Википедија:Селска чешма/Архива 14

Архива Оваа страница е архива. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Упатете ги вашите коментари на сегашната разговорна страница.
Архива 14


Локално времеУреди

  Решено. --Brainmachinewtf? 13:06, 27 мај 2010 (CEST) <-- хехе, CEST![]

Момчиња и девојчиња, имам еден предлог. На нашето вики времето се прикажува по UTC (пишете пет тилди), а нашето локално време (во Македонија) е CET (моментално CEST), односно UTC+1 (моментално UTC+2). Не гледам причина зошто да не го смениме на CET/CEST, како што е на sl.вики, hr.вики, de.вики, pl.вики и други. Така ќе можеме да погледнеме во потписот и да откриеме кога е пишана некоја порака без да пресметуваме UTC+2 (не е некоја јака пресметка, ама за неупатените е шпанско село). Пример, ~~~~~ кај нас дава:

02:50, 23 мај 2010 (UTC)

а на sl.вики дава:

04:50, 23. maj 2010 (CEST)

слично, на hr.вики дава:

04:50, 23. svibnja 2010. (CEST)

За тие што пишуваат од земја вон CET зоната, на крајот си пишува (CET) (или (CEST) во лето). Прашањето дали сакате да ни се прикажува нашето време во потписите е за сите, а техничните работи се за администраторите што се занимаваат со мета-ствари. Што мислите? --iNkubusse A? 02:50, 23 мај 2010 (UTC) <-- Лаже! Не е 02:50, туку 4:50!

   Aye! --Brainmachinewtf? 23:32, 23 мај 2010 (CEST)
   Супер, вака ќе можам на Вики да видам колку е саат.:)--Kiril Simeonovski (разговор) 13:41, 24 мај 2010 (CEST)
  Сега што е работава со гласањево? Значи ако гласовите се 2:0, се уважува предлогот? Хаха, овој систем многу лесно може да се злоупотреби. :) --iNkubusse A? 12:45, 24 мај 2010 (UTC)
Па и јас сум за. --Никола Стоіаноски 12:50, 24 мај 2010 (UTC)

Со оглед на тоа дека веќе четворица сме за овој предлог, мислам дека уште сега може да сметаме дека е усвоен.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:05, 24 мај 2010 (UTC)

Може--Никола Стоіаноски 14:04, 24 мај 2010 (UTC)
Ок, веќе прашав како го направиле тоа нашите колеги на sl.вики оти претпоставувам дека ние немаме појма. :D Ако сум нѐ потценил, кажете веднаш. --iNkubusse A? 14:28, 24 мај 2010 (UTC)
Хрватите викаат да поставиме барање на Bugzilla. Мислам дека некои од вас веќе имаат искуство со Bugzilla, па ве молам да ми кажете како и каде точно се прави тоа. --iNkubusse A? 16:59, 25 мај 2010 (UTC)
Дај ми текст на англиски (барањето) па јас ќе го ставам таму. Ако не да ти опишам како се поставува барање?--Никола Стоіаноски 17:35, 25 мај 2010 (UTC)
Аммм... Па не знам како одат барањата таму (текстот), тоа ми е проблемот. :) Нешто како:
Howdy, partners, whaddup! Currently, {{LOCALTIME}} on mk.wikipedia.org shows the same as {{CURRENTTIME}}, i.e. UTC. We have decided that we want to change it to CET/CEST, to match the local time in Macedonia (just like on hr.wiki, sl.wiki, pl.wiki, and some others). Be nice and fix this. Kisses and hugs.
само без заебанциите. Би ја погледнал и самиот таа багзила, ама моментално сум во @#$% до гуша и немам ич време. Ти кажи ми кои други информации се потребни за барањето, јас ќе ти ги дадам. --iNkubusse A? 19:51, 25 мај 2010 (UTC)
Ќе одиш таму, кликни на ново барање (на главна ти е), одбери го видот на барањето (имаш листа и кликни на соодветното) и пополни го формуларот. Потоа ќе почекаме да одговорат. Поз--Никола Стоіаноски 19:57, 25 мај 2010 (UTC)
Вака ли? --iNkubusse A? 20:43, 25 мај 2010 (UTC)
Па да, ако нешто си пропуштил тие ќе ти средат. Чекај сега :) --Никола Стоіаноски 20:46, 25 мај 2010 (UTC)
Колку е сато? :D --iNkubusse A? 14:17, 26 мај 2010 (CEST)[]

Употреба на "Македонија" и "Република Македонија"Уреди

  Решено.

Започната е расправа за употребата на термините "Македонија" и "Република Македонија" на википедија на македонски јазик. Од расправата треба да произлезат општи насоки за начинот на употреба на овие термини во насловите на статиите, содржината на статиите и на други места низ википедија, насоки кои ќе бидат од помош во понатамошниот процес на создавање на содржини.

Се повикуваат сите уредувачи и корисници на википедија да земат учество во расправата.

Потребно е низ дискусија да се постигне заеднички став на заедницата по прашањата кои ќе произлезат во текот на расправата. За прашањата по кои нема да може да се постигне заеднички став по исцрпна дискусија во разумен временски рок, можно е да се организира гласање. Резултатите од расправата за кои ќе се постигне консензус и резултатите од евентуалните гласања ќе бидат облигаторни за уредувачите а администраторите ќе имаат обврска истите да ги применуваат во пракса и да санкционираат непридржување кон истите од страна на останатите уредувачи.

РасправаУреди

Уште кога ја преименувавме статијата од Република Македонија во Македонија се согласивме се да биде со Македонија, така и ова Административна поделба на Македонија треба да е за нашата држава. Ако сакаш да правиш за регионот, ќе ставиш Административна поделба на регионот Македонија. Треба да поправиш, не користиме Република пред Македонија. Поз--Никола Стоіаноски 10:41, 23 мај 2010 (UTC)

