Википедија:Селска чешма/Архива 23

Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 23


ИнфокутијаУреди

Две години како ме немаше на Вики.. па сум за’рѓала малку.. мало потсетување за тоа како се правеше Инфокутија? благодарам :) Vekip8 (разговор) 13:39, 23 мај 2013 (CEST)[]

Инфокутија за што? Ако не копирај од англиската википедија и пастирај на оваа. Би требало да изпадне :) --Р ашо  13:57, 23 мај 2013 (CEST)[]
За вински сорти. Ама некако не испаѓа.. :) Vekip8 (разговор) 14:00, 23 мај 2013 (CEST)[]
Дај ми линк од англиска вики за таа статија, да пробам нешто --Р ашо  14:06, 23 мај 2013 (CEST)[]

ОК најдов... Infobox wine grape variety--Р ашо  14:08, 23 мај 2013 (CEST)[]

таа е. :) Vekip8 (разговор) 14:11, 23 мај 2013 (CEST)[]
Готов е (делумно). Прави статија, но параметрите остави ги како што се на англиски. И боите нека седат во оригинал. Треба да се тестира. Ќе видам попосле. Слободно сега пишувај...Позз и добредојде назад--Р ашо  14:12, 23 мај 2013 (CEST)[]
фала. Извини што те измачив.. Добро ве најдов ;) Vekip8 (разговор) 14:15, 23 мај 2013 (CEST)[]

>500 активни кориснициУреди

За првпат откако постои македонската википедија, во последните 30 дена имаме повеќе од 500 активни уредувачи. Ова е значаен настан кој треба да се одбележи. Оваа бројка се должи на повеќето проекти кои се во тек на факултетите и средните училишта. Па следниот праг нека ни биде >1000 активни уредувачи.--brest (разговор) 8:25, 2 мај 2013 (CEST)

Не е за првпат. Во јануари 2011 година имаше уште поголема масовност и овој број надмина и 600 активни корисници. Сепак, ова не е нешто коешто треба да се одбележува, бидејќи како активен корисник се смета корисник којшто има направено било какво уредување. Нешто за одбележување е доколку бројот на многу активни корисници, којшто не може да биде вештачки зголемен, надмине некое рекордно ниво.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:22, 2 мај 2013 (CEST)[]
Еве ја статистиката: http://stats.wikimedia.org/EN/TablesWikipediaMK.htm, во јануари 2011 година имало убедливо највеќе активни уредувачи со повеќе од едно уредување во однос на сите месеци до и после тој месец, но немало повеќе од 600 активни корисници како што ти се сеќаваш. Тоа е едно, а второ таа бројка не е вештачки зголемена, туку е реална бројка на различни корисници кои направиле барем едно уредување и нема зошто тоа да не биде настан за одбележување? Тоа е многу позначајно отколку пумпањето на бројот на статиите со бот. Повторно од посочената страница за статистички податоци може да се забележи дека во текот на март 2013 година, Kiril-bot создал 1438 статии, што е евидентно вештачко зголемување на бројот на статии, кое не е добро за градење на здрава заедница на уредувачи, но очигледно за некого е значајно за одбележување на страницата за тековни настани. Двојни аршини! --brest (разговор) 20:37, 2 мај 2013 (CEST)[]
Податоците коишто се објавени во статистиките се земаат предвид на последниот ден од месецот. Јас не велам дека имало повеќе од 600 активни корисници на 31 јануари 2011 година, туку дека овој број бил достигнат во текот на овој месец. Ќе видиме кои ќе бидат официјалните статистики за мај 2013 година откако истите ќе бидат објавени. Што ако биде објавено дека немало повеќе од 500 активни корисници? Дали тоа ќе значи дека податокот којшто го имаме сега е погрешен? Навистина жалам што некој не се сетил во јануари 2011 година да води сметка за овие работи, но да се тврди нешто коешто веќе се има случено дека се случува за првпат навистина не е корисно. Понатаму, нема да вршам подетални анализи што друго се правело и која е основната причината поради којашто има најмногу нови активни корисници за да биде надминат бројот од 500 активни корисници.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:20, 2 мај 2013 (CEST)[]
Јас велам дека во последните триесет дена имаме повеќе од 500 активни уредувачи, таа бројка е видлива од параметарот {{БРОЈНААКТИВНИКОРИСНИЦИ}}, споредено со статистиките тоа е најголема бројка до сега. Тоа што никој не се сетил во јануари 2011 година да води сметка за овие работи, не треба да биде оправдување за твоето ревертирање на нешто што е факт. Иначе „Основната причината“ ќе послужи како алиби за несоодветното користење на ресурси на викимедија движењето за плаќање туѓи сметки. Се надевам дека подетално ќе им биде објаснето на студентите дека нивната работа на википедија е „вештачка“ и само одработуваат 1420 евра за гостинскиот предавач.--brest (разговор) 01:14, 3 мај 2013 (CEST)[]
Не одрекувам дека е факт тоа што моментно има повеќе од 500 активни уредвачи, но тоа не значи дека ако никој не водел сметка никогаш немало и дека ова е за првпат да се надиме овој број. Веќе побарав статистички податоци од страна на одговорниот човек којшто ги работи овие анализи и се надевам дека наскоро ќе добијам одговор. Во врска со неоправданите обвинувања дека станува збор за „плаќање туѓи сметки“, мислам дека е премногу ниско од страна на еден активен корисник и администратор на Википедија на македонски јазик да се служи со вакви средства за да докаже нешто.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 3 мај 2013 (CEST)[]
Дали сега треба да стои податокот за 500 активни корисници во Википедија:Тековни настани или не? Дали користење на средства од викимедија движењето за плаќање на хонорар од 500 евра (compensation for the guest-speaker) на Економскиот факултет е „морално“, по препорака на еден активен корисник и администратор на Викимедија на македонски јазик и „активист“ во Викимедија Македонија? Во кој хотел ќе отседне говорникот со оглед на предвидените трошоци од 130 евра за една вечер? Кој вид на превоз ќе користи говорникот од аеродромот? Дали на студентите од Економскиот факултет им е објаснето дека се дел од „играта“? Дали говорникот ќе зборува за Википедија на економски факултет? Овие прашања ги поставувам овде бидејќи на мета/Faculty_of_Economics_Skopje сè уште чекам соодветен одговор на веќе поставените прашања. --brest (разговор) 11:05, 13 мај 2013 (CEST)[]
За да не се расправаме за ситници, нека не стои тој податок во Тековни настани.--Никола Стоіаноски 11:12, 13 мај 2013 (CEST)[]

Мали (празни) статииУреди

 • Сакам да ве известам дека автоматски бришам статии кои се премали. За тие статии кои се до два параграфа ќе одлучиме сите заедно дали да седат или не, а сите помали од нив delete! Да се не буните после, зошто имаме многу placeholder-и.--Никола Стоіаноски 15:09, 10 мај 2013 (CEST)[]
 • Предлагам бришење на placeholder-и да оди етапно, така, како што се прават нови поквалитетни статии, да се бришат овие празниве. Така нема да имаме загуба во статистиките. Избришав статии кои имаа само по два-три збора, а предложив неколку за бришење (види тука). Дали да се бришат? Ако сакате може да се отвори и дискусија за бришење тука.--Никола Стоіаноски 17:21, 10 мај 2013 (CEST)[]
Мое мислење е дека имаме голем број на статии кои треба да се избришат доколку судиме според големината (околу 200-300 бајти). Овој е голем проблем на заедницата бидејќи незнам колку статии имаме од типот:

