who are interested in learning about and from youth.
 • Learning session dedicated to Movement Strategy Implementation Grants, where you can learn how is the process for applying this type of grants, and to learn from first hand about two such funded initiatives in the CEE Region. This session will take place on May 17th 2023, 18:00-19:20 CEST. Please register for the event using the following link.

CEE Newsletter is back! You can wrote first renewed edition of the CEE Newsletter here.

Important remark: The CEE Newsletter is open for new members in the editorial team, so please show your interest by writing an email to the CEE Hub staff.

Reminder about registration and submissions for Wikimedia CEE Meeting 2023 уреди

Dear all,

we would like to remind you about submission and registration deadlines for Wikimedia CEE Meeting 2023, which are approaching. If you haven’t registered and/or sent your submissions, there is still time to do so.

CEE Meeting is a place where we get a chance to share our learning and experience with the region and we are all looking forward to seeing many of you in this September in Tbilisi (Georgia).

If you want some assistance or advice from us, especially related to preparing your presentations, please contact CEE Hub, we will be happy to support you. (barbara.klen@wmceehub.org and toni.ristovski@wmceehub.org)

Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff --MediaWiki message delivery (разговор) 12:02, 17 мај 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Selection of the U4C Building Committee уреди

The next stage in the Universal Code of Conduct process is establishing a Building Committee to create the charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). The Building Committee has been selected. Read about the members and the work ahead on Meta-wiki.

-- UCoC Project Team, 06:20, 27 мај 2023 (CEST)

Invitation to participate in the #WPWPCampaign 2023 уреди

Dear Wikimedians,

We are glad to inform you that the 2023 edition of Wikipedia Pages Wanting Photos campaign is coming up in July.

This is a formal invitation to invite individuals and communities to join the campaign to help improve Wikipedia articles with photos and other relevant media files.

If you're interested in participating, please find your community or community closer to you to participate from the Participating Communities page. If you're organizer, please add your community or Affiliate to the page.

The campaign primarily aims to promote using images from Wikimedia Commons to enrich Wikipedia articles. Participants will choose among Wikipedia pages without photos, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years. In this edition of the campaign, eligibility criteria have been revised based on feedback and campaign Evaluation Reports of the previous editions. Please find more details about these changes and our FAQ on Meta-Wiki

For more information, please visit the campaign page on Meta-Wiki.

Kind regards,

Wikipedia Pages Wanting Photos International Team.

MediaWiki message delivery (разговор) 01:25, 8 јуни 2023 (CEST)Одговори[одговори]

General survey about grants, tools and support from the CEE Hub уреди

CEE Hub created one general survey where we aim to collect information and opinions about several important topics that we believe all of you have experience in at some level.

The survey has three main topics: experience with grants and opinions, what kind of tools you used and want to use, and also what kind of support you want to have from the CEE Hub, which will help us in shaping the second year of the CEE Hub.

Please dedicate 15 minutes of your free time and submit your answers on this link.

--Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff MediaWiki message delivery (разговор) 11:31, 20 јуни 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Соопштение за новите членови на Изборната комисија уреди

Поракава можете да ја најдете преведена на други јазици на Мета.

Здраво,

Со задоволство ви ги соопштуваме новите членови и советници на Изборната комисија. Комисијата помага во осмислувањето и спроведувањето на постапката за избирање на членови на Одборот на доверители од страна на заедницата и подружниците. По отворената постапка за номинација, најпогодните кандидати зразговараа со Одборот и четворица од нив беа поканети да стапат во Изборната комисија. Четворица други беа поканети да учествуваат како советници.

Им благодариме на сите членови на заедницата кои ги поднесоа нивните имиња за разгледување. Се надеваме на успешна работа со Изборната комисија во блиска иднина.

Во име на Одборот на доверители на Фондацијата Викимедија,

RamzyM (WMF) 20:00, 28 јуни 2023 (CEST)Одговори[одговори]

MinT Machine Translation added to your Wikipedia уреди

Здраво!

Apologies as this message is not in your language, ⧼Please help translate⧽ to your language.

The WMF Language team has added another machine translation (MT) system for Content Translation in your Wikipedia called MinT; you can use MinT machine translation when translating Wikipedia articles using the Content and Section Translation tool.

The WMF Language team provides the MinT service. It is hosted in the Wikimedia Foundation Infrastructure with neural machine translation models that other organizations have released with an open-source license. MinT integrates translation based on NLLB-200, OpusMT, IndicTrans2 and Softcatalà. This MT is set as optional in your Wikipedia. Still, you can choose not to use it by selecting "Start with empty paragraph" from the "Initial Translation" dropdown menu.

Since MinT is hosted in the WMF Infrastructure and the models are open source, it adheres to Wikipedia's policies about attribution of rights, your privacy as a user and brand representation. You can find more information about the MinT machine translation and the models on this page.