Не правам за регионот, правам за Македонија. Република Македонија е различно од Македонија. Треба да се прави разлика помеѓу Политики на Република Македонија и Македонски политики. Едните се политики на државата Република Македонија, другите не се на државата, туку на македонскиот народ, т.е. Македонија. Согласно и административните поделби на Република Македонија се само дел од административните поделби на Македонија.--brest (разговор) 10:45, 23 мај 2010 (UTC)
Брест сосема си во грешка. Не може да има статија со име Административна поделба на Република Македонија кога главната статија за државата се вика Македонија. Регионот Македонија не е административна единица па да се дели. Статијата Административна поделба на Република Македонија треба да се вика Административна поделба на Македонија. Ништо повеќе.--Никола Стоіаноски 10:55, 23 мај 2010 (UTC)
Брест, исто како и кај Бугарија, Грција, Франција, така треба да биде и кај Македонија. Тоа што го правиш е форсирање на про грчки и про бугарски погледи. Македонија е една, а тоа е нашата држава. Немаме потреба од дистинкција на поимите. И Ерменија е област (10 х поголема од државата), па ние сепак ја викаме Ерменија (а не Република Ерменија), а со тоа и админстративната поделба е на Ерменија. --Р ашо  11:00, 23 мај 2010 (UTC)
Државата е Република Македонија и со закон е направена нејзина административна поделба. Со таа административна поделба (на државата Република Македонија) не е опфатена административната поделба на Македонија (регионот Македонија). Македонија административно е поделена и во останатите држави.--brest (разговор) 11:02, 23 мај 2010 (UTC)
Брест, државата на нашата Википедија се вика Македонија, а поделбата административна поделба на Македонија. Ова веќе една година функционира не знам каде виде проблем. Ти реков, ако сакаш за некојси регион да пишеш, ќе отвориш статија со наслов Административна поделба на регионот Македонија. Ако одиме по таа логика треба да имаме: Административна поделба на Република Ерменија, Административна поделба на Република Молдавија, Административна поделба на Војводство Луксембург и многу други. --Никола Стоіаноски 11:04, 23 мај 2010 (UTC)
Што има чудно тука. Секоја од државите си има своја административна поделба. Користењето на скратено име на некој ентитет е прифатливо сè додека нема двојба за тоа за кој ентитет се работи. Во нашиов случај се мешаат ентитетите: Македонија, Република Македонија, Регион Македонија, а согласно со тоа и атрибутите за тие ентитети. Како што сега расправаме за атрибутот Административна поделба. Ако за Молдавија, Луксембург, Ерменија и сл. нема двојба за кој ентитет се работи, нема проблем, ама ако има двојба тогаш нема никаков проблем да се направи разграничување. --brest (разговор) 11:16, 23 мај 2010 (UTC)
Здраво на сите. Извинете што се мешам, но административна поделба на Македонија, а не на Република Македонија е најсоодветно во оваа ситуација. Не знам само зошто овој проблем се јавува само со Македонија, а не и со други земји како Ирска и Кина. Статиите за административните поделби на овие две земји се Административна поделба на Ирска и Покраини во Кина, иако Ирска и Кина се многу пошироки географски, односно историски региони. Многу други земји се републики, па поимот „република“, воопшто и не се употребува, иако е јасно дека и имињата на нивните земји некогаш биле поширок географски регион. Мислењето дека само во случајот на Македонија треба да се прави разлика меѓу регионот и државата е несоодветно. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:26, 23 мај 2010 (UTC)
Brest, во грешка си. Форсирање на региони е грчка и бугарска работа. Очигледно нив им смета името Македонија, па се обидуваат на секакви начини да ја изменат состојбата. Тоа околу Солун, пред се е Грција (па после Македонија). Тоа повеќе се историски поделби. Не е работата дека некој прави двојби, туку работата е дека некој сака да ни наметне. Луксембург е огромен регион во Белгија, ама сепак не прави заблуди. Вакви случаи има десетици, ама кај ниеден не е таков како кај нас (бидејќи нам ни се оспорува основното човеково право). Името на нашата земја е Македонија и соодветно на тоа мислам дека статијата треба да биде „Административна поделба на Македонија“. Тука република е сувишен збор, исто и кај сите други статии. И уште нешто. Регион како Македонија со граници не постои. Тоа е еден изговор за одземање на нашето име. Постои држава Македонија и историска област која ја населувале (и населуваат) луѓе кои се идентификувале како Македонци.--Р ашо  11:27, 23 мај 2010 (UTC)
И јас не сум за користење на региони, ниту пак користам, туку велам Административна поделба на Македонија и разликувам од Административна поделба на Република Македонија. Не спорам дека некому смета името Македонија. Погледнете ги веб-страните на Претседателот на Република Македонија([1], [2]), Владата на Република Македонија ([3], [4]), Собранието на Република Македонија ([5], [6]), секаде си стои на Република Македонија, токму како што јас ставам Административна поделба на Република Македонија, да не се правиме поголеми попови од поповите. Постои држава Република Македонија во денешно време, и постои историска област Македонија која ја населувале и населуваат луѓе кои се идентификувале и идентификуваат како Македонци, и на која постоеле држави кои ги формирале овие луѓе кои се идентификуваат како Македонци, и тие држави имале свои административни поделби, за кои ние еден ден ќе пишуваме, како што пишуваме сега за административната поделба на денешната држава Република Македонија.--brest (разговор) 11:43, 23 мај 2010 (UTC)
Брест Википедија не е политичка организација и не смее да ги следи политичките трендови, ова е основен столб на енциклопедијата. Оваа заедница одлучила пред една година секаде да се брише Република и толку. Малку касниш со реакцијава и пак ти повторувам: имаме статија Македонија па нормално е да има Република Македонија и имаме Македонија (регион) и нормално е да има административна поделба на регионот Македонија, иако не гледам основа за административна поделба на регион. Која поделба? --Никола Стоіаноски 11:47, 23 мај 2010 (UTC)
Brest, Регионот никогаш не бил држава и соодветно на тоа никогаш не бил административно поделен. И Пелагонија е област и затоа не може да се дели административно. Што се однесува до мене статијата нека се вика Административна поделба на Република Македонија, ама статијата Административна поделба на Македонија не треба да постои, односно истата може да пренасочува во другата. И на страната на Франција пишува Француска Република, ама тоа никој не го користи (иако нивното име е огромна област во Германија)--Р ашо  11:52, 23 мај 2010 (UTC)
Ќе замолам ако може да ми посочите каде заедницата одлучила да се брише Република (само не наведувајте en.wiki, за тоа знам)? Можеби сум пропуштил нешто? Тоа што имаме статија Македонија и Македонија (регион) е ирелевантно за расправава која ја водиме, бидејќи истите се направени со своевремени пренасочувања од Република Македонија и Македонија соодветно. Погледнете ја содржината на истите и ќе забележите низа на терминолошки недоследности во нив кои се должат токму на аспектите за кои расправаме овде.
Рашо, немора некој регион/област да биде држава за да биде административно поделен. Еден регион/област може да биде во рамките на една држава, но може да се простира низ повеќе држави, а може и да содржи целосно една или повеќе држави и делови од една или повеќе други држави. Пелагонија како област не е административна едница, но е административно поделена како област на барем две општини колку што јас знам: Битола и Прилеп.--brest (разговор) 12:03, 23 мај 2010 (UTC)
Брест, во реалноста постои само една Македонија, а тоа е државата. Нема потреба од статијата што си ја направил и што си ги наредил сите соседни земји по ред. Двете статии што си ги направил треба да се една и таа да се однесува на современата држава Македонија. Македонија не е исклучок. Истото е и со (Ерменија, Молдавија, Луксембург, Кина, Франција и др.) Доволна ми беше маката кога пренасочував некои категории. Има уште неколку кои сега ќе почнам да ги пренасочувам.--Р ашо  12:24, 23 мај 2010 (UTC)
Постигнавме ли некој компромис?--brest (разговор) 12:28, 23 мај 2010 (UTC)
Очигледно не. Предлагам ова да го реши целата вики заедница со гласање. Мој предлог е категориите за државата да го содржат само името на Македонија: пр. [[Категорија:??? во Македонија]] или [[Категорија:??? на Македонија]], додека тие за регионот да се истиснат од употреба или да се сведат само на некои во историски контекст. --Р ашо  12:37, 23 мај 2010 (UTC)
Да гласаме, јас, ти и Никола? :)--brest (разговор) 12:38, 23 мај 2010 (UTC)
И јас не сум за промените, стари, кои Брст ги налага. Очигледно ќе се доведе до додатни компликации и непотребни измени за кои се знае како треба да биде. Ако во случај се замени Македонија јас лично ќе ги сменам сите останати статии од овој тип, почнувајќи од Америка завршувајќи до Океанија, а сметам дека нема потреба од тоа.--Никола Стоіаноски 12:41, 23 мај 2010 (UTC)
Плус ова важи и за придавки, зошто да не е Античкомакедонска војска?--Никола Стоіаноски 12:42, 23 мај 2010 (UTC)
Ќе гласаме како и секогаш на Селската чешма. Секој ќе ги даде своите аргументи и ќе видиме. Мислам дека ова е важно за понатамошната работа.--Р ашо  12:49, 23 мај 2010 (UTC)