Доколку водиме генерална дискусија сакам и за овие статии (незнам колку се на број) да се размисли дали да се избришат етапно. Што се однесува до горенаведените би гласал ЗА бришење, иако и нив ги има во голем број. Освен тоа треба да се отвори и прашањето за статии кои би можеле да го исполнуваат критериумот Статија која не укажува зошто темата е толку важна или позната. Со цела почит кон градот Битола и уредникот кој ги правел статиите, но овде ќе ја потенцијрам Список на маала и населби во Битола. Можеби некој ќе рече дека постои иста статија за Скопје, но разликата во големината е голема во споредба со БТ. Сигурно има и многу такви слични статии кои во моментот не можам да се сетам за нив--Тиверополник (разговор) 18:03, 10 мај 2013 (CEST).[]

Мислам дека не треба да се бришат оти ми се чини многу ќе го осакатиме проектов. Особено ако почнат да се тргаат статиите по години.--Вик Ретлхед (разговор) 01:11, 11 мај 2013 (CEST)[]

Што се однесува до статиите како сомун, метанија, бел черек и други никулци од тој тип, сметам дека може да се пренесат во Списокот на архаични зборови, кој MacedonianBoy го отвори пред некој ден. На место на споменатите статии може да стои пренасочување до соодветната буква во списокот.--Вик Ретлхед (разговор) 22:05, 12 мај 2013 (CEST)[]
Се мислев за пренасочување, но мислам не е добро решение зошто тие статии заслужуваат да бидат поопширни. Мал вовед и еден параграф се доволни за еден никулец, а не една реченица. Се надевам во блиска иднина би биле исполнети. Бришењето на малите статии, како што реков ќе оди етапно, прво на ум ми беа овие статии кои не се дел од Години во историјата (и сличните на нив) - тие би ги бришеле на крај. --Никола Стоіаноски 11:05, 13 мај 2013 (CEST)[]
Помина доста време откако реков дека ќе одговорам во врска со ова прашање и поради тоа се извинувам за задоцнетиот одговор. Мое мислење е дека најпрво треба да биде поставено правило коешто ќе определува кој е минимумот за нешто да се смета за статија. Понатаму, ќе треба да се утврди кои се сите статии коишто не го задоволуваат овој минимален критериум и истите да се обележат за бришење и потоа да се избришат.
Гледам дека Тиверополник се потрудил да направи список на статии за „години во нешто“. Многу од овие статии се целосно празни, но има и такви коишто имаат некоја содржина. Така на пример, јас ги пополнив сите статии за години во шахот, а се сеќавам дека се пополнуваа и статии за година во музиката. Веќе ако одлучиме дека не нѝ се потребни овие статии, тогаш ќе мора да се изземат оние коишто веќе имаат некоја содржина.
Доколку се дојде до заклучок дека треба да се брише голем број на статии, тогаш најдобро е тоа да се направи постепено, со што ќе се задржи некоја стапка на раст на бројот на статии. На пример, ако секојдневно има 20 нови статии, тогаш да не се бришат повеќе од 10 статии и слично. Сметам дека е погубно да се бришат сите статии одеднаш и со тоа да се намали бројот на статии.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:48, 18 мај 2013 (CEST)[]

Волфганг Амадеус МоцартУреди

Надиов на многу неправилности во статијата, целата е преполна со грешки, со нелогичности и скоро е невозможно да се средат. Најверојатно статијата за Моцарт е преведувана од некој друг јазик, нелогичности има многу, кој ќе се нафати да ја средува не знам, но баш ќе се изнамачи. Исто така деновиве наидов на многу статии и уредувања во кои има изобилство од грешки. најверојатно професорите ги ангажираат средношколците, па во брзање при крајот на учебната година треба да се направат што поголем број нa уредувања. Катастрофа се прави на Википедија со последните уредувања.

Апелирам малку повеќе да внимаваат сите корисници на уредувањата, бидејќи не е работата да има што повеќе текст, туку работа е статијата да биде квалитетна. --User:NickyMKD (разговор) 18:10, 14 мај 2013 (CEST).[]

Потполно непотребен текст, целосно преведен преку Гугл, така да целосно го отстранив. Инаку целосно се согласувам дека на Википедија и е потребен квалитет, а не само квантитет. --Ehrlich91 (разговор) 20:05, 14 мај 2013 (CEST)[]

Јозеф или Јосиф?Уреди

Јозеф Сталин или Јосиф Сталин? --M4r51n (разговор) 17:25, 15 мај 2013 (CEST)[]

Јосиф е на македонски.--Никола Стоіаноски 17:31, 15 мај 2013 (CEST)[]

objava na statijataУреди

Napraviv statija vo mojot raboten prostor, no ne znam kako da ja objavam, za da e vidliva, kako da ja pomestam vo glavniot prostor za statii?? Blagodaram mnogu, Pozdrav 46.217.75.14 (разговор) 17:56, 16 мај 2013 (CEST)[]

Доколку статијата не постои пребарај ја во „пребарување“ и ќе ти излези црвена врска каде што ќе можеш да го вметнеш текстот. Поздрав! (оваа повратна порака е напишана и на страницата за разговор кај корисникот) --M4r51n (разговор) 20:49, 16 мај 2013 (CEST)[]

Стомак-БолкиУреди

Мислам дека статијата Стомак-Болки има несоодветно име. Мислам дека подобро за оваа статија би било Болки во стомакот отколку Стомак-Болки. Што мислите вие? --User:NickyMKD (разговор) 20:29, 16 мај 2013 (CEST).[]

Се согласувам. Болки во стомакот е најсоодветно.--Вик Ретлхед (разговор) 20:52, 16 мај 2013 (CEST)[]

   Најсоодветно би било „стомачни болки“. --Б. Јанкулоски (разговор) 13:23, 18 мај 2013 (CEST)[]

Се користи и стомакоболка. --Никола Стоіаноски 15:49, 18 мај 2013 (CEST)[]
Или Мевобол   --Р ашо  17:22, 18 мај 2013 (CEST)[]
Ха, да  :) --Никола Стоіаноски 17:26, 18 мај 2013 (CEST)[]

Статии за бришењеУреди

Да побарам мислење од заедницата дали смета дека статиите Бел Песок, Солени Езера на Андите и Мамутска Пештера се за бришење. Колку што ги прочитав, немаат енциклопедиска содржина, туку се некој вид патопис или репортажа. И најверојатно текстот е скрос препишан од оваа книга, а плус и сликите се без соодветна лиценца.--Вик Ретлхед (разговор) 09:16, 17 мај 2013 (CEST)[]