Please note that the use of the MinT MT is not compulsory. However, we would want your community to:

 • use it to improve the quality of the Machine Translation service
 • provide feedback about its quality, and if you prefer the MinT machine translation as default in your Wikipedia.

We trust that introducing this MT is a good support to the Content Translation tool.

Thank you!

UOzurumba (WMF) (разговор) 00:02, 5 јули 2023 (CEST) On behalf of the WMF Language team.Одговори[одговори]

Upcoming CEE Catch up – Supporting community health уреди

Hello everyone,

CEE Hub invites community members to a next CEE Catch Up which will focus on community health. The meeting will take place on July 31st, 2023, 18:00-19:00 CEST. You can sign up for the event on our Meta page, where you simply just add your username and we will send you a link for the event.

The goal of the session is to gather everyone interested to hear more about practices WMF and different Wikimedia affiliates have established to protect (mental) health and wellbeing of volunteers. The session is interesting for everyone who wants to know about supporting community health or if you want to learn how to implement some new practices in your affiliate/community.

--Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff MediaWiki message delivery (разговор) 15:02, 18 јули 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Deploying the Phonos in-line audio player to your Wiki уреди

Здраво!

Apologies if this message is not in your language, ⧼Please help translate⧽ to your language.

This wiki will soon be able to use the inline audio player implemented by the Phonos extension. This is part of fulfilling a wishlist proposal of providing audio links that play on click.

With the inline audio player, you can add text-to-speech audio snippets to wiki pages by simply using a tag:

<phonos file="audio file" label="Listen"/>

The above tag will show the text next to a speaker icon, and clicking on it will play the audio instantly without taking you to another page. A common example where you can use this feature is in adding pronunciation to words as illustrated on the English Wiktionary below.

{{audio|en|En-uk-English.oga|Audio (UK)}}

Could become:

<phonos file="En-uk-English.oga" label="Audio (UK)"/>

The inline audio player will be available in your wiki in 2 weeks time; in the meantime, we would like you to read about the features and give us feedback or ask questions about it in this talk page.

Thank you!

UOzurumba (WMF), on behalf of the Foundation's Language team

04:26, 27 јули 2023 (CEST)

Посакување отстранување на моето блокирање уреди

Во јули 18 2023 јас бев блокиран за еден месец од страна на администраторот Кирил Симеоновски бидејќи јас преместив „бугарски“ со префиксот „од Бугарија“ во различни биографски статии. Јас после неколку дена сфатив мојте грешки и пратив е-пошта кон Симеоновски и се извинив за мојте грешки, но бев повторно блокиран бидејќи од претходната причина што спомнав и бидејќи во статии со имињата на луѓе јас преместив Лј, Кј, Нј, Гј, со Љ, Ќ, Њ, Ѓ. и спомна како треба да добијам согласност од повеќе луѓе, заради тоа пишувам оваа порака во селската чешма извинувајќи за мојте промени, јас со Кј и Гј мислев дека биле грешки со преводот на јапонските градови и заради тоа пробав да ги поправам, не сфатив дека тоа беше проблем и заради тоа се извинувам ако направив некоја голема оштета и ветувам дека следен пат ако сакам такви уредувања да правам ќе побарам согласност со повеќе уредувачи, ве молам ако некој администратор може да го острани моето блокирање и ветувам дека ќе помогнам со градење на правилна енциклопедија. Ви благодарам. Gurther (разговор) 18:38, 1 август 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Review the Charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee уреди

Hello all,

I am pleased to share the next step in the Universal Code of Conduct work. The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) draft charter is now ready for your review.

The Enforcement Guidelines require a Building Committee form to draft a charter that outlines procedures and details for a global committee to be called the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). Over the past few months, the U4C Building Committee worked together as a group to discuss and draft the U4C charter. The U4C Building Committee welcomes feedback about the draft charter now through 22 September 2023. After that date, the U4C Building Committee will revise the charter as needed and a community vote will open shortly afterward.

Join the conversation during the conversation hours or on Meta-wiki.

Best,

RamzyM (WMF), on behalf of the U4C Building Committee, 17:35, 28 август 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Wiki Loves (Euro)Pride 2023 уреди

Prvo pardon što ne pišem na Makedonskom :-) Vidim da ste prošle godine participrali u #WikiLovesEuroPrajd sa dosta uspjeha...može li i ove godine napraviti stranicu? Ja sam adaptirao i Meta i SH stranicu za 2023, dodao nove Wikidata na edit listu i planiram online event u Oktobru. Javite ako treba bilo kakva pomoć! Hvala. -- Zblace (разговор) 08:34, 14 септември 2023 (CEST)Одговори[одговори]

Your wiki will be in read-only soon уреди

Trizek_(WMF) (talk) 11:23, 15 септември 2023 (CEST)Одговори[одговори]