:::MacedonianBoy е во право, но само едно сакам да додадам. Едно време ги средував категориите околу Историја на Македонија и Република Македонија. Како што се во моментот поставени категориите и подкатегориите мислам дека би требало да имаме разграничување помеѓу Македонија и РМ. Доколку погледнаме низ другите википедии ќе видиме дека сите се служат Република. Доколку ја гледаме англиската ќе видиме дека постои Category:Geography of Macedonia и Category:Geography of the Republic of Macedonia. Ова е само еден пример, кои категории ги има и на нашата вики, но во секој случај според мене траба да се направи разграничување. Плус тоа, на пример, во некои случаи од историјата, Македонија не се однесува исклучиво само за Македонците кои живееле во неа, туку и други народи или слично. --Тиверополник (разговор) 18:04, 23 мај 2010 (UTC)

Разграничувањето е лесно изводливо. Може да имаме Категорија: Географија на Македонија (за држава) и Категорија: Географија на регионот Македонија. Вака е на повеќе Википедии, односно терминот Македонија за да се именува државата се користи на многу Википедии како руска, германска, француска, хрватска, босанска и останати.--Никола Стоіаноски 18:10, 23 мај 2010 (UTC)
Тиверополник, дали ова погоре е коментарот во врска со расправата или во врска со гласањето? :) --brest (разговор) 18:07, 23 мај 2010 (UTC)
Во врска со дискусијата, па прецени!Како сакате така,--Тиверополник (разговор) 18:19, 23 мај 2010 (UTC)
Колку што можев да те разберам, би требало да имаме разграничување помеѓу Македонија и РМ, и во секој случај треба да се направи разграничување, а сепак се сложуваш со Николчо? Може ли малку подетално да го образложиш твојот став?--brest (разговор) 18:31, 23 мај 2010 (UTC)

За жал не. Се повлекувам од дискусија...--Тиверополник (разговор) 18:39, 23 мај 2010 (UTC)

Мислам прво да продискутираме, да ги изложиме мислењата, другите да прочитаат и на крај да се помине на гласање. Брест дали ако успее твојот предлог ќе ветиш дека сите категории ќе ги пренасочиш? Мислам на категориите на другите држави. На пр. [[Категорија:Историја на Бугарија]] во [[Категорија:Историја на Република Бугарија]] или [[Категорија:Реки во Франција]] во [[Категорија:Реки во Француската Република]] или [[Категорија:Езера во Египет]] во [[Категорија:Езера во Исламската Република Египет]] и така до бескрај (имаме преку 1000 такви категории). --Р ашо  19:07, 23 мај 2010 (UTC)

Рашо ти веќе направи рекатегоризација на планините, од Категорија:Планини во Република Македонија во Категорија:Планини во Македонија. Не мислам дека добивме нешто со тоа, и кога се работи за географија нема некој проблем, иако подобро е да има подетална категоризација, бидејќи така е попрегледно. Кога се работи за историја, јас сум за тоа да се разликува Историја на Република Бугарија од Историја на Бугарија, на пример, или Административна поделба на Русија vs Административна поделба на РСФСР vs Административна поделба на Руското Царство.--brest (разговор) 19:41, 23 мај 2010 (UTC)

Брест, фин ти е примерот. Проблемот е во тоа што сите тие кои ги наброи биле држави и функционирале како такви, додека Македонија е држава од 1945. Патем не е лошо да имаме статии од типот на Административна поделба на Античка Македонија, на Римска Македонија, на Склавиниите и Самоиловото Царство. После нема Македонија се до ’45.--Р ашо  20:04, 23 мај 2010 (UTC)
Имаме Косовски Дистрикти и Косовски Општини, а Косово е протекторат на UNMIK, никогаш не било држава до сега. --brest (разговор) 20:29, 23 мај 2010 (UTC)
Дистриктите и општините што ми ги наведе се на денешното државиче Косово. И да, Косово е од сега држава (де факто од 2000) и твоите примери немаат врска со подалечните минати времиња. Плус тоа Косово е политички субјект уште од ’45, како покраина.--Р ашо  20:35, 23 мај 2010 (UTC)

Здраво. Мислам дека гласањево е непотребно, а расправава е смешна. Еве неколку примери. Државата која ја нарекуваме Франција според уставот се нарекува Француска Република. Државата која ја нарекуваме Грција според уставот се нарекува Хеленска Република, а Русија се нарекува Руска Федерација. Според ова сметам дека освен доколку не станува збор работи поврзани за уставниот поредок на Република Македонија (од 1991 па до денес) за сè друго треба да се користи поимот Македонија. Што ако во иднина станеме кралство? :-) Дали тогаш ќе биде битно дали една планина која претходно се наоѓала во република сега се наоѓа во монархија? Само во специјални случаи може да се користи поимот Македонија (регион). Инсистирањето на Репубилка Македонија може да се однесува на периодот по 1991. Според тоа за сè поврзано со Македонија пред тоа треба да се користи Социјалистичка Република Македонија, а пред тоа и Федерална Македонија, а тоа е веќе премногу! Поздрав, --Wikimk (разговор) 08:59, 24 мај 2010 (UTC)