Предложи ги за бришење, ако не реагира никој во рок од неколку дена, ќе ги избришеме. Колку што разгледав не може да се извади енциклопедиска содржина од текстовите, но ако е возможно тоа, пожелно би било да се видоизмени текстот. Поз--Никола Стоіаноски 10:44, 17 мај 2013 (CEST)[]
Добро си забележал Игор дека се употребува една иста книга и дека најверојатно се работи за копирани текстови. Јас ги предложив статиите за бришење и искрено сметам дека треба да се избришат, бидејќи нема баш што да се извлече од нив. --Ehrlich91 (разговор) 20:13, 17 мај 2013 (CEST)[]

Стари ракописиУреди

Како резултат на соработката помеѓу НУБСК и Викимедија Македонија, добиени се 55 податотеки во pdf формат од стари ракописи со кои располага дигиталната библиотека на НУБСК, http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/, датирани помеѓу 13 и 18 век, пишувани на македонски, српски, руски и црковно-словенски. Податотеките се подигнати на Заедничката ризница. За секоја податотека НУБСК обезбеди основни податоци и тоа: Краток опис, димензии на хартијата, писмо на кое се пишувани, потекло/каде се најдени оригиналните материјали и каде се чуваат денес. Повеќето материјали се професионално скенирани а дел од нив се фототипна копија. Материјалите се подигнати под лиценца {{PD-old}}. Предадени се материјалите од следнив список:

 1. File: Акатист на Св. Јован Претеча и Патерик - крај на 18 век.pdf
 2. File: Акатист на Пресвета Богородица - крај на 15 почеток на 16 век.pdf
 3. File: Бенчевски литургиски зборник - прва третина на 16 век.pdf
 4. File: Бенчевско четвороевангелие - почеток на 16 век.pdf
 5. File: Часослов - почеток на 18 век.pdf
 6. File: Четвороевангелие - крај на 14 век и почеток на 15 век.pdf
 7. File: Цветен триод Лазаревац - крај на 18 век.pdf
 8. File: Два листа од псалтир - втора половина на 16 век.pdf
 9. File: Два листа од триод - втора половина на 14 век.pdf
 10. File: Фрагмент од четвороевангелие - прва половина на 14 век.pdf
 11. File: Фрагмент од четвороевангелие - крај на 15 или почеток на 16 век.pdf
 12. File: Фрагмент од четвороевангелие - четврта четвртина на 16 век.pdf
 13. File: Фрагмент од четвороевангелие - прва четвртина на 17 век.pdf
 14. File: Фрагмент од Цветен триод Лазаревац - крајот на 16 и почетокот на 17 век.pdf
 15. File: Фрагмент од цветен триод - трета четвртина на 17 век.pdf
 16. File: Фрагмент од литургиски текст - втора половина на 14 век.pdf
 17. File: Фрагмент од монашки правила - втора половина на 16 век.pdf
 18. File: Фрагмент од октоих - крај на 16 век или почеток на 17 век.pdf
 19. File: Фрагмент од осмогласник - средина на 17 век.pdf
 20. File: Фрагмент од посен триод - почеток на 15 век.pdf
 21. File: Фрагмент од празничен минеј - прва половина на 16 век.pdf
 22. File: Фрагмент од псалтир - прва половина на 16 век.pdf
 23. File: Фрагмент од слово - прва четвртина на 15 век.pdf
 24. File: Фрагмент од триод - крај на 14 век.pdf
 25. File: Фрагмент од октоих петогласник - првата половина на 15 век.pdf
 26. File: Фрагмент од псалтир - средина на 16 век.pdf
 27. File: Изборни неделни евангелски и апостолски читања - четврта четвртина на 14 век.pdf
 28. File: Кратовско четвороевангелие - средина на 14 век.pdf
 29. File: Литургиски зборник - прва половина на 16 век и втора половина на 17 век.pdf
 30. File: Литургиски зборник - трета четвртина на 17 век.pdf
 31. File: Одломка од апокрифот на Раѓањето Христово - крај на 14 век.pdf
 32. File: Одломка од службата на Светите апостоли Петар и Павле - крај на 14 или почеток на 15 век.pdf
 33. File: Патерик - средина на 16 век.pdf
 34. File: Поречки октоих петтогласник од 5-8 глас - средина на 15 век со дополнение од 1574 год..pdf
 35. File: Посен триод - втора половина на 13 век.pdf
 36. File: Посен триод македонска рецензија - трета четвртина на 14 век.pdf
 37. File: Поученија за великиот пост - втора половина на 16 век.pdf
 38. File: Прилепски Никифоров минеј за цела година - средина на 16 век.pdf
 39. File: Пролог стихуван за март-август - втора четвртина на 15 век и трета четвртина на 14 век.pdf
 40. File: Псалтир - втора половина на 16 век.pdf
 41. File: Псалтир со последование - средина на 16 век.pdf
 42. File: Псалтир со последование - 1546 год. со ракописни записи од 17 век.pdf
 43. File: Псалтир со последование - 1561 год. со ракописно дополнение од прва четвртина на 17 век.pdf
 44. File: Радобилски евангелски листови - прва четвртина на 15 век.pdf
 45. File: Службен минеј за јули со пролози од Св. Прохор Пчински - прва четвртина на 15 век.pdf
 46. File: Службен минеј за мај со житија - прва половина на 15 век.pdf
 47. File: Службен минеј за септември со пролози - почеток на 15 век.pdf
 48. File: Стојков празничен минеј - крај на 14 век.pdf
 49. File: Струшки зборник со творба од Св. Климент Охридски - средина на 16 век.pdf
 50. File: Струшко четвороевангелие - почеток на 17 век.pdf
 51. File: Требник - средина на 15 век.pdf
 52. File: Вруточко четвороевангелие - 13-14 век.pdf
 53. File: Зборник македонски - втора половина на 18 век.pdf
 54. File: Злетовско четвороевангелие - средина на 14 век.pdf
 55. File: Зрзевско четвороевангелие - крај на 16 век и почеток на 17 век.pdf

Најприкладна би била обработката на овие материјали на викиизвор, додека на википедија е можно создавање на соодветни статии за секој материјал посебно или во форма на список, со краток опис на материјалите.

Во план е, во блиска иднина, во соработка со НУБСК да се изврши обука за Википедија и Викиизвор на вработените во локалните библиотеки низ Македонија, кои се дел од мрежата на јавни библиотеки преку која вработените ќе бидат запознати со проектите на фондацијата.