Јас се согласувам со Викимк, нема потреба од додавање на придавки од општественото уредување на единката.--Никола Стоіаноски 09:49, 24 мај 2010 (UTC)
Иако технички brest можеби е во право, мислам дека треба да преовладее аргументот на вообичаената употреба на терминот во македонскиот јазик. Кога се употребува Македонија на македонски јазик, најчесто се мисли на државата Република Македонија. Кога некој ќе пребарува за административна поделба на Македонија, секако дека мисли на државата, не на регионот. Мислам дека овде на македонската Википедија, терминот "Македонија" треба најчесто да се однесува на државата. --FlavrSavr (разговор) 20:49, 25 мај 2010 (UTC)
Апсолутно се сложувам со ФлаврСавр. Ако има статии за регионот (а мислам многу помалу ќе бидат за разлика од државата) ќе додадеме еден збор и готово е. --Никола Стоіаноски 21:03, 25 мај 2010 (UTC)
Реплика на FlavrSavr. Кога се употребува Македонија на англиски/германски/шпански/грчки/... јазик, дали се мисли на државата Република Македонија? Поентата не е на кој јазик се употребува терминот Македонија, поентата е во тоа во кој контекст се употребува тој термин и на крај краишта кој е тој што го употребува. Што мисли некој кога пребарува за административна поделба на Македонија, јас навистина не можам да знам за секого поединечно, сега знам што мисли FlavrSavr и MacedonianBoy а знам и дека јас не мислам така. Не ми е познато дека има направено некое издржано испитување што мнозинството мисли кога го употребува зборот Македонија, ако има таквоо испитување би сакал да се запознаам со резултатите од него.--brest (разговор) 21:32, 25 мај 2010 (UTC)
Па, никој не вика дека оди на шопинг во Солун, Македонија. :-) --FlavrSavr (разговор) 21:42, 25 мај 2010 (UTC)
Брест, нам не не интересира што мисли гркот, татарот или алжирецот. Ова е википедија на македонски, каде што се пишува и зборува на македонски. Како што секаде е правило да се користи само кратката форма на името на државата,треба истото и тука. На сите википедии Франција е Франција, така е и на оваа. Како што тука е Македонија, така треба да биде и на другите (исклучок се ен, бг и уште неколку википедии). Еднаш веќе кажав. Македонија е држава, пред се.--Р ашо  21:41, 25 мај 2010 (UTC)
Се вртиме во круг и губиме време за глупости. Лично јас кога ќе слушнам термин Луксембург ме потсетува на една од најбогатите држави во светот, но ако прашате некој во Белгија кој живее во областа Луксембург ќе добиете друг одговор. Дали да го послушаме него и да ја преименуваме државата во Војводство Луксембург? Брест разбери не постои веќе целосен регион Македонија и затоа имаме посебни: Пиринска Македонија, Егејска Македонија, Мала Преспа и Голо Брдо. Сите многу добро се разликуваат, а регионот Македонија најчесто се користи во историски контекст. --Никола Стоіаноски 21:56, 25 мај 2010 (UTC)
Еве и Гугл резултати:
 • Македонија - 21.300.000 резултати за Македонија. (0,19 секунди)
 • РМ - 3.330.000 резултати

Скоро сите резултати при пишување Македонија се однесуваат за државата.--Никола Стоіаноски 21:59, 25 мај 2010 (UTC)

За мене и двата варијанти се доволно добри, само треба да се следи одреден редослед при категоризирането и именуването на статиите. Мислам дека прашањето се сведува на тоа, ако во Република Македонија, се каже "Македонија" што се разбира - државата или регионот? Откако веќе се покрена прашањето, мислам дека му време да се каже дека многу врски "Македонија" се однесуваат на регионот, а се кон државата, што води до некои конфузии.
Бидејќи, јас лично не можам да одговорам по горното прашање (држава или регион), не се сметам за доволно компетентен да гласам, но мислам е добро да кажам барем што мислам. --Стан (разговор) 22:33, 25 мај 2010 (UTC)
Забелешката за пренасочувањата ти е на место. Значи треба да се среди кое каде пренасочува. Стан во Македонија секако дека се мисли на државата, зошто ако некој сака да каже за регионот вика етничка Македонија или подетално Пиринска или Егејска. За да ти презентирам поилустратувно, кога зборот Балгарија се споменува во Бугарија на што се мисли на денешна Бугарија или Волшка Бугарија? Исто е, само не знам зошто олку разгивараме за работа која веќе една година функционира одлично. Поз--Никола Стоіаноски 16:38, 26 мај 2010 (CEST)[]

Здраво,
Мислам дека дискусијата многу се одолговлечи. Со оглед на тоа што после толку муабети сè уште немаме некаков конкретен заклучок (или заклучоци), а мене лично и гласањето не ми се допаѓа како е поставено, надобро би било оваа дискусија да ја архивираме и после некое време повторно да подискутираме. Сигурен сум дека тогаш ќе се договориме. Што велите за овој предлог?
Поздрав,
--Wikimk (разговор) 08:56, 26 мај 2010 (CEST)[]

Може и така но мое мислење е да се расчисти со време зошто луѓето прават статии за Македонија па може да имаме забуни. Но како сакате така. Поз--Никола Стоіаноски 16:38, 26 мај 2010 (CEST)[]

   Мислам дека на Википедија (која претставува општа енциклопедија со стручни тектови) треба да има јасно разграничување помеѓу културолошко-географскиот ентитет Македонија, кој се протега од Шар Планина до Солунскиот залив, и политичкиот ентитет Република Македонија. Тоа е и официјалниот став на нашата академија на науки и ова разграничување го има во сите наши учебници по географија и историја. Но од друга страна ако проверите во статијата за Македонија во германската Википедија ќе видите дека таму за Републиката стои само насловот Mazedonien. Ако го тргнам настрана тоа што во научните книги има јасна дистинкција, треба да признаеме дека во неформалниот говор и во медиумите почесто Републиката се ословува само со Македонија. Треба да се види дали за Википедија е поважен обичајот на ословување во специјализираната литература, или секојдневното ословување. Јас најискрено би сакал за Републиката на нашата википедија да стои само насловот Македонија (како што е во германската Википедија), но додека се разјасни дали ова е во согласност со правилата, јас ќе се држам до Република Македонија.

  Читајќи го коментаров мислам дека гласате на погрешно место. Ако го посакувате тоа, вашиот глас би требало да го дадете подоле :)--Р ашо  17:09, 29 мај 2010 (CEST)[]
   Немаме строги правила. Единственото правило е „се договараме разумно“.  ;) --iNkubusse A? 16:50, 29 мај 2010 (CEST)[]
   „Општо, именувањето на статиите треба да го претпочита она што најголемиот број говорници на македонски јазик би го најлесно препознале, а истовремено создавањето на врски до таквите статии треба да биде лесно. Ова е оправдано од следново начело: имињата на статиите на Википедија треба да бидат оптимизирани повеќе за читателите отколку за уредувачите и повеќе за општата публика отколку за специјалистите. Википедија ја определува познатоста на името преку гледање како веродостојните извори на македонски јазик ја нарекуваат темата.“ — (извадок од ВП:НАСЛОВ) --Brainmachinewtf? 16:52, 29 мај 2010 (CEST)[]
  На кратко, прашањето е дали Македонците почесто викаат „Македонија“ за државата или за регионот. Или не? --iNkubusse A? 18:46, 29 мај 2010 (CEST)[]
   Да повторам, како одговор на Модернист, за Википедија е поважен обичајот на секојдневното ословување, а не по специјализираната литература (според конвенциите што ги имаме). Значи да, прашањето е тоа. --Brainmachinewtf? 19:47, 29 мај 2010 (CEST)[]
Ако е поважен обичајот на секојдневното ословување, а не по специјализираната литература, тогаш зошто не важи тоа за женскиот полов орган vs Вагина, кој вели вагина ти мате****? :), или за машкиот полов орган vs Пенис. Brest (разговорпридонеси) 23:29, 29 мај 2010 (CEST)[]
Брест, кога отвораш печатена енциклопедија, вагината под П ли ја бараш? --Brainmachinewtf? 01:32, 30 мај 2010 (CEST)[]
Значи што е поважно, обичајот или?--brest (разговор) 02:14, 30 мај 2010 (CEST)[]
Важно е да користиме здрав разум кога ги именуваме статиите. По принципот за именување, статијата ќе биде Германија, а не Сојузна Република Германија и Македонија, а не Република Македонија, но не значи тоа дека Пенис треба да ја преместиме како Кур. --Brainmachinewtf? 02:47, 30 мај 2010 (CEST)[]
   Јас веќе дадов објаснување со мојот глас подолу. Овде се употребува енциклопедискиот стил и сите правни звања, кои се употребуваат во дипломатските односи е потребно да се избегнуваат. Историско-географскиот регион Македонија е подобро да се именува како регион Македонија, бидејќи всушност тоа и претставува. Од тој регион, којшто некогаш се нарекувал Македонија произлегла денешната држава Македонија.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:56, 29 мај 2010 (CEST)[]

Расправа 2Уреди

Ајде да почнеме одново. Како што кажа Брест погоре, уште не е дефинирано која е дилемата што треба да се разреши со гласањето. Да појасниме: не одлучуваме дали статијата за државата да се вика Македонија или Република Македонија, бидејќи тоа веќе мислам дека го решивме — Македонија. Прашањето е како да се прави разлика во именувањето на статии од типот на Административна поделба на Македонија, а и категориите, од една страна поврзани со државата, а од друга страна поврзани со Македонија (регион) или пак, поврзани со македонскиот народ. Според Брест, како што разбрав, Административна поделба на Македонија треба да се однесува на административната поделба на Македонија (регион), а Административна поделба на Република Македонија да се однесува на Македонија. Според Рашо и Никола, Административна поделба на Македонија (насловот, а не содржината на статијата) се однесува за државата, а за регионот треба да имаме статија Административна поделба на Македонија (регион) (која ќе ја има оваа содржина). Дали успеав да ја сумирам дилемата или грешно сум сфатил? --Brainmachinewtf? 02:39, 30 мај 2010 (CEST)[]

Да се надоврзам. Мислам дека насловот Административна поделба на Македонија (регион) е лош. Треба да биде Историски административни поделби на Македонија или нешто слично. Исто треба да се реши и тоа со категориите. Секаде во категориите каде го има зборот Република, мислам дека треба да се исфрли. --Р ашо  10:34, 30 мај 2010 (CEST)[]
И јас сметам дека не одлучуваме дали статијата за државата да се вика Македонија или Република Македонија, бидејќи тоа не е спорно и веќе е решено — Македонија. Иако гледам дека овде некој мисли дека се расправа за тоа. Јас сум за комплетно исфрлање од употреба на поимот регион во било која смисла поврзан со Македонија. Мислам дека Brainmachine погоре најточно ја опиша дилемата. Целава расправа всушност започна поради именувањето на статиите: Административна поделба на Македонија и Административна поделба на Република Македонија. Се сложувам и со дел од погорниот коментар на Raso mk, т.е. насловот Административна поделба на Македонија (регион) е лош. Додека пак за тоа дали "секаде во категориите каде го има зборот Република, истиот да се исфрли", би оставил да се расправа за тоа, бидејќи сметам дека има моменти каде треба да си постои и зборчето Република. За географски поими во добар дел од случаите не е спорно дека треба да стои само Македонија. Иако сметам дека треба да се расправа за конструкцијата на реченицата, дали да биде: Планини во Македонија или Македонски Планини, т.е. Писатели од Македонија или Македонски писатели. За статии од типот на Македонија на Евровизија, Македонски спорт и сл. Македонија е сосема доволно, и.т.н. како што е случај и за сите останати држави во светот. Но мислам дека ако зборуваме за политичкиот систем во една држава, тогаш подобро е да нагласуваме за која држава како политичко уредување/систем станува збор. Пример дали се работи за Кралството Југославија, за СФРЈ или за СРЈ, слично и за административната поделба на државите, бидејќи најчесто со промена на политичките односи во една држава се менуваат и внатрешните административни уредувања и тоа е тесно поврзано со политичкиот карактер на државата.--brest (разговор) 20:25, 31 мај 2010 (CEST)[]
Може ли статијата да биде со наслов Административна поделба на Македонија во минатото? Сето тоа средено со добри појаснувања на врвовите од статиите, така што читателите нема шанси да погрешат за што сакаат да читат. Другата статија, за Републиката, да биде Административна поделба на Македонија. Знам дека ова не е одговор на прашањето, туку само предлог за конкретниов пример. --Brainmachinewtf? 22:29, 31 мај 2010 (CEST)[]
Toa беше и мој предлог. Историски административни поделби на Македонија или Адм. под на Мк низ историјата, а ова со сегашниот наслов да биде за државата Македонија. А за сегашните поделби во Грција и Бугарија мислам дека нема потреба да се споменува.--Р ашо  22:52, 31 мај 2010 (CEST)[]
Мои предлози:
Во иднина кога ќе се укаже потреба и за другите држави би оделе по терк, кој сега би го усвоиле.--brest (разговор) 23:36, 31 мај 2010 (CEST)[]
Се сложувам со примерот како за полската статија. Но сепак да споменам дека насловот на истата „en:Administrative division of Poland“ се однесува на денешната држава, а подолу во статија се вметнати секциите за историските поделби. Значи да сумирам...-Сметам дека треба да ги имаме сите тие статии додека Административна поделба на Македонија да се однесува на државата, а подоле да ги нередиме сите други историски или какви биле. Ако прифатите, јас ќе почнам со некои за кои имам материјал.--Р ашо  00:12, 1 јуни 2010 (CEST)[]
Мој предлог: како што сака нека биде формулиран насловот, ама тоа „република“ ни во статија ни во категорија не го прифаќам. Терминот Македонија е за државата, а за регионот како сакате формулирајте. Предлогот од Рашо, и до некаде од Брест е некако прифатлив. --Никола Стоіаноски 00:15, 1 јуни 2010 (CEST)[]
И во двата предлога кои ги наведов, Административни поделби на Македонија се мисли на Македонија, бидејќи напомнав по урнек на, а во урнеците е токму така. Забележи множина во насловот.--brest (разговор) 00:17, 1 јуни 2010 (CEST)[]
Административни поделби на Македонија? Зошто множина сега? Вака е најдобро: Историски административни поделби на Македонија нека биде главна, а потоа ако има статии нека се редат од Аце МКД до 2 СВ. --Никола Стоіаноски 00:19, 1 јуни 2010 (CEST)[]
Само како напомена, на англиската е дозволено терминот да се користи за државата, нешто како ексклузивно право, така што кај нас е веќе јасно. Колку што можам да забележам сега се дискутира само за именување на статии поврзани со поранешниот регион. Ај да средиме и ова.--Никола Стоіаноски 00:22, 1 јуни 2010 (CEST)[]