Сите заинтересирани може да се обратат кај мене за дополнителни информации или координација на активностите. --brest (разговор) 13:53, 20 мај 2013 (CEST)[]

Супер, Одлично. Мислам дека сум подигал од овие некои фрагменти. Имаме и шаблон за некои ракописи и се сложувам дека требаат статии на истите. Еве јас ќе ги средам категориите на ризницата. Единствено би ставил замерка на лиценцата. Сметам дека најдобра е {{PD-Macedonia}} [1] --Р ашо  14:05, 20 мај 2013 (CEST)[]
OK, јас сега пробав да видам како ќе изгледа ако се помести текстот од описите во статиите на селата или црквите каде се пронајдени оригиналите. Види статијата за с. Бенче. Можеби треба да се скратат малку текстовите ако се оди со посебна статија за секој ракопис. Од НУБСК мислам дека може да обезбедиме и дополнителни информации за секој ракопис посебно, во смисла на тоа како се пронајдени, каков бил патот на ракописите додека стигнале во колекцијата на НУБСК, како се откупувале и сл. Овој шаблон за ракописи не сум го забележал до сега, еве можност да се надополнат соодветните статии. Што се однесува до лиценцата, може да се замени со таа која ја предлагаш, според договорот со НУБСК и природата на материјалите немаме ограничување во поглед на тоа која лиценца да се употреби, која сметаме дека е најсоодветна таа треба да се употребува. Колегите од Викимедија Швајцарија на следниов начин ја организирале на Заедничката ризница својата соработка со централната библиотека во Цирих, што може да послужи како урнек.--brest (разговор) 14:23, 20 мај 2013 (CEST)[]
Супер! :) --M4r51n (разговор) 14:25, 20 мај 2013 (CEST)[]
За шаблонот што го спомнав со ракописите до 14 век имам за сите материјал, ми треба само време ;) А за овие најдобро е сами да направиме лиценца и проект (еве вака е добар пример). Мислам дека сами на „своја глава“ не може да експериментираме. Треба да се консултираме со некој од ризницата за да може да се потврдат лиценците и договорот за соработка. Исто така имам и доста материјал од ракописите од лесновскиот и марковиот манастир. Овој проект би можел да ни донесе преку 100 статии и комплетна онлајн евиденција на македонските ракописи. Дај да го изгураме некако--Р ашо  14:57, 20 мај 2013 (CEST)[]
А за Бенче на пример, најдобро е да се наведат во статијата и објаснение по една реченица. Другото најдобро е во сопствената статија--Р ашо  15:02, 20 мај 2013 (CEST)[]
Супер е ова. Немаат авторски права, и може да поченем со нивно препишување на Викиизвор. Текстовите во Бенче се долги, може од нив да се направат статии. Поз--Никола Стоіаноски 16:34, 20 мај 2013 (CEST)[]

   Секоја чест за ова и навистина сметам дека соработката би требало и понатаму да се продлабочува. Мојата идеја, којашто ја споменав уште во текот на месец јануари, е дека треба да се избере човек којшто би работел како „Wikipedian in Residence“ во некоја од овие институции. Потоа, ќе побараме парични средства од Фондацијата со коишто ќе бидат финансирани активностите на ова лице. Тие вклучуваат одржување на предавања, обуки, преговарање за ослободување на материјали и сл. Слични проекти веќе постојат во многу други земји, а Фондацијата е отворена истите да ги поддржува доколку навистина постои потреба од нив. Инаку, јас сум заинтересиран да се вклучам во овие активности.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:17, 20 мај 2013 (CEST)[]

Tech newsletter: Subscribe to receive the next editionsУреди

Tech news prepared by tech ambassadors and posted by Global message deliveryContributeTranslateGet helpGive feedbackUnsubscribe • 22:55, 20 мај 2013 (CEST)
Important note: This is the first edition of the Tech News weekly summaries, which help you monitor recent software changes likely to impact you and your fellow Wikimedians.

If you want to continue to receive the next issues every week, please subscribe to the newsletter. You can subscribe your personal talk page and a community page like this one. The newsletter can be translated into your language.

You can also become a tech ambassador, help us write the next newsletter and tell us what to improve. Your feedback is greatly appreciated. guillom 22:55, 20 мај 2013 (CEST)[]

 

БИКМ, обука за википедијаУреди

Денес (22 мај 2013 г.) од 11-16 часот ќе се одржи обука/работилница за википедија на вработените во бесплатните интернет клубови во Македонија. Обуката ќе се одржи во ОУ „Браќа Миладиновци“ - Скопје, општина Аеродром. Повеќето од слушателите се регистрирани на Википедија и веќе имаат дадено свој придонес во рамките на проектот Википедија:БИКМ. Идејата е слушателите да се обучат за да можат понатаму да спроведуваат обуки во интернет клубовите каде работат на сите заинтересирани граѓани пријавени на конкурсот објавен од страна на Министерството за информатичко општество и администрација за бесплатна обука на граѓани за изработка и објава на содржини на википедија. Во текот на обуката практично ќе се работи на википедија и пожелно е активните уредувачи на википедија пред/за време/после обуката внимателно да пристапуваат кон нивните уредувања имајќи ги предвид основните начела: 1, 2, 3 и др. Потребно е во рамките на нашите ограничени ресурси да извлечеме максимум. Поздрав. --brest (разговор) 07:30, 22 мај 2013 (CEST)[]

Поврзано:

ПомошУреди

Пробувам да преведам страница од англиски на македонски. Го најдов црвениот линк на нашата википедија и видов дека не е преведена статијата. Е сега, според упатсвата за превод, го ископирав од англиската страница само инфобоксот откако стиснав едит, и ја ископирав на мојата страна со црвениот линк. Ги преведов само оние зборови кои треба и стиснав зачувај (поради тоа што претходно исто направив за друга статија и се беше во ред) ама не ми дава ништо, само празна страна како да не сум внел ништо. Линкот веќе не се води како да за него нема превод на македонски.Каде грешам?

ИнформацијаУреди

Треба да ги преведам Crazy little thing called love и These are the days of our lives од Квин. И се правам како што треба само не ми ја дава инфокутијата со сликичката од страната и тоа на двете песни. Дали се заштитени и ако се како да направам да се појават и кај мене. Итно ми е за испит. Благодарам

 Ок Готово Продолжете само напред ;-) --Р ашо  16:10, 23 мај 2013 (CEST)[]

нова статијаУреди

здраво, за колку време се одобрува една статија? Bulatovik.ivana (разговор) 08:34, 24 мај 2013 (CEST)[]

 Ок Готово. Вашите нови статии се одобрени--Тиверополник (разговор) 16:05, 24 мај 2013 (CEST)[]

Што да направам за моите статии да бидат видливи за сите читатели? Bulatovik.ivana (разговор) 20:47, 24 мај 2013 (CEST)[]

Откако ќе ја објавите содржината, вашите статии се видливи за сите. Поздрав! --M4r51n (разговор) 22:26, 24 мај 2013 (CEST)[]

Dobro vecer, jas sum nova ovde i imam nekoi teskotii. Bi sakala da ve prasam dali nekako bi mozelo da mi se potvrdat\pregledat dve statii koi gi zakaciv (naslovite se Marija-Tereza od Francija i Kralicata Elizabeta, kralica majka) bidejki mi e itno za ispit. Krajniot rok mi e denes, a mora da ispratam link od prevedenata statija na wikipedia. Vi blagodaram Lilamiss (разговор) 19:39, 25 мај 2013 (CEST)[]

Да напишам и на кирилца, гледам сите разговори се водат на кирилица. Значи вака, би сакала да знам дали ќе може да ми потврдат/прегледат две статии кои ги закачив, насловите се Марија-Тереза од Франција и Кралицата Елизабета, кралицата мајка, бидејќи ми е итно, за испит а крајниот рок ми е до вечер, а мора да пуштам линк од статиите. Ви благодарам Lilamiss (разговор) 19:49, 25 мај 2013 (CEST)[]

Ако не е тајна, по кој предмет и на кој факултет ви е испитот?--Вик Ретлхед (разговор) 20:30, 25 мај 2013 (CEST)[]

Благодарам за одобрувањето Lilamiss (разговор) 21:08, 25 мај 2013 (CEST)[]

помошУреди

како да го зачувам пишуваното од песокот? Economist (разговор) 21:25, 27 мај 2013 (CEST)[]

Account creation and login redesignУреди

Hi! Apologies for not posting in Macedonian. (If you translate this message, feel free to replace or hide it.)