Секогаш само ги комплицирате работите... во самата статија за Република Македонија треба да има Административна поделба во која треба да влезат сите Административни поделби на Македонија од антика до денес.... секаде е така... Во Антика... Македонија се дели на горна и долна, прима и секунда, Среден век - македонски склавинии... Византија имаш тема Бугарија.... Турци - Солунски, Битолски и Скопски вилает... Поделбата на Македонија... Југославија.... Република Македонија... Не се важни териториите на Република Македонија или Македонија како што велите вие Реон.... Територијата и границите на Македонија се менувале со вековите и сето тоа си имало континуитет... Не треба да се први динстикција помеѓу Македонија и Република Македонија барем така видов дека е тука States of Germany administrative divisions of Germany или тука Territorial formation of France.... Се прави динстикција меѓу Германија и Germania меѓутоа никаде администрација на оваа област... во римско време имаш провинција германија ама тое влегува во стаијата за Денешната држава Германија.... Мислам дека е крајно време да се однесувате како Македонци, а не како македончиња добро сега никој не е за менување на името на Македонија ама требало да се прави административни поделби ... многу тупење--Еден Македонец  ? (разговор) 09:03, 1 јуни 2010 (CEST)[]

ГласањеУреди

  Решено.

Дискусијата започна на 23 мај, а ќе заврши на 6 јуни (во 23 часот CEST)Уреди

Вашиот глас може да го оставите подолу

Се повикуваат сите корисници кои се заинтересирани во ова прашање да го остават својот глас за да се расчисти дилемата. Имено, дилемата е дали сите статии поврзани со Македонија да се именуваат од типот на (пример) Географија на Македонија или Географија на Република Македонија. Така некои корисници тврдат дека ќе се направи разлика од регионот. Именувањето без додавки за државно уредување функционираат повеќе од година но гласањето се појавува сега и ве замолуваме да го оставите вашиот потпис во соодветната секција. Во случај да се изгласа да се користи конструкцијата Република Македонија, тогаш и името на статијата на државата ќе се промени во Република Македонија, а во спротивно останува исто како сега. Одлуката важи за сите страници поврзани со двете теми и сите категории, без исклучок.

(1) Гласање може да има откако ќе заврши расправата. (2) Треба да се определи начинот на гласање за да истото биде валидно, бидејќи колку што знам не постојат договорени правила за гласање за ваквии прашања. Можеби може да се искористат правлата за гласање за администраторски статус и/или за избрана статија. (3) Потребно е да помине разумно време на траење на расправата и разумно време на гласање, во спротивно истото нема да биде валидно. (4) Сè уште не е дефинирано која е дилемата што треба да се разреши со гласањето.--brest (разговор) 17:34, 23 мај 2010 (UTC)
Ништо не е сложено тука, корисниците веќе го знаат ова и можат слободно да дадат и коментари и гласови. Како ќе одлучите така, ама вака испаѓа дека будали сме ние што се тепаме на сите други јужнословенски јазични Википедии да се користи само Македонија. --Никола Стоіаноски 17:37, 23 мај 2010 (UTC)
Околу за што гласаме: Гласаме за именување на сите статии поврзани со Македонија или со регионот Македонија. Ако се избере Република Македонија како опција тогаш и статијата за државата ќе треба да ја смениме, доколку не се избере таа опција останува како што е во моментов. Ова важи за сите статии поврзани со овие две теми. Значи вршиме целокупно преименување или непреименување после резултатите. --Никола Стоіаноски 17:46, 23 мај 2010 (UTC)
Околу гласањето: Мој предлог е да се гласа како за избрана статија само што тука од двата понудени модели ќе се избере еден. Секој кој е заинтересиран нека го стави својот потпис во соодветната секција подолу и на крај ќе видиме што сме избрале. --Никола Стоіаноски 17:59, 23 мај 2010 (UTC)