After months of testing, we're finally ready to enable the new designs for account creation and login here on Macedonian Wikipedia. We plan on doing this today (May 29) around 23:00 UTC. If you're intersted in the background, there is documentation about why we did this and how we tested it.

As we announced on the blog a while back, you can try out the new look here before it's launched. (See the blog post for instructions.) If you see any lingering translation issues, please either fix them on translatewiki.net (where the volunteer translation for software is done). I am happy to help with any local customizations you think you might need, so please don't hesitate to reply here with any questions or requests.

Many thanks, Steven (WMF) (разговор) 00:22, 30 мај 2013 (CEST)[]

НУБСК, обука за википедијаУреди

Денес (3 јуни 2013 г.) ќе се одржи обука/работилница за википедија на вработените во НУБСК и во останатите библиотеки од националната мрежа на библиотеки. Вработените ќе бидат запознати со проектите на Фондацијата Викимедија меѓу кои со Википедија, Заедничката ризница, Викиизвор, подигнување на документи, создавање и уредување на статии. Целта е слушателите да се обучат за да можат да ја користат википедија. Во текот на обуката практично ќе се работи на википедија и пожелно е активните уредувачи на википедија пред/за време/после обуката внимателно да пристапуваат кон нивните уредувања имајќи ги предвид основните начела: 1, 2, 3 и др. Во рамките на соработката на Викимедија Македонија и НУБСК, предвидено е и одржување на обука на заинтересирани членови на ВММК и на локалната вики заедница за запознавање со техничката обработка на библиотечен материјал, каталогизација на монографски публикации, каталогизација на сериски публикации, каталогизација на некнижен материјал, каталогизација на електронски извори, систематизација и предметизација на библиотечниот материјал, библиографска обработка на библиотечен материјал и информациска дејност во библиотеките и бази на податоци. Сите заинтересирани за овој тип на обука може да се обратат за повеќе информации кај мене. Доколку се формира доволно голема група на заинтересирани, НУБСК е подготвен да одржи соодветна обука. Поздрав. --brest (разговор) 07:53, 3 јуни 2013 (CEST)[]

Trademark discussionУреди

Hi, apologies for posting this in English, but I wanted to alert your community to a discussion on Meta about potential changes to the Wikimedia Trademark Policy. Please translate this statement if you can. We hope that you will all participate in the discussion; we also welcome translations of the legal team’s statement into as many languages as possible and encourage you to voice your thoughts there. Please see the Trademark practices discussion (on Meta-Wiki) for more information. Thank you! --Mdennis (WMF) (talk)

Free Research Accounts from Leading Medical Publisher. Come and Sign up!Уреди

gets Wikipedia editors free access to reliable sources that are behind paywalls. I want to alert you to our latest donation.

 • Cochrane Collaboration is an independent medical nonprofit organization that conducts systematic reviews of randomized controlled trials of health-care interventions, which it then publishes in the Cochrane Library.
 • Cochrane has generously agreed to give free, full-access accounts to medical editors. Individual access would otherwise cost between $300 and $800 per account.
 • If you are active as a medical editor, come and sign up :)

Cheers, 23:12, 16 јуни 2013 (CEST)

Cochrane Library Sign-up (correct link)Уреди

My apologies for the incorrect link: You can sign up for ' accounts at the. Cheers, 23:46, 16 јуни 2013 (CEST)

Неколку прашањаУреди

Не сум сигурна како работи ова место за помош и совет.

1. Сега ја обновив страницата Линеарна функција (математичко образование). Мислам дека стилот сега е во ред. (Во иднина ќе гледам сликите да не бидат со толку упадлив фонт.)

2. Треба јазична редакција, но чекам да завршам со ревизии бидејќи се работи за „група“ на страници па најважно е терминологијата да одговара една на друга.

3. Мислам дека е во ред страницата Линеарна функција (математичко образование) да се префрла/преименува со Линеарна функција (не постој), па потоа да се бриши Линеарна функција (математичко образование). Меѓувреме не знам како е регулативата околу тоа.

4. Исто така ја создадов страницата Константна функција во сличен стил. Таму треба да додавам инлајн наводи и треба јазична редакција, но сепак мислам дека е во ред.

П.С. Додека сум тука да прашам дали можам да ги отстранам подадотеки (слики) кои сум ги подигнала?

Благодарам. Lfahlberg (разговор) 01:55, 21 јуни 2013 (CEST)[]

X!'s Edit CounterУреди

Universal Language Selector will be enabled on 2013-07-09Уреди

Модификации на ВикипедијаУреди

Мислам дека овде е најпогодно да ги изнесам моите идеи за мало визуелно шминкање на Википедија. Сум забележал дека другите јазични изданија покажуваат ѕвездички и плусови во интер-вики просторот, како показател која статија е избрана или квалитетно нашишана. Ако заедницата одобрува, може некој од поискусните уредувачи да се обиде да ја среди оваа работа. Второто нешто кое сакав да го изнесам, е дали може Предлошка:Наведена мрежна страница да се вметне кај алатките за уредување на статии. Барем јас многу често го користам и ми е попристапно да стои таму.--Вик Ретлхед (разговор) 15:36, 10 јули 2013 (CEST)[]

Одобрување на корекции во статииУреди

Здраво Администратори,

Пред повеќе од три месеци направено е ажурирање на некои статии поврзани со Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип кои се уште не се одобрени и повеќе го нема табот на статијата кој означува дека има промени на истата.

Станува збор за следниве статии:

Дали има некој проблем со статиите или не се правилно ажурирани?

Ви благодарам за соработката и го очекувам вашиот одговор.

Поздрав и пријатен ден.

Одговорено е на огласната табла за администратори.--Никола Стоіаноски 11:44, 11 јули 2013 (CEST)[]


Благодарам на советот и брзиот одговор. Ќе се потрудиме да ги подобриме статиите. Поздрав.

Афера мис СтонУреди

Не ми е јасно зошто не се прифатени моите поправки во статијата?Поправив многу ситни грешки и ниедна не е прифатена.Ќе ве замолам за објаснување.92.53.38.202 (разговор) 00:17, 12 јули 2013 (CEST)[]

Добар ден. Јас ги одбив поправките бидејќи беа правени измени во цитатите што не беа правописни грешки. Пр. пристигање→пристигнување, сета→целата, говорат→зборуваат, Департмент→оддел, изложени→изнесени и уште десетици други такви. Не треба тогашните дијалози да ги преведуваме на литературен македонски јазик. Лошото е што поради тие грешки пропадна и останатиот корисен труд, но кога се враќа едно уредување тогаш сите измени се поништуваат. Потоа и јас се обидов да го пречитам текстот, но навистина е долг и полн со граматички и правописни пропусти. Би ве замолил доколку сѐ уште имате желба, одново да ѝ се вратите на статијата, но овој пат имајте ги во предвид моите совети. Поздрав и пријатна работа.--Вик Ретлхед (разговор) 11:28, 17 јули 2013 (CEST)[]

Избрана статијаУреди

Колку што можам да забележам веќе подолг временски период нема освежување во делот на избрана статија. Будимпешта одамна стои на тоа место. Јас поставив свој предлог, статијата за Европа да биде една од нив, но како што гледам никој не гласа, ниту се објавува дека е во тек гласање за избрана статија. Дали ќе може некој да се активира околу тоа. Поздрав! --User:NickyMKD (разговор) 02:20, 15 јули 2013 (CEST)[]

Поздрав Никола. Пред некој ден го замолив MacedonianBoy да стави известување во Silence Note, но мислам дека подобро е да го продолжиме рокот за гласање, или пак повторно да ја кандидираш статијата, зашто овој пат се чини ќе немаме гласови.--Вик Ретлхед (разговор) 11:33, 17 јули 2013 (CEST)[]

Избрана статијаУреди

Дали може да има избрана статија со само 1 глас? Во случајов кај статијата Европа, единствениот што имаше гласано бев јас. Не знам сè уште како оди избирањето на статии бидејќи сум нов администратор, доколку треба повеќе гласови ќе ја преуредам. Поздрав! --M4r51n (разговор) 13:55, 20 јули 2013 (CEST)[]

Чинам може.--Никола Стоіаноски 14:01, 20 јули 2013 (CEST)[]
Статија може да биде избрана и со еден глас, иако тоа не се препорачува во најголемиот број случаи, но неопходно ќе биде најпрво да се исполнат сите барања за подобрување на содржината поставени во дисикусијата што се води на самата страница за номинирање на статијата. Во сучајов, гледам дека Никола поставил одредени барања, така што коректно е најпрво да се види дали статијата е подобрена во склад со неговата забелешка, па дури потоа да се донесе одлука за тоа дали статијата да биде избрана или не.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:11, 20 јули 2013 (CEST)[]

Pywikipedia is migrating to gitУреди

Hello, Sorry for English but It's very important for bot operators so I hope someone translates this. Pywikipedia is migrating to Git so after July 26, SVN checkouts won't be updated If you're using Pywikipedia you have to switch to git, otherwise you will use out-dated framework and your bot might not work properly. There is a manual for doing that and a blog post explaining about this change in non-technical language. If you have question feel free to ask in mw:Manual talk:Pywikipediabot/Gerrit, mailing list, or in the IRC channel. Best Amir (via Global message delivery). 15:32, 23 јули 2013 (CEST)[]

„Нов успех на Википедија“Уреди

После долго, долго време, се повторува еден успех за оваа заедница. За да видите кој е тој успех, на скорешни промени стиснете да ви покаже 500 скорешни промени и ќе видите дека во еден преглед се опфатени скорешни промени дури од 3 дена. Овој успех не бил постигнат уште од времето кога имаше под 10.000 статии овој проект. Причините ги знаете, ви текнуваат кои се?--Никола Стоіаноски 22:42, 27 јули 2013 (CEST)[]

Чекај бре...по годишни одмори сме :-) --Р ашо  00:12, 28 јули 2013 (CEST)[]
Ако е тоа добро ќе е, ама ако сериозно се намалила активноста на корисници не е лош знак. Ме загрижи ова па морав да пишам.--Никола Стоіаноски 01:11, 28 јули 2013 (CEST)[]
Се е до летото. --M4r51n (разговор) 02:26, 28 јули 2013 (CEST)[]
Главната причина за малата активност ја гледам во несоодветниот однос од страна на некои корисници, преголемата моќ којашто сами си ја допуштаат и сопственичкиот однос кон Википедија на македонски јазик. Не ми се допаѓа ниту оваа иронична објава на селската чешма, којашто може само да влијае негативно на Вики-заедницата. Наместо некој да излезе и да каже дека треба да го сработиме ова или она и на тој начин да ги пмотивира и поттикне останатите, ние расправаме за тоа колку е активна заедницата и каков успех сме постигнале со тоа.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:15, 28 јули 2013 (CEST)[]

Wiki Loves Monuments 2013 – MacedoniaУреди

Пред десетина дена поднесено е до Фондацијата Викимедија барање за одобрување на грант за проектот „Wiki Loves Monuments 2013 – Macedonia“. Можете да се вклучите во овој проект со свои придонеси. --brest (разговор) 09:32, 29 јули 2013 (CEST)[]

БарањеУреди

Дали некој знае за потеклото на името Макази во Преспа.Благодарам и поздрав.

Дали можам да добијам информација за потеклото на името на Макази,Преспа.95.86.35.151 (разговор) 13:31, 30 јули 2013 (CEST)[]

VisualEditor and your WikipediaУреди

(Please translate this message)

Greetings,

The Wikimedia Foundation will soon turn on VisualEditor for all users, all the time on your Wikipedia. Right now your Wikipedia does not have any local documents on VisualEditor, and we hope that your community can change that. To find out about how you can help with translations visit the TranslationCentral for VisualEditor and read the easy instructions on bringing information to your Wikipedia. The User Guide and the FAQ are very important to have in your language.

We want to find out as much as we can from you about VisualEditor and how it helps your Wikipedia, and having local pages is a great way to start. We also encourage you to leave feedback on Mediawiki where the community can offer ideas, opinions, and point out bugs that may still exist in the software that need to be reported to Bugzilla. If you are able to speak for the concerns of others in English on MediaWiki or locally I encourage you to help your community to be represented in this process.

If you can help translate the user interface for VisualEditor to your language, you can help with that as well. Translatewiki has open tasks for translating VisualEditor. A direct link to translate the user interface is here. You can see how we are doing with those translations here. You need an account on Translatewiki to translate. This account is free and easy to create.

If we can help your community in any way with this process, please let me know and I will do my best to assist your Wikipedia with this |exciting development. You can contact me on my meta talk page or by email. You can also contact Patrick Earley for help with translations and documents on Mediawiki. We look forward to working with you to bring the VisualEditor experience to your Wikipedia! Keegan (WMF) (talk) 21:08, 30 јули 2013 (CEST)[]

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Конкурс за фотографијаУреди

Здраво на сите. Сакам да ве замолам да го изнесете овде своето мислење во врска со проектот за кој бараме пари од фондацијата, со цел да го организираме успешно, на ниво, а за тоа е потребно да се покријат трошоците. Станува збор за конкурс за фотографија на споменици, што е успешно спроведено на повеќе јазични Википедии досега, а време е и ние да го спроведеме овде во Македонија. Накусо: се објавува конкурс за фотографија на споменици од Македонија на кој може да учествуваат сите од Македонија, дури и луѓе кои не се Википедијанци. Ќе следи видео со упатство како да се закачи фотографија овде. Се подига и интернет страница за конкурсот; се проширува веста да биде достапна до сите заинтересирани; жири комисија решава кои фотографии ќе бидат наградени, а наградите се парични, со што ќе привлечеме поголем број на учесници. Доделувањето на наградите ќе е свечено, и ќе има изложба на наградените фотографии. Фотографиите ќе ги користиме во соодветните страници, како илустрација, значи проектот е сосема во полза на Википедија. Луѓето од фондацијата побараа мислење од останатите членови на заедницата, затоа ве замолувам да го пишете вашето мислење: ни требаат ли фотографии од спомениците низ Македонија? Поздрав -- Виолетова (разговор) 11:08, 2 август 2013 (CEST)[]

 1.   --Kiril Simeonovski (разговор) 15:31, 2 август 2013 (CEST)   Како што е напишано во горниот коментар и коментарот на Brest на истава страница од пред неколку дена, идејата е оваа година за првпат да го организираме проектот „Вики ги сака спомениците“ (англиски: Wiki Loves Monuments) во Македонија. Некои важни работи во врска со организацијата на проектот се завршени, јас прифатив да бидам лидер на проектот, направени се контакти и со други луѓе коишто прифатија дека се заинтересирани да помогнат, а веќе е поднесено и барање за финансирање на проектот од Фондацијата Викимедија. Си дозволувам, пред сè како активен корисник и член на Вики-заедницата, да дадам позитивен глас за проектот.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:31, 2 август 2013 (CEST)[]
 2.   --Виолетова (разговор) 15:51, 2 август 2013 (CEST)[]
 3.   --Ehrlich91 (разговор) 17:45, 2 август 2013 (CEST)    Одличен проект. Секое надополнување со фотографии од културното наследство на Македонија е добредојдено. Да бев во Македонија би се вклучил и во самиот проект, но за жал не се наоѓам таму, но ви посакувам да успее проектот и да има успех самиот конкурс со многу подигнати фотографии на Ризницата. --Ehrlich91 (разговор) 17:45, 2 август 2013 (CEST)[]
 4.     Одличен проект. Јас сум за. --M4r51n (разговор) 20:05, 2 август 2013 (CEST)[]
 5.   Wikimk (разговор) 21:10, 2 август 2013 (CEST)[]
 6.    --Б. Јанкулоски (разговор) 01:42, 3 август 2013 (CEST)    Одлично, требаше одамна да се направи. Не е во ред што заостануваме со вакви проекти.[]
 7.    Lfahlberg (разговор) 08:41, 3 август 2013 (CEST) Мислам дека е важен проект.[]
 8.   --Р ашо  14:53, 3 август 2013 (CEST)    А јас мислев дека скоро се живо сум испосликал :)[]
 9.      Имаме доста голем број, а не речам многу, слики од споменици, не сме слаби ние како заедница.--Никола Стоіаноски 16:42, 3 август 2013 (CEST)[]
 10.   --Еден Македонец (разговор) 20:20, 3 август 2013 (CEST)[]
 11.   --NickyMKD (разговор) 16:23, 4 август 2013 (CEST)[]
 12.   --brest (разговор) 08:48, 5 август 2013 (CEST)    Одличен е проектот „Вики ги сака спомениците“ (англиски: Wiki Loves Monuments).[]

МонографијаУреди

vi dostaviv MONOGRAFIJA ZA CRKVATA SV,NEDELA BITOLA VO DOPOLNUVAJNE NA VASATA STATIJA STO JA IMATE DOBIENO NO DO DENES NEMAM ODGOVOR.VE MOLAM ZA ODGOVOG,PROTA GROZDZN BOGEVSKI BITOLA,
Здраво. Сакам да ве известам дека ќе добиете соодветен одговор штом ќе биде разгледано поднесеното. Пожелно е да наведете каде сте доставиле, дадете линк ако е можно. Се најдобро.--Никола Стоіаноски 01:00, 7 август 2013 (CEST)[]

Превод на статии поврзани за скиентологијатаУреди

Може ли некој да ги преведе статиите Space opera in Scientology и Xenu на македонски јазик?

HTTPS for users with an accountУреди

Greetings. Starting on August 21 (tomorrow), all users with an account will be using HTTPS to access Wikimedia sites. HTTPS brings better security and improves your privacy. More information is available at m:HTTPS.

If HTTPS causes problems for you, tell us on bugzilla, on IRC (in the #wikimedia-operations channel) or on meta. If you can't use the other methods, you can also send an e-mail to https@wikimedia.org.

Greg Grossmeier (via the Global message delivery system). 21:26, 20 август 2013 (CEST) (wrong page? You can fix it.)[]

Книга од постовиУреди

Извршен одбор на Викимедија Македонија е на пат (тројца од 5 члена веќе се изјаснија ЗА) да ја донесе одлуката за аплицирање до Министерство за култура на РМ за финансирање на книга (од 200 страници, тираж 500 примероци), во која ќе објавиме постови од Википедија. За да се пријавиме на конкурсот ни треба наслов на книгата. Неколку предлози на Кирил кои може да бидат насока за размислување (ги копирам овде):

 • Стара скопска чаршија.
 • Цркви во Македонија.
 • Археолошки наоѓалишта во Македонија.
 • Сигурен сум дека има и други теми коишто би можеле да бидат застапени, а мислам дека најголеми шанси има доколку содржината во книгата ја обработува темата за културата во Македонија.

Ќе ве замолам да дадете предлог за темите, и/или насловот, кои постови би сакале да ги видите во печатено издание? Доколку некој сака (и има време) поактивно да учествува во изборот на текстови, исто така нека пише. Поздрав --Виолетова (разговор) 15:34, 24 август 2013 (CEST)
_ _ _ _ _ _[]

Јас лично сметам дека ќе е добро ако книгата е тематска, значи да опфати постови од една тема, па и насловот да биде соодветен со темата. Ако излезе сè успешно, како што би требало, некоја наредна година ќе бараме финансии и за печатење на други книги со конкретна тема. --Виолетова (разговор) 15:42, 24 август 2013 (CEST)[]

Igor JanevУреди

Izvinjavam se svima što pišem na srpskom jer ne znam Vaš jezik makedonski. Na nemačkoj Vikipediji 22.08.2013 godine otkriveno nekoliko naloga koji su na više Vikipedija uređivali ovaj članak. Molim sve administatore da adekvatno reaguju povodom ovoga i da pogledaju sleće diskusije

 1. [17]
 2. [18]
 3. [19]
 4. [20]
 5. [21]
 6. [22]

Sa poštovanjem Kolega2357! --Kolega2357 (разговор) 23:36, 28 август 2013 (CEST)[]