Гласањето на некој начин е започнато иако нема правила како се гласа. Дополнително јас сметам дека прашањата по кои се гласа не се добро дефинирани. Доказ за тоа е што колку што забележав, некој корисник гласал по едно прашање, а после некој друг го толкувал тоа гласање на поинаков начин и од против го направил за, или од глас против по едно прашање без дозвола на гласачот кој го дал гласот некој си земал за право да го префрли во глас за по друго прашање (види историја на промени на оваа страница), што значи дека на гласачите не им е јасно за што треба да се изјаснуваат. Тоа е смешно и многу чудно. Замислете, одите на реално гласање (пример референдумско за името) и гласате така како што гласате, а после некој од тие комисијата која го спроведува гласањето го распоредува вашиот глас таму каде што мисли дека вие сте мислеле да гласате! Значи ние немаме дефинирано начин на гласање. Еден начин би било да се каже дека се гласа само со за за предлозите, сите други гласови од типот против, воздржан и сл. ќе се сметаат за неважечки, ќе се усвои предлогот кој ќе има повеќе за гласови, но прашањата не се негација едно на друго? Ако се негација тогаш нема потреба од две прашања. Друг начин би бил малку покомплициран, да речеме да се земат во предвид и гласовите од типот против, воздржан па да се смисли некој квалитативен индикатор кој ќе каже кој предлог бил усвоен.--brest (разговор) 23:44, 29 мај 2010 (CEST)[]

brest, малку ме навреди. Токму затоа што начинот на гласање не е добро осмислен (лош е), не изгледа во ред да има глас „против“, било каде. А вака како што е, понудени се само две можност и нема трета. Нема „Македонија (држава)“ или слично. Прво се мислев што да направам, ама бидејќи има само две можности, гласањето е или за едната или за другата. Ако некој е против едната, значи автоматски е за другата. Единици и нули, бинарен систем. Ако не е единица, нула е. Инаку знам дека не е во ред сам да го „толкувам“ тој „глас“, ама во секој случај не можеше да стои така. Се извинувам за тоа. --iNkubusse A? 23:57, 29 мај 2010 (CEST)[]
Извини, навистина немав намера да навредувам. Но добро е што само малку сум навредил, се надевам дека за толку ќе ми простите :). Ако се сложуваме дека начинот на гласање не е добро осмислен, тогаш нели е подобро пред да пристапиме кон гласање да поработиме на тоа да го дефинираме подобро начинот на гласање? Ете ти даде едно толкување, јас погоре исто така дадов некои мои размислувања. Што значи на пат сме да го дефинираме начинот на гласање.--brest (разговор) 00:09, 30 мај 2010 (CEST)[]
(конфликтни уредувања) Мислам дека ако поставиме строги правила за гласањето дека ќе западнеме во еден строг бирократски процес кој овозможува да се избере или само црно или само бело. Она што досега го правиме, со симболите   /  /  , е само анкетирање за да видиме што другите корисници мислат. На пример, некој дава предлог за вршење на одредена постапка. Ако се согласувам за неа без некој посебен коментар, доволно ми е да ставам {{за}} и со тоа оној што предложил да знае дека нема противење за неговиот предлог, па да го изврши она што го намерил (а не да пишувам цели состави: „Да, браво, одличен предлог, јас мислам дека треба да се направи тоа онака како што ти опиша“.). Ако навистина не можам да се одлучам и да дадам некој став, ќе оставам {{неутрален}}, но барем ќе ставам до знаење дека напишаното е прочитано. Доколку се противам, мислам дека нема да биде доволно само да оставам {{против}} — морам да објаснам зошто треба да се постапи на различен начин од предложениот, да принесам аргументи, некој друг да даде свои аргументи, па заедно да донесеме одлука која можеби, со текот на дискусијата ќе добие трето, покомпромисно и попогодно решение од првобитните две идеи. Уште еднаш, ве молам, да не правиме од гласањето преголема работа. Да не дефинираме никакви „начини“ и да се учиме да зборуваме за двоумењата, а не да ги гласаме. --Brainmachinewtf? 01:55, 30 мај 2010 (CEST)[]
Една можност е (за овој случај) само малку да го измениме начинот на гласање. Можеме јасно да кажеме дека постојат само две можности (кои меѓусебно се исклучуваат) помеѓу кои можеме да бираме и дека единствен начин да се гласа е да се стави потпис под соодветната можност. Исто како што е сега, само малку појасно. Се разбира, тоа не е најпаметниот начин на решавање проблеми, за разлика од дискутирање на долго и на широко и постигнување договор (концензус), ама кога не сме способни за тоа, можеби може и вака.
Од друга страна, можеби сепак можеме да дискутираме како паметни луѓе, да даваме предлози и да ги споредуваме, и по извесен период да сумираме и да одлучиме заедно.
Трета можност е да ставиме три полиња: 1) првиот предлог; 2) другиот предлог; 3) други предлози. Во првото и второто поле ќе се ставаат само потписи, а во третото ќе се ставаат други предлози. Ако има заинтересираност за другите предлози, ќе се продолжи дискусијата. Ама и тоа е премногу примитивно. --iNkubusse A? 01:50, 30 мај 2010 (CEST)[]
Поентата на расправата е за некои прашања и дилеми низ самата расправа да се дојде до заеднички став, а за потешките прашања да се дојде до сознание која е точната дилема околу која се кршат копјата и откако ќе се исцрпат аргументите на едната и другата страна да се пристапи кон гласање и по пат на гласање да се заземе став. Друго е прашањето како ќе се одвива гласањето, т.е. процедурата за гласање. За мене е најбитно прашањето по кое ќе се гласа да биде добро дефинирано, а не како она референдумското при осамостојувањето на Македонија на 8. септември. Потоа во гласањето да земат учество квалификувани корисници и уредувачи на википедија (пример само регистрирани корисници најмалку пред започнување на расправата, или само активни уредувачи кои направиле одреден број на нетривијални уредувања, ...). Потоа бројката на тие кои што гласале (излезност) да биде над некој минимален праг за да не се доведеме во ситуација 2-3 гласа да решат се, пример нека биде некој процент од активните уредувачи (околу 250 во последниот месец) во последниот месец, или некој процент од регистрираните корисници (околу 20.000 до сега). И конечно дали да се оди со просто мнозинство, повеќе од 1/2 од гласовите или 2/3 или да имаме некој си бадинтеров принцип (во нашиов случај пример на гласовите на администраторите да им се даде поголема тежина, на активните уредувачи нешто помала, а на останатите корисници тежина 1). Ова се само мои предлози. --brest (разговор) 20:41, 31 мај 2010 (CEST)[]
Со сѐ се сложувам. Само мислам дека при доколку дискусија за користење на поимиет Македонија, Република Македонија и Македонија (регион), ја прошириме работата најпрво на тоа кој глас колку ќе тежи, потоа на тоа колку уредувања кој има, па потоа може да почнеме и за глобалното затоплување, па потоа решавањето на проблемот со мирот во светот и за др. теми, мислам дека дискусијата многу ќе се разводни. Затоа предлагам една таква општа дискусија да започнеме на некое друго место, а не овде каде треба да се разменуваат конкретни ставови. Исто така, сметам дека дискусијата треба да ја завршиме на преложениот датум (кој пред некое време беше отстранет). Две недели ми се чини дека се доволно. Поздрав, --Wikimk (разговор) 21:36, 31 мај 2010 (CEST)[]
Со тоа што "Со сѐ се сложуваш", а веднаш потоа правиш исклучоци од сѐ, си противречиш самиот на себеси. Ти предлагам прво да преиспиташ со што се сложуваш а со што не се сложуваш. Во оваа секција расправаме за начинот на гласање со конкретни предлози и ставови. За жал до сега начинот на гласање не е утврден на мк.вики а е потребен за започнатата расправа. Во врска со глобалното затоплување, решавањето на проблемот со мирот во светот и за др. теми, можеш слободно да поведеш расправа. Во врска со предложениот датум од твоја страна, може ние останатите да го сметаме само за твој предлог во смисла на процесот на гласање. Еве на пример јас предлагам да заврши на 7 јуни во 23.00 часот CEST.--brest (разговор) 21:58, 31 мај 2010 (CEST)[]
E, сега и ти! Се сложувам да се разговара за поопшти теми. Јас колку што разбрав такво нешто предлагаш?! Ми се чини дека е сепак подобро да се сконцентрираме на употребата на овие 2-3 поими. Поздрав, --Wikimk (разговор) 22:03, 31 мај 2010 (CEST)[]
За датумот: Може да го ставиме и датумот на гласање, ама тоа би било повторно разводнување на работите. Тоа не би било продуктивно. Инаку, мене не ми пречи 7 јуни во 23 часот. --Wikimk (разговор) 22:10, 31 мај 2010 (CEST)[]
Сите корисници на википедија се еднакви меѓу себе. Администраторите исто така се корисници со две три алатки повеќе. Мислам дека нема потреба од поделба. Незнам само што да правиме ако имаме масовна навала на источниве браќа во врска со гласањето. Инаку секаде на википедија се решава со просто мнозинство. Исто така да додадам дека јас сè уште мислам дека гласањево е глупост и трошење време.--Р ашо  20:49, 31 мај 2010 (CEST)[]