   Па добро, и да е така, Игор Јанев е јавна и докажана личност и информациите за него, колку што ми е мене познато, се точни. Проверката треба да се врши за точност на материјалот, без оглед на тоа колку пати некој се регистрирал од една адреса. --Б. Јанкулоски (разговор) 02:01, 29 август 2013 (CEST)
   Кolega2357, еден од учесниците во дискусијата вели: He found out that almost all reference links did not work. Најдобро да се провери со факултетот каде Игор Јанев работи - дали постои таков редовен професор. Ова е многу едноставно да се открие. Поздрав --Виолетова (разговор) 04:04, 29 август 2013 (CEST)[]

   Ovde je sada problem mnogo gora stvar ovo sve prerasta u klevetanje i lažne Cross Wiki političke hajtove kako Grci naređuju da se briše članak. --Kolega2357 (разговор) 13:58, 29 август 2013 (CEST)[]

Прочитав дека човекот постои, но дека не биле точни сите податоци изнесени во статијата. Невозможно е да ги провериме сите референци и податоци запишани на статијата за овој професор. --Виолетова (разговор) 17:14, 29 август 2013 (CEST)[]
Znam da čovek postoji verujem u to. Pogledaj samo stranicu za razgovor članka pa ćeš videti da neko hoće da iscenira politički hejt na makedonskoj Vikipediji. --Kolega2357 (разговор) 17:22, 29 август 2013 (CEST)[]

Да ги погледнеме само еден дел од фактите

1.http://s241910817.onlinehome.us/html/articles/janev/janev.html

2.http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/289/105947751

3. http://dobarglas.info/naslovna_v6.htm

4. http://www.makemigration.com/iselenistvoweb/index.php?page=iselenici&id=247&tip_iselenici=7

5. http://www.makedonskosonce.com/broevis/2008/sonce748.pdf/12_15_janev.pdf

6. http://www.makedonskosonce.com/broevis/1999/sonce287/Tekst09.htm

7. http://www.makedonskosonce.com/broevis/2003/sonce451/Tekst14.htm

Мисалм дека стаијата Игор Јанев не треба да се брише.

Некој ги навел горенаведените надворешни врски на страницата за статии за бришење како доказни материјали против бришење на статијата, иако таму воопшто не беше поднесено барање за бришење на оваа статија. Сепак, сметав дека коментарот би можел да биде од интерес на селската чешма и поради тоа го префрлив во оваа дискусија.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:50, 29 август 2013 (CEST)[]

Го тргнав шаблонит за бришење, човекот не е непознат. Дополнителен коментар оставив на страната за разговор на статијата.--Никола Стоіаноски 12:45, 31 август 2013 (CEST)[]

Koga ke bide novata sredba

Koga ke bide novata sredba 217.196.196.100 (разговор) 15:53, 15 септември 2013 (CEST)[]

Информациите во врска со секоја Вики-средба се објавуваат на оваа страница, иако секогаш корисниците и читателите се известени со објава којашто е закачена на врвот од секоја страница.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:54, 15 септември 2013 (CEST)[]

Предлошка: Наведена мрежна страницаУреди

Се обидувам да ги средам наводите во статиите во кои работам.

Во шаблонот Наведена мрежна страница, мислам дека фали trans_title за превод на насловот.

Јас ова не знам да го направам, така да би замолила некој кој знае да го направи тоа.

Фала! Lfahlberg (разговор) 17:15, 22 септември 2013 (CEST)[]

Уреди

Help from experienced editors wantedУреди

Hi,

Sorry for writing in English. My name is John Andersson and I am working for Wikimedia Sverige with our education program.

We have a project that is about to start that I would like to tell you about. We have a number of students from Macedonia that now are learning Swedish. The students will work on translating articles from Swedish into Macedonian as part of their studies. Their native tongue is Macedonian.

I would like to ask you experienced Wikipedians if you could help and guide them so that they can be as productive as possible! I myself and their teachers will also be available to help them, but we are not experts of your language version. The students will be able to pick from the following list of Swedish topics on Meta.

Is there anyone interested in helping us out?

Kind regards, John Andersson (WMSE) (разговор) 18:36, 26 септември 2013 (CEST)[]

Hi John, last few years I work with Macedonian Education Program, so I can help somehow to your Macedonian students. I suppose that our main page "Wikipedia at your faculty" is good starting point. We can create small wiki project in similar way as other projects. If you need any help, your and your students are welcome. Best regards. --brest (разговор) 09:28, 27 септември 2013 (CEST)[]
Hi John. This seems like a very good initiative and I'd like to help as much as I can. I see there is a list of article translated in many different languages and suppose that the same should be done with Macedonian as well. That's the first thing which is not difficult to do. Later, as Brest has already pointed out, we can create a project page here on the Macedonian Wikipedia and make a list of those students speaking Macedonian who are due to edit the content from the list that was previously created. Best regards.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:40, 27 септември 2013 (CEST)[]

I've completed the translation of all the titles into Macedonian. The next step is to create a project page on the Macedonian Wikipedia, where the interested students can find all the articles that should be created or improved with some instructions in Macedonian.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:22, 27 септември 2013 (CEST)[]

NotificationsУреди

 
Notifications inform you of new activity that affects you -- and let you take quick action.

(This message is in English, please translate as needed)

Greetings!

Notifications will inform users about new activity that affects them on this wiki in a unified way: for example, this new tool will let you know when you have new talk page messages, edit reverts, mentions or links -- and is designed to augment (rather than replace) the watchlist. The Wikimedia Foundation's editor engagement team developed this tool (code-named 'Echo') earlier this year, to help users contribute more productively to MediaWiki projects.

We're now getting ready to bring Notifications to almost all other Wikimedia sites, and are aiming for a 22 October deployment, as outlined in this release plan. It is important that notifications is translated for all of the languages we serve.

There are three major points of translation needed to be either done or checked:

Please let us know if you have any questions, suggestions or comments about this new tool. For more information, visit this project hub and this help page. Keegan (WMF) (talk) 20:58, 4 октомври 2013 (CEST)[]

(via the Global message delivery system) (wrong page? You can fix it.)

УредувањаУреди

Приметив дека нема воопшто нови уредувања на википедија!!!???--Еден Македонец (разговор) 17:47, 5 октомври 2013 (CEST)[]

Не да нема воопшто нови уредувања но иам забележано и јас дека помалце се уредува. --M4r51n (разговор) 22:08, 6 октомври 2013 (CEST)[]

Натпревар во средување на статииУреди

Здраво дечки. Денеска наидов на еден многу интересен натпревар на српското вики. Имено направиле натпревар во средување на статии кој трае 20тина дена... во натпреварот учевствува жири што ќе ги прегледува средените статии од страна на учесниците. За најдобриот следува награда... е сега, зошто и ние да не направиме некој ваков натпревар? :) немора да има награди може да има само пофалница (корисничка кутија која ќе стои на корисничката страна на победник.. Што мислите :)? имавме сличен ваков „натпревар“ тогаш во соработка со украинската википедија

--M4r51n (разговор) 18:25, 6 октомври 2013 (CEST)[]

Speak up about the trademark registration of the Community logo.Уреди