Здраво! Јас би сакал да прашам што ќе направиме (во врска со статиите и категориите кои се тема на дискусија, а и со сите статии во иднина поврзани со политички уредувања) ако „победи“ едната страна, а што ако „победи“ другата (кога гласањето ќе заврши)? Бидејќи сè уште не ми е јасно. --Brainmachinewtf? 22:35, 31 мај 2010 (CEST)[]

  Решено.

Република Македонија наспроти МакедонијаУреди

Корисници за користење на тернинот „Република Македонија“ за државата и сите поврзани статии со неа, а „Македонија“ да е само за регионот и статии поврзани со неа:

 1.    -- dav(разговор) 17:52, 25 мај 2010 (UTC)
 2.    Модернист (разговор) 14:14, 29 мај 2010 (CEST)    Мислам дека на Википедија (која претставува општа енциклопедија со стручни тектови) треба да има јасно разграничување помеѓу културолошко-географскиот ентитет Македонија, кој се протега од Шар Планина до Солунскиот залив, и политичкиот ентитет Република Македонија. Тоа е и официјалниот став на нашата академија на науки и ова разграничување го има во сите наши учебници по географија и историја. Но од друга страна ако проверите во статијата за Македонија во германската Википедија ќе видите дека таму за Републиката стои само насловот Mazedonien. Ако го тргнам настрана тоа што во научните книги има јасна дистинкција, треба да признаеме дека во неформалниот говор и во медиумите почесто Републиката се ословува само со Македонија. Треба да се види дали за Википедија е поважен обичајот на ословување во специјализираната литература, или секојдневното ословување. Јас најискрено би сакал за Републиката на нашата википедија да стои само насловот Македонија (како што е во германската Википедија), но додека се разјасни дали ова е во согласност со правилата, јас ќе се држам до Република Македонија.[]

Македонија наспроти Македонија (регион)Уреди

Корисници кои се за да се користи само терминот Македонија за државата и сите статии поврзани со неа, а за регионот да стои „Македонија (регион)“:

 1.    1111tomica (разговор) 22:07, 26 мај 2010 (CEST)    Може да се види и од англиската википедија, дека за скоро сите држави се користат кратки имиња. За нашата земја таму не е случајот таков, поради проблемите со јужниот сосед кои се веќе добро познати. Зошто да не ја именуваме нашата држава тука според вистинското име.[]
 2.    AL3X TH3 GR8 (разговор) 14:13, 29 мај 2010 (CEST)[]
 3.    iNkubusse A? 16:16, 29 мај 2010 (CEST)    Кај нас под Македонија се подразбира државата. Дури и разговорно, кога зборуваме за регионот, некако кажуваме дека зборуваме за регионот.[]
 4.   --Kiril Simeonovski (разговор) 19:45, 29 мај 2010 (CEST)    При именувањето на државата не смее видот на уредувањето да прави разлика со историско-географскиот регион со истото име. Уставното уредување е карактгеристично за дипломатско-правниот сил на изразување, којшто е различен од енциклопедискиот.[]
 5.    --Wikimk (разговор) 08:29, 30 мај 2010 (CEST)    Се сложувам со Кирил.[]
 6.   ... не треба да се први било каква разлика меѓу Македонија и Република Македонија... Република Македонија укажува само на државното уредување на земјата... Во однос на статиите за Историја на Македонија ќе го потенцирам само следното... Логички не може да се делаат... треба да има посебни статии за Историја на Република Македонија и посебни статии за Историја на Македонија... Голема глупост... Никаде немам сретнато такво нешто... На герм.. вики имаш Историја на Германија.... нема историја на Демократска република Германија или историја на источна или западна Германија... Повторувам секаде е само ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА... со што се изучуваат сите народи, култури и т.н на таа територија... --Еден Македонец  ? (разговор) 09:37, 30 мај 2010 (CEST)[]
 7.   --Никола Стоіаноски 10:50, 30 мај 2010 (CEST)[]

Мислења за превод на „policy“Уреди

 Википедија:Селска чешма (Википолитика)#Мислења за превод на „policy“
--iNkubusse A? 18:53, 3 јуни 2010 (CEST)[]

Заедницава наша нешто спие или од жешкото не ѝ се мрда? Ако е пренасочување, не значи дека е за игнорирање. Или пак ако се согласувате, дајте знак дека се согласувате. --iNkubusse A? 18:18, 10 јуни 2010 (CEST)